Ptačí chřipka – první pes a stoprvní člověk  
Ázerbájdžán se zapsal do kroniky ptačí chřipky smutně hned dvakrát – prvním psem, kterého zabil virus H5N1, a obětí, která načala druhou stovku.

I nadále platí, že v Evropě nenašly virus H5N1 na svém území jen státy, které měly „štěstí“, že na virus ještě nenarazily, nebo ty, které virus jednoduše nehledají. Některé možná i hledají a našly, ale mlčí a mlží. Potvrzuje se také, že virus „neskočil“ do Turecka a dalších zemí (např. Nigeru a Nigérie) „rovnýma nohama“ odkudsi z jihovýchodní Asie.

 
Virus H5N1 ohrožuje chovy drůbeže i v Evropě.

Dodatečně zjišťují jeho výskyt země, které měl na své pouti do Turecka či do Afriky „v cestě“. Jednou z těchto „průchozích“ zemí je i Ázerbájdžán, odkud přišly potvrzené zprávy o úmrtí tří žen na ptačí chřipku. Z Baku přišla  první zpráva o úhynu psa nakaženého virem H5N1. Úmrtí nakažených koček jsou četnější. Jen Němci hlásí tři.


 

 
Baku – město, kde chcípl pes. Tedy uhynul na infekci virem H5N1.

Počet lidských obětí viru H5N1 se od roku 2003 vyšplhal na 101. Ve srovnání s milionem obětí malárie nebo třemi miliony obětí AIDS ročně je to jen „kapka“. Ale ti starší se možná pamatují, že virus HIV byl před pár desítkami let líčen také jako „rarita“, které se „slušný“ člověk bát nemusí.

Přenos viru H5N1 tažným ptactvem – hlavní podezřelé jsou ostralka štíhlá a čírka modrá – už popírají jen zatvrzelí milovníci opeřenců. Zřejmě v obavách z ničení ptačích hnízd. Jejich pozice je ale neudržitelná. Při průniku viru do Nigérie se ochránci ptactva ostře postavili proti teorii, že do Nigérie zavlekli virus volně žijící ptáci. Jejich argument zněl logicky: To by se musel virus objevit  i v Egyptě, který je pro tažné ptáky z Asie vstupní branou na „černý kontinent“! Do týdne byl výskyt viru H5N1 v Egyptě potvrzen. Přenos viru je zjevně kombinovaný. Co nestihnou nezodpovědní chovatelé drůbeže, to dokoná tažné ptactvo.


 

Datum: 16.03.2006 09:56
Tisk článku

Související články:

Hybridní virus ptačí chřipky H5N1 se snadno přenáší mezi morčaty     Autor: Stanislav Mihulka (03.05.2013)
Ptačí chřipkové viry mají klíčky k našim bílkovinám     Autor: Jaroslav Petr (28.01.2006)



Diskuze:

kde je zakopaný pes

pablo,2006-03-16 20:12:25

Baku – město, kde chcípl pes :-)) Krásné. Drsné, ale krásné a pravdivé.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz