Evoluce přistižena při činu v Gabunu  
Elektrické ryby si ještě rozumí, ale už se spolu nemnoží.

 

Za tradiční příklad „evoluce v akci“ bývají pokládány cichlidy ve východoafrických jezerech (viz např. zde). V gabunské řece Ivindo se teď zřejmě podařilo objevit obdobný případ ukazující právě se rozevírající nůžky, které nakonec povedou ke dvěma různým druhům.

 

 

Mat Arnegard nastoupil po ukončení studií do laboratoře Na Cornellově universitě, právě v době, kdy zde hodlali publikovat vědeckou práci o různých druzích ryb objevených v Africe, v řece Ivindo v Gabunu. Dostal za úkol zjistit v čem se ryby liší po stránce genetiky. Arnegard ale u nich žádné rozdíly v jejich DNA, které by dokládaly, že se o nové druhy skutečně jedná, nenašel.

Neurologové z Cornell University studovali místní elektrické ryby ze skupiny mormyridů (česky snad rypouni, prosím eventuálně nekamenovat). Mormyridi mají na ocasu speciální orgán vytvářející elektrické pole. Výboj pro ně není zbraní, ale spíše jakýmsi dalším smyslem, kterým „ohmatávají“ své okolí. Prostřednictvím elektrických signálů spolu ryby také komunikují - určitý signál odpovídá sexuální výzvě, jiný vyjadřují strach apod.

 

Zvětšit obrázek
Tyto ryby vypadají stejně. Také jejich genetická výbava (DNA) se zdá být shodná. Liší se ale svými elektrickými výboji. Signály jsou pro každou skupinu specifické a k páření dochází vždy jen mezi rybami se stejnou charakteristikou elektrických výbojů. Podle vědců jsme svědky prvního kroku vedoucího ke vzniku nových druhů.


Výzkumníci již dříve znali několik druhů, které se od sebe geneticky liší, vydávají různé signály a prakticky se spolu nekříží (pomiňme spory o definici druhu a otázku, nakolik je nutná reprodukční izolace – o dále plodných lvotygrech aspol. viz např. zde). Nyní ale vědci nalezli ryby geneticky jak se zdá nerozlišitelné, avšak vydávající elektrické signály - sice rámcově podobné, přesto však vůči sobě všelijak posunuté. Různé skupiny jsou sice schopné detekovat i cizí signály a reagovat například na ohrožení, odmítají se však mezi sebou pářit. Po čase tato situace zřejmě povede ke vzniku odlišných druhů (což zase s sebou nese trochu teoretický spor – půjde spíše o rozvětvení, nebo o odštěpení?). Takový proces může mít samozřejmě řadu mezistupňů – u cichlid byla třeba zaznamenána situace, kdy A se páří s B a B s C, nikoliv už ale A s C.

 


Popsaný mechanismus je příkladem tzv. sympatrické speciace, při které nové druhy vznikají bez geografické izolace. No a protože reakce na elektrické signály a ochota se rozmnožovat s jeho původcem není zásadně odlišná od reakce na barevné ocasy, máme zde vlastně i doklad pohlavního výběru na speciaci.

Zdroj: Cornell University

 

Autor: Pavel Houser
Datum: 08.06.2006 00:10
Tisk článku

Související články:

Úplně nová velryba (nebo dvě?)     Autor: Jaroslav Petr (21.11.2003)



Diskuze:

...

Martin,2006-06-08 22:02:27

"Diela prírody a umenia nemožno skúmať, ak sú už vytvorené. Aby sme im aspoň trochu porozumeli, musíme ich zachytiť v stave zrodu." J.W Goethe

Odpovědět

pristizeni evoluce

pavel houser,2006-06-08 16:45:38

evoluci nemuzete "pristihnout", az budou druhy oddelene. to, ze existuje cela rada druhu podobnych, avsak ruznych, je prece jasne. tj. dukaz ma spis podobu "podivejte, tady to vznika, jeste to uplne neni, ale uz se k tomu schyluje".

Odpovědět


???

Ucholák,2006-06-08 19:07:15

Jak to, že nelze přistihnout? Titulek přece praví "přistižena"....

Odpovědět

mediální titulek

Ucholák,2006-06-08 15:54:53

Titulek hlásá: „Evoluce přistižena při činu v Gabunu“
Článek ovšem praví pouze: „ Po čase tato situace zřejmě povede ke vzniku odlišných druhů …“.
Pokud by titulek nějak odpovídal obsahu, pak by měl být: „Evoluce po čase zřejmě bude přistižena při činu“. Jenže ani to však není jisté. Geneticky (druh se obvykle definuje geneticky?) se pořád jedná o jeden druh. Že se spolu nepáří je dáno rozdíly v komunikaci, takže to vypadá na sociální záležitost. Tudíž ta Indie je výstižná analogie.

Odpovědět


Jéžíšmárjá....

Richard,2006-06-08 16:02:00


Pokud se spolu nepáří ryby, nesvaloval bych to kulturní vlivy, ryby většinou kulturu nemají...
Ať je zde vlastní mechanismu odmítání geneticky odlišného partnera jakýkoliv, musí být prvoplánově podmíněn geneticky.
To, že se v důsledku mutací budou hromadit další změny, a vznikne v podstatě nový druh je velmi pravděpodobné, takže titulek je zcela na místě

Odpovědět


kultura

Ucholák,2006-06-13 14:35:11

jaké kulturní???

Odpovědět

No takhle vznika novy druh lidi v Indii :- )

Tom,2006-06-08 09:29:29

Moc me ten clanek teda nepresvedcil ze toto 'mozna povede' ..
To by jste mohli treba napsat ze v Indii se chysta vznik novych druhu lidi protoze se tam lide pred tisici lety zacali delit na kasty a pari se mezi sebou jen prislusnici stejne kasty ;o))))
Jenze zatim jsou jaksi porad stejni ti Indove i napric kastami byt sexulane reaguji na specificky znak ;o)

Odpovědět


2Tom a další

mirun,2006-06-08 10:14:43

Jenže srovnávání neochoty se pářit mezi lidmi a zvířaty je poněkud kulhavý na obě nohy - je to dáno kulturou, když z každé kasty (rasy, náboženství) vezmu jedno dítě, vyjmu je z prostředí a nechám je vyrůstat společně bez ideologie, budou se pářit úplně normálně, kdežto u zvířat to platit nebude.

Odpovědět


Rybu muzu take vyjmout ;o)

Tom,2006-06-08 21:50:00

To same ale mohu udelat s rybou. Navic nektere druhy ryb maji specificke vlastnosti, napriklad umi menit pohlavi pri nedostatku jedne strany, nebo meni pohlavi podle stari a podobne. Ta indie proste sedi protoze tam existuji linie jenz tu kastu dodrzuji stovky let.

Odpovědět


Nee.

richard,2006-06-10 17:12:24

Nikoliv, kasty jsou jen momentální historickou náhodou, v minulosti v této podobě neexistovali, do budoucna zaniknou.
Navíc přirozená sexualita lidi často mimo kasty táhne, na udržení endogamie musí být stanoveny strašlivé tresty.
Naopak, u těchto ryb bez vnějšího zásahu se na jejich preferencích už ic nezmění, na 99% se už spolu nikdy pářit nebudou.

P.S.kastovní endogamie je trochu mýtus, mnoho rodin má smíšený původ a jen si nějak zfalšovali u brahmánů potvrzení, že jsou čistokrevní..

Třebas márathští králové.

Odpovědět

Sasovi ci Sase

Jirka,2006-06-08 09:20:00

Samozrejme rasy se nepovazuji za jiny biologicky druh, ale je to prvni krok k rozstepeni. Muzeme byt radi, ze lidi se navzajem poznali tak brzo, protoze si radsi ani nechci predstavit, jaky ideologicky masakr nastal, kdyz bychom na druhem konci sveta narazili na nekoho zhruba stejne inteligentniho, se kterym bychom ale nemohli mit plnohodnotne potomky.

Jinak me u barevnych ocasu taky napadlo ledaccos, ale ryby az nakonec.

Odpovědět

To Saša

Zdeněk,2006-06-08 09:17:03

Hezká kritika, ale nechtěla by jste si raději ještě jednou přečíst článek?

Autor píše: "tato situace zřejmě povede ke vzniku odlišných druhů". Všimněte si zde prosím slova povede, které je v budoucím čase.
A co se týče Vaší narážky na jednotlivé národy, jsem přesvědčen, že by jste nikdy nepřistoupila na něco tak nízkého, jako je sexuální styk s příslušníkem jiného národa, ale věřte mi, že ze svého okolí znám spoustu lidí, kterým tento akt nedělá žádné problémy.

Odpovědět

To je ptákovina.

Saša,2006-06-08 09:09:43

To je jako kdybychom za samostatný biologický druh považovali nejen jednotlivé lidské rasy, ale dokonce i jednotlivé národy, které se od sebe liší jazykem.

Odpovědět


Sašo, Sašo...

Richard-RZ,2006-06-08 16:03:11

Měl by jste trochu přemýšlet, než se začnete navážet do autora....

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz