Bulletin Svět biotechnologií  
Vycházející číslo bulletinu je zaměřeno na výsledky průzkumu „Eurobarometr“, budoucnost zemědělských biotechnologií a na studii zkoumající jak daleko se dostane pyl z GM plodin.

Výtah z Internetového bulletinu SVĚT BIOTECHNOLOGIÍ


Z veletrhu BIOTEC 2006, jehož součástí byla Mezinárodní konference Gate2Biotech, vyplynulo, že  Brno má pro vytvoření biotechnologického centra výhodné podmínky. Rozsáhlé zázemí vytvářejí již existující university, výzkumné ústavy, nemocnice a další organizace a nově vzniklý Universitní Campus v Bohunicích a Technologický inkubátor s kapacitou 3,000m čtverečních. To vše dává  Brnu výhodné podmínky pro to stát se biotechnologickým centrem střední Evropy.

 


EU zjišťovala, jaké máme znalosti a zájem o nové technologie. Zjistila, že Evropan se zajímá víc o politiku (67%) než o vědu (62%). My Češi jsme ještě více přepolitizovaní, než je průměr. Náš poměr je 72% ku 48%

 

Světová obchodní organizace (WTO) rozhodla proti Evropské unii. WTO dala za pravdu zemím, které jsou na špičce jako producenti transgenních plodin. V rozhodnutí se praví, že politické, nikoliv vědecké důvody způsobily zavedení moratoria na dovoz těchto produktů ze zámoří. Zákazy dovozu a používání GM plodin označila WTO za protiprávní.

 

Podle ISAAA (The International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications)  vývoj v minulých 10 letech dává předpoklad, že budoucí dekáda  zdvojnásobí množství geneticky modifikovaných plodin. Nyní je na světě cca 8,5 milionů biotechnologických farem a jejich množství v roce 2015 se odhaduje na 20 milionů.


 

Z výsledků studie, která byla vyvolána potřebou zjistit jak může transgenní kukuřice přenést svůj pyl na konvenční rostliny a ekonomicky ohrozit tak ekologické zemědělce, kteří se zaštiťují značkou GM-free vyplynulo, že jen malý podíl pylu se dostane za hranici 10 m. Za hranicí 15 m se již téměř žádný efekt neprojevil.  V Závěrech pro ekologické zemědělce a spotřebitele biopotravin a ty, kteří se zabývají problematikou koexistence GM plodin s ekologickým zemědělstvím se praví, že ve  vzdálenost přes 50 m by přenos transgenu již nebyl technicky zjistitelný. Vzdálenost 15 m snižuje riziko přenosu pylu na potencionálního příjemce na minimum určující hranici značení produktu podle legislativy EU. 

 

Celý bulletin je ke stažení jako připojený soubor.

Autor: Redakce
Datum: 02.11.2006 12:48
Tisk článku

Související články:

Nechtěný efekt ekologického zemědělství     Autor: Josef Pazdera (24.03.2024)
Lidský inzulin z mléka GMO krávy     Autor: Dagmar Gregorová (16.03.2024)
Svítící rostliny druhé generace     Autor: Josef Pazdera (05.10.2021)
Budeme nosit oblečení ze svalových vláken?     Autor: Josef Pazdera (01.09.2021)
Kdo mnoho neví, musí hodně věřit     Autor: Miloslav Pouzar (20.06.2021)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz