Hadí genetika a antiséra proti toxinům  
Genetici pomohli vyvinout nový postup pro výrobu antiséra proti hadímu uštknutí.

 

 

Zvětšit obrázek
Genetici vyvinuli nový postup ochrany proti hadímu uštknutí. Nejprve se vyrobí DNA, nanese se na pozlacené částice a ty pak budou „nastřelovat“ do pokožky.

Herpetologové zatím popsali zhruba tři tisíce druhů hadů. Asi šest stovkám dali nálepku „jedáci“. Především v Africe a jihovýchodní Asii představuje hadí uštknutí závažný problém. Oficiální statistiky Světové zdravotnické organizace uvádějí asi 2,5 milionů případů uštknutí hadem ročně, z čehož  má 125 tisíc případů smrtelné následky. Podle mnohých odborníků jsou tato čísla zřejmě podhodnocena. V nepálské lokalitě Východní Terai je ročně evidováno v průměru 162 úmrtí na hadí uštknutí  na 100 tisíc obyvatel. V některých oblastech je uštknutí hadem u rolníků tak časté, že je tu považováno za „nemoc z povolání“. Častou obětí hadího uštknutí jsou děti. Mnoho lidí, kteří hadí uštknutí přežijí, má trvalé zdravotní následky vyvolané především poškozením tkání hadími toxiny.

 


 

Zvětšit obrázek
Nejčastějšími původci uštknutí jsou následující „jedáci“:
A- africká zmije Echis ocellatus
B- kobra
C – křovinář Bothrops asper

Nejvážnější následky má uštknutí hady z čeledi Elapidae, především uštknutí kobrami, bungary, mambami, australskými hady a mořskými hady. Pozadu nezůstávají ani hadi z čeledi Viperidae, mezi něž patří kromě „klasických“ a „netradičních“ zmijí i chřestýši. V Africe dochází nejčastěji k uštknutí zmijemi z rodu Echis. V Centrální a Jižní Americe jsou nejčastější otravy po uštknutí křovináři Bothrops. Na asijském kontinentu představují nejčastější nebezpečí kobry a bungaři.

 

Základním prostředkem pro léčbu otravy po hadím uštknutí jsou stále antiséra vyráběná z krve koní a ovcí „naočkovaných“ hadím jedem. Velký problém pro produkci antisér představuje pestré spektrum toxinů u každého hadího druhu, jež se může lišit dokonce i v závislosti na roční době a lokalitě. Účinek antiséra je razantní proti celkovým efektům toxinu, jako je narušená srážlivost krve a krvácivost. Rychle zabírají i proti  nervovým  toxinům zasahujícím na místy za nervovými spoji – synapsemi.. Na neurotoxiny  účinkující před synapsemi zabírají antiséra slabě. Stejně tak nechrání antisérum oběť hadího uštknutí proti lokálnímu poškození tkání, ke kterému dochází příliš rychle, než aby jej protilátky antiséra stihly potlačit. Dalším problémem spojeným s použitím antisér jsou jejich vedlejší účinky, např. vyvolání horečky, kontaminace viry a především rozdráždění imunitní obrany  pacienta.

Produkce antisér proti hadím jedům prochází velkou krizí především v Africe, kde řada výrobců ukončila činnost. Příslibem do budoucna jsou nové trendy, které by mohly podle některých expertů obor produkce antisér opět oživit. Kromě nových metod čištění protilátek a likvidace případné virové kontaminace pasterizací či nanofiltrací se mění i systém produkce protilátek. Hledají se nové zvířecí druhy pro imunizace. Velké naděje jsou upírány ke kuru domácímu, který je schopen produkovat protilátky proti hadím toxinům ve vaječném žloutku. Dalším slibným živočišným druhem je velbloud a to především s ohledem na jeho zvláštní typ imunoglobulinu G, který postrádá jednu ze svých typických částí, tzv. lehký řetězec.

Zvětšit obrázek
Noha 11letého ecuadorského hocha dva týdny po kousnutí křovinářem Bothrops asper. Poškození tkáně postupuje velice rychle a nedokáže je zastavit ani včasné podání antiséra.

Ukázkou pronikání molekulární genetiky a genomiky do oboru produkce antisér proti hadím toxinům je práce týmu z liverpoolského Alistair Reid Venom Research Unit zveřejněná v červnovém čísle časopisu PLoS Medicine. Vědci vedení Simonem C. Wagstaffem sledovali aktivitu genů v buňkách jedových žláz africké zmije Echis ocellatus, která je nejčastěji uštkávajícím „jedákem“ západní Afriky. Genetici určili spektrum aktivních genů v jedových žlázách v období intenzivní syntézy toxinů a vytipovali mezi nimi skupinu genů kódujících proteiny ze skupiny metaloproteináz. Tyto proteinázy se významně podílejí na účinku toxinů zmijí rodu Echis a kromě jiného vyvolávají vážné krvácení.

Ze „sady“ aktivních genů vybrali vědci celkem sedm sekvencí, jež kódují klíčové části (epitopy) zmijích metaloproteináz, a ty spojili do jediného řetězce DNA. Takto vyrobenou DNA nanesli na pozlacené částice o průměru 1,6 mikrometru a „nastřelili“ je do pokožky na břiše laboratorních myší. DNA fungovala jako DNA-vakcína. Podle vnesené DNA se v těle myší vytvořil umělý protein a vyvolal příslušnou imunitní reakci. Takto imunizovaným myším byla odebrána krev a z té bylo připraveno sérum. V něm byl prokázána vysoká koncetrace protilátek schopných neutralizovat metaloproteinázy z jedových žláz zmije Echis ocellatus.

Vhodnou volbou sekvencí se podařilo dosáhnout toho, že protilátky reagovaly s proteinázami z toxinů dalších druhů zmijí, např. zmije rohaté (Cerastes cerastes). Účinky protilátek proti toxinům obou druhů zmijí – Echis ocellatus a Cerastes cerastes – byly s úspěchem ověřeny na myších. Ochranný efekt byl silnější než u antiséra připraveného tradiční imunizací toxinem zmije Echis ocellata. Podání antiséra ze zvířat imunizovaných pomocí DNA prakticky zastavilo krvácení.


Výsledky jsou velkou nadějí pro konstrukci nových „dráždidel imunitní obrany“ využitelných k produkci protilátek proti nejrůznějším hadím toxinům. Zjevně dovolují vyrábět antiséra účinkující proti toxinům hadů náležejících k různým druhům.  Jejich vyšší účinnost je navíc příslibem pro snížení účinné dávky antiséra a potlačení nežádoucích vedlejších účinků.

 

Pramen: PLoS Medicíně, MT

 

Datum: 07.06.2006 00:19
Tisk článku


Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Petr Pavel2,2015-03-24 14:45:19

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 3 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 6 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 5 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 4 uživatelé na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 6 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 7 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 9 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 8 opravdu přínosných uživatelů, kteří úplně každého uživatele do posledního musí upozornit na to, že je směšný. A každého jednotlivce musí na tuto veledůležitou informaci upozornit v samostatném příspěvku.
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze jen pro rozumné lidi

Odpovědět

hrůza

Dáša,2007-08-10 18:16:06

Je to hrizní co je vydět na tom obrásku ale naštěstí v Č.R.nejsou hadi.

Odpovědět

Uf

Jirka,2006-06-07 08:04:42

Ten obrazek je brus, ale jinak pekny clanek. Snad se povede s hadimi jedy zatocit (nikoli s hady).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz