Dejte orly indiánům!  
Arapahové chtějí střílet chráněné orly bělohlavé. Bez orlích per nemohou provádět kmenové rituály.

 

Zvětšit obrázek
Předmět sporu – orel bělohlavý.

Winslowovi Fridayovi (shoda jmen s Fridayem – Pátkem z Defoeova románu Dobrodružství Robinsona Crusoe je čistě náhodná) hrozí pokuta 100 tisíc dolarů a rok basy natvrdo za to, že v roce 2005 údajně střelil orla bělohlavého (Heliaetus leucocephalus).

Zvětšit obrázek
Místo činu – Wind River Indian Reservation

Tento obyvatel arapažské rezervace „Větrná řeka“ se ale hájí tím, že orla potřeboval pro tradiční kmenový rituál.

 

 


Vláda sice garantuje Arapahům, že mohou za určitých přesně vymezených podmínek orly bělohlavé střílet, ale indiáni namítají, že podmínky pro žádost jsou příliš komplikované a není snadné jim vyhovět. Těmito předpisy jsou indiánům upírány jejich náboženské svobody. To je v zemi, jejíž vláda zahajuje zasedání modlitbou (křesťanskou) jistě na pováženou.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Bez čelenky z orlích per to není ono. To je všem Arapahům jasné. Jen ochránci orla to nechápou.

Friday bude souzen. Klíčové pro vynesení rozsudku bude zjištění, zda se před lovem rituálně umyl či nikoli. Pokud se umyl, může očekávat shovívavost, neboť zabil orla v rámci kmenového rituálu. Pokud však lovil jako nemytý špindíra, je to jen sprostý pytlák.
US Fish and Wildlife Service už vytvořila „mrazákové depo“ ilegálně střelených orlů bělohlavých, kam ukládá nejen upytlačené kusy, ale i mrtvoly orlů, kteří se stali obětí dopravní nehody nebo byli zasaženi elektrickým proudem na sloupech vysokého napětí. „Depo“ bylo vytvořeno právě pro pokrytí poptávky indiánů po orlech pro rituální účely. Indiáni namítají, že takto zabitý orel je pro mnohý kmenový rituál nepoužitelný.

 

Zvětšit obrázek
Novodobá arapažská tradice provozování heren s hazardem se obejde bez orlích per.

 

Federální americká vláda v poslední době zvažuje, zda nevyškrtne orla bělohlavého ze seznamu ohrožených živočichů, protože stavy tohoto dravce významně stouply. Na seznam „přísně chráněných“ se tento orel dostal v USA v roce 1978 a v roce 1995 byl přeřazen mezi „chráněné“. Dnes se odhaduje, že mimo Aljašku stouply stavy orlů bělohlavých na 7700 hnízdících párů.

 

 

 

Lov velryb je pro Japonce tradicí. Svět v tom ale vidí zvěrstvo.

V této souvislosti stojí za zmínku celosvětový odpor proti lovu velryb, který je pro Japonce nebo Islanďany součástí historické tradice. Stavy mnoha druhů velryb rovněž stouply a podle některých odhadů dosáhly populace některých druhů kytovců úrovně, jaká byla před jejich masovým lovem. Podobně odmítá svět lov mladých tuleňů u kanadského pobřeží, přestože jde rovněž o součást tradice obyvatel Labradoru, kteří po kolapsu severoatlantické tresky nemají navíc čím se živit. Nedávno se Eskymáci dočkali škrtu v kvótách na lov narvalů. Jejich nárok na udržování tradic šel stranou.

 

Jistě by bylo zajímavé sledovat osud žádosti, v které by novoguinejské kmeny nebo jihoameričtí indiáni s odkazem na dodržování „náboženských svobod“ požádali o povolení odstřelu nějakého toho misionáře a jeho následnou rituální konzumaci.  Mohli by poukázat na to, že stavy křesťanů a jejich duchovních doznaly v posledních desetiletích v jejich teritoriu takového rozmachu, že je namístě regulovat je lovem.

 

Datum: 24.05.2006 11:34
Tisk článku


Diskuze:

Proč ta panika?

Robo,2006-06-01 21:13:37

Nedávno jsem viděl reportáž o tom, jak jsou tito orli na Aljašce přemnoženi, sedají na domy, auta, zkrátka všude,kde je kousek volného místa. Lidi jsou z nich nešťastní. Proč takový humbuk kolem jednoho orla?Když je budou lovit jen kvůli rituálům a ne kvůli prachům, tak je určitě nevyhubí.

Odpovědět

strasnej paskvil....

Jara,2006-05-29 20:37:34

....s okamzitou platnosti povoluju odstrel orlu, misionaru a jaroslava petra.....vsechny ulovky okamzite vycpat a vokourit kadidlem.... ..Vas Jara Cimrman

Odpovědět

... a koho ještě?

Tomáš K.,2006-05-24 23:14:25

POdle příslovce soudím, že Králem Kojotem uvedený seznam jedlých lovných lidí je při nejmenším minimální; koho ještě na seznam? Navrhuji řidiče, kteří překračují povolené rychlosti a parkují na místech k tomu neurčených (s těmi se setkávám mnohořádově častěji a nepříjemněji, než s KK uvedenými), ...

Odpovědět


...

Král Kojot,2006-05-25 22:34:43

To byla toliko reakce na jeden výrok v článku. Třikrát ohřívaný gulášek se dá udělat prakticky z kohokoli :-)
Navíc samozřejmě utopence a další EU-friendly pokrmy :-)

Odpovědět

A nalievať až po 10:00

Mahe,2006-05-24 17:02:39

Pripájam sa k pôvodnej žiadosti a doplňujem požiadavku o zavedenie rituálu č. 2:
"Alkohol sa môže nalievať až po 10:00 hod."
Moje ránu su teraz nudné, keď nemám na čo čakať...

Odpovědět

I jiné tradice jsou zakazovány

Pavel,2006-05-24 13:12:01

Žádám o obnovení rituálu pojídání třikrát ohřívaného hospodského gulášku. Jestli to bude nutné, tak určitě získám i dostatek zájemců o založení církve, pro níž pojídání třikrát ohřívaného hospodského gulášku bude nezbytným náboženským rituálem.

Odpovědět


.....

Král Kojot,2006-05-24 21:53:01

Já jsem každopádně pro konzumaci přemnožených misionářů a kreacionistů! :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz