Mitochondrie rozhodují o životě a smrti  
Člověk postiženy na jednotce intenzivní péče otravou krve musí spoléhat na lékaře a vlastní mitochodnriální DNA. Jedna z jejích variant skýtá vyšší šanci na přežití těžkých infekcí.

 

Zvětšit obrázek
Když se člověk ocitne se sepsí na jednotce intenzivní péče …

Záměny v jediném písmeni genetického kódu v dědičné informaci mitochondrií mají na náš život překvapivý efekt. Některé varianty mitochondriální DNA působí jako turbodmychadlo na buněčné motory pohánějící spermie. Jiné varianty jsou výhodnější s ohledem na dýchání uvnitř tělních buněk. Tým britských lékařů z University of Newcastle upon Tyne vedený Patrickem Chinnerym prověřil mitochondriální DNA u 150 pacientů, kteří byli postiženi těžkou sepsí (lidově „otravou krve“) a zkoumal, zda se nositelé různých typů mitochondriální DNA (mtDNA) liší ve vyhlídkách na uzdravení.


 

Zvětšit obrázek
… může jen doufat, že má mitochondriální DNA typu H, protože pak má dvakrát vyšší šanci utéct hrobníkovi z lopaty.

Závěry jejich studie zveřejněné v lékařském časopisu The Lancet jsou bezesporu zajímavé. Nejlépe si vedou nositelé mtDNA typu označovaného jako H. Mají ve srovnání se zbytkem populace 2krát vyšší šance na přežití.  mtDNA typu H je skutečně zvláštní varianta. Patří u Evropanů k nejmladším a zároveň i nejrozšířenějším. Autoři studie se domnívají, že k úspěchu této varianty mtDNA přispěla kromě jiného i její ochranná funkce před infekcemi.
Molekulární podstata efektu mtDNA typu H není jasná. Autoři studie ale pozorovali u nositelů této varianty mtDNA vyšší horečky, což jim zřejmě pomohlo v účinnějším boji s původcem sepse.

Chinnery a jeho kolegové jsou toho názoru, že by se dalo určení typu mtDNA prakticky využít. V případě, že by se ocitli v nesnázích pacienti s různými typy mtDNA, bylo by možné nasadit „úzkoprofilové“ prostředky na záchranu těch, kterým jejich mtDNA neskýtá výhody spojené s vlastnictvím mtDNA typu H.


Redakce Osla by ráda nastolila otázku, jestli by lidé s mtDNA typu H neměli mít slevu na zdravotním pojištění – když se pak na nich bude šetřit. V první fázi navrhujeme, aby měli slevu na teploměry, protože trpí vyššími horečkami než zbytek populace.

 
Pramen: The Lancet

Datum: 18.12.2005 00:26
Tisk článku


Diskuze:

??

ditom,2005-12-19 13:47:34

2 Jarda Petr:
To je řešení, ale je nutné ustanovit komisi, která bude kontrolovat že lidi "mtDNA-H" skutečně pečlivě a zodpovědně zahřívají "mtDNA-nonH" spoluobčany

2: leos:
zkus jí zařídit otravu krve :-)

Odpovědět

Zľavy v zdravotnom poisteni.

Mahe,2005-12-19 07:42:14

Keď už je to v takom ľahšom tone - nemal by som mať nárok nejake zľavy v zdravotnom poistení, keď som za posledných 5 rokov nemal ani jeden deň "marodky" ?
Niečo ako bonus pri poistení auta ?
Len sa pýtam...

Odpovědět


nohy

leos,2005-12-19 10:40:55

Ta moje má studený nohy, je to desně nepříjemný. Půjde jí v budoucnu implantovat nějaký typ mtDNA, který by to spravil?

Odpovědět

ale no tak,

ditom,2005-12-18 21:00:41

nebuďte takoví suchaři. Humor je kořením života :-)!

PS. Já bych jim zase zdražil plyn a elektřinu - ať si topí sami!

Odpovědět


a co takto

palo,2005-12-19 07:33:45

povinnost odvadzat nadbytocne teplo do spolocnych zdojov?

Odpovědět


mohli by povinně zahřívat

jarda petr,2005-12-19 07:50:15

Já myslím, že by se mohli zdražení energie vyhnout, kdyby se zavázali, že budou zahřívat jedince s jinými (tj. méně výhřevnými) typy mitochondriální DNA.

Odpovědět

Proc zvyhodnovat?

mik,2005-12-18 18:41:01

Nejsem nepritel odstupnovaneho zdravotniho pojisteni, ale spis pro ty, kdo sve zdravi dobrovolne vedome poskozuji (kuraci, profesionalni sportovci,...). Rozhodne ne v tomto pripade. Proc?
1. Kolikrat za zivot prumerny clovek tezkou sespsi dostane?
2. Nebude se venovat vic nakladne pece tem nadejnejsim pripadum?
3. Neprijde pojistovnu na vic penez ten kdo prezije a bude mit treba nejake trvale nasledky nebo bude potrebovat dlouhodobou rekonvalescenci nez ten kdo zemre?
4. Je urceni mtDNA 100% spolehlive? Nemuze mit nekdo vic alel mtDNA a pritom se zjisti jen jeden?
5. Je jiste, ze typ H sve nositele v necem jinem neznevyhodnuje?
Za blbe dotazy se omlouvam, jsem jen elektrikar.

Odpovědět


dik

mik,2005-12-30 21:42:50

za odpovedi.
Skoda, ze se tato diskuse utopila ve vtipkovani. Je to neco co se driv ci pozdeji stejne bude resit a celkem mne zajimaji nazory jinych neb ten svuj obvykle nepovazuji za nejgenialnejsi.

Odpovědět

Zlavy

Mums,2005-12-18 15:09:08

Tak ta zlava na poisenie je v pohode ale na teplomery tak ta vec je ujeta ako obcas aj osel. Pretoze teprlomer potrebuje kazdy bez ohladu na typ mtDNA a bez ohladu na cokolvek ma takmer (ak nie urcite) kazdy horucku ked dostane nejaku chorobu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz