Snížení hladiny cholesterolu oddálí demenci  
Látky, které snižují hladinu cholesterolu zpomalují rozvoj alzheimerovy choroby.

 

Schema molekuly simvastatinu - prvního syntetického statinu, který není na lékařský předpis.

Sedmičlenný tým Francouzů ze čtyř výzkumných pracovišť hodnotil  ztrátu mozkových funkcí způsobených alzheimerovou chorobou. Do pokusu bylo zařazeno 342 pacientů, kteří navštěvovali klinické výzkumné pracoviště specializované  na problémy s pamětí. Pacienti byli monitorováni po dobu tří let. Průměrný věk se pohyboval okolo  73 let, a většinou se jednalo o ženy.

 

Zvětšit obrázek
Cholesterol

Z celého počtu osob postižených zhoršující se pamětí  jich 129 mělo zvýšenou hladinu cholesterolu, přičemž přibližně polovina z nich byla léčena léky s účinou látkou, ktré se říká statiny.  Ze zbylých osob v pokusu si  jich 105  hladinu cholesterolu neléčilo, a 108 jich mělo cholesterol v normálu.

U všech pacientů se v průběhu třech  let jejich stav  posupně zhoršoval. Nemoc však významně pomaleji postupovala u osob, které si hladinu cholesterolu snižovaly pomocí zmíněných léků.  Zhoršování paměti u osob užívajících statiny,  dosahovalo v průměru 1,5 bodu ročně. U pacientů neléčených statiny to bylo 2,4 bodu.
Na výsledcích pokusu je zajímavé i to, že vysoký krevní tlak, nebo cukrovka se v tomto pokusu jako rizikové faktory alzheimerovy choroby neprokázaly.

 

 

Aspergillus terreus, plíseň která napadá výstelku plicních sklípků a známe jí spíš jako alergen, se využívá k výrobě prekurzoru z něhož se vyrábí syntetický simvastatin.

I když jsou výsledky o kterých zde referujeme, a které byly publikovány v Časopisu British Medical Journal doprovázeny pochybovačnou poznámkou editora časopisu o nutnosti zopakovat pokus na větším počtu osob. Nám se zdá jeho výtka dost "mimo mísu".  Ono se totiž nejedná o první poznatek tohoto druhu. V roce 2002 na symposiu neurologů v Denveru  o obdobných léčebných účincích statinů zabraňujících demenci  referovali již Američané z Bostonské university. Jejich poznatky svědčily o tom, že tento efekt se projevuje  dokonce bez ohledu na lidskou rasu - jak na  běloších, tak na černoších.
U statinů se také potvrdilo, že významně snižují riziko srdečního infarktu (včetně následných úmrtí), platí to pro ženy, které ke zmírnění následků menopauzy podstupují hormonální preventivní léčbu.

Florence Pasquier, profesorka neurologie, vedoucí klinického výzkumu na Lille University Hospital ve Francii.

Jeden zádrhel tu přece jen je. Je pravdou, že asi u 7% z nás jsou statiny méně účinné. To je ale dáno našim genetickým profilem, který nás v tomto směru hendikepuje. Záleží na tom, jakou máme formu genu pro HMG-CoA reduktázu. O tomto problému jsme již na Oslu psali v článku "Jez do syta, statiny zařídí zbytek". Tyto komplikace, dané genetickou výbavou, ale závěry francouzského týmu nikterak nevyvrací, a ani je nezpochybňují.

Stávající poznatky nasvědčují tomu, že pokud patříme mezi osoby s vysokou hladinou škodlivého cholesterolu (LDL), ohrožené alzheimerem, tak rozhodně neuděláme chybu, když se budeme snažit srazit cholesterol dolů. Přípravky na bázi statinů se k tomuto účelu jeví být jako šťastná volba.

Datum: 18.11.2005 15:17
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz