Na rakovinu tlustého střeva kořením a cibulí  
Polypy jsou výrůstky, které jsou považovány za předrakovinné stádium. Klasická léčba se provádí jejich chirurgickým odstraňováním a nasazením nesteroidních protizánětlivých léků. Ty však způsobují tvorbu vředů a krvácení sliznic. Látky obsažené v cibuli a karí koření mají obdobné preventivní účinky ale nezpůsobují nežádoucí vedlejší komplikace.

 

Zvětšit obrázek
Hlavní rostlinou pro výrobu koření kurkumy je Curcuma longa L., syn. C. domestica. Nesprávně bývá často nazývána jako Turmeric nebo Indický šafrán.

Někdo si na rakovinu tlustého střeva zadělává  životosprávou, jiný k tomu má dědičné sklony a dělají se mu polypy samy. V obou případech to hrozí tragedií, které se lékaři snaží různými způsoby zabránit.




Ve zprávě zveřejněné v srpnovém čísle Klinické gastroenterologie a hepatologie je popsán případ pěti pacientů, kteří trpěli dědičnou formou choroby vyznačující se tvorbou polypů.


Zvětšit obrázek
Chirurgické odstraňování polypu z tlustého střeva. Tyto výrůstky jsou považovány za předrakovinné stádium.

Polypy jsou výrůstky na sliznici, které jsou považovány za předrakovinové stádium (chorobě se odborně říká dědičná adenomatozní polypóza). Jde o stopkaté útvary ve střevě, které jsou nádorovým nezhoubným onemocněním, ale to se ve zhoubné onemocnění rádo zvrhne. Navíc i ve své „nezvrhlé“ podobě již mohou tyto útvary způsobovat obdobné potíže jako kolorektální karcinom.

Polypy se obvykle odstraňují při kolonoskopickém vyšetření. Jejich odstraňování „vyštípáváním“ řeznou smyčkou, nebo „pálením“ laserem pomocí zavedené sondy s příslušným nástrojem, je možné jen v případech, kdy polypů není mnoho. Tento způsob ale není bez rizika a navíc se polypy rády tvoří znovu a znovu.


 

Zvětšit obrázek
Pálivé žluté složky, která je rakovině tlustého střeva mocným protivníkem, je v oddencích zhruba jedno procento.

 




Určité zlepšení poskytuje léčba nesteroidními protizánětlivými léky, ale i ta má svoje nevýhody. Je známo. že již po půl roce takové léčby významně roste riziko vzniku žaludečních vředů, vředů na dvanácterníku a prakticky v celém zažívacím traktu. Průvodním jevem je také krvácení sliznic. Krvácení někdy přetrvává i rok poté, co byla podávání léků vysazeno. Vědci proto hledají jiné cesty, které by jim umožnily se s polypy vypořádat. Určitým vodítkem k zahájení klinických zkoušek s látkou zvanou kurkumin bylo zjištění, že u Indů, kteří mají v oblibě jídlo hodně kořenit kurkumou, se rakovina vyskytuje sporadicky. V Indii je výskyt čtyř běžných druhů rakoviny (tlustého střeva, prsu, prostaty a plic) 10krát nižší než v USA.

 

Vedoucí týmu profesor medicíny Francis M. Giardiello, onkolog a patolog na Johns Hopkins University School of Medicine.

 

O kurkumě se ví, že znepříjemňuje život kožním rakovinným buňkám melanomu.  Činí tak blokádou jaderného faktoru kapaB, který podporuje abnormální zánětlivou reakci, která vede k artritidě. Kurkumin blokuje aktivitu EGFR (epidermal growth factor receptor), který umožňuje množení rakovinných buněk, i aktivitu VEGF (vascular endothelial growth factor), který je zdrojem angiogeneze.

Když se na myších prokázalo, že látku kurkumin organismus dobře snáší i ve vysokých dávkách, nestálo pokusům na lidech již nic v cestě.

 

Podobně jako u koření kurkumy je znám léčivý efekt šťávy z cibule. V tomto případě je účinnou látkou  quercetin. Je to jedna látka z rodiny rostlinami tvořených polyfenolických antioxidantů známých jako flavonoidy, Také u quercetinu se prokázalo, že inhibuje růst rakovinových buněk kultivovaných z bioptických vzorků nemocných střev. Proto se američtí vědci rozhodli, že v připravovaném pokusu alternativní léčby polypů použijí obě látky současně (kurkumin i quercetin). 

 

 

Dávkování

Účinná látka kurkumin

Lidé v pokusu dostávali quercetinu přibližně takové množství, jaké si mnozí z nás „ordinujeme“ když nám partnerka dovolí dát si jídlo jehož základem je cibule. U dávkování kurkuminu to bylo jiné. Jeho denní dávka byla mnohonásobně vyšší, než kolik ho do sebe dostaneme, když si objednáme kuře na karí.
Stav všech pacientů v pokusu byl vážný. U všech se již z polypů rakovina dříve vyvinula a musela jim být část tlustého střeva odstraněna. U čtyřech z nich mohlo být zachováno rektum. U těch byl zbytek střeva našit přímo na konečník. Jeden z pacientů měl „vývod bokem“, protože měl nádorem zasaženo jak tlusté střevo, tak i rektum. I přes uskutečněnou chirurgickou léčbu prognóza jejich stavu nebyla nejlepší, začaly jim totiž na zbylém úseku střeva růst nové polypy. Každý jich měl při začátku pokusu více než pět. 
Počet a stav jejich polypů byl u pacientů sledován sigmoidoskopem (typ endoskopu), zařízením s ohebnou sondou vybavené světlem, které detailní vyšetření stavu střevní sliznice umožňuje. První vyšetření bylo u pokusných osob provedeno před zahájením léčby a pak se opakovalo každé tři měsíce. Sledování stavu nemocných bylo ukončeno po devíti měsících. Při vyšetřeních byl u nemocných zaznamenáván počet polypů a jejich délka.

 

Po dobu testu dostával každý pacient třikrát denně 480 mg kurkuminu a 20 mg quercetinu. Pacienti látky polykali ve formě tablet. Jejich léčebná kůra trvala šest měsíců. Půlroční aplikace byla zvolena proto, že při klasické léčbě se již v tomto období projevují komplikace způsobené vedlejšími účinky léků a jejich průvodním jevem je krvácení.
 

 

 
Obdobný léčivý efekt, jako má na polypy kurkumin, má i látka obsažená v cibuli – quercetin.

Dva z pacientů nedodržovali dávkovací režim přesně podle plánu (měli výpadky), přesto již první kontrola provedená ve třech měsících od zahájení léčby ukázala, že je to trefa do černého. Čtyřem postiženým počet polypů klesl. Stejný efekt poklesu byl zaznamenán i při kontrole provedené po šesti měsících léčby. Také velikost polypů se zmenšila. Nejzajímavější na tom všem ale bylo to, že vedlejší efekty této léčby byly minimální. Jen jeden pacient si stěžoval na mírné nutkání na zvracení a na nepříjemně nakyslý pocit v ústech, který mu trval několik hodin po polknutí prášků. Jeho problémy ale během tří dnů vymizely. U druhého z pacientů se objevil mírný průjem, ten trval pět dnů. Jiné komplikace se nevyskytly. Šestiměsíční léčba kurkuminem a quercetinem vedla k tomu, že se pacientům zmenšil počet polypů o 60,4% a průměrná velikost těch zbývajících klesla na polovinu.

 

Vědci si jsou vědomi malého počtu osob v pokusu a tak se připravují vše ověřit na větším počtu náhodně vybraných pacientů. Jakmile se vědcům podaří získat nové lidské „pokusné králíky“, začnou s ověřováním na dvou klinikách. Jedna bude v USA, druhá v karibském Puerto Rico.

Pokus naznačil, že stávající klasická léčba polypů má alternativu, která má šanci se uplatnit jako prevence. Alternativu, která má mnohem méně nežádoucích vedlejších efektů a která ve srovnání s klasickou léčbou má dokonce ještě něco navíc - je účinná i na polypy tvořící se v tenkém střevě.

Pramen:  Johns Hopkins Medical Institutions

 


 


Komentář osla:
A pak věřte dietologům když vám tvrdí, jak nám hodně kořeněná strava škodí a jak je tlačenka nebezpečná...

Datum: 02.08.2006 12:29
Tisk článku


Diskuze:

dobrý den

ashley,2006-09-20 17:19:56

dobrý den mohla bych se zeptat,nevíte co je to tamarýsek indický,děkuji za odpověd

Odpovědět

Další informace

pacient,2006-08-09 16:15:55

Jsem po operaci melanomu, trpím na polypy a dokonce i na artritidu. Vyhledal jsem si tedy všechny informace o Kurkuminu a Kvercetinu; pokud by to někoho zajímalo:

Kurkumin (Curcumin) - C21H20O6, E100; CAS 458-37-7

Obsažen je v kari koření.

web: www.vitalsupport.cz/scripts/zobraz_text.php?id_odk=46

Kurkuma jako lék:
web: bylinky.doktorka.cz/kurkuma-jako-lek/

K dostání ve formě:
CURCUMINE 95:
359,- web: www.vitalsupport.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=106

CHOLAGOL 1X10ML Kapky, roztok (Curcumae radicis pigmenta):
38,- web: www.lekarna.cz/p/leky-volne-prodejne/cholagol-1x10ml-kapky-roztok/

Kurkuma mletá (koření):
9,- web: www.bharat.cz/katalog/potraviny-caje-koreni-doplnky-stravy/koreni/kurkuma.php
45,- web: www.prag-info.cz/_shop/index_.php?shop=MTQyNQ==&akce=detail&id=22380

-----------------------------------------------------------

Kvercetin (Quercetin) - C15H10O7, CAS 117-39-5, 000117-39-5

Obsažen je v citrusových plodech (zejména červených), v jablcích, cibuli (žluté, fialové), petrželi, čaji a v červeném vínu.

web: www.vitalsupport.cz/scripts/zobraz_text.php?id_odk=28

Může mít i karcinogenní účinky:
web: www.zdrava-rodina.cz/med/med799/med799_10.html
Flavony (velmi rozšířená skupina flavonoidů - v ovoci a zelenině) v hydroxylované formě byly mezi prvními přírodními látkami, u kterých byla prokázána mutagenní aktivita v Amesově testu (hlavně galangin, kaempferol, kvercetin). U kvercetinu byly prokázány karcinogenní účinky in vivo a při dávce 0,1 % v potravě byly pozorovány časté nádory střev a močového měchýře. Kvercetin se vyskytuje v salátu (až 200 mg v kg), dále v menším množství v brokolici, růžičkové kapustě a borůvkách. Rutin pak zejména v pohance (většina těchto rostlin má ve výsledném účinku efekt antikarcinogenní). K hydroxylaci rutinu a tvorbě kvercetinu může dojít endogenně působením mikroflóry trávicího ústrojí. Mnohé karcinogenní látky vyžadují předchozí metabolickou aktivaci, aby mohly uplatnit svůj účinek.

Obě látky se přidávají do různých potravinových doplňků, které lze koupit v obchodech s výživou pro sportovce nebo v přírodních lékárnách (Rosa centifolia (Růže stolistá) - čaj, Nimbový olej, Venisfér apod.).

Posledně jmenovaný lze koupit například zde:
web: diochi.prirodnileciva.cz/venisfer+dp37109/
web: www.prozdravi.cz/venisfer.html
web: zdravi.megapark.cz/venisfer/
web: internetovy-obchod.msbox.cz/venisfer/f-3-s-41-dp-37109/
web: www.internetove-obchody.com/venisfer/f-8-s-8-dp-37109/
web: www.naakup.cz/zbozi/?hledat=curcumin&cenaod=&cenado=&lokalita=praha&typobchodu=

Odpovědět


imho

CC,2006-08-11 18:30:35

právě to, že ta látka je taky mutagen, má nejspíše na svědomí, že může působit protirakovině - dokud buňky ještě nepozbyli všech ochranejch prvků, tak je šance, že je nějaká další mutace nakopne k sebezničení

Odpovědět

..zapomneli na...

Jara,2006-08-02 18:52:02

...kren, ten je taky dobrej, moje babicka ho mela na zahradce..kus ho dycky vyryla, a dedeckovi s tim kuryrovala vzadu....dedecek se potom bal bejt nemocnej..Vas Jara Cimrman

Odpovědět


Přípravek na čistění

Dermatologie,2007-10-21 20:33:27

http://www.superstruny.info/?i=1

Odpovědět

:))

Dochtor,2006-08-02 15:26:08

Můj názor je ten, že tyhle tablety nejsou alternativou
klasické léčby,ale jejím doplněním, tzn. nalezené polypy endoskopicky snést a následně zahájit farmakologickou léčbu.
Studie na 5 lidech může být max. odrazovým můstkem, ale ověřit její opravdový benefit může jen velká studie s minimálně nekolika stovkami pacientů.

Odpovědět

Mnam

Jiri,2006-08-02 12:41:31

Burt s cibuli. Odveka pravda je, ze clovek se ma hybat a jist a pit, co mu chutna. To neni jen tak, ze mi nekdy chutna cokolada a jindy tlacenka s cibuli.

Odpovědět


pozor!!!

Martin,2006-08-02 19:06:22

Ak máš často chuť na sladké, údajne to je príznakom premnoženia kvasiniek v tele, tzv. kandidózy. Proti tej sa vraj dá bojovať aj cesnakom, čiže po cibuli ďalšou príjemne aromatickou zeleninou :)))

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz