Nikotin podporuje růst nádorů  
Nejsou to jen dehtové zplodiny, co podporují u kuřáků „raka“. Nikotin se sám účastní na klíčovém procesu vedoucím v buňkách ke zhoubnému bujení.

 

Jeden z mnoha "bezpečných" inhalátorů nikotinu.

O nikotinu se toho ví hodně. Zužuje cévy, zhoršuje tak prokrvení srdečního svalu a přispívá k úmrtím způsobených infarktem. U čistého nikotinu převládá názor, že se jedná o látku, která k rakovině moc vztah nemá a že škodlivé jsou v tomto směru jiné látky, které vyznavači nikotinového kouře do sebe svým zlozvykem vpravují. 



Je to omyl. Ne, že by nikotin zrovna sám vyvolával rakovinu, ale stále jasněji se ukazuje, že z existujících rakovinně zvrhlých buněk, dělá nikotin buňky, které jsou mnohem agresivnější.
V praxi to neznamená nic jiného, než že se prsní rakovinné buňky mnohem snadněji dostávají do plic. U kuřáků se to ukazuje být běžnou záležitostí.

 


Aby se vědci dobrali tohoto poznatku, museli zkoumat, na co se v buňce nikotin naváže a co to udělá. Zjistili, že buňky mají receptory, na které nikotin „rád“ dosedá.  Když vědci buňkám tyto receptory obsadili jinou látkou, a jednalo-li se o buňky nádorové, zpomalilo to jejich růst.

 

Přidání nikotinu ale má na nádorové buňky zcela opačný efekt.  Jejich agresivitu zvyšuje. Tyto poznatky vědce zavedly až ke sledování toho, s jakými molekulami se nikotin v nádoru spojuje.

 

Zvětšit obrázek
Nikotinová náplast.

 

Aby se přiblížili reálným podmínkám, začali odebírat buňky z lidských plicních nádorů a vystavovaly je působení nikotinu. Použili přitom takovou koncentraci, která odpovídá hladině nikotinu v krvi kuřáka, který si dopřává jednu krabičku denně. Výsledek se projevil okamžitě. Nikotin stimuloval rakovinné buňky a ty se začaly překotně množit.

 

 
Na českém trhu jsou běžně k dispozici také nikotinové žvýkačky a mikrotablety. Používání všech těchto přípravků ale není zdaleka tak bezpečné, jak se nám snaží v reklamních kampaních nabulíkovat jejich prodejci. Nikotin, kromě jiného, urychluje také růst nádorů a podporuje šíření metastáz.

Podrobnějším bádáním vyšlo najevo, že nikotin u buněk způsobí, že se v nich začnou spojovat dvě molekuly. Jednou z nich je protein označený jako Raf-1. Ten se naváže na jiný protein označovaný jako Rb.

Druhá ze jmenovaných látek je v našich tělech jakousi spásnou molekulou, dokáže totiž nádorovým buňkám ztěžovat život. Brání jim v jejich množení.

 

Nectnost nikotinu spočívá v tom, že navodí pospojování proteinu Rb s molekulou Raf-1. Tím jeho ochranný efekt zmizí. Nádor takové situace okamžitě využívá a jeho buňky se začnou množit jako o závod.

Mnohdy jsou ale simulované laboratorní pokusy realitě na hony vzdáleny. To co funguje „in vitro“, vypadá v praxi zcela jinak. Vědci proto začali ověřovat, jak se protein Rb chová u skutečných pacientů. Přišli na to, že z deseti zkoumaných nádorů byla u osmi z nich nezvykle vysoká hladina komplexu Raf-1 a Rb. Jinak řečeno, většina pacientů s rakovinou, měla blokovanou ochranu, kterou jejich buňkám, za normálních okolností, poskytuje Rb protein.
Jak se dalo očekávat, laboratoř profesora Srikumara Chellappana z University of South Florida v Tampě, která tyto zákeřné účinky nikotinu odhalila, se nyní chce pustit do nalezení látky, která by v buňkách vazbě molekul Raf-1 a Rb bránila. Nikotin, by tak mohl paradoxně stát u zrodu a ověřování účinnosti nových léků na léčbu rakoviny.

 


Pramen:
Journal of Clinical Investigation  (DOI: 10.1172/JCI28164)

Datum: 27.07.2006 14:49
Tisk článku

Související články:

Cigareta versus dieselový motor     Autor: Josef Pazdera (29.08.2004)



Diskuze:

Doporučuji

pepe,2008-04-16 01:21:43

<a href=\"http://www.toxicology.emtrading.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=76\">http://www.toxicology.emtrading.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=76</a>

Odpovědět

Veřejnost

reza,2008-02-06 01:14:22

Skvělý článek. Tým profesora Chellappana přišel na velmi zajímavou věc, takže nikotin ve žvýkačce není žádná spása...Jsem zvědavá za jak dlouho zareaguje tisk a přenese tak nový poznatek mezi širokou veřejnost...

Odpovědět


Vše je jinak

pepe,2008-04-16 01:00:14

A než se zjistí, že je zas vše jinak, jak skoro u všeho..

Odpovědět

Prispevek do diskuze

Johny,2006-11-11 12:38:26

Resite, ze nikotin je skodlivy, ale musite si uvedomit, ze je lepsi samotny nikotin nez nikotin + spousta osklivaku okolo, kdyz ten clovek vubec neprestane kourit. Porad je lepsi mensi zlo. A navic jde o odvykani...

Odpovědět

fajcenie

css94381672,2006-08-04 22:53:22

"Na Slovensku vypočítali, že na následky kouření zde umírá ročně deset tisíc lidí a ekonomické škody způsobené kouřením byly v roce 1991 odhadnuty na 32,5 miliard korun, což je dvanáctinásobně víc, než kolik činil příspěvek do státního rozpočtu ze spotřební daně na cigarety (2,6 miliard Sk v roce 1994)."

"Abychom zůstali u peněz, cena dvanáctiletého dítěte, které začne kouřit, byla ve Velké Británii vyčíslena částkou 44 000 liber - to jsou peníze, které tabákový průmysl průměrně vydělá na průměrném kuřákovi za jeho průměrný život, tedy život asi o 10 let kratší ve srovnání s nekuřákem (Macfarlane, 1995)."

proč jednoduše nezakázat výrobu a dovoz?

Odpovědět

liečenie

Martin,2006-07-28 19:45:11

Keby som mohol, zariadil by som to tak, aby si fajčiari všetky náklady na liečenie zdravotných problémov dokázateľne spôsobených fajčením museli v plnej výške platiť z vlastnej peňaženky. Skrátka že by sa na to nevzťahovalo zdravotné poistenie. Ak sa vie, že to je škodlivé, môžu sa tomu vyhnúť. Prečo by som sa ja ako nefajčiar mal skladať na drahé liečenie rakoviny niekomu, kto si tú rakovinu spôsobil sám vlastnou hlúposťou? Viete, koľko peňazí by sa tak ušetrilo?

Odpovědět


Nikotinizmus

Stanley_B707,2006-07-28 20:32:32

Je to rovnaká choroba ako závislosť na alkohole, hracích automatoch a iných drogách, tak prečo ich liečenie je zdarma ?
A "chudáci" diabetici sa idú uplatiť do bezvedomia za inzulín a striekačky.

Odpovědět


zdravý rozum

Martin,2006-07-28 22:34:56

Medzi cukrovkou a nikotínovou závislosťou je veľký rozdiel. Cukrovka sa dá zdediť, zatiaľ čo závislosť sa "vypestuje".
Stretol som sa aj s názorom, že fajčenie, na rozdiel od alkoholu a iných drog, nespôsobuje rozpad osobnosti. Proti tomu bol postavený názor, že osobnosť sa rozpadne, keď cigu nemá.
Problém je v tom, že ak niekoho už v mladosti neodradí ten hnusný štipľavý smradľavý dym, tak si škodlivosť fajčenia neuvedomí. Škody sa prejavia až v ďalekej budúcnosti.
Takže ide o toto - ak sa ľudia nesprávajú rozumne a zodpovedne sami od seba, z vlastnej vôle, treba ich k tejto zodpovednosti doslova dokopať, aj s použitím istých foriem nátlaku. Je to len môj názor, nikomu ho nevnucujem.
Keď vidím, koľko mladých vypaľuje zobáky, zdá sa mi, že kampane akosi zlyhávajú a neprinášajú výsledky. Mladí kašlú na zdravie, oni sa chcú hrať na dospelých a ciga je pre nich symbolom dospelosti. Preto s tým začínajú. Takže spoliehať sa na zdravý rozum je asi utópia...

Odpovědět


prehaneni

Lubos,2006-07-30 09:50:21

Trochu tolerance chlape. Zaprve jsem plne presvedcen, ze zdaneni cigaret je tak vysoke, aby plne pokrylo zminovane zdravotni vydaje a jeste zbyde. Navic jak je jiz napsano, tak zavislosti je mnohem vice. Netvrdim ze to neni problem, ale mozna se to trchu prehani.

Nekurak Lubos

Odpovědět


léčení

Mike,2006-08-01 07:29:28

No a já kdybych mohl, tak by si všichni řidiči platili náklady na léčení sami - když vědí kolik je na silnicích bouraček, tak co do toho auta lezou. A všichni co mají astma by si náklady také platili sami, protože záměrně žijí ve znečištěném prostředí - můžou se odstěhovat třeba na Aljašku. A všichni co jedí sladké by si měli platit sami zubaře - namejí sladkosti jíst. A vůbec všichni by si měli všechny léčebné náklady sami, protože když vědí jaký je dnešní svět, mohou se přece sami raději zabít....

Odpovědět

Vsetci bojuji

Seto,2006-07-28 18:10:38

Vsetky zenske bojuju proti rakovine prs. Ale v skutocnosti ho vlastne vedomky vytvaraju.

Ak uvidim nejake zenske zbierat peniaze na charitu na boj proti rakovine, tak sa jej opytam, ci fajci. Ak povie, ze hej, tak sa jej nahlas vysmejem. Ak povie ze nie, tak jej dam tu korunku.

Odpovědět

tak vam treba

attran,2006-07-27 22:08:36

tak vam treba fajciari. bud budete fajcit a umrete, alebo navzdy zabudnete na cigaretu a navykovy nikotin....

Odpovědět


jojo

OFF THE LIP,2007-09-02 15:21:54

jasně, ty snad neumřeš?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz