Namazaní sloni: jenom pomluvy  
V mnoha knihách se traduje, že se sloni afričtí s oblibou opíjejí zkvašeným ovocem. Britští biologové tvrdí, že je to nesmysl.

 

Zvětšit obrázek
Marula (Scelerocarya birrea) dorůstá výšky až 20 metrů. V Africe ji najdeme zhruba od 25o severní šířka až po 25o jižní šířky. Roste v 29 zemích a těší se velké popularitě. Pro mnoho Afričanů je to posvátný strom.

Afričtí sloni si prý rádi „přihnou“. Protože se v buši alkohol běžně nečepuje, hledají si vydatnou náhradu ve zkvašeném ovoci. Především plody stromu marula  (Scelerocarya birrea) prý je dovedou pořádně rozparádit. Britští biologové Steve Morris, David Humphreys a Dan Reynolds z University of Bristol považují „sloní opici“ za prakticky vyloučenou.

 

Zvětšit obrázek
Plody maruly zdaleka nechutnají jen slonům.

Slonům alkohol chutná. O tom není pochyb. Čas od času se prokazatelně vlámou do skladů lihovin a pak nevědí, kdy mají dost. Znám je případ slonů indických, kteří se při „návštěvě“ ilegální palírny rozkurážili tak, že v následném veselí srovnali se základy několik budov. Třítunové zvíře se ale nemůže „intoxikovat“ konzumací zkvašeného ovoce. Dokonce ani tolik populární marulou ne.

 


Spadané ovoce maruly obsahuje maximálně 3% alkoholu. Této hodnoty dosahuje koncentrace lihu pro třech až čtyřech dnech válení ovoce na slunku. Jenže o tahle marulová padavčata nejeví sloni velký  zájem. Mají mnohem raději plody čerstvě natrhané.

 

Je to všeobecně oblíbené ovoce.

I kdyby slon snědl celou hromadu zkvašených plodů, nerozžvýká je nikdy tak, aby se z nich dostal všechen alkohol. Z toho, co se z plodů uvolní, slon vstřebá opět jen část. I kdyby se slon necpal celý den ničím jiným než zkvašenou marulou, nikdo do sebe nedostane tolik lihu, aby to jeho obří tělo nějak poznamenalo. Mírnou špičku by si přivodil teprve když by snědl čtyřikrát více, než se mu vejde do zažívadel a přitom celý den zůstal o žízni, aby si vodou „neproplachoval“ žaludek. 

 

Toto story má ale jeden drobný háček. Sloni mají marulu rádi a po návštěvě těchto stromů bývají zpravidla „rozjaření“. Jak to?  Na vině je prý kůra stromu marula, kterou sloni rádi loupou a požírají. Mohou přitom konzumovat i larvy brouků, kteří pod kůrou maruly žijí. Těla brouků obsahují toxiny, které jsou podstatně silnější než alkohol. Místní domorodci je s oblibou využívají k výrobě šípových jedů.
 


Velmi oblíbené je v „tekuté formě“  - v destilátu zvaném mampoer. 

 

 

 

 

 

 

 

 





Entomologicky dosud přesně neurčený škůdce maruly – brouk náležející zřejmě k rodu Polyclada.

 

 

 

 

 

 

 







Larvy tohoto brouka jsou v některých krajích využívány k výrobě šípových jedů. V některých krajích jsou prý naopak považovány za vynikající pochoutku. Proč se konzumenti larev neotráví, není jasné. Nelze vyloučit, že jde o dva  různé druhy brouků – „šípového“ a „jedlého“.

 

 

slon

 

 

Sloní opilec. Tento slon indický navštívil ves v Assámu a spolu s dalšími sloními delikventy vyplenil místní krčmu. V následném sloním řádění přišlo o život šest vesničanů, z toho čtyři děti.

Pramen: Physiological and Biochemical Zoology

Datum: 08.12.2005 18:05
Tisk článku


Diskuze:

Opravdu?

Marek Šimon,2012-02-06 00:03:38

Sami britové natočili již v roce 1974 tento snímek: http://www.youtube.com/watch?v=D5E5TjkDvU0
tento článek tedy tvrdí, že je to celé smyšlené (tedy alespoň scéna se slony)?

Odpovědět

No ale

kj.,2005-12-14 19:02:10

Animals and Psychedelics: The Natural World and the Instinct to Alter Consciousness

http://www.forteantimes.com/review/animalpsych.shtml

zvířata si ráda přivodí změnu vědomí

Odpovědět

jenze

pavel houser,2005-12-09 16:01:26

je ale vubec jiste, ze slon potrebuje k namazani v prepoctu stejne alkoholu na jednotku hmotnosti jako clovek? neopije se driv/relativne mensim mnozstvim? (nekde jsem myslim cetl, ze treba velbloud se opije uz po peti pivech)
nakonec, i kdyby se sloni tou marulou nezmazali pod obraz, stejne je lepsi mit mirnou spicku nez zadnou, ze... :-)

Odpovědět

SM

ditom,2005-12-09 09:10:19

Musím se tady SM zastat. Poukazuje na nadpis, který střučně říká "sloni se neopíjejí" - v článku ale píšete že
"...Slonům alkohol chutná. O tom není pochyb. Čas od času se prokazatelně vlámou do skladů lihovin a pak nevědí, kdy mají dost...."
Což je evidentně v rozporu. Myslím (moje domněnka), že to byla hlanví cíl komentáře - upozornit na tento rozpor.
Diskutabilní tvrzení je to, že "....že se podobně zkvašeným ovocem cíleně opíjí i spousta dalších zvířat..." - s tím bych si dovolil nesouhlasit - pochybuji, že zvířata cílevědomě konzumují zkvašené ovoce, protože chtějí být opilá.

Odpovědět


Zvířata mají alkohol ráda

Pavel,2005-12-09 09:38:11

Nevím, jestli se zkoušelo se zkvašeným ovocem, ale vím, že při pokusech zvířata dávala přednost 3% roztoku lihu před čistou vodou. Silnější roztoky ale většinou odmítala.

Odpovědět

nic proti ...

SM,2005-12-09 01:19:44

ale text ne úplně koresponduje s nadpisem. I kdyby to s tím ovocem náhodou byla pravda, tak na prokázaný sloní zmazanosti, jak se píše i v textu, to nic nemění. Sloní alkoholismus je nesčetněkrát doloženej pozorováním. A vzhledem k tomu, že se podobně zkvašeným ovocem cíleně opíjí i spousta dalších zvířat, tak mi to celý příjde jako hloupost :)
Ostatně, co mi víme o míře odolnosti slonů vůči alkoholu. Sloni jsou docela vnímavý potvory a třeba se to týká i lihu :)

Odpovědět


vřele doporučuji

jarda petr,2005-12-09 03:37:44

Pokud můžete svá tvrzení doložit solidními důkazy, vřele vám doporučuji napsat rebuttal do Physiological and Biochemical Zoology. Editor bude určitě rád, že jste publikovaný omyl uvedl na pravou míru. Vsadím, že i Britové budou rádi, když jim ukážete, kde se sekli. U nás je stížnost na text publikovaný v časopise s oponentním řízením vcelku zbytečná. Jak se říká "dobrý pláč na špatném hrobě". My s opravou v Physiological and Biochemical Zoology moc nenaděláme, protože Vaše podklady nemáme. Jen tlumočíme, co publikovali jiní.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz