Fotbal a věda II  
Jak to vidí brankář.


Na obranu Fabiena Bartheze při Carlosově střele je nutno říci, že neměl velkou šanci proti banánovému kopu uspět. Dokazují to výsledky výzkumu Cathy Craigové a jejích kolegů z Queen´s University v severoirském Belfastu.
Vědci si k pokusům pozvali dvacítku profesionálních fotbalistů z AC Milan, Olympique Marseille, Bayer Leverkusen a Schalke 04. Devíti brankářům a jedenácti hráčům z pole promítali počítačové simulace přímých střel i „banánových kopů“.

Zvětšit obrázek
Proti "banánovému kopu nemá šanci ani Fabien Bartheze.

Hráči viděli situaci, jako kdyby stáli uprostřed branky. Dráhu přímých střel odhadovali velmi přesně a byli s to na ni správně zareagovat s potřebným předstihem. Na „banánové kopy“ se však nechávali nachytat. Reagovali chybně nebo pozdě. Kupodivu na tom nebyli v odhadu dráhy míče lépe ani profesionální brankaři. Mýlili se stejně často jako hráči z pole.


Cahy  Craigová a její kolegové z výsledků testů zveřejněných v německém vědeckém časopise Naturwissenschaften usuzují, že lidský zrak má vrozená omezení a ta mu nedovolují správně předvídat pohyb míče po „banánovém kopu“. Tuto slabinu nedokáže kompenzovat ani zkušenost a trénink profesionálních brankářů.

 

 

Datum: 11.06.2006 18:06
Tisk článku


Diskuze:

fddd

jol,,2007-04-18 09:35:08

vhf dkd eod k fabien barthèze nd dje

Odpovědět

Málo praxe?

Karel,2006-06-12 09:50:59

Podle mě to není pravda, brankáři spíš mají s "banánovými kopy" malou praxi, proto jim chybí odhad. Kdyby to totiž bylo tak jak praví článek, byl by stolní tenis nehratelná hra - točené míčky využívající zmíněný efekt se v něm používají pravidelně a velmi často, hráči jsou na ně zvyklí a i přesto že u pingpongového míčku se dá na směr a rychlost rotace usuzovat obvykle jen z toho jakým způsobem soupeř míček odrazil, dokážou na změny směru reagovat správně.

Odpovědět


nesouhlasim

pe@l,2006-06-12 10:44:22

nemyslim si ze by se to dalo natrenovat. u pingpongoveho stolu je precejenom mensi prostor, ktery se da pokryt jednou rukou. takze kdyz micek leti jinam, mame cas ruku presunout a odpalit. kdezto fotbalova branka je nepomerne vetsi. takze kdyz hrac kopne "banana", brankar si muze myslet ze bud kopl rovne, nebo bananove. nedokaze ale poznat rozdil, proto se musi rozhodnout pro jednu variantu. bohuzel pro neho, pokud to byl bananovy kop, mic zmeni drahu letu az kousek pred brankou, coz sice zrakem zaregistruje, ale uz se nestaci presunout...

Odpovědět

bóže

CC,2006-06-12 07:10:47

když to letí rovně a pak to zahne, tak čemu se sakra divěj?

Odpovědět


divení

Milan Štětina,2006-06-12 10:26:14

Já se spíš divím, že někdo takovouhle věc zkoumá. Ale ve fotbale se točí hodně peněz, tak proč se nepřiživit, že. Já tu teoretickou možnost natrénování vidím. Typický fotbalový balon není jednobarevný, takže je možné (teoreticky) poznat, na kterou stranu se točí a jak rychle a také jak rychle letí a z toho už se pozná, jak moc zatočí. Zrejme ale lidské oko a mozek na to není dostatečně výkonný, aby to při "fotbalových" rychlostech zvládnul.

Odpovědět


V mnoha sportech je to důležitější jev

Honza,2006-06-14 16:13:52

Například v baseballu existuje několik typů zahýbajících nadhozů, při vyšší rychlosti a horší viditelnosti míče. Přesto se na ně již dávno pálkaři cvičí a pálí je. V kopané se to teprve teď "začíná zkoumat" jen proto, že jde o okrajovou záležitost.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz