Co to je?  
Automatická kamera zachytila na Borneu dosud neznámý druh savce. Jeho bližší identifikace činí vědcům potíže.

 

Záhadného tvora zachytila automatická kamera, která spustí, když "něco" protne infračervený paprsek světla.

V národním parku Kayan Mentarang, který leží na indonéské části Bornea, zachytili vědci automatickou kamerou na dvou snímcích záhadného savce. Zvíře je velké asi jako pořádná kočka, má rudě zbarvenou srst a nápadný je na něm především dlouhý, silný ocas.

 

Zvětšit obrázek
Silný ocas a silné zadní končetiny patří spolu s rudou srstí k typickým znakům nově objeveného tvora

Vypadá jako lemur, ale lemur to určitě není. Podle všeho je záhadný tvor masožravec. Místní lidé zvíře neznají, nebo se k tomu nepřiznali. A tak tohoto tvora zatím možná na vlastní oči nikdo neviděl.


Vedoucí týmu zoologů Nick Isaac z londýnského Instute of Zoology si tipuje, že by mohlo jít o některou z cibetkovitých šelem, které patří k málo probádaným skupinám živočichů. Svalnatý ocas by mohl neznámý tvor využívat k udržování rovnováhy při pohybu ve větvích stromů.To je možná jeden z důvodů, proč zvíře zatím unikalo pozornosti. Druhým důvodem je zřejmě fakt, že do srdce Bornea se zatím dostal jen málokdo.

 

 

Národní park Kayan Mentarang leží na indonéské části Bornea při hranicích s Malajsií.

Dnes je tato oblast díky kácení lesů, zakládání polí, plantáží a vesnic a stavbě silnic - bohužel - stále dostupnější. Například Malajsie podporuje na své části Bornea kácení lesů a zakládání plantáží s palmou olejovou. Vláda se brání, že tyto aktivity podporuje jenom v místech "sekundární džungle", tedy v místech, kde už byly původní porosty jednou vykáceny a následně opět zarostly divokou vegetací.


Tak jako tak hrozí, že záhadný savec zmizí dřív, než se o něm dozvíme něco bližšího. A s ním zřejmě i další tvorové a rostliny, o jejichž existenci jsem se nedozvěděli vůbec.


 

 

 

Datum: 06.12.2005 09:50
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz