Světlo prvních hvězd ve vesmíru?  
Astronomové možná zaznamenali záření úplně prvních hvězd, které se vynořily z temnoty krátce po Velkém třesku. Ačkoliv tyto extrémní hvězdy už dávno neexistují, vesmírem i nadále prochází jejich světlo.

 

Zvětšit obrázek
Horní snímek ukazuje originální záznam části oblohy v souhvězdí Draka pořízený Spitzerovým dalekohledem. Na dolním snímku jsou odečteny všechny objekty v popředí a zůstávají shluky (světlé barvy), které jsou prezentovány jako světlo prvních hvězd ve vesmíru.

Zrození obrů na konci temného věku

Podle současných teorií nastal počátek vesmíru, času i hmoty Velkým třeskem před 13,7 miliardami let. Dlouhou dobu poté byl vesmír zahalen v prachu a plynu. Až po 200 miliónech let se objevilo světlo prvních hvězd. Astronomové se domnívají, že tyto první hvězdy byly tvořeny převážně z vodíku a hélia s trochou lithia. Jejich hmotnosti byly obrovské a dosahovaly stovek hmotností našeho Slunce. Prudce zářily především v ultrafialovém světle a jejich životy byly bouřlivé a krátké. Veškeré své palivo spotřebovaly během několika miliónů let. Vědci hovoří o tzv. Populaci III, hypotetických hvězdách, které svým zánikem poskytly materiál pro tvorbu dalších generací hvězd.

 

Zatímco první hvězdy už dávno neexistují, jejich záření by mělo nadále vesmír vyplňovat. Vlivem rudého posunu se ovšem z kdysi ultrafialového záření stalo záření infračervené. Už v 90. letech minulého století naznačila data z družice COBE, že ve vesmíru může na pozadí existovat infračervené záření, které není možno přisoudit dnes známým hvězdám. Rovněž pozorování družice WMAP podpořila tuto myšlenku. Na jejich základě astronomové totiž usoudili, že první hvězdy ve vesmíru byly zažehnuty v období 200 až 400 miliónů let po Velkém třesku.

 

Shluky prvních hvězd

Tým astronomů z NASA Space Flight Goddard Center pod vedením Alexandra Kashlinského se domnívá, že nyní světlo těchto prvních hvězd skutečně detekoval. Využil k tomu Spitzerova kosmického dalekohledu, který studuje vesmír právě v infračerveném oboru elektromagnetického spektra. Astronomové takové pozorování přirovnali ke svitu vzdáleného města viditelného v noci z paluby letadla. Světlo je příliš vzdálené na to, aby bylo možno rozlišit jednotlivé zdroje. Viditelná je pouze rozptýlená záře.

 

 

Zvětšit obrázek
Mladé hvězdy Populace I „obývají“ spirální ramena galaxií, zatímco starší patřící k Populaci II jsou především v jejich jádrech. Na snímku spirální galaxie M83 v souhvězdí Hydry. [David Malin, Anglo-Australian Observatory]

Ke svému experimentu si vybrali kousek oblohy v souhvězdí Draka. Kamera kosmického dalekohledu po dobu deseti hodin shromažďovala světlo přicházející z tohoto směru. Díky vysokému rozlišení a nízkému šumu kamery byli poté astronomové schopni odstranit z snímků záření známých hvězd a galaxií i prachu v popředí. Celý rok usilovné práce přinesl své plody. Na snímcích zůstalo infračervené záření obřích shluků, o kterých se Kashlinského tým domnívá, že by to mohly být právě skupiny prvních hvězd. Rozlišit jednotlivé hvězdy ovšem s dnešní technikou není možné. Proto se s nadějí hledí k Webbovu infračervenému kosmickému dalekohledu, který je se svým 6,5m zrcadlem připravován ke startu do vesmíru v roce 2013.

 

 

Zvětšit obrázek
Kreslířova představa dalekohledu Spitzer pracujícího ve vesmíru.

Pochybnosti zůstávají

Pozorování se uskutečnila na čtyřech různých vlnových délkách – 3.6, 4.5, 5.8 a 8 mikrometru. Ve všech čtyřech kanálech jsou výsledky srovnatelné. Nejedná se tedy o šum v jednom konkrétním kanálu. Rovněž nebyl zjištěn rozdíl mezi daty získanými s odstupem šesti měsíců. To znamená, že signál není závislý na zodiakálním světle, slunečním záření rozptýleném na meziplanetárním prachu v rovině ekliptiky. Vědecký tým si je jistý, že skutečně odstranil veškeré jiné možné zdroje záření. Alexander Kashlinsky říká: „Myslíme si, že pozorujeme celkové světlo miliónů prvních objektů, které ve vesmíru vznikly.“
Na druhé straně někteří z vědců, kteří nebyli zapojeni do výzkumu, se obávají, zda nemohlo dojít ke zkreslení výsledků. Například Richard Ellis (CalTech) varuje: „Dokonce i drobná chybička při odečítání objektů v popředí může vést k falešným výsledkům.“ Přesto bylo jeho hodnocení práce Kashlinského týmu pro časopis Nature pozitivní. Naprosto opačný postoj k této publikaci zaujal Ned Wright (UCLA), který se domnívá, že nebylo zaznamenáno světlo prvních hvězd ale nedokonale odečtené zbytky záření blízkých zdrojů. „Jsem velmi skeptický k těmto výsledkům. Myslím si, že jsou nesprávné,“ uvedl Wright.

 

Autor: Pavel Koten
Datum: 10.11.2005 00:30
Tisk článku


Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Marek Skočdopole,2015-03-20 21:26:08

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 4 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 6 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 5 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 5 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 9 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 9 opravdu přínosných uživatelů, kteří úplně každého uživatele do posledního musí upozornit na to, že je směšný. A každého jednotlivce musí na tuto veledůležitou informaci upozornit v samostatném příspěvku.
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze jen pro rozumné lidi

Odpovědět

Světlo prvních hvězd

Fanda,2005-11-10 18:09:47

Zajímalo by mě,kde toto záření po oněch 13,5 mld let bylo. Rozhodně muselo být rychlejší než hmotné částice,ze kterých následně vznikla Země. Jak jej tedy můžeme dnes pozorovat?

Odpovědět


Rozpinani vesmiru

Archimedes,2005-11-10 19:33:27

Trik je v rozpinani vesmiru - i ten "prastary" foton se porad (lokalne) pohybuje rychlosti svetla, ale prostor, kterym leti, se rozpina. Takze chudak foton porad leti, leti a cil mu utika :)

Odpovědět


Je to proste

Jirka,2005-11-10 22:27:39

Letelo k nam.

Odpovědět


Ehm

Pavel,2005-11-11 07:16:04

Proč se domníváte, že to světlo pochází ze stejných hvězd, z nichž pochází materiál, ze kterého je naše Země?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz