Národní hrdina neupadl v nemilost  
Svět odsoudil Woo Suk Hwanga za neetické chování. Doma zůstal národním hrdinou.

 

Zvětšit obrázek
To jim ještě bylo do smíchu - Woo Suk Hwang (vlevo) a Gerald Schatten

Asi týden se jihokorejský biolog Woo Suk Hwang schovával před sdělovacími prostředky, které jej obviňovaly z neetického chování při klíčových experimentech v oblasti terapeutického klonování. Podivné praktiky se získáváním lidských vajíček pro pokusy vyšly najevo při vyšetřování ilegálního obchodu s lidskými vajíčky na soulské klinice MizMedi. Přiznal se k nim v slzách lékař Sung Il Roh. Hwang v obchodu "nejel", ale stejně mu nezbylo nic jiného, než se postavit nepříjemné situaci čelem.


 

Zvětšit obrázek
Ale pak si Hwang vypil kalich hořkosti až do dna.

"V roce 2002, kdy pokusy probíhaly, jsme neměli dost lidských vajíček," vysvětloval na tiskové konferenci v Soulu. "Tehdy za mnou přišly dvě mladší kolegyně s návrhem, že darují vajíčka, abychom mohli v práci pokračovat. Rozmlouval jsem jim to. Ale už jsem si neprověřil, jestli mě poslechly. Jak se ukázalo, darovaly vajíčka bezplatně a pod cizím jménem."
To sice nebylo nezákonné, ale zato krajně neetické. Kdo zaručí, že ženy darovaly vajíčka opravdu dobrovolně. Co když to dostaly od šéfa "služebním příkazem"?

Hwang se později o "partyzánské akci" svých podřízených dozvěděl, ale trval dál na svém tvrzení, že vajíčka dostal od cizích dobrovolnic.

 

Zvětšit obrázek
Do smíchu už mu nebylo.

"Obě ženy mě požádaly, abych o tom nikde nemluvil a chránil tak jejich soukromí. Já jsem jejich přání respektoval," vysvětloval Hwang před televizními kamerami.


Lež, které se Hwang dopustil, se ve vědě neodpouští. Američtí spolupracovníci mu ukázali záda. Hwang měl být spolu s americkým biologem Geraldem Schattenem klíčovou osobností mezinárodního vědeckého konsorcia World Stem Cell Hub, jež mělo organizovat mezinárodní spolupráci při výzkumu embryonálních kmenových buněk.  V Soulu připravoval banku lidských embryonálních kmenových buněk, které by byly k dispozici všem členům konsorcia. Další laboratoře měly vyrůst v Londýně a San Francisku.

Teď bude zřejmě ambiciózní projekt mezinárodního výzkumného konsorcia zřejmě uložen k ledu.

 

Zvětšit obrázek
Ještě hůře dopadl kšeftsman s lidskými vajíčky Sung Il Roh.

V nejbližších letech nemůže Hwang počítat s finanční podporou od mezinárodních či zahraničních institucí. Přesto bude zřejmě ve výzkumu pokračovat. Doma zůstává národním hrdinou.Vláda a prezident mu vyjádřili podporu. Ministerstvo zdravotnictví označilo okolnosti, za jakých darovaly Hwangovy kolegyně vajíčka pro výzkum za "postup v souladu s tradičními hodnotami východní kultury, který si lidé na Západě mylně vykládají".

 

Televize MBC, jejíž redaktoři pomohli s Hwangovým usvědčením, se ocitla v centru silné kritiky. Před její budovou probíhají demonstrace a dvanáct firem včetně dvou předních bank jí vypovědělo lukrativní smlouvy na vysílání reklamy.  O vajíčka nebude mít Hwang v nejbližší době nouzi.

 

 

Zvětšit obrázek
I když svých hříchů upřímně litoval. Anebo že by se jen zpotil hrůzou?

Na seznam skutečně dobrovolných a bezplatných dárkyň se už zapsalo více než 700 žen.
Také zahraniční kolegové asi nakonec vezmou tým ze Soulu na milost.

"Korejský výzkum na kmenových buňkách  to není jen Hwang. V Koreji se v této oblasti udělalo spousta dobrého," říká například britský expert na embryonální kmenové buňky Collin McGuckin.

 

 Plány na World Stem Cell Hub jsou v tahu.

Plány na World Stem Cell Hub jsou v tahu.

 

 

I když se ke spolupráci hlásily davy dobrovolníků doufajících, že jim pokrok v oblasti terapeutického klonování vrátí zdraví.

I když se ke spolupráci hlásily davy dobrovolníků doufajících, že jim pokrok v oblasti terapeutického klonování vrátí zdraví.

 

 

Snuppy

Hwang se nejdříve obával, že teď od něj pes kůrku nevezme. Snuppy - první klon psa - se prý ale v tomto směru zachoval ke svému "tatíčkovi" opravdu velkoryse.

 

 

Hrdina

Ani spoluobčané nenechali svého národního hrdinu ve štychu a demonstrují na jeho podporu. Inu, géniové mívají kliku. Mozart říkal: "Moji Pražané mi rozumějí!" Hwang můře totéž říci o obyvatelích celé Jižní Koreje.


Poznámka redakce: článek navazuje na příspěvek otištěný na Oslu pod názvem "Schatten versus Hwang" .  Níže uvádíme výsledky ankety čtenářů Osla zaměřené na dárcovství pohlavních buněk. V anketě hlasovalo 1170 čtenářů.

Ovocyty (vajíčka) bych na výzkum směrovaný na záchranu života a zdraví pacientů věnovala:
Bezplatně     34%
Za úplatu     32%
Nevím           15%
Nevěnovala 19%

Spermie bych na výzkum směrovaný na záchranu života a zdraví pacientů věnoval:
Bezplatně      56%
Za úplatu      18%
Nevím            10%
Nevěnoval    16%

Datum: 29.11.2005 17:00
Tisk článku

Související články:

Zařídí nám digitální nesmrtelnost superinteligentní AI v Dysonově sféře?     Autor: Stanislav Mihulka (15.03.2021)
(Eko)logické zemědělství I     Autor: Jan Kašinský (21.03.2016)
Oživíme mamuta přepsáním genomu slona?     Autor: Stanislav Mihulka (27.03.2015)
Mračna nad Haruko Obokataovou     Autor: Josef Pazdera (19.02.2014)
Buňky STAP     Autor: Redakce (11.02.2014)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz