Toxoplasma vládcem lidských myslí  
Nenápadný výtrusovec Toxoplasma má hodně dlouhé prsty. Manipuluje lidskou psychiku a teď se objevil nový přesvědčivý doklad, že toxoplazmóza významně souvisí se vznikem schizofrenie.

 

Zvětšit obrázek
Toxoplasma gondii, bradyzoit - cysta ve tkáni mezihostitele.

Svět parazitů je mnohem pestřejší a dynamičtější než ten náš. Jsou malí, hnusní, nemilosrdní a extrémně zajímaví, vždycky daleko před svými hostiteli. Věčné evoluční závody mezi parazity a hostiteli, které sice prakticky vždy vyhrávají paraziti, ale díky nimž se všichni aktéři postupně mění, vybavily parazity nejrůznějšími triky a vychytávkami.

Zvětšit obrázek
Toxoplasma gondii jako ze škatulky v elektronovém mikroskopu.

Mezi nimi na první pohled zaujme již mnohokrát ověřená schopnost řady parazitů manipulovat chování příslušných hostitelů.


 

Jsou to vesměs fascinující záležitosti, kdy lišácký parazit nějakým relativně jednoduchým způsobem mění chování organismu v němž žije ve svůj prospěch. Asi ani není třeba dodávat, že pro dotyčného hostitele to bývá více či méně zničující. Lidé rozhodně nejsou výjimkou.
Už delší dobu se intenzivně bádá na prvoku jménem Toxoplasma gondii, což je výtrusovec, potvora blízce příbuzná například kokcidiím nebo plasmodiím, čili původcům malárií. Je potěšující, že se v této ultrazajímavé problematice angažuje i pražský tým Jardy Flegra z Karlovy univerzity. Toxoplasma gondii způsobuje toxoplazmózu, poměrně skryté onemocnění prakticky všech savců a ptáků.

Zvětšit obrázek
Životní cyklus toxoplazmy. Díky ní víme, jaké to je být myší.

 

Životní cyklus toxoplazmy probíhá ve dvou fázích. Sexuální fáze funguje výhradně v kočkovitých šelmách, které jsou definitivními hostiteli toxoplazmy. Rozmnožuje se v jejich střevní sliznici. Asexuální fáze cyklu může proběhnout v podstatě u jakéhokoliv teplokrevného mezihostitele, tedy u ptáka nebo savce, člověka nevyjímaje. Toxoplazmóza v naprosté většině případů proběhne v akutní fázi jako delší chřipka se zduřením lymfatických uzlin a s bolavými svaly. Pak přejde do latentní fáze, kdy se cysty usadí v mezihostitelově nervově a svalové tkáni, ve většině případů nadosmrti.

 

To by samo o sobě nebylo až tak rajcovní. Pozoruhodné je, že toxoplazma podle všeho velmi zdatně manipuluje své mezihostitele. A to tak, aby se stali kořistí definitivního hostitele, čili koček. Za normálních okolností je typickým mezihostitelem myš a typický definitivním hostitelem kočka. Toxoplazma proto umí manipulovat myš tak, aby ji sežrala kočka. Mechanismus téhle manipulace není ještě úplně přesně znám, je to ale už jen otázkou času.
Tak to bylo až do chvíle, kdy se lidé rozhodli domestikovat kočky. Lidé jsou ve své podstatě společenští a jsou tudíž docela náchylní na rozličné sociální parazity, čili domácí miláčky. V případě jinak velmi rozkošných koček ovšem nevědomky vstoupili do milostného trojúhelníku myš - toxoplazma - kočka a bohužel právě v roli mezihostitele, myši.

 

Toxoplazma není žádný Einstein a nejspíš nepozná, že není v myši. Lidská psychika není od té myší nijak zásadně odlišná a proto není divu, že toxoplazma úspěšně manipuluje i nás. Co s námi dělá? Snaží se, aby nás snáze snědla kočka.

 

Zvětšit obrázek
Kočka - mazlíček s nečekaným bonusem.

Zmíněný Jarda Flegr mimo jiné publikoval docela šokující závěry obsáhlé studie, ve které doložil průkazně vyšší výskyt cyst toxoplazmy u účastníků dopravních nehod oproti běžné populaci. Zdá se, že lidé s toxoplazmou o něco pomaleji reagují v kritických situacích, jsou méně opatrní a pak se ještě liší v některých dalších psychologických ukazatelích. Kdyby nás lovily čtyřmetrové kočky, tihle lidé by stoprocentně byli na jídelníčku častěji.

 

S Flegrem nesouhlasí úplně každý. Ne, že by jeho výsledky někdo přesvědčivě vyvrátil. Je v tom spíš zbabělost, protože je to v důsledku docela děsivé. Navíc se postupně se ukazuje, že to může být ještě horší. Zdá se, že tím, jak toxoplazma manipuluje lidi, může způsobit a často také způsobí schizofrenii.

Zvětšit obrázek
Takhle vypadá spóra toxoplazmy v kočičím hovínku. Nakazit se můžete i ze špatně tepelně zpracovaného masa a přes placentu své matky.

Nejprve se přišlo na to, že matky více infikované toxoplazmou s větší pravděpodobností porodí potomka se schizofrenií. Pak se zjistilo, že toxoplazma nějak souvisí s poškozením jednoho typu neuronů - astrocytů. A to má opět vztah ke schizofrenii. Následovala studie jenž odhalila, že některé významné léky podávané schizofrenikům zároveň blokují růst toxoplazmy v laboratorních buněčných kulturách. A úplně nedávno Fuller Torrey se svými kolegy ze Stanley Medical Research Institute v Bethesdě, Maryland, USA objevili další doklad spojitosti mezi toxoplazmou a schizofrenií. V elegantním experimentu nakazili 50 potkanů toxoplazmou. Ti, jak se čekalo, ztratili podstatnou část zdravého strachu z koček. Pak je léčili přípravky podávanými schizofrenikům, včetně hojně užívaného haloperidolu. Léčba byla úspěšná, potkani se zase začali koček bát.

 

Není ještě zdaleka jasné, jak to celé funguje. Vše nicméně naznačuje, že toxoplazma je významným hráčem při vzniku schizofrenie. A taky při dopravních nehodách. A čert ví při čem ještě. Ačkoliv toxoplazma s výjimkou těhotných žen a lidí se sníženou imunitou nedělá závažné zdravotní problémy, zřejmě mírně, ale za to v masovém měřítku ovlivňuje lidskou psychiku. Objevují se dokonce názory, že toxoplazma během lidské evoluce významně ovlivňuje kulturní diverzitu lidských populací.

Máte pocit, že se vás to netýká? Ve Francii a Německu je toxoplazmou nakaženo dle některých odhadů až 80% populace, celosvětový průměr je kolem 50%, u nás ji má přibližně jedna třetina obyvatelstva. Naším pánem je toxoplazma.

Pramen: Proceedings of the Royal Society B; Wikipedia

 

Datum: 09.02.2006 09:15
Tisk článku


Diskuze:

Toxoplasma... Hmm Pomóc už mě žerou :-)

Ariana Travná,2009-07-05 03:08:04

Už deset let mám u sebe dvě roztomilé černobílé kočičky. Jednoho dne se ta starší objevila v práci jako čtyřměsíční koťátko, byla rozkošná a já si ji nemohla nevzít. Za rok se totéž opakovalo s černobílým kocourkem, taky skončil u mne doma. No a od r. 2006 na sobě pozoruji změny - velmi pomalé a ntakřka eznatelné - ale, ač jsem bývala děvče plné energie, ba energie ze mne prýštila jako fontána, nyní jsem línější, jaksi apatická, rezignovaná - není to ONO? Nevyžírají mi toxoplasmy mozek, aby ze mne udělaly tu snadnou kořist pro kočku? Manipulují se mnou, jak samy chtějí - a chtějí se dostat do kočky. Pomóc, co mám dělat: Samozřejmě se nebojím, že mne sežere kočka, ale toho, že mi toxoplazma změní myšlení a vnímání - navždy. :-( Ariana

Odpovědět

co to všechno může udělat? a za jak dlouho

jana,2007-03-27 10:07:00

Mám takovou otázku už docela dlouho, když jsem čekala malýho tak přišli na to, že jsem prodělala toxoplazmozu. Už nějakou dobu mi nefunguje štítná žláza, protože si moje tělo nějak domyslelo, že má na ní poslat svoje "bojovníky", takže ji totálně zničili. A pamatuju si, jak jsem jeden čas měla standardně zvýšenou teplotu (doktorka, která zanedbala co mohla, si s tim hlavu nelámala). Tak mi napadlo, jestli ten podnět k útoku nemohla dát toxoplazmoza.
Potom taky by mi zajmalo za jak dlouho se objeví teplota nebo další příznaky toxo. po nakažení.
Děkuju za odpověď.

Odpovědět

toxoplazma

martina,2007-03-19 19:31:05

Prosím o radu.moje výsledky:anti CMV IgM - 0,900 IP
CMV IgM - 7,062
Mám toxoplazmu alebo nie?Plánujem otehotnieť a možno už som.Mám doma psíka.Ako som sa mohla nakaziť?Vraj som prekonala toxoplazmu môžem mať nejaké problémy v budúcnosti celkove a pri plánovaní tehotenstva?Môže sa to vrátiť? Mám sa obávať?Ako sa tomu vyvarovať v budúcnosti.

Odpovědět

ahoj

veronika666,2007-02-07 11:20:04

chtěla bych se vlastně zeptat, co je pravda na tom, že kočka přenáší toxoplazmu, ze které pak nemusím mít děti je to pravda???

Odpovědět

Toxoplasma není nebezpečná

Josef,2007-01-06 11:28:05

Toxoplasma není nebezpečná. U většiny lidí se (až na malé změny v chování) nijak neprojevuje. Já bych to z léčbou zas tak nehrotil, protože plodu není nebezpečná. Zkuste si přečíst nejnovější studie. Když už jí jednou máte, velmi těžko se jí zbavuje. Rozhodně bych si do sebe nepumpoval litry jedů.

Odpovědět

Prodelala jsem toxoplasmosu a chci mit dite

Simona W.,2006-12-11 17:18:07

Dobry den,
prdelala jsem asi v breznu 2006 toxoplasmosu. V zari mi vzali krev a byla mi zjistena. Ctela bych jit v breznu 2007 na umele oplodneni a tak mam obavy. V listopadu probehla opetovna kontrola krve a byla ta toxoplasmosa porad positivni a k tomu byla zjistena ovarialni cystoplasmie( doufam, ze to pisu spravne) a tak presne nevim, co si o tom vsem mam myslet a jestli vubec muzu mit dite. Mam prijit na odber krve v lednu. Zna nekdo nejake reseni nebo jake mate zkusenosti? ...

Za kazdy prispevek jsem vdecna. Diky moc...

Odpovědět


ozon

stanislav,2007-01-01 10:39:56

Doporučuji Vám velkou invazní infuzi ozonu

Odpovědět

Uf...

Jirka,2006-02-10 16:36:27

Opravdu polovina populace? Tak to je narez. A da se s tim neco delat? Vzdyt jestli je pomoc levna, mohlo by to do budoucna dost zlevnit naklady, at uz z nakupu novych aut nebo lecby schizofrenie.

A dotaz: Kdyz je v populaci tak vysoke procento nakazenych, jak vysoke procento bylo u tech, co havarovali?

A pak jeste dalsi dotaz: Neni mozne, ze by nam nakazeni touhle potvorou prinaselo i nejake vyhody? Nevi se uz o nejakych?

Odpovědět


To je napad za milion

MIK,2006-02-13 22:54:51

zacit lecit TP! Ne, ze by clovek zbohatnul na lecbe, ale automobilovy prumysl klidne nejaky meloun pusti, aby toho prislusny rychle nechal.

Odpovědět

Ale teď vážně

molim,2006-02-10 13:26:19

KAŽDÝ lék je zároveň jed - to je stará pravda. Záleží jen na jeho dávkování, případně časování. Jen se podívejte na tu plíseň šedou - v rozumné míře podporuje u rostlin odolnost proti bakteriálním infekcím. A ID to rostlině naordinoval sám, nečekal na Flemminga.
Problém je, že si vědec myslí, že on je ten jediný, kdo určuje, co, kdy, jak a komu prospívá či škodí. Sice on sám se až k současnému stavu vyvinul bez svých zásahů, ale teď to vezme do ruky on a stvoří něco ještě lepšího.
Jestli už odvěků žijeme s toxoplazmou (a s jinými "škůdci"), mělo a má to asi svůj (evoluční) význam. Jen Bůh ví, v čem nám to prospívá, před čím nás to v rozumné míře chrání, a proč je někdy "dobrý" důvod, abychom okusili i tu "nerozumnou" míru. Ostatně, jsme-li někde svědky vyššího zamoření nás samých i přírody jedovatými "výtrusy", pak to je v naprosté většině právě vinou lidské činnosti (různé vedlejší efekty mnoha "vědeckých" objevů) - takže nevím, kde vlastně berou vědci to drzé přesvědčení, že zrovna v tomto případě jsou schopni člověku a přírodě výjimečně spíš pomoci než uškodit ;-)

Odpovědět


Molime...

Vlada,2006-02-11 09:00:03

Pane Molime, nedá mi to, abych nedal k sobě některé myšlenky, které jste zde uvedl. Na jednu stranu se bráníte připustit, že lidskou psychiku může ovlivňovat tak malá externalita, jako je prvok a na druhou stranu mluvíte o vlivu tak zásadní externality, jako je Bůh? Pokud je podle Vašich slov odpovědnost za lidské chování jen na člověku, tak proč přisuzovat nějaký vliv Bohu? Navíc Bůh nemůže zasahovat do vesmíru, který stvořil (ať již např. v podobě inteligentní kreace), neboť čas je jen vlastností vesmíru, který Bůh stvořil - pokud definujeme Boha jako stvořitele vesmíru (dále viz např. Tomáš Akvinský).

Ale k věci:
> Jestli mi něco připadá skutečně chorobné, tak je to právě snaha dokázat, že veškerá zodpovědnost za vše leží mimo mě samého (a Tebe samého).

A není snad vše vůle Boží? Pokud je Bůh všemohoucí, má i absolutní zodpovědnost.

> A že nápravu tedy nelze zjednat interně, ale pouze externě, a to - příznačně -vždy násilím - tzn. vymýcením někoho nebo něčeho.

Jako byste psal dějiny křesťanství. Viz bible:

"Toto praví Hospodin, Bůh Izraele: Všichni si připněte k boku meč, projděte táborem tam i zpět od brány k bráně a zabijte každý svého bratra, každý svého přítele, každý svého nejbližšího."
(Exodus 32:26-29)

> A ani dlouhá historie ve stylu "i kdyby padli všici, vstanou noví bojovníci":

34"Nemyslete si, že jsem přišel na zem uvést pokoj; nepřišel jsem uvést pokoj, ale meč. 35Neboť jsem přišel postavit syna proti jeho otci, dceru proti matce, snachu proti tchyni; 36a nepřítelem člověka bude jeho vlastní rodina. 37Kdo miluje otce nebo matku víc, nežli mne, není mne hoden; kdo miluje syna nebo dceru víc než mne, není mne hoden.
(Mt 10,34)

Tento váš postoj je tedy v mých očích poměrně schizofrenní - až se mi chce říci toxoplazmatický...

Odpovědět


pro vladu

molim,2006-02-15 10:38:56

Tak si k sobě prosím dejte i jiné věci, které píši, jako že např. "vše" se vždy a zákonitě skládá z dvojice protikladů (tedy v našem pozemském vnímání), které se nejen vylučují, ale ZÁROVEŇ podmiňují a doplňují, tudíž vždy platí oba protiklady najednou ...

Odpovědět

Where´s a will, there´s a way...

molim,2006-02-09 14:03:26

..."Zmíněný Jarda Flegr mimo jiné publikoval docela šokující závěry obsáhlé studie, ve které doložil průkazně vyšší výskyt cyst toxoplazmy u účastníků dopravních nehod oproti běžné populaci."...

Proběhla prosím již nějaká obáhlá studie o korelaci výskytu cyst toxoplazmy u organizátorů podobných studií? Vsadil bych se, že tam bude jejich počet průkazně vyšší než u běžné populace, a dokonce i vyšší než u účastníků dopravních nehod. Jestli mi něco připadá skutečně chorobné, tak je to právě snaha dokázat, že veškerá zodpovědnost za vše leží mimo mě samého (a Tebe samého). A že nápravu tedy nelze zjednat interně, ale pouze externě, a to - příznačně -vždy násilím - tzn. vymýcením někoho nebo něčeho. A ani dlouhá historie ve stylu "i kdyby padli všici, vstanou noví bojovníci" (vyočkujeme jednu chorobu, objeví se druhá, potřeme jeden vir, zmutuje dalších deset, šoupneme celé etnikum do koncentráku, stejně to nepomůže) nás nepřesvědčila, že tudy cesta prostě nevede...

Odpovědět


dojemný ...

SM,2006-02-09 21:33:33

vztekat se kvůli tomu, že Toxoplasma manipuluje lidskýho mezihostitele má asi tak smysl, jako vztekat se, že prší :)
osobně mi přijde lepší se z toho neskládat a naopak se radovat, že by léky účinné proti toxoplazmóze kupříkladu mohly výhledově snížit počet schizofreniků nebo obětí dopravních nehod ...

Odpovědět


Souhlas s Molim-em

HoK,2006-02-09 22:06:38

Kazdy by si mel vyresit svoji toxoplazmozu sam v sobe :-)

Odpovědět


pro SM

molim,2006-02-10 09:47:50

Ale prosím Vás, kdo se vzteká na toxoplasmosu. Já se vztekám tak maximálně na ty, co chtějí v toxoplasmose vidět příčinu svých problémů. Protože dnes bude příčinou jejich problémů toxoplasmosa, a zítra s tímhle přístupem třeba já. A jejich metody řešení problémů známe - zlikvidovat externí přičinu. Takže tak. :-)

Odpovědět


v klidu

Tomáš,2006-02-10 10:14:58

to vás jenom populace Toxoplasmy ve vašem těle manipuluje, aby se ubránila zničení...

Odpovědět


Naopak

molim,2006-02-10 10:23:39

to Vás jen Vaše osobní populace Toxoplazmy manipuluje, abyste v pudu sebezáchovy (který sám už je jen produktem Toxoplazmáka, potřebuje Vás hlavně pro sebe, tak u Vás vypěstoval pud sebezáchovy) mlátil kolem sebe. Ale nedomyslel to, kruh se uzavírá, vymlátíte nejdřív kočky, pak ptáky (za tu ptačí chřipku TP taky nějak může, to věda ještě dodokáže), pak ostatní lidi, a nakonec....

Odpovědět


Vlastně ono to je

Molim,2006-02-10 10:43:47

naopak, nějak jsem to otočil. Toxoplasmosa nechce mě živého, ale nažranou kočku. Hmm. Takže naopak podrývá můj pud sebezáchovy. A to se projevuje tak, že odmítám vyvraždit vše živé okolo sebe, co by mohlo být eventuelně nosičem nepřítele. Aha, takže facit: altruismus = pouze vedlejší produkt toxoplasmosy. Konečně ho máme tam, kde jsme ho vždy chtěli mít :-))

Odpovědět


Molime

Bikkhu,2007-03-13 09:19:42

To se jenom projevuje schizofrenie z toxoplazmózy, ale z toho si nic nedělej, ty si přece myslíš že to není toxoplazmóza, ale Boží vůle, tak budiž Boží vůl.

Odpovědět

Infekce bude mít možná na svědomí i další duševní

Saša,2006-02-09 11:35:39

poruchy. Je velmi dobře, že se po tom pátrá a postupně se to osvětluje. Zná-li se příčina, může se odstraňovat.
Kdoví, jestli taková nějaká parazitární nebo virová infekce nestojí třeba za homosexualitou.

Odpovědět


trosku neeticky napad

d,2006-02-09 14:23:28

Ale homosexualita neni porucha ani nemoc a neni tedy co "lecit".

Odpovědět


ne tak

Jose.,2006-02-09 15:35:13

Spíše nápad politicky nekorektní, rozhodnutí že hm. je neléčitelná nemá s vědou mnoho společného.

Odpovědět


No, kdyby na to přišlo

molim,2006-02-09 15:49:02

taky by byla "léčitelná" třeba i heterosexualita, nebo třeba výběrově některé heterosexuální praktiky. Otázkou zůstává, zda a proč je léčit, že?

Odpovědět


Někteří prý léčit homosexualitu umí

Standa,2006-02-09 23:51:27

na předpis.../>
http://www.hetracil.com/

Odpovědět


...

Jirka,2006-02-10 16:39:12

Pokud ta infekce zpusobi odchylku od te spravne hladiny hormonu v tele zeny behem tehotenstvi, tak pak je mozne, ze za to muze. Ale pochybuju, jestli bude lecitelna nevratna zmena.

Odpovědět

Je to jasný

Leo,2006-02-09 11:33:03

A já z čeho to náš pan, dříve soudruh ředitel má. Ono je to tím, jak chová kočky! Ale on je fakt chová! No to je teda prča. Ono to asi opravdu funguje...

Odpovědět


Náš šéf je asi pěkný parazit

Dwarf,2006-02-09 12:16:16

Teda podle toho jak dokáže manipulovat myslí podřízených.

Odpovědět


Spíš je zajímavé

molim,2006-02-09 12:34:17

co je to tedy za systém, že se v něm do vedoucích pozic neomylně dostávají tito toxoplasmosou manipulovaní jedinci. Jak a proč dokázal ten parazit tohle? Ale neklesejme na mysli, věda nám to vyčíslí.

Odpovědět


Vedouci pozice

Dramenbejs,2006-02-21 20:42:19

"co je to tedy za systém..."

To není toxoplasmou, to je tím, že "teplé místo" ve firmě nikdy nedostaneš jako ocenění za schopnosti. Kdo je schopný, musí makat, jinak by to nefungovalo.

Odpovědět

Výýborně

molim,2006-02-09 10:49:55

Děkuji, vědo. Konečně vím, kdo může za dopravní nehody(a vlastně de facto za všechno zlo světa - skrz tu schizofrenii) - ne já a moje blbost, lenost, bezohlednost, krutost, sobeckost, ne třeba chlast a drogy požité před cestou, ne třeba blbý stav silnic, prostě nic takového. Netřeba se nijak snažit a omezovat, bylo by to zbytečné. Může za to toxoplazmoza, potažmo kočky. Když vymlátíme kočky, bude na světě mír !!!

Odpovědět


Molim - ubožák

Hehe,2007-06-19 05:37:41

Molime, běž už do hajzlu. Pokud se v krvi něco parazitárního najde, tak se to tam prostě najde. A své postmoderně-hysterické povykování si nech.

Odpovědět

Zajimalo by me...

Honza,2006-02-09 10:42:18

Jak se da zjistit, ze jsem infikovan Toxoplasmou gondii i ja?

Odpovědět


No jak

molim,2006-02-09 10:59:26

přeci tak, že se Vám zdá o tom, že Vás žere kočka, a dělá Vám to dobře. :-))

(Normálně, vyšetřením u specializovaného doktora, z krevních testů).

Odpovědět


to je odpoved... ;)

Honza,2006-02-09 11:40:04

tak z 1/2...v tech snech jde o dvou- nebo ctyrnohe kocky?

Odpovědět


To záleží

molim,2006-02-09 12:38:34

na tom, jak dalece už toxoplasmosa ovládla Vaši mysl, jak daleko už to rafinovaný parazit dotáhl. Možná, že i v "reálu" už komunikujete jenom se čtyřnohými kočkami, a jen se Vám zdá, že mají nohy dvě. A možná, že Vás žerou, a Vy si jen představujete něco jiného. A možná, že ani není žádný reál, vše je jen náš toxoplazmický schizofrenní blud...

Odpovědět


Konec koncu...

Honza,2006-02-09 13:48:40

podle teorie paralelnich realit, se vsechny moznosti realizuji...pravdepodobne je tedy kazdy z nas ve sve urcite realite (a nevylucujme tuto!) zran nejakou kockou..

Odpovědět


_________

SPECZ,2006-09-14 20:07:24

Takž to vypadá na úplnej ToxoMatrix :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz