LINKY  
Bahenní erupce, srážka pevninských desek jako příčina kambrické exploze, automobily bez řidiče...
Další přehled odkazů. O nedávno udělených Nobelových cenách je toho všude napsáno dost, toto téma proto pomíjíme.

K zajímavé bahenní erupci došlo v Indonésii. Bahno obsahující sirovodík začalo tryskat z jednoho z místních zkušebních vrtů. „Pět milionů let staré mořské sedimenty, které tvoří základ bahna, přicházejí z hloubky asi 2 700 metrů a pokrývají už plochu několika desítek čtverečních kilometrů.“ Zajím se nezdá, že by se bahnoproud hodlal vyčerpat.
Podrobnosti: Lidovky

 

Stavba Mezinárodní kosmické stanice pokračuje. Pokud budou lety raketoplánů pokračovat podle plánu a nedojde k přerušení, které následovalo po havárii Columbie, měla by být ISS dokončena v roce 2010.
Podrobnosti: Technet

 

 

Údajně objevena nová metoda rychlé likvidace jaderného odpadu. Poločas rozpadu odpadu by mohl být ovlivněn nízkou teplotou a přítomností kovů. Princip je ovšem popsán dost nejasně a celé to nepůsobí příliš věrohodně.
Podrobnosti: Technet

 

Jak vlastně vypadá výroba svrchně kvašených (často pšeničných, ale i ovesných) piv typu Ale, které mají kolébku v Británii?
Podrobnosti: Svět piva

 

Americká armádní agentura DARPA sponzoruje projekt, v rámci kterého by v příštím roce měly být poprvé testovány automaticky řízené automobily v reálném provozu.
Podrobnosti: New Scientist

 

Jakou roli hraje v reklamě strach? Psycholog Howard Levanthal chtěl zjistit, zda se mu podaří přesvědčit skupinu studentů třetího ročníku na Yaleově univerzitě, aby si nechali dát protitetanovou injekci. Rozdělil je na několik skupin. Někteří studenti obdrželi „silně zastrašující“ verzi propagační brožurky, v níž byl tetanus popsán velmi dramaticky a která obsahovala barevné fotografie. Šli se spíše očkovat, nebo ne? (B je správně).
Podrobnosti: Business World

 

Opět se vracíme k fenoménu nové divočiny a městské přírody. Akátový prales, křídlatkové houští, bambus, liány, role zahradních kolonií, botanika tratí a nádraží, mexické opuncie v Českém středohoří, nová divočina a invazní rostliny...
Podrobnosti: Science World

 

Před kambrickou explozí došlo zřejmě ke srážce pevninských desek. Vznik vysokých pohoří, rychlá eroze a transport minerálních látek do oceánu mohl výrazně ovlivnit i tehdejší biologickou evoluci.
Podrobnosti: Science World

 

Blesková anotace: Hubblův kosmický teleskop možná nalezl planetu tam, kde se podobný kousek dosud nikdy nezdařil - mimo naši galaxii (konkrétně v galaxii Střelce).
Podrobnosti: Physorg

Autor: Pavel Houser
Datum: 06.10.2006 00:55
Tisk článku

Související články:

LINKY     Autor: Pavel Houser (08.11.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (31.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (26.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (13.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (26.09.2006)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz