Extrémně rezistentní kmeny Mycobacterium tuberculosis  
Světová zdravotnická organizace upozornila počátkem září roku 2006 na narůstající problém rezistence u původce tuberkulózy Mycobacterium tuberculosis.

 

 

Zvětšit obrázek
Stále častější obraz - plicní tuberkulóza. Šipky označují místa rozpadlé tkáně (kaverny) obklopené zasaženými tkáněmi (pospojované různě velké světlejší oblasti „stíny“). Snímek vlevo ukazuje, že zasažena je horní část plic. Nárůst případů způsobených XDR kmeny je alarmující.

Světová zdravotnická organizace upozornila počátkem září roku 2006 na narůstající problém rezistence u původce tuberkulózy Mycobacterium tuberculosis. Toto onemocnění má ročně na svědomí 1,7 milionů úmrtí. Řada odborníků považuje tento oficiální odhad Světové zdravotnické organizace za podhodnocený. Stále častěji dochází k nákaze kmeny rezistentními k antibiotikům. Většina evidovaných případů padá na vrub zemí bývalého Sovětského svazu, Číny a Indie. Množství případů, které unikají oficiálním statistikám, lze však těžko odhadnout.

 


Zdaleka nejde jen o rezistenci k jednomu typu antibiotika. Světová zdravotnická organizace registruje ročně 450 tisíc případů nákazy kmeny, které jsou označovány jako multirezistentní (MDR – Multidrug Rezistant ). Do této kategorie patří bakterie odolávající dvěma hlavním antibiotikům „první linie“ – isoniazidu a rifampicinu. Stále častěji se ale objevují kmeny s ještě komplexnější rezistencí. Světová zdravotnická organizace pro ně zavedla označení „extrémně rezistentní“ (XDR – Extreme Drug Rezistant). Ty jsou definovány jako kmeny, které splňují kritérium pro MDR a jsou navíc rezistentní k alespoň třem ze šesti skupin antibiotik využívaných k léčbě tuberkulózy v „druhé linii“. V mnoha případech se ukazují  infekce XDR kmeny jako nevyléčitelné.

 


Závažnost nákazy XDR kmenem Mycobacterium tuberculosis lze demonstrovat na příkladu nemocnice v jihoafrické Tugela Ferry v provincii KwaZulu-Nathal. Plnou třetinu hospitalizovaných pacientů tam tvoří lidé nakažení tuberkulózou.

Paul Nunn, vedoucí týmu WHO, který má na starosti sledovat šíření rezistentních kmenů bakterií tuberkulózy a virů HIV: "Odhaduji, že z devíti milionů případů TBC je již 180 000 způsobeno extrémně rezistentními kmeny".

V období od ledna 2005 do března 2006 jich bylo hospitalizováno 544. U 221 byl za infekci zodpovědný kmen splňující kritéria MDR. Třiapadesát pacientů bylo nakaženo bakterií XDR a z těch se uzdravil jediný. Zbývající pacienti zemřeli do 25 dnů od hospitalizace. Testy na virus HIV byly provedeny u 44 obětí a všechny byly diagnostikovány jako HIV pozitivní. Žádná neměla symptomy onemocnění AIDS, mnozí užívali antivirotika.  


 

Ředitel nemocnice z Tugela Ferry Tony Moll vyjádřil přesvědčení, že pokud začnou po XDR kmenech pátrat i v dalších jihoafrických nemocnicích, bezpochyby je u svých pacientů objeví. Prozatím byl v Africe výskyt MDR kmenů poměrně nízký, ale teď je podle odborníků ze Světové zdravotnické organizace zřejmé, že je tu rezistence na vzestupu. Na kontinentu těžce postiženém onemocněním AIDS bude mít rozšíření MDR a XDR kmenů tragické následky. V dnešním globálním světě však nelze riziko spojené s XDR kmeny omezovat jen na „černý kontinent“. Podle statistik Světové zdravotnické organizace  představují infekce XDR kmeny v průměru  2% infekcí kmeny MDR. V USA je ale podíl XDR kmenů dvakrát vyšší. V Jižní Koreji představují XDR infekce asi 15% případů vyvolaných bakteriemi MDR. V zemích bývalého Sovětského svazu dosahuje podíl XDR kmenů až 20%.

 

 

Datum: 12.09.2006 10:09
Tisk článku


Diskuze:

evolúcia

Martin,2006-09-14 15:39:22

Toto je typický prípad mikroevolúcie v priamom prenose - baktéria reaguje na bezprostredné ohrozenie svojho života antibiotikami.

Odpovědět


evolucia?

kirk,2006-09-18 21:57:39

mikroevolucia? zaujimavy pojem. podla mna je len evlucia a je jedno na akej urovni sa odohrava, teoreticky jedno. a co sa tyka toho, ze sa prisposobuje tato bakteria antibiotikam, je celkom normalne. nie je to nic vynimocne. netreba z toho robit vyraznu paniku. a evolucia sa deje stale a vzdy, nie len na tomto priklade. zaujimavy clanok, ale podla mna dost bezpredmetny.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz