Nový pohled na černou díru ve středu Galaxie  
Astronomové z kalifornské university poskytují nové pohledy na masivní černou díru ve středu Mléčné dráhy a jejím okolí, protože poprvé určili dráhy hmotných mladých hvězd, které se nacházejí ve vzdálenosti jen několik světelných měsíců od zmíněné obrovské černé díry v centru naší Galaxie.

 

Zvětšit obrázek
Střed galaxie zvané Mléčná dráha. Bílým křížkem je označeno místo superobří černé díry. Toto je první obrázek středu naší galaxie ve vysokém rozlišení. Byl pořízen v infračerveném spektru za použití adaptivní techniky (Keck Laser Guide Star). Kredit: W. M. Keck Observatory.

Tyto hvězdy přitahují pozornost, protože astronomové chtějí vysvětlit proces jejich zrodu.  Původ mladých hvězd ve středu naší Galaxie (Mléčné dráhy) astronomy mate, ale klíčem k vysvětlení záhady mohou být jejich oběžné dráhy. To sdělila na konferenci Americké astronomické společnosti ve Washingtonu, D.C. dne 10. ledna 2006 Jessica Lu, postgraduální studentka astronomie na UCLA (University of California, Los Angeles). Astronomové používají pro pozorování novým systémem adaptivní optiky na dalekohledu Keck.

 

 

Zvětšit obrázek
Oběžné dráhy hvězd ve středu naší galaxie (oblast vymezena úhlem 1x1 arcsekunda). I když každá hvězda v tomto malém obrázku je pozorována déle než 9 let, stanovení jejicgh orbitálních drah se podařilo jen u sedmi z nich ( těch, které mají pro pozorování ze Země dráhu s vhodným zakřivením). Dráhu těchto hvězd určují barevné body,ve kterých se hvězdy po ročních intervalech nacházely. Doplněny jsou i křivky drah, které zjištěným datům nejlépe odpovídají. Tvar elips, po kterých tyto hvězdy vesmírem putují, je zatím nejlepším důkazem toho, že v samém středu naší galaxie je černá super díra.

Nepřátelské prostředí poblíž superhmotné černé díry by mělo extrémně ztížit možnost formování hvězd, ale v blízkosti černé díry bylo objeveno mnoho mladých hvězd. Lu sdělila, že ona a tým UCLA sleduje záhadnou skupinu více než 30 masivních mladých hvězd problematického původu.

 


"Jak se tyto hvězdy tvořily v tak nehostinné oblasti?" ptá se Lu. Podle její školitelky Andrei Ghezové, profesorky fyziky a astronomie na UCLA, se jedná o "paradox mládí".
Věří, že tento problém vyřeší pomocí havajského dalekohledu Keck (W.M. Keck Observatory, Mauna Kea, Hawai) s adaptivní optikou LG SAO (Laser Guide Star Adaptive Optics), protože tam jsou schopni měřit pohyb těchto mladých hvězd na obloze s obrovskou přesností (jen 2 km za sekundu).


 

Zvětšit obrázek
Animace pohybu hvězd v těsné blízkosti černé díry, která má hmotnost 3,7 milionkrát větší, než je hmotnost našeho Slunce. (Obr.: UCLA Galactic Center Group).


Poprvé určili oběžnou dráhu každé z mladých hvězd umístěných jen několik světelných měsíců od černé díry!

 

"Stejně jako otisk prstu může být užíván pro identifikaci osob, informace, zakódované v oběžných drahách mladých hvězd nám řeknou, jak a kde vznikly," řekla Lu.

 

Lu ještě dodala, že tyto hvězdy, nacházející se v bezprostřední blízkosti superhmotné černé díry nemají své oběžné dráhy zdeformované gravitací tohoto hmotného kolosu.

 

"Oběžné dráhy těchto mladých hvězd naznačují, že se hvězdy zformovaly daleko od černé díry v masivní hvězdokupě a teprve pak se stěhovaly," oznámila Lu. "Nemůžeme nyní přesně určit, jak se hvězdy pohybují kolem černé díry, ale u každé hvězdy můžeme přesně určit její oběžnou dráhu."

 

Pro výzkum se používá 10m dalekohled Keck, který byl opatřen silným laserem. Laser "vystřeluje" paprsek, který vytvoří umělou hvězdu. Zemská atmosféra způsobuje, že skutečné hvězdy na obloze blikají (scintilace) a obraz objektu je neostrý (seeing). Proto astronomové vytvoří umělou hvězdu pomocí laseru tam, kde potřebují změřit "neklid" atmosféry. Následná pozorování umělé laserové pointační hvězdy poskytnou podrobné informace o efektech rozmazání zemskou atmosférou, které lze z velké části odstranit rychlým přizpůsobováním tvaru zrcadla. Tato nová technika tzv. adaptivní optika ("gumová zrcadla") umožňuje pozemská pozorování s vysokým rozlišením.

 

"Černé díry jsou zhroucené hvězdy tak hmotné, že z jejich gravitačního působení nemůže nic uniknout ani světlo. Černé díry nemůžeme vidět přímo, ale pozorujeme jejich vliv na okolní hvězdy a tím nám o sobě dávají vědět," řekla Ghezová.

 

 

Zvětšit obrázek
Obrázek středu galaxie kolorovaný podle vlnové délky (1,8 mikronu = modrá, 2,2 mikronu = zelená, 3,8 mikronu = červená). Některé mladé hvězdy jsou označeny červeným křížkem (ve skutečnosti jich je mnohem více). Bílý křížek označuje pozici superhmotné černé díry. Foto UCLA Galactic Center Group


Galaktický střed - superhmotná černá díra, s hmotností větší než 3 milióny hmotností našeho Slunce, leží v souhvězdí Střelce. Střelec ( Sagittarius, Sgr ) leží v nejhustější a nejjasnější části Mléčné dráhy a patří mezi zvířetníková souhvězdí.
Jde tedy o souhvězdí jižní oblohy a u nás je viditelná pouze jeho část v létě nízko nad jižním obzorem. Můžeme v něm pozorovat mnoho mlhovin a hvězdokup (např. difúzní mlhoviny Laguna M8, Omega M17, Trifid M20).

 


Souhvězdí Střelce je pojmenováno po bájném Kentaurovi - polovina člověk (hlava a tělo do pasu) a polovina kůň (tělo a nohy). Protože vynalezl lukostřelbu, byl za odměnu umístěn na hvězdnou oblohu jako Střelec s napjatým lukem a šípem mířícím na Štíra (souhvězdí Štíra, Scorpius, Sco).

 

Zdroj:
http://www.sciencedaily.com/releases/2006/01/060110230324.htm
http://www.keckobservatory.org/
http://www2.keck.hawaii.edu/optics/lgsao/lgsbasics.html
http://cfao.ucolick.org/
http://www.astro.ucla.edu/
http://www.astro.ucla.edu/~jlu/gc/pictures/index.shtml
http://www.eso.org/outreach/press-rel/pr-2002/pr-17-02.html
http://www.obloha.webzdarma.cz/obrsgr.php
http://objekty.astro.cz/galaxie/nase/mapastred.html


 

Datum: 13.01.2006 17:05
Tisk článku



Diskuze:

tak me napada....

machr,2006-01-16 10:42:33

.... pokud galaxie vypada tak jak je vzdycky znazornovana na obrazcich. Nemeli bysme na obloze videt jeji jasne zarici stred ???????????? nebo aspon misto se zhustenejma hvezdama ????????????

a nebo nas astronomove jenom tahaji za nos a vsechno je jinak.... ;)

Odpovědět

Mladé hvězdy a vyzrálá kráska M20

Vašek,2006-01-14 12:51:17

Eliptické dráhy obvykle svědčí o centrálním gravitačním poli. Platí to i v případě těchto mladých hvězd na periférii černé díry? Purpurový čtyřlístek mlhoviny Trifid je opravdu krásný!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz