Lidoopi plánují  
Taky máte plné kapsy věcí, které by se mohly hodit? Jiří Suchý popisuje v jedné písni celou sbírku předmětů, které schovává pro strýčka Příhodu v krabici. Například „.. rukavice z jelenice, jenže byly obě levé…“ a k tomu „… knot, snad mi přijde vhod…“ Tenhle zvyk (nebo zlozvyk) je starý alespoň 14 milionů let a zdědili jsem jej po předcích, které sdílíme s šimpanzi a orangutany.

Člověk s sebou nosí spoustu věcí, o kterých ví, že by se mu mohly hodit. Deštník, klíče, doklady, peníze, svačinu, čistý kapesník. Ať podnikáme cokoli, vždycky plánujeme a představujeme si  přitom, co by mohlo nastat. Tahle dovednost je starší než 14 milionů let a zdědili jsme ji po opičích předcích. Dokazují to nejnovější výzkumy  Nicholase Mulcahyho a Josepa Calla z Ústavu Maxe Plancka pro evoluční antropologii v Lipsku, jejichž výsledky zveřejnil přední vědecký časopis Science.
Mulcahy a Call naučili pětici šimpanzů bonobo a stejně početnou skupinu orangutanů vybírat hroznové víno z automatu pomocí několika nástrojů a pak je podrobili zkoušce z plánování. Lidoopa vpustili do místnosti s automatem, který byl za průhlednou přepážkou a zvíře z něj nemohlo „vypáčit“ žádnou odměnu. V místnosti leželo osm různých nástrojů, z nichž jen dva se hodily k vybírání hroznů z automatu. Po pěti minutách musel lidoop místnost opustit. S sebou si směl odnést jeden z nástrojů. Vědci zbývající nástroje uklidili a po hodině pustili lidoopa znovu k automatu.  Odstranili přepážku a pokud si s sebou zvíře přineslo správný nástroj, mohlo získat z automatu vytouženou odměnu.


 

Josep Call: „ Schopnost plánovat máme od předka lidoopů, který žil před 14 miliony let.“

Jak bonobové, tak i orangutani úlohu zvládali velmi dobře. Nástroje si nevybírali náhodně a nejčastěji si s sebou odnášeli ty, kterými se mohli dostat k odměně. Mistrem byl orangutan Dokana, který si v šestnácti pokusech odnesl špatný „klíč“ jen jednou. Někteří lidoopi se ale  ukázali jako „natvrdlí“. Bonobo Joey se z šestnácti pokusů strefil jen dvakrát.
Nejlepší orangutani a bonobové si odnášeli správné nástroje dokonce i v případech, kdy se mohli k automatu vrátit s klíčem až druhý den po prospané noci. Call a Mulcahy tak prokázali, že lidoopi plánují nejméně 14 hodin dopředu.

Již dříve vědci pozorovali šimpanze, kteří si nesli upravenou větvičku k termitišti, aby pak s její pomocí lovili termity. Chytré vrány žijící v pralesích Nové Kaledonie si s sebou nosí bodla vyrobená z větviček nebo tvrdých listů a pak s nimi dobývají hmyz z děr a skulin. Lipský experiment však odhalil u lidoopů mnohem rafinovanější chování.
„V našem pokusu si lidoopi s sebou nosili nástroje, které jim v dané chvíli nebyly k ničemu. Museli proto předvídat, že se jim nástroje budou hodit v budoucnu. Mnozí vědci byli přesvědčeni, že zvířata nejsou takového plánování schopna, a nás samotné náš objev překvapil,“ vysvětlil zásadní přínos experimentů Josep Call v rozhovoru pro britskou BBC. 
Plánovat dokážou jak bonobové, tak i orangutani a to znamená, že jde o schopnost, kterou získal už dávný předek lidí a všech dnešních lidoopů. Ten žil před více než 14 miliony roků.


 

Datum: 22.05.2006 11:11
Tisk článku


Diskuze:

,,,

CC,2006-05-22 20:46:00

pravdu díš, dramenbejzi

Odpovědět

Lide vubec nejsou moc inteligentni

Dramenbejs,2006-05-22 17:52:59

Homo Sapiens Sapiens by se mel jmenovat spise "Clovek Tvrdohlavy Namysleny". To, ze mame civilizaci, neznamena ze jsme nejak extra inteligentni. Cirkusovy medved se taky nauci jezdit na motorce, kazdy druhy pes je citovy vyderac, sloni maji svuj jazyk (kazda tlupa jiny) a blondynu programovat stejne nenaucite.

Odpovědět


pravdu máš

Martin,2006-05-22 22:07:41

Pravdu máš, ja tiež jazdím na bicykli ako čert ale neviem si ho sám vyrobiť, nanajvýš tak zalepím prepichnutú dušu, na to ešte moje IQ stačí. Ani programovať neviem, a pritom mám od blondíny ďaleko :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz