Pralesní antrax může unikat testům  
Sněť slezinná je mezi lidem populární jako "bílý prášek", který svého času koloval poštou po USA. U nás jej svérázní žertéři imitovali "silanizujícími" pracími prostředky na "čistkoskvoucí prádlo". Ale s antraxem není žádná legrace. Zřejmě ani nevíme, co všechno nám může přichystat. Jedno takové "antraxové překvapení" přišlo z rovníkové Afriky.

 

Zvětšit obrázek
Kolonie Bacillus anthracis na živné půdě.

Sněť slezinná čili antrax patří k nejnebezpečnějším chorobám přenosným ze zvířat na člověka.  Zabijácké vlastnosti antraxu dokládá zájem, který věnovali jejímu původci bakterii Bacillus anthracis vojáci při vývoji biologických zbraní. Smutně proslulý je únik vyvíjených bakterií v ruském Sverdlovsku z roku 1979, kdy se nakazilo 79 lidí a 68 z nich zemřelo.

Zvětšit obrázek
Typický tyčinkovitý tvar bakterií Bacillus anthracis.

První pokus o jeho nasazení byl zaznamenán už za první světové války, kdy se německý špion pokoušel podat skandinávským sobům kostky cukru ukrývající ve svém nitru jemnou skleněnou ampulku  se sporami původce antraxu. Naštěstí byl včas odhalen.

Před pár roky zkusili norští všetečkové kultivovat obsah ampule uchovávaný v muzejní vitríně. A zjistili, že devadesát let nechávali v muzeu ležet "nabitou biologickou zbraň". Bakterie na živné půdě ožily. Mohlo by se zdát, že původce sněti slezinné dokonale známe a nemůže nás už ničím překvapit. Omyl. Mikrobiologové řadili kmeny bakterií sněti slezinné do dvou velkých skupiny. Kmeny ze skupiny B se vyskytují jen v Jižní Africe. Zástupce skupiny A rozšířil člověk s nakaženými domácími zvířaty po celém světě.

Zvětšit obrázek
Kožní forma sněti slezinné.

Němečtí biologové zveřejnili na stránkách nejnovějšího vydání vědeckého časopisu PLoS Pathogen objev dvou kmenů antraxu, které do stávajících "škatulek" nezapadají. První kmen byl izolován z těl šesti šimpanzů uhynulých v rezervaci Tai v Pobřeží slonoviny a dostal označení CI (z francouzského názvu země původu). Druhý odhalili mikrobiologové při zkoumání mrtvol tří šimpanzů a jedné gorily v kamerunské rezervaci Dja. Ten je nyní veden pod označením CA (podle země původu  -Cameroon). Obě místa jsou od sebe vzdálena 1000 kilometrů, a tak lze jen s mrazením v zádech domýšlet, že se podobné (a nebo zcela nepodobné) kmeny jistě vyskytují i jinde.


 

Zvětšit obrázek
Rentgenový snímek pacienta postiženého plicní formou sněti slezinné.

Genetické analýzy odhalily u nových kmenů antraxu rysy, kterými se výrazně odlišují jak od kmenů "globální"  skupiny A, tak od  jihoafrické skupiny B. Jsou evolučně mnohem starší než dosud známé kmeny sněti slezinné a tým vedený Heinzem Ellerbrokem z berlínského Institutu Roberta Kochova pro ně vyhradil "šuplík" s označením F odvozeným z anglického slova "forest" čili "prales".


Objev nových kmenů "pralesního antraxu" dokazuje, že žijeme s mnoha původci závažných onemocnění, aniž bychom měli o jejich existenci nejmenší tušení. Riziko přenosu těchto chorob na člověka roste s tím, jak lidé pronikají stále hlouběji do pralesů a využívají jejich zdroje. Další šíření takto vzniklých epidemií je v dnešním globalizovaném světě nebezpečně jednoduché. Zatím byl "pralesní antrax" zjištěn jen u lidoopů. To však neznamená, že jej nemohou přenášet i jiné druhy zvířat. Je pravděpodobné, že se kmeny ze skupiny F nakazí i lidé.


 

Zvětšit obrázek
Po vdechnutí může sněť slezinná postihnout i mozek.

O nebezpečnosti sněti slezinné v afrických podmínkách svědčí epidemie antraxu, jež propukla  za občanské války v Zimbabwe v sedmdesátých letech. Veterináři tehdy polevili v očkování domácího skotu a počty onemocnění u lidí se rázem vyhouply z obvyklých několika desítek nad 10 000 ročně.


 

Zvětšit obrázek
Nakolik chrání stávající vakcíny i proti kmenům skupiny F?

"Je nezbytné objasnit, zda a s jakou účinností jsou nové kmeny bakterie Bacillus anthracis odhalitelné stávajícími mikrobiologickými testy na antrax," říkají vědci z Ellebrookova  týmu v závěru své studie. "Nebyli bychom příliš překvapeni, kdyby se ukázalo, že případy sněti slezinné vyvolané těmito kmeny zůstávají nerozpoznány. Je proto nutné provést další výzkum, který odhalí, kde všude se tyto kmeny antraxu vyskytují, jaké mají vlastnosti a jak probíhá onemocnění, které vyvolávají."

 

Pramen: PLoS Pathogen

 

Datum: 01.02.2006 11:37
Tisk článku


Diskuze:

Jo, jo,

Al,2006-02-02 16:38:55

máte pravdu - 1. světová...

Odpovědět

...tedy....

Jara,2006-02-01 19:43:26

..tady konci vsechna legrace.....s temi norskymi vsetecky to je tedy naboj....

Odpovědět


berte to z té lepší stránky

jarda petr,2006-02-02 03:39:03

Berte to z té lepší stránky. Kdyby to ti všetečkové nezkusili, tak to leží ve vitrině dodnes - každému blbci k dispozici.

Odpovědět

dotaz

pavel houser,2006-02-01 19:02:46

dotaz: proc chtel za prvni svetove valky nemecky spion otravit skandinavske soby (skandinavie -neutralni staty etc.). nebo jen chtel to prilusne pouziti biologicke zbrane otestovat?

Odpovědět


pokud vím

jarda petr,2006-02-02 03:37:33

Pokud vím, tak předpokládal, že migrující stáda zanesou antrax do Ruska.

Odpovědět


Skandinávie a 2. světová...

Al,2006-02-02 11:19:55

Pokud vím, tak Britové uvažovali o obsazení Norska kvůli zdrojům železa potřebného pro Říši...
Hitler je předešel a Norsko obsadil...
Pokud vím, také blufovalo jednu dobu tím, že Spojenci provedou do Norska invazi...
Kromě toho bylo Finsko spojencem Německa (Stalin na ně zaútočil ve finské válce a Sověti zde utrpěli proti malinkému Finsku totální debakl)...
Takže zas tak jednoduché to v té Skandinávii nebylo...

Odpovědět


1916

jarda petr,2006-02-02 11:55:09

Ten špion se měl pokusit o nákazu sobů během první světové války tuším v roce 1916. To Rusi ještě vládl tatíček Mikuláš a rusko-finská válka byly dalekou budoucností.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz