První úspěšná transplantace orgánu vyrostlého v laboratoři  
Poprvé pomohl pacientům orgán, který pro ně orgánoví inženýři vypěstovali v laboratorních podmínkách. Tímto orgánem je močový měchýř.

 

Močový měchýř v živném roztoku.

Vše začalo už v roce 1990, kdy tým vedený americkým lékařem Anthonym Atalou  „zvedl rukavici“ laboratorní výroby močových měchýřů. Nebyl to jednoduchý  úkol. Močový měchýř je mistrovský výrobek matky přírody.  Dokáže se obdivuhodně roztáhnout a přitom v jeho vnitřní  výstelce nevznikne sebemenší skulina, kterou by agresivní  moč pronikla do stěny měchýře.

 

Zvětšit obrázek
Antony Atala


Chemik Robert Langer vyrobil nejprve ze speciálních polymerů váčky,  které pak Atala nechal zevnitř porůst psími buňkami vystýlajícími  močový měchýř. Na vnější stěnu váčku „nasadil" psí buňky hladkých svalů. Vědci museli buňky k růstu na umělohmotném podkladu  „popohnat" přídavkem speciálních růstových faktorů, ale  nakonec měli v rukou umělohmotné „pytlíky" porostlé z obou  stran příslušnými buňkami. Voperovali uměle vypěstované  močové měchýře pokusným psům a po třech měsících zjistili,  že měchýře fungují na jedničku. Ve voperovaných orgánech  nezbyl žádný polymer, zato do nich prorostly cévy, takže  byly normálně zásobovány krví. Navíc prorostly do měchýře  i nervy, na jejichž podněty dokázaly reagovat svalové buňky  ve stěně měchýře. Pokusní psi, kterým byl jejich vlastní močový měchýř nahrazen laboratorně vyrobenou náhražkou zdvihali  nohu u patníku  jako každý jiný pes a nechávali tu „vizitku“, která nad veškerou pochybnost dokazovala, že jim močový měchýř funguje k jejich plné spokojenosti.

 


 

Zvětšit obrázek
Tkáňové inženýrství se stalo populárním díky této myši, o které nejrůznější sdělovací prostředky tvrdily, že jí vědci nechali narůst lidské ucho. Pravda je prozaičtější. Vědci se pokusili vypěstovat lidskou chrupavku na umělohmotném „lešení“, ale nedokázali tvořící se tkáň uživit. Proto voperovali umělohmotnou kostru osazenou lidskými buňkami pod kůži laboratorní myši, která nemá funkční imunitní systém. Myš lidské buňky na umělohmotném lešení přijala a dodávala jim potřebné živiny. Protože mělo umělohmotné lešení tvar lidského ušního boltce, vypadala myš tak, jak vypadala. Ale klidně mohla mít na zádech lidský nos či jiný orgán. To záleželo jen na tom, jak byl vytvarován umělohmotný základ budoucího orgánu.

Močový měchýř vypěstovaný v laboratoři může pomoci mnoha lidem. Někteří trpí vývojovou poruchou a měchýř se jim náležitě nevyvinul, jiným poškodila jejich vlastní měchýř vážná choroba nebo úraz. Mnoho lidí přijde o močový měchýř v důsledku nádorového onemocnění.

 

Atala proto přistoupil k transplantacím uměle pěstovaných močových měchýřů pacientům. První transplantace provedl už v roce 1999 a nyní referuje na stránkách lékařského časopisu The Lancet o zkušenostech nasbíraných za sedm let.

 


Atala transplantoval močové chýře pacientům ve věku od 4 do 19 let. Šlo o lidi postižené vrozeným defektem zvaným rozštěp páteře (spina bifida). Při něm nejsou uzavřeny obratlové oblouky a mícha „vyhřezává“ z páteřního kanálu. Jednou z komplikací rozštěpu páteře je i defektní močový měchýř. Ten nepruží a hromadění moči zvyšuje tlak v ledvinách. To může vést až k poškození ledvin. Pacienti také trpí únikem moči. 

 


Zatím rekonstruovali lékaři pacientům měchýř chirurgicky například z odebrané části střeva. Střevo ale roli měchýře neplní „na jedničku“ a důsledkem jsou komplikace, např. osteoporóza, zvýšené riziko nádorového onemocnění či tvorba ledvinových kamenů.

 


Podobně jako u psů použili vědci k pěstování měchýře pacientovy vlastní buňky, konkrétně buňky hladké svaloviny a buňky výstelky měchýře. Ty pak pěstovali v laboratoři a následně je „nasadili“ na polymerový základ budoucího měchýře. Po sedmi až osmi týdnech „pěstování“ všili lékaři pacientům nový měchýř k jejich původnímu orgánu. Zjistili, že nový měchýř funguje stejně dobře jako měchýř rekonstruovaný ze střeva. Ještě důležitější bylo, že se u umělého měchýře neobjevily obvyklé komplikace.

 


Atala sám sebekriticky zdůrazňuje, že jde zatím jen o skromný start orgánového inženýrství a že k masovému použití je dokonce i u močového měchýře hodně daleko. Problém by byl například u pacientů s nádorovým onemocněním, protože pacientovy buňky si zřejmě nesou sklon k nádorovému bujení. Měchýř, který by z nich vědci vypěstovali, by mohl být opět náchylný k tvorbě nádoru.

 


Atala se nesoustředí jen na pěstování močového měchýře. V laboratořích v Institute of Regenerative Medicine na americké Wake Forest University pracuje na pěstování dvaceti různých tkání a orgánů. Kromě jiného se pokouší vypěstovat v laboratorních podmínkách srdce.

 

 

Pramen: Lancet

 

Datum: 05.04.2006 21:44
Tisk článku

Související články:

První transplantované ledviny uchované 100 dnů v mrazáku zůstaly funkční     Autor: Josef Pazdera (28.06.2023)
Úspěšná amputace stará 31 000 roků     Autor: Jaroslav Petr (10.09.2022)
GMO prase dárcem srdce i ledvin     Autor: Dagmar Gregorová (24.01.2022)
První transplantace penisu od mrtvého dárce     Autor: Josef Pazdera (24.04.2018)
3D tištěné vaječníky daly vznik zdravým potomkům     Autor: Josef Pazdera (17.05.2017)



Diskuze:

Jste hrozní

Protitestovaninazviratech Stoptestovaninazviratech,2011-09-09 14:41:38

Nenávidím testování na zvířatech, a vy o tom propagujete str..!? Jste jenom nuly. NULY!!! Mělo by se znetvořit i vaše tělo a pak vás mučit až k smrti, jako to děláte vy!!! Ta myška trpěla! Chcípla protože jste jí umučili k smrti!!! Běžte se vycpat s fotkami a články! Testování na zvířatech se vám vrátí stokrát víc!! Na vás taky dojde. STOP TESTOVÁNÍ NA ZVÍŘATECH!!!!!!!!!! JSTE NULY. NULY. Je to hrozné. A můj NICK si budete pamatovat ;). Naschle, týrači zvířat...... Než to vymažete, tak si to přečtěte...

Odpovědět

Nič nové pod Slnkom

Martin,2006-04-16 07:53:33

Hm, tak to ja poznám ľudí, ktorí každodenne podstupujú transplantáciu mozgu. Transplantát tiež vznikol v laboratóriu a po príslušných testoch ho vyrábajú komerčné firmy, nazývané liehovary a pálenice. Obsahuje zhruba od 10 do 50 % etylalkoholu a nevýhodou je, že ak má správne fungovať, musí sa každodenne dopĺňať. Výhodou je zasa to, že sa dopĺňa cez tráviacu sústavu, nie je potrebný chirurgický zásah a pôvodný mozog pritom zistáva v lebeni.
A fakt to funguje, keby ste vedeli, akí sú ľudia s takto transplantovaným mozgom úžasne múdri...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz