Proč je v tropech tak moc herbivorního hmyzu?  
Průlomová studie s významnou účastí českých badatelů řeší dlouholetou otázku po původu velké druhové bohatosti tropického herbivorního hmyzu.

 

Zvětšit obrázek
Místní papuánci fungují jako výteční parataxonomové.

Je až překvapivě osvěžující a vůbec neobyčejně milé mít na top světových serverech vědeckých aktualit komentovanou publikaci lidí z vlastní alma mater, ba co víc, dlouholetých známých. Pokud je nějaké vlastenectví příjemné, tak pak právě tohle. Kdykoliv někdo publikuje v Nature nebo v Science, je to nezpochybnitelný důvod k přípitku, i když je vedro. Tedy, na vaše zdraví, pánové.

 


K věci. Tropy jsou udivující, pestré, bohaté životem a přetékající biodiverzitou. Jednou ze skupin, na kterých to je velmi názorně vidět, jsou herbivorní, čili rostlinožraví hmyzové. V tropech se studují už tradičně, převážně pomocí pozoruhodných metod, o jejichž inspiraci bude lépe nespekulovat. Vyberete si strom, izolujete ho od okolí a poté jej vyplynujete insekticidní mlhou. Nakonec předmět svého zájmu posbíráte na zemi pod dotyčným stromem. Hippies to asi neocení, entomolog získá zajímavý soubor dat. Právě na takových výzkumech byly založeny dnes již zjevně nereálné odhady počtu desítek miliónů druhů hmyzu.

 

 

Zvětšit obrázek
I jako standardní badatelé. Věda je jen otázkou cviku.

Nicméně, v tropech je herbivorního hmyzu opravdu hodně moc druhů, mnohem víc, než v našem ušmudlaném mírném pásu. Tuhle velkou diverzitu do nynějška vysvětlovaly tři soupeřící hypotézy. Podle první se na jedné tropické rostlině uživí víc druhů, než na jedné rostlině mírného pásu. Druhá operuje s tím, že tropičtí herbivoři jsou specializovanější, než ti z mírného pásu a třetí předpokládá, že diverzita tropických herbivorů je prostou funkcí diverzity tropických rostlin. Víc rostlin, více hmyzu.

 

 

Zvětšit obrázek
Naši lidé v pralese. Milan Janda instaluje transekt pro výzkum mravenců.

Mezinárodní tým badatelů pod vedení Vojty Novotného z Biologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích provedl komplikovaný výzkum, při němž porovnal diverzitu herbivorního listožravého hmyzu na dřevinách mírného pásu a v tropech. Mírný pás reprezentovalo moravské Poodří , slovenská Borská nížina a Hronská pahorkatina, zatímco tropy tři studijní plochy v provincii Madang na Papui-Nové Guinei, kde již řadu let úspěšně funguje terénní stanice vedená právě Vojtou Novotným.



Autoři analyzovali výskyt herbivorního hmyzu ze 14 druhů dřevin mírného pásu Moravy porovnáním se 14 druhy dřevin Papui-Nové Guinei – celkem 850 druhů herbivorního hmyzu. Poté zvlášť zpracovali housenky z 8 druhů dřevin na Slovensku a z 8 druhů dřevin Papui-Nové Guinei.

 


Dřeviny byly vybrány tak, aby mezi nimi jak v mírném pásu, tak v tropech byly stejné evoluční vztahy, tj. fylogeneticky blízce příbuzné druhy vs. druhy fylogeneticky vzdálené. Po sběru hmyzu byly provedeny žrací testy (feeding trials), aby se potvrdilo, zda dotyčný hmyz na dřevině opravdu herbivoří, nebo zda se tam jen tak poflakuje. To je mimochodem podstatný problém výše zmíněných plynovacích sběrů. Mrtvola vám pochopitelně neřekne, co žere. Autorům se podařilo nashromáždit celkem 26 970 žracích pozorování.

 

Zvětšit obrázek
Bohaté tropy. Tyhle můry žerou na fíkusech.



Výsledky byly poměrně překvapivé. Jednotlivé druhy stromů mírného pásu a tropů mají herbivorů dost stejně. V případě fylogeneticky blízkých dřevin to dělá zhruba 29 a 23,5 druhů na 100 metrů čtverečních listů. V tropech je ve skutečnosti překvapivě dokonce o něco herbivorních druhů na plochu méně. Zároveň se herbivoři v mírném pásu a v tropech nijak neliší ve své specializaci na hostitelské rostliny. Oproti předešlým představám tedy není tropický hmyz nijak vybíravější. Je nasnadě, že nemůžeme vyvrátit jen tu třetí ze zmíněných hypotéz.

Podle všeho je v tropech herbivorního hmyzu hodně, protože je tam hodně druhů rostlin, v tomto případě dřevin. Žádná záhada, žádné tajemné vztahy v ekosystémech, prostě obyčejná úměra. O tropech se hodně mluví a málo se v nich dělá, protože je to drsná práce. Studie týmu Vojty Novotného je ale důkazem, že to jde.

Pramen:  Science Online 13. july 2006

 

 

Datum: 27.07.2006 22:14
Tisk článku


Diskuze:

Disluse o myšlence dne

Kristýna,2006-10-02 21:10:08

Dobrý den! Chtěla jsem pouze naznačit že dnešní myšlenku musel vymyslet někdo opravdu chytrý!! Takováto blbost by totiž nikoho nenapadla! Nashledanou!!!

Odpovědět

poznámky k diskusi

V. Novotný,2006-08-01 17:07:39

Děkuji za všechny diskusní příspěvky (opravdu všechny, ty blbé jsou také poučné, i když spíš pro ostatní, než pro jejich autory).

Proč je v tropech tolik druhů jak rostlin tak i hmyzu lze asi nejlépe vysvětlit z opačné perspektivy, tedy proč je u nás druhů tak málo. Nejen, že tu máme zimu každou zimu, ale také ještě každých pár desítek tisíc let tu máme opravdovou zimu, totiž dobu ledovou. I pokud "mít hodně druhů je normální" (pokud to nějaký glaciál nepokazí), stejně zůstává ještě problém, jak jejich koexistenci ekologicky vysvětlit (tedy proč nějaký druh nepřevládne a nevytěsní ty ostatní).

Pokud se někomu zdá problém druhové rozmanitosti v tropech a mírném pásu příliš zjevným, vězte, že právě takové jednoduché otázky jsou nejtěžší, a často i ty ve vědě nejdůležitější. Ony totiž ty echt vědecky znějící problémy tak znějí často hlavně proto, že se týkají věcí zcela obskurních, o nichž je ovšem nutno mluvit specializovanou terminologií, již skoro nikdo nerozumí, ale skoro každý se nechá ohromit.

Odpovědět


Tak a to je zase vec

George,2006-08-03 16:49:44

ktera extremne zajima me, tedy evolucni procesy v tropech... doufam ze brzy dostanu prilezitost se za vami podivat. :-)

Odpovědět

co je to tu za magory?

J. Zrzavy,2006-07-31 18:04:03

Ctu si ty prispevky a pripadaji mi nejak blbejsi, nez byva na Oslu zvykem (vypnuli chaty na LN?). Tedy pro ty hloupejsi - v tropech je fura druhu vseho a lidi vymysleji spoustu hypotez, proc tomu tak je. Studie Novotneho a spol. proste ukazuje, ze vetsina techto hypotez je k nicemu, pac vysvetluji cosi, co vysvetlovat netreba. Jedine tema k vysvetlovani je pocet druhu kytek. Vojta N. tedy ucinil to, kvuli cemu si vedu platime: aby nam zjednodusovala pohled na okolni svet. Svet je slozitej a vubec mu neni rozumet - proto potrebujeme vedu, aby odfiltrovala marginalie. Kapisto?

Odpovědět


Vzdyť to jsem psal

Pavel,2006-08-01 07:59:24

Podle mě ale článek pouze ukazuje, že všude ve světě (tedy přesněji na zkoumaných územích) je zhruba konstantní poměr druhů rostlin a hmyzu. Neříká to nic o tom, jestli velké množství druhů rostlin je příčinou velkého množství druhů hmyzu, nebo je to naopak. Statistika prostě nedokáže najít příčinu jevu, jen to, že dva jevy spolu (možná nepřímo a možná vůbec) (ne)souvisí. Takže k vysvětlení zbývá více otázek:

1. Proč je ten poměr, jaký je

2. proč je nezávislý na vnějších podmínkách

3. Proč je v topech všeho více

Odpovědět

Už zbývá jen objasnit

Pavel,2006-07-31 11:05:28

Už zbývá jen objasnit, proč je v tropech tolik druhů rostlin. Že by proto, že je tam hodně druhů herbivorního hmyzu?

Odpovědět


:-)))))))))))))

CC,2006-08-02 10:19:55

Odpovědět

Gratulace

George,2006-07-29 15:15:11

Doufam ze se k vam brzy pripojim. :-)

Odpovědět

klíma

Martin,2006-07-29 08:25:32

Napadlo mi, že by to mohlo súvisieť aj s tým, že v miernom pásme prebieha každoročne tvrdá mrazová selekcia - čo je mrazuvzdorné, to prežije, čo nie je, to sa buď musí ukryť alebo presťahovať bližšie k rovníku, inak zmrzne. Koľko je napríklad druhov figovníkov (800 - 1000), ale pokiaľ viem, u nás vonku prežije len Ficus carica. To isté môže platiť aj pre hmyz, či už bylinožravý, mäsožravý, koprofágny atď. Ale v podstate to vychádza na tú priamu závislosť od počtu druhov rastlín. Nič múdre som síce nenapísal, ale aspoň som si trošku ponamáhal mozgový závit :)

Odpovědět

na tento zaver...

jara,2006-07-28 21:11:54

"Podle všeho je v tropech herbivorního hmyzu hodně, protože je tam hodně druhů rostlin,...:na tento zaver jste se mohli zeptat primo mne, a usetrit cenne devizy....i insekticidni mlhu....Vas Jara Cimrman

Odpovědět


tentokrat jsi to trochu prehnal

Jirka,2006-07-28 22:40:02

Takove kecy necht si "Nas Jara Cimrman" necha do hospody, nebo tak nejak. Pokud je to tak jasne, proc jsi to nas vsevede ve Science nepublikoval ty? A navic ty blaboly o penezich ...

Odpovědět


hm

palo,2006-07-30 12:31:22

ty brdo. a este by som prosil o rozsiahly vyskum preco su ludia v usa tucni a v afrike taki vychudnuti. dakujem

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz