„DES holky“ jsou stále v nebezpečí  
Některým holčičkám, které se narodily matkám jimž lékaři předepisovali syntetický estrogen, je dnes již okolo čtyřicítky. Jsou však stále v nebezčí. Riziko, že u nich propukne rakovina prsu, mají dvakrát větší.

Časné setkání s dietylstilbestrolem je nebezpečné. Znovu se o tom vědci přesvědčili na případu takzvaných dietylstilbetrolových, neboli DES dětí.

Zvětšit obrázek
Leták, kterým lékaři nabádali ženy k preventivnímu užívání syntetického estrogenu. Slibovali jim zdravější a silnější dítě.

Dietylstilbestrol je syntetický hormon, který se podával těhotným ženám. Lékaři jej předepisovali „jak na běžícím pásu“ a toto období trvalo déle než třicet let. Mělo se za to, že přídavek estrogenu pomáhá ženám při udržení těhotenství, brání samovolnému potratu, zvyšuje porodní hmotnost novorozeňat a že brání preklampsii. Bez ohledu na nedostatečné důkazy o jeho prospěšnosti, používali porodníci dietylstilbestrol i v době, když už bylo publikováno několik případů vaginálního adenokarcinomu (velmi vzácná forma rakoviny u žen mladších padesáti let). Postupně následovala další neblahá zjištění, která se týkala jak žen, tak dcer, které se těmto ženám rodily. Vyskytovaly se u nich urogenitální abnormality a měly častější výskyt psychotických stavů. Ani synové z toho nevyvázli bez úhony. Jejich ejakuláty mají mnohem častěji nízkou hustotu spermií. Protože lék se podával ještě začátkem osmdesátých let, řadě postižených je dnes něco nad třicet a tak na povrch vyplouvají stále další problémy.

Zvětšit obrázek
Julie Palmerová, profesorka epidemiologie na Bostonské universitě: „Ženy, jejichž matkám lékaři kdysi naordinovali dietylstilbestrol, jsou dnes dvakrát více ohroženy rakovinou prsu“.

Záležitost DES dětí je stále živá a v mnohém poučná.


V srpnovém čísle časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention vyšel článek, ze kterého vyplývá, že v USA byl estrogen k udržení těhotenství, podáván jednomu až dvěma milionům žen. Jiné prameny udávají, že jeho účinkům bylo v USA bylo vystaveno pět až sedm milionů osob. Bez ohledu na počty postižených, jedno se ukázalo být zřejmým - ženy, které dostávaly dietylstilbestrol, měly po čtyřicítce 2,5krát častější výskyt rakoviny prsu. To ale není nic nového. Nyní se dostáváme k tomu, kvůli čemu na článek odkazuje celá řada serwerů zaměřených na zdravotní problematiku. Ukázalo se, že prokletí tohoto omylu medicíny, nejsou ušetřeny ani dnes žijící potomci. Holčičky žen, kterým byl DES podáván, jsou dnes již ve zralém věku, ale ani po tak dlouhé době nejsou ještě z nejhoršího venku. I jim totiž, podobně jako jejich matkám, hrozí častější výskyt rakovinu prsu. Riziko je sice o něco nižší, než jaké hrozilo jejich matkám, nicméně i u nich je 1,9krát vyšší (ve srovnání s vrstevnicemi, jejichž matky DES nebraly).

Zvětšit obrázek
Dietylstilbestrol. V některých rozvojových zemích byl nastávajícím maminkám předepisován ještě v roce 1994.

Lékaři již syntetický estrogen matkám nepředepisují, ale díky znečištěnému životnímu prostředí na nás působí stále větší množství syntetických látek, které estrogenní účinek mají. Vystavení plodu látkám estrogenní povahy se dříve nebo později vymstí. Kolektiv doktorky Palmerové nyní ukázal, že to může být i po hodně dlouhé době.

Poznatek je z amerického vědeckého pracoviště a je jakousi apelací na Američanky, které si nejsou jisty, zda jejich matky náhodou nebraly DES. Mělo by to pro ně znamenat, aby se v souladu s dvakrát větším rizikem vzniku rakoviny, častěji podrobovali vyšetření prsů.
Poučení z toho plyne ale i pro naše ženy protože zatímco v USA upustili od léčby dietylstilbestrolem v roce 1971, v Evropě jsme to odkládali ještě dalších sedm let.


Datum: 09.08.2006 00:16
Tisk článku


Diskuze:

mám dotaz

Marie,2006-08-09 07:54:50

v roce 1974 byla moje mamka na udržování těhotenství (se mnou)v Brně na Obilňáku. Dostávala tenhle DES? Používalo se k tomu i něco jiného? Po těch letech by asi bylo zcela zbytečné se na to na Obilňáku dotazovat.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz