Vše nejlepší Snuppymu  
První psí klon slaví narozeniny.

Mohla to být velká sláva. Profesoři Hwang a Schatten se mohli sejít, bouchnout nějakou tu láhev šampaňského, zakrojit dort, usmát se do televizních kamer. Oslavenec by byl asi z toho mumraje trochu nervózní. Ale všechno je jinak. První narozeniny psího klonu Snuppyho proběhly celkem komorně, i když Soulská národní universita využila tohoto „živého dědictví“ ze zlatých časů profesora Hwanga na to, aby se připomněla světu v trochu lepším světle, než v jakém ji v posledních měsících prezentovaly sdělovací prostředky.

 

Zvětšit obrázek
Vše nejlepší Snuppy!


Hwanga Soulská národní universita vyhodila za podvody s embryonálními kmenovými buňkami a Schatten se schovává před sdělovacími prostředky, které zajímá, jak to s jeho spoluprací s Jihokorejci vlastně bylo. Ukazuje se, že Schattenově domovské University of Pittsburgh spolupráce s Korejci asi vyhovovala. V podstatě se spokojila se Schattenovým ujištěním, že pokusy v Soulu probíhají za podmínek, které zachovávají anonymitu osob, jejichž buňky jsou používány k pokusům. Víc ji nezajímalo. Dokonce ani to, co všechno profesor Schatten v Soulu dělá.

Zvětšit obrázek
Když byl ještě malé štěně, užíval si slávy se svým „taťkou“ Hwangem.

Jak se ukázalo, byla to ujištění o anonymitě dárců buněk liché. Například totožnost dárkyň vajíček v tajnosti držena nebyla. Postup, kdy vědec sám zhodnotí podmínky, za jakých jeho výzkum probíhá, a nenechá je posoudit nezávislému orgánu, je „poněkud nestandardní“.

 

Snuppyho první narozeniny jsou mementem skutečnosti, že se v Soulu dělala špičková biologie. A kdyby Hwang udržel svou ctižádost na uzdě a neuchýlil se při pokusech s terapeutickým klonováním k podvodu, mohla se tu dělat dodnes.

Původní obavy, že jihokorejská vláda Hwangův tým „zruší“, se zřejmě nenaplní. Peněz bude mnohem méně a kontrola nad jejich utrácením asi zpřísní. Ale zdá se, že ti, co „přežili“ Hwangův pád (vyhozeno bylo s Hwangem celkem sedm profesorů), budou pracovat dál. A tak jsou snad Snuppyho první narozeniny  předzvěstí dalších dobrých zpráv ze Soulu. Tentokrát, doufejme, pravdivých. 

 

 

 snuppy

Vyfotit se s ním dal i americký „spoluautor“ Gerald Schatten. Jeho příspěvek k publikaci o prvním psím klonu spočíval v opravě angličtiny a doporučení, aby Snuppyho vyfotil profesionální fotograf. Inu, i tak se dá vstoupit do biologické síně slávy. Schatten své spoluautorství na článku o prvním úspěšném klonování psa nestáhl a figuruje stále mezi „senior authors“.


 

Datum: 25.04.2006 06:23
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz