Kanabinoidy tlumí imunitní obranu  
Co všechno umí nebo neumí „tráva“ a další měkké drogy? Látky obsažené v marihuaně mohou tlumit imunitní systém. To je zřejmě dobře, když je imunitní obrana příliš rozdováděná. A nedobře, když potřebujeme uvést imunitní obranu do nejvyšší pohotovosti.

 

Tým japonských imunologů vedený Yumim Tohyamou odhalil zajímavý účinek kanabinoidů – tedy látek, které na jedno straně produkuje na še tělo a na druhí straně jsou nedílnou součástí některých drog (marihuana).

Zvětšit obrázek
Kanabinoidy byly dlouho považovány za látky našemu tělu cizí – než se ukázalo, že si je dokážeme vyrábět sami.

Efekt kanabinoidů je zprostředkován dvěma typy receptorů. Periferními kanabinoidovými receptory CB2 jsou vybaveny buňky imunitního systému. Buňky centrální nervové soustavy mají pro vazbu kanabinoidů receptory typu CB1.

 

 

Zvětšit obrázek
Bílé krvinky nesou na povrchu vazebná místa pro kanabinoidy. Vazba potlačuje jejich migraci do místa zánětu.

V souvislosti s kanabinoidy obsaženými v drogách je věnována velká pozornost efektům aktivace tzv. centrálních receptorů CB1 – tedy tomu, co páchají kanabinoidy v mozku. Periferní receptory CB2 a jejich interakce s endogenními kanabinoidy zůstávaly stranou zájmu. Studie zveřejněná v Journal of Biological Chemistry Tohyamovým týmem dokazuje, že receptory CB2 sehrávají významnou roli v regulacích funkce imunitního systému.

Vazba kanabinoidů na periferní receptory CB2 potlačuje schopnost bílých krvinek migrovat do místa zánětu. Kanabinoidy jsou s to potlačit migraci i u buněk, které byly předtím pro migraci aktivovány. Na jedné straně se tak ukazuje další možný negativní vliv exogenních kanabinoidů (tedy látek „vyhulených“ s marihuanou) na lidské zdraví. Na druhé straně však objev japonských vědců otevírá nové možnosti pro léčbu zánětů.

 


Pramen: Journal of Biological Chemistry

 

Datum: 10.05.2006 01:39
Tisk článku


Diskuze:

zcestný, neobjektivní, matoucí.....

Mamlas Mamlas,2012-01-19 17:12:42

např. tvrzení, že kanabinoidy jsou součástí drog je nepodložený výmysl...podle současné vědy se kanabinoidy nachází v přírodě pouze v rostlinách konopí!!!!! v drogách, ani jinde je zatím nikdo nenašel...

v článku není nikde uvedeno o jaké kanabinoidy se jedná, je jich spousty typů a mnohdy mají i opačné účinky.... to znamená např., že pokud by CBD tlumilo imunitu, tak deltaTHC pravděpodobně imunitu bude podporovat... moderní výzkum dokonce prokazuje, že samotné kanabinoidy nemusí mít léčebné účinky, ale kanabinoidy obsažené v konopí ano(přírodní a pestré) - je mnoho kanabinoidů u kterých zatím neznáme účinky a je možné, že jsou stejně léčivé jako známé deltaTHC

pokud chcete šířit bludy mezi neznalými čtenáři, zkuste to jinak.... tohle už vám v dnešní době nikdo nesežere...

Odpovědět

otázka

hbc,2006-05-13 03:39:37

Z hlediska lidí, ke kterým se k těmto článkům dostane a z hlediska lidí, kterým je tento článek zcela srozumitelný je toto tvrzení zcela opačného, možná i zcela zbytečného původu. Děkuji za snahu legalizace, ale sám jsem si již touto cestou prošel, mám již sice plně zdravá a aktivovaná játra, na druhou staru tato droga vede k závislostem lidí, kteří ji vůbec ke své existenci a užívání nepotřebují.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz