Snuppy je pravý  
Podezření, že si Woo-suk Hwang vycucal z prstu i klon psa, se nepotvrdilo.

 

Celou noc čekali Hwangovi příznivci před universitou na verdikt.

Celou noc z 9. na 10. ledna bylo před Soulskou národní universitou živo. Příznivci profesora Woo-suk Hwanga tu se svíčkami a transparenty čekali na závěrečný verdikt vyšetřovací komise, která v posledních týdnech prověřovala „Pána klonů“. Závěry komise lze vyjádřit fotbalovým výsledkem 2 : 1. Ze tří průlomových prací, které Hwangův tým publikoval v posledních dvou letech, není pochyb jen o jedné. Snuppy - první klon psa je „pravý“. Dvě práce z oboru léčebného klonování jsou podvod.

 


Pochybnosti kolem práce Hwangova týmu v oblasti terapeutického klonování vrhly neblahý stín i na další výsledky jeho práce. První klon psa mu jeho soupeři nemohli odpustit. Vyfoukl světový primát týmům, které se za psím klonem honily dlouhá léta a utratily za splnění snu miliony dolarů. Kdyby se klon psa ukázal jako podvod, vrátili by se všichni zase do boje o „první psí klon“.

 

Zvětšit obrázek
Předseda vyšetřovací komise Chung Myun-hee ze Soulské národní university je moc nepotěšil. Pro dvě práci z oboru terapeutického klonování nejsou v Hwangově laboratoři důkazy.

Robert Lanza z americké biotechnologické firmy Advanced Cell Technology například v rozhovoru pro Nature nastínil, jak mohl Hwang získat klon podvodem. Podle něj nemusel Snuppy vzniknout metodou přenosu jader, kdy je tělní buňka dospělého zvířete vnesena do vajíčka zbaveného vlastní dědičné informace. Hwang mohl použít dělení embryí, kdy se embryo rozpůlí a z obou polovin se po přenosu do dělohy samice může narodit mládě. Podle Lanzy mohl Hwang jednu půlku embrya zmrazit a druhou přenést. Druhou by pak rozmrazil s odstupem několika měsíců a přenesl ji jiné feně. Získal by tak dva geneticky totožné psy různého věku a ty by mohl vydávat za klon vzniklý přenosem jader a jeho předlohu. Lanza navrhl, aby byla porovnána mitochondriální DNA Snuppyho a jeho předlohy. Pokud bylo použito dělení embrya, bude mitochondriální DNA obou psů totožná. Pokud byl použit přenos jader, ponese Snuppy mitochondriální DNA  použitého vajíčka a bude se od předlohy lišit.

Teď tedy máme jasno. Jak oznámil na tiskové konferenci předseda vyšetřovací komise Chung Myun-hee ze Soulské národní university, Snuppy je pravý. Universita tak neztratí svého maskota, který dostal jméno právě na počest rodné university. SNUPPY je zkratkou z anglického „Soul National University puppy“ čili „štěně z Národní soulské university“. Stejně tak by neměly zapadnout další nezpochybnitelné úspěchy korejského týmu. Přesto nelze vyloučit, že se první Hwangův následovník v psím klonování ověnčí titulem autora „prvního nezpochybnitelného klonu“ nebo nějakou jinou pofidérní prioritou.

Snuppy je však pravý.

S Hwangem to ale vypadá špatně. Zřejmě skončí před soudem a bude obviněn ze zpronevěry nebo „nepatřičného využití“ grantů, které na terapeutické klonování dostal. A to jsou velké sumy, které jdou do milionů dolarů. Hwang už ale podal žalobu, v které viní některé lidi z toho, že proti němu zosnovali spiknutí. Situací typu „tvrzení proti tvrzení“ budeme zřejmě  svědky ještě mockrát.

 

Osel doporučuje Robertu Lanzovi, ať si pořídí klon psa aspoň rozdělením embrya. Pokud to zvládne i s tím, že embryo nejprve rozpůlí a pak zmrazí, zaslouží si náš obdiv. Není žádné tajemství, že i u embryí  skotu, jejichž mražení je podstatně jednodušší než u psa, je mražení půlky embrya pro zárodek v podstatě ortel smrti. Jistě to věděl i Robert Lanza, když touhle historkou krmil redaktory Nature. Ti si mohou mnout ruce. Zatímco Hwangovy průšvihy vyšly v konkurenčním Science, existenci Snuppyho přineslo na svých stránkách právě jedno ze srpnových čísel Nature.
 

Datum: 10.01.2006 08:05
Tisk článku


Diskuze:

stari Greci

alien07,2006-01-10 17:16:27

Uz v greckej mytologii je zopar ludi ktori sa chceli rovnat bohom. A niektorym sa to aj temer podarilo. Ctiziadost vedca vie byt silna ako droga a ma aj podobne nasledky.

Odpovědět


Že

ps,2006-01-11 16:08:29

by se podvodník chtěl rovnat bohům?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz