Stopy lidí v Americe  
Co si myslet o šlápotách člověka na americkém kontinentě z doby před 1,3 milióny let?

 

Zvětšit obrázek
"Beringův most" - cesta, kterou se dá dostat suchou nohou z Asie do Ameriky, jestliže hladina Tichého oceánu klesne o 60 metrů. To se za poslednich 1.5 milionu let stávalo dost často. Cesta dokonce ani nepřekonává žadný ledovec.

Tento článek je reakcí na článek “Lidské šlápoty staré milion roků”, který vyšel na Oslu 1.l2. 2005.

 



Buď je to celé podvrh (což je dost nepravděpodobné, protože stop je větší množství a na jejich průzkumu už se vystřídalo více odborníků, kteří v jejich pravost věří), nebo to nejsou stopy lidské. Jestliže chce moderní věda přijmout tuto druhou  variantu, musí samozřejmě odpovědět na otázku - čí stopy to tedy vlastně jsou?

 

Zvětšit obrázek
Slavná lebka dítěte Homo erectus z Gruzie stará 1.8 milionů let.


Jediné vysvětlení, které se na základě dostupných faktů zdá nyní rozumné, je, že se jedná o sotpy druhu homo erectus, který se do Ameriky dostal před 1,3 milióny let z Asie, podobně jako se do Ameriky dostaly indiánské populace druhu homo sapiens před 20 tisíci lety.

 

Zvětšit obrázek
Jedna ze stop v opuštěném mexickém lomu poblíž sopky Cerro.

Na to mohou mnozí namítnout, že homo erectus se v Asii objevil až později (před 1 miliónem let). To by byla vážná námitka, kdyby nebyly nedávno v Gruzii objeveny lebky druhu Homo erectus staré 1,8 miliónu let. Osel o tom psal v článku  Nejstarší zástupce rodu "Lidé" v Evropě

Když se dostal homo erectus do Gruzie už před 1,8 miliónem let, proč by se nemohl dostat do Ameriky během dalších 500 tisíc let? Příležitosti k tomu určitě měl.

 

Zvětšit obrázek
Údolí řeky Mojave v Kalifornii.

Doby ledové se tehdy střídaly s meziledovými a Asii s Amerikou spojovalo rozsáhlá pevnina v severní polovině Berigova moře. O tom, že přechod přes odhalené šelfy Beringova moře  nemusel být žádný výkon hodný polární expedice svědčí celá řada druhů, které se do Ameriky dostaly a to i přesto, že si v mrazu příliš nelibují - třeba kůň. Pravda, právě kůň později v Americe vymřel, a tak si tento kontinent musel počkat na jeho španělského příbuzného, ale to je jiná kapitola.

 

Shodou okolností, ve stejné době, kdy došlo k určení věku mexických stop na ono úctyhodné stáří, objevila se zpráva o nálezech kamenných nástrojů v údolí řeky Mojave v Kalifornii, jejichž stáří je odhadováno na 100-200 tisíc let. Pochopitelně se nemusí jednat o nástroje potomků těch, kteří zanechali ony slavné stopy. Může jít o další vlnu přistěhovalců z Asie, tentokrát neadrtálce.

 

Zvětšit obrázek
Používal tento nástroj, nalezený u řeky Mojave, potomek homo erecta, který zanechal stopy v sopečném tufu a nebo dalši príchozí prapředek človeka, který později uvolnil místo indiánům?

Ukazuje se však, že oněch přistěhovaleckých vln do Ameriky mohlo být v průběhu evoluce lidstva více. Avšak pouze ta poslední “trojvlna” z období začínajícím před 20 tisíci lety přežila až do současnosti. (Indiáni kmene Ona a Manekent z Ohňové země, kteří se z antropologického pohledu více podobali australským domorodcům, již vymřeli).

 

 

 

Zvětšit obrázek
Zdá se, že tento "chlapík" (Homo erectus) zdolal červeně vyznačenou trasu na obrázku, aby později zanechal stopy v sopečnem tufu, a zamotal tak všem antropologům hlavu.


 

Pramen: http://www.dailybulletin.com/search/ci_3249840

Datum: 11.12.2005 12:43
Tisk článku

Související články:

Lidské šlápoty staré milion roků?     Autor: Jaroslav Petr (01.12.2005)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz