Dramatické změny klimatu v křídě  
Vrty v podmořské plošině Shatsky Rise odhalily velké skoky klimatu ve spodněkřídovém Aptianu. Problém je, co z toho všechno vyvodit pro naši veselou současnost.

 

Zvětšit obrázek
JOIDES Resolution. Loď se kterou můžete vrtat do dna oceánu.

Kontroverze kolem „změny“ globálního je vlastně hezky poučná. Vyplatí se sledovat nejen prohlášení bulváru, který vyhlašuje konec světa v týdenních intervalech, ale i vědecké zpravodajství. Bývá pozoruhodné mrknout na samotné vědecké publikace, popřemýšlet, co vlastně sdělují a potom si prohlédnout jejich komentáře. Právě tohle výborně podává Michael Crichton v Říši strachu.

 

Zvětšit obrázek
Michael Crichton

 Recenze z něj za to dělají „kontroverzního autora“, s „pomateným světonázorem“, co považuje změnu klimatu za „mýtus“. Každé malé dítě přece ví, že lidé jsou špatní a svými špatnostmi ohřívají planetu.

 

Pěkný materiál pro interpretační čáry poskytnul nedávný výzkum vedený týmem mořských geobiochemiků v čele s Mirelou Dumitrescu. Předešlé výzkumy v Atlantiku napovídaly, že ve spodním Aptianu, což je prostřední období spodní křídy, celé trvající mínus 125 až 112 miliónů let, se nějak podezřele škubalo klima. Nebylo ale jasné, zda šlo o lokální záležitost Atlantiku, nebo zda dotyčná měření odhalovala něco globálního. Pro nějaké rozumnější závěry scházela zejména data z prostředka tehdejšího oceánu.

 


Badatelé v roce 2001 v rámci velkého projektu vrtů mořského dna vyrazili k podmořské plošině Shatsky Rise, ležící 1 600 kilometrů východně od Japonska v hloubce přes 3 kilometry pod hladinou. Shatsky Rise vznikla koncem období jury a její geologická povaha je sama o sobě zajímavá a doprovázená protichůdnými názory na její původ. Na místo připluli na vědeckém plavidle JOIDES Resolution, speciálně upraveném k průzkumným vrtům mořského dna.

 

Zvětšit obrázek
Křídová podomořská plošina Shatsky Rise. Je nejspíšvulkanického původu, nebo možná pochází od křupnutí meteoritem.


Postupně se vrtadlem dostali až do hloubky 566 pod povrch dna. Odtud odebrali vzorky horniny, které posléze podrobili různým analýzám. Vzorky ze spodního Aptianu byly velmi bohaté na organický materiál. Analýzy obsahu uhlíku a dusíky vypověděly o změnách v cyklu uhlíku a ve fixaci dusíku ve společenstvech tehdejších organismů, což podle autorů ukazuje na změny klimatu v oné době.

 


Na získané vzorky horniny rovněž použili sofistikovanou moderní metodiku TEX-86, což je rafinovaný způsob, jak lze určit teplotu prostředí v minulosti pomocí analýzy složení membránových lipidů mořských „prokaryot“, konkrétně archeí ze skupiny Crenarchaeota. Před dvěma lety se zjistilo, že u těchhle mořských potvůrek lineárně vzrůstá množství cyklopentanových struktur v buněčné membráně, čímž si regulují její vlastnosti. Dá se to zjistit i ve fosilním materiálu a můžeme tak odhadnout teploty tehdejšího ocenánu. Tato metodika například umožnila zjistit, že povrchové teploty oceánu v dnešní Arktidě byly na konci křídy plus 15 °C, zatímco dnes jsou taky 15 °C, ale minus. Svět se tehdy kupodivu nevypařil.


Tex-86 ve vzorcích ze Shatsky Rise ukázala, že teplota povrchu tropického oceánu ve spodním Aptianu slušně lítala mezi teplotami 30 a 36°C, se dvěmi význačnými epizodami náhlého ochlazení o 4 °C. K tomu je dobré si uvědomit, že dnešní teplota povrchových vrstev tropického oceánu se pohybuje někde mezi 29 a 30 °C a že teplota tropického moře je rozhodně konzervativní klimatický ukazatel. Jinými slovy, třeba teploty na kontinentech musely lítat mnohem víc.

 

Tolik tvrdá data. Pokud jde o interpretace, sami badatelé nejprve konstatují, že je to závažný problém pro jakoukoliv předpověď klimatických změn. Velké změny klimatu v minulosti podle nich ukazují klima jako divou šelmu, jejíž chování je velmi obtížné předvídat. To je velmi zajímavý postřeh. Je až zarážející, že konzervativní kritici globálního oteplování a zelení alarmisté podsunují posluchačům vlastně totéž. Země se nikdy moc neměnila, klima vždy bylo pěkně klidné, stálé. Liší se vlastně jen tím, že alarmisté navazují tvrzením, že se teď vše pokazilo kvůli ošklivé civilizaci. To je přesně důvod, proč se v kontextu globální změny klimatu příliš nemluví o ledových dobách, ke kterým dochází již dlouho, lidé se na nich prokazatelně nepodílejí a klima se při nich mění nesrovnatelně brutálněji než pamatuje moderní civilizace. Nehodí se to do krámu.

 

Zvětšit obrázek
Nitrosopumilus maritimus. Úplně první kultivovaná věc z mořských neextrémních Crenarchaeota.


Alarmisté rádi předvádějí kontroverzní „hokejový“ graf teploty klimatu, rovnou čáru krásně stabilního klimatu do minulosti, jakoby hodně hluboké a poté strmý nárůst teploty v dnešní době, za který můžeme my. Stejně jako ledové doby jsou pro alarmisty tabu další pozoruhodné klimatické příhody kolísání klimatu, k nimž došlo velmi nedávno a pro něž existuje řada přesvědčivých dokladů, jako Holocénní klimatické optimum, Malá doba ledová nebo Středověké klimatické optimum. Buď se o nich nemluví vůbec nebo se odbudou vágní hláškou, že šlo jen o lokální záležitosti nebo snad jen chyby měření.

 


 

Zvětšit obrázek
Aptianské sedimenty z inkriminovaného období, tentokrát nad mořem.

Naměřená data z Aptianu se raději nezpochybňují, bylo to už přeci jen dávno, ale využijí se, aby jakoby potvrzovala zhoubný vliv člověka na klima. Autoři své výsledky dále komentují tak, že pozorované události „zřejmě“ způsobily skleníkové plyny a odkazují na to, že v křídě bylo v atmosféře hodně oxidu uhličitého. Z jejich dat ovšem nic takového ani nepřímo nevyplývá, možných věrohodných vysvětlení pozorovaných změn klimatu je víc. Oxid uhličitý je ale populární. Dnešní „změna klimatu“ je podle nich něco úplně jiného, mnohem závažnějšího, protože je „nepřirozená“, „rychlá“, atd. Přitom sami neví, co se vlastně tehdy stalo, jak rychle k tomu došlo, nic konkrétního. A je jim úplně jedno, že dnešní pozorovatelné klimatické změny jsou proti těm v Aptianu směšné. Ideologická mašina jede na plné obrátky – ano, v minulosti docházelo k velkým změnám, klima tedy není stabilní, pozor na to, i když je to normální. A ano, dnes je to určitě úplně jiné a mnohem vážnější, může za to člověk, protože je zlý.

Pramen: Geology online DOI: 10.1130/G22882.1

 

Datum: 09.11.2006 20:48
Tisk článku


Diskuze:

Nikoli, mýlíte se.

C2H5.OH,2008-05-09 15:16:29

Bohužel, mají učitelku, fanatickou zelenou aktivistku. A ta svým žákům dokázala znechutit ekologii jako celek. Nyní holt studentíci gymnaziální zvrací, jen vidí nebo slyší o čemkoli eko. Podobně mé generaci podobné učitelky dokázaly znechutit literaturu rozborem t.zv. povinné četby. Prostě ten I.P.Pavlov funguje. Takže Radku, jste mimo. Je to o blbosti učitelky, nikoli otce. A kondolujte ministrovi pseudoškolství. Ten je myslím taky brčálník.

Odpovědět

Srovnávání nesrovnatelného

meteorolog,2008-05-05 13:27:05

Celý článek dle mého stojí na vodě, protože srovnávat změny podnebí, které proběhly v řádu statisíců až milionů let s lidským krátkodobým působením na Zemi v řádu max. desetitisíců let vůbec není možné. Navíc není skutečně nic nového, že na Zemi bylo kdysi výrazně tepleji. Jenže na ní v té době nežilo téměř 7 miliard lidí, nebyli rozděleni do států a je třeba si uvědomit, že lidé nejsou připraveni ani na daleko menší změnu klimatu než jaké byly v minulosti. Civilizace je dnes citlivá na jakýkoli výkyv a v budoucnu to bude spíše horší.

Odpovědět

Pubertální synáček mého kolegy

C2H5.OH,2008-01-31 15:37:27

Prohlásil o jakémsi svém spolužákovi: "Ten je blbej jak klimatolog Prettel" To se mi líbilo, no a tak to taky občas coby bonmot použiji...A má to někdy i úspěch.

Odpovědět


Inteligent

Radek,2008-05-05 08:23:36

Vskutku konstruktivní příspěvek do diskuze. Zřejmě je synáček stejný inteligent jako otec. Gratuluji resp. spíše kondoluji ...

Odpovědět

civilizace

jakaja,2007-09-19 11:56:38

Globální oteplení by nevadilo, pokud by nebyl přemnožen člověk a nebyly by státy. Země se nevypaří, ale pokud budou zvýšenými hladinami moří postiženy státy s miliony obyvatel mohlo by dojít např k válečným konfliktům. Utečence nechce nikdo. Pokud by následně došlo k ochlazení (změna Golf. proudu) a zalednění severní polokoule byli bychom uprchlíci my . Také by mohlo dojít k ekonomickému kolapsu vyspělých zemí ( viz 11.září, kdy spadly jen 2 budovy a odrazilo se to na burzách celého světa). Myslím, že jde hlavně o tohle, ne o to , že se vypaří Země.

Odpovědět

Jen bych ....

Ccecil,2006-11-14 23:21:18

Hokejkový graf, užívaný v pokusech dokázat obyčejným lidem opodstatněnost katastrofálního oteplování je výsledkem aproximace, která nemá opodstatnění v reálných datech. Pokud vezmeme v potaz reálná data získaná jinými metodami, třeba analýzou ledovců, rašelinišť a jiných nám známých ne zcela mediálněkorektních zjištění, je ta hokejka pouze iluze sloužící k efektivní manipulaci. Jak moc, zjistíte, pokud se podíváte kolem sebe. Reakce některých ovlivněných hovoří samy za sebe.

Odpovědět


totalni nesmysl

Alexander Ac,2006-11-16 15:20:11

prosim si zdroje literatury, ktore dokladaju toto tvrdenie. "Hokejku" potvdrzuje niekolko nezavislych studii s inymi medotikami. CHlapci, zacnem si o vas mysliet, ze ste nabozensku fanatici ;-)
tento "argument" proti GO je smiesny a jednoducho nie je pravdivy... bohuzial

Odpovědět

Pozor na českou transkripci!

Dinosaurus,2006-11-12 17:05:46

Apt, nikoliv Aptian :(

Odpovědět


Jako bych to neříkal:o)

Daniel Madzia,2006-11-12 22:09:55

To už je po druhé stejná připomínka (viz. můj kratičký komentář níže v téhle diskuzi):o)
Ono je ve skutečnosti chybné celé spojení "ve spodněkřídovém aptianu". Správně by mělo být "spodnokřídovém aptu".

Odpovědět

Doufám, že i Zelení budou brzy jen fosílie

Adolf Balík,2006-11-12 14:04:33

Škoda, že na konci posledního glaciálu nebyli ještě Zelení. Vnutili by v PraKjótu paleolitických lovcům kvóty na ohníčky ke cmudění sobů, svět by se neoteplil a my bychom se mohli radovat z 3 km krunýře přes půl Eurasie a sv. Ameriky, nemuseli bychom trpět rozpadem přirozeného ekosystému tundry a expanzí plevelných lesů a stepí, ve kterých jsme teď nuceni žít.

Tmářství má dnes barvu Zelenou!

Už aby ze Zelených byly fosílie! Vždy, když probíhají inovace, technologický pokrok atp. někdo na tom prodělává. Zpravidla jsou to staré ekonomické struktury s monopolním postavením a obrovským politickým vlivem. Ti proti tomu tedy usilovně bojují. Bojovat je však nutno za "ušlechtilé" cíle - ne otevřeně za technické zaostávání, snižování konkurence a ochranu monopolů. Proto jsou tu Zelení.

Proto jsou tu tak krásná opatření k ochraně energetických monopolů jako CO2 kvóty. Energetika je odvětví s vysokou mírou zisku, ale naproti tomu s nízkou mírou investic až podinvestovaností a nízkou rychlostí zavádění inovací. Tedy jasné odvětví, kde došlo k monopolizaci a zastavení vstupu konkurence. Neděje se tak ve stylu feudalismu udělením patentu, nýbrž soustavou "ekologických" opatření, které tvoří bariéry vstupu do odvětví a fungují úplně stejně jako feudální privilegium. Mezi tyto bariéry samozřejmě "záchrana lidstva před globálním oteplením" patří také.

Zákonitý výsledek - zbytečně drahá energie, zachování vysokých nákladů na jednotku produkce - včetně vysokých emisí na jednotku produkce. Dlouhodobě tedy i vyšší emise CO2 než je při dané produkci technicky nutné.

Odpovědět

Kde vzít energii..

Al,2006-11-11 21:07:53

Kde energia... Taky nevím - jádro? Z toho jde strach (co terorismus). Moderní fluidní lektrárny na uhlí, plyn (z Ruska) - co kdyby na těch změnách klimatu přece něco bylo? Víc možností - byť se tomu nechce věřit prostě víc nemáme! Někdo namítne - úspory. Jenže lidé chtějí televize, počítače, lyžařské vleky na horách...
Pomoci může pouze investice do (nezpolitizované) vědy.

Co mě děsí nejvíc je nedostatek racionálního myšlení. Je to k nevíře, ale ještě jsem nikde nečetl o rozboru externalit např. větrných elektráren nebo detailní rozbor jejich komplexních nákladů a celkové spotřeby energie (to mě štve teď nejvíc - v našem okolí na vysočině vyrostlo už 6 a ještě kvůli tomu musím platit mnohem víc).
Věda o klimatu je na tom podobně - většina se ohání, že umí "většinu parametrů vypočítat". Jenže každý rok se objevují dost významné nové poznatky (a nejspíš o mnohém ani netušíme)... Přitom počasí se dá "vypočítat" stěží na 2 dny dopředu :)
Co nejvíc trpí, je jednak věda samotná (a zdravý rozum) a kromě toho i lidé a příroda.
Podle mě má Lomborg naprostou pravdu:
když bohaté státy vyhodí miliardy (ne "peněz" ale zdrojů a práce, co za tím reálně stojí) na tzv. "Kjóto" a na záchranu nosorožců v Africe nejsou peníze nebo umírají děti na nemoci, na jejichž výzkum chybí peníze (prioritu si každý dosaďte sám)...

Hlavní problém zeleného náboženství nevidím ni tak v jeho "víře" (ta je nám nejspíš vrozená), ale v jeho levicové ideologii: jen MY víme, co je nejlepší, a tak VY ostatní zaplatíte (daně, poplatky, vězení). Jenže, když se něco zdaní, něco dotuje, někde seberou "miliardy", tak to není samo sebou: každá koruna představuje vynaložené a spotřebované zdroje (hlavně energii a něco materiálu a lidského času).
Zato je to výborný (moderní) byznys pro ideology a politiky, co o těchto "finančních transferech" rozhodují.

Odpovědět


suhlas, ale nie so vsetkym;-)

Alexander Ac,2006-11-12 10:08:59

Asi som uz prilis zaslepeny, ale Lomborgovi prilis neverim... co sa tyka viery, tak je to uplna pravda, ale s vedou je problem, kazde teoria vzdy len BUDE teoriou, a na zaklade dostupnych dokazov jej verit mozeme, ale nemusime...;)
co sa tyka klimatickej zmeny, videl som prilis vela dokazov, ktore hovoria v jej prospech, ako v jej neprospech. Totiz ludia, ktori s touto teoriou nesuhlasia, zvacsa argumentuju nespravne. Aj Vas argument (to nie je osobne!, len cisto vedecky a plati to aj pre pana Mihulku) o paralele predpovedani pocasia a klimy bohuzial nie je relevanvny. Neda sa totiz porovnanat predpoved pocasia s predpovedou klimy. Rozdiel pri je totiz v tom, ze ked predpovedame pocasie, tak ho chceme vediet VELMI presne, t.j. aka teplota a ake zrazky budu kde... ale pri klime predpovedame RAZ, cize dlhodoby charakter pocasia, a nezaujima nas, kolko presne bude stupnov v dany den...
takisto zmeny v okolitej prirode su prilis do oci bijuce, aby sa dali jednoducho odbit... ale to je na dlhsie...
co sa tyka zdrojov energii, nevidim (momentalne) vychodisko, lebo ano, ludia chcu auta, televizie bla bla...
a preto si myslim, ze dojde na autoregulaciu (bud hladom, chorobami, vojnami, alebo "klimatickymi zmenami"...) Bohate staty samozrejme utrpia menej (nastastie pre nas:) ..) musim to priznat, ale za momentalnej situacie (pokial sa nenajdu ine zdroje energie), som pri dobrej voli pesimista...
rad by som bol v pozicii Mihulku, kedy by som s optimizmom a usmevom vyvracal vyvracal hrozbu globalneho oteplovania...
a co sa tyka veternych elektrarni, existuje pa studii, ze pokial sa napr. postavia v mociaroch, tak s skutocnosti az tolko CO2 neusetria:(... bohuzial

Odpovědět


Lomborgův optimismus

Al,2006-11-12 16:03:26

1) Rozumím rozdílu mezi počasím a klimatem:) Jenže počasí je podmnožinou klimatu. Máme fotky z družic, síť stanic a radary i počítače Co je ale obtížnějsí - předvídat počasí nebo klima???
Zatímco u předpovědi počasí si "troufneme" sotva na 3 dny dopředu, předvídat klima na celé planetě si dnes troufáme na 50 let dopředu a někteří ekonomové-šarlatáni (proč asi) umí spočítat rovnou i "děsivé" náklady...

2)Lomborgův optimismus taky zcela nesdílím. Lomborg tvrdí, že pokud dojdou nějaké zdroje, lidstvo je prostě a jednoduše vždy umělo, umí (a bude umět) nahradit jinými... Snad. Na druhé straně se říká, že některé civilizace (mayské, antické) skončily na tom, že jim došel zdroj energie nebo přírodní potenciál a nedokázaly najít nic adekvátního... Jenže ony neměly tu ojedinělou (historicky i kulturně) kulturu rozumu a vědy jako atlantická civilizace dnešní...
Jedno je jisté: bludy a nové zelené náboženství (byť s tohou šířit dobro a lásku), zpolititizování vědy - v tom osobně vidím skutečný a hrozivý problém.

Odpovědět


spolotizovana veda

Alexander Ac,2006-11-12 22:26:27

1.) neviem, ale podla mna je zasadny rozdiel v predpovedani pocasia a klimy, neda sa to porovnavat. Je ovela lahsie predpovedat klimu ako pocasie. A navyse, odhady buducej klimy sa zhoduju vo velmi hrubych geografickych meritkach, t.j. bude sa oteplovat viac na poloch ako v tropoch a pod.
neviem, ale stale skor verim odbornikom, ktory sa preblematiku profesionalne venuju, ako ludom typu Crichton, ktori teme nerozumeju, ale nepriek tomu o nej zasvetene pisu...
2.)
no a co sa tyka zpolotozovania vedy. Otazka: KTO ju zpolitizoval? Klimatologovia, ci ludia, ktorym sa ich vysledky nehodia? To by ma zaujimalo. Co by mali klimatologovia z toho, ze "strasia" ludi? Peniaze na granty? Dobry pocit? Nie je mi to celkom jasne...
A uznavam, nic nie je horsie, ako dogma a ideologia vo vede...

Odpovědět

suhlas...

Alexander Ac,2006-11-11 17:23:53

Suhlasim, ze vsetko co je energeticky narocne a neefektivne, nie je prilis dobre.
Ake je vsak teda riesenie? Recyklovat (s rozumom).... odkial potom energia???

Odpovědět

Tažení proti Mihulkovi

Al,2006-11-11 08:30:35

V poslední době si začínám všímat kritiky rysy ostrakizace na téma "Mihulka ideolog" apod.
Fakt je, že většina autorů na OSEL.CZ sice o přehledný a snad vtipný, ale spíše nestranný přepis vědeckých článků.

Autor Mihulka z toho vybočuje svým velmi výrazným názorovým zaměřením na téma: marketing a byznys ve vědě, ideologie ve vědě, mainstream ve vědě...

Kromě toho má snahu polemizovat i s tzv. aktivisty, kteří jsou marketingově velmi zběhlí a silně ovlivňují dnešní společnost (např. na serveru iHNed publikují vcelku pravidelně).

Já v tom vidím určitou protiváhu - velmi zácnou, ne-mainstreamovou a velmi důležitou!!! Kromě toho mám neodbytné tušení, že Lomborg nebo Mihulka možná mají pravdu!!!

Odpovědět

Zelené dogma - co to je??

Al,2006-11-11 08:15:34

Podle mě žádné "zelené dogma" v podstatě neexistje. Existují jen jakési temné (apokalyptické) obavy uvnitř nás lidí a k tomu entuziasmus mládí (u lidí nad 30 spíše patologikého charakteru)... To vše v kombinaci s marketingem a médii. To se týká možná i vědců...
Takže: vaši situaci v aptianu tedy využijí ve svůj rospěch cca dle mé rovnice. Tvrzení jako: nejdřív CO2 = doba ledová, pak úpal...

PS
Krásně to potvrzují slova xyz o překročení jakési tajemné hranice či "stavu" do jiného (apokalyptického) "stavu" :) Tento argument se taky objevuje často a dot blbě se vyvrací...

Odpovědět


Al Gore?:)

Alxexander Ac,2006-11-11 10:26:08

To nebude prispevok od Al Gora:))))
he, zelene dogma... chlapci, vy si to vsetko pletiete... tu nejde o ziadnu "dogmu" a uz vobec nie "zelenu". Otazka: "Ozelenel" uz aj Nicolas Stern? Alebo sa stal obetou zelenych satanistov?
Su zeleni vsetci, ktori suhlasia so znozovanim emisii CO2? Ak ano, tak dogamtici su klimatologovia, biologovia, fyzici, chemici... za chvilku ich bude viac ako krestanov:) to bude hruuuuuza
a este dufam, ze NERECYKLUJETE!!!! mohlo by to zavanat ZELENOU APOKALYPSOU...

Odpovědět


K té vaší ironii na RECYKLACI...

Al,2006-11-11 11:30:00

Jste si jist, že např. ta vaše RECYKLACE - je to nejkrásnější, nejlepší a nejsprávnější pro přírodu?
Omyl.
Pokud při recyklaci 1 kg papíru spotřebujete 2 litry nafty, hodinu času dělníka a půl hodiny vedoucího referátu ŽP, k tomu náklaďák (železo, energie) etcr....
Takže s tou recyklací opatrně! Nic není dobré/ zlé, černé/ bílé. Nic není jednoduché, triviální a "vysoce morální" - jak hlásá tak hezky a tak prostoduše "zelené náboženství".

PS
Taky recykluji - ale o správnosti již tak nekriticky, fanaticky přesvědčen nejsem...

A pro dobrodružství typu "klimatické změny" to platí mnohem víc.

Odpovědět


ano, ja fanatik som:)

Alexander Ac,2006-11-11 13:30:19

Hm, zaujimave...
fanaticky presvedceny:-) kolko je teda tych fanatikov?
ale samozrejme, ze aj recyklacia ma svoje obmedzenia, ale asi sa nebudeme bavit o tom, ze ak su naklady na jej uskutocnenie vyssie ako prinosy, asi to nie je prinosne. Mimochodom, najlepsie je setrit;-) recyklacia tiez nie je riesenie...
ale pozor, fanatikov bude stale pribudat:-) musite s tym nieco robit;-) (v ramci rovnovahy)

Odpovědět


Tak tak...

Al,2006-11-11 14:44:05

To jsem rád, že s tím souhlasíte. Ještě otázka:
Jestliže např. recyklovaný papír je
1) méně kvalitní a rizikový
2) spotřebovává čas, který můžete věnovat lépe něčemu jinému
3) cena (tedy spotřeba energie, dopravních prostředků a dalších zdrojů) je 2 x vyšší

... jste stále pevně přesvědčen, že je to tak neskonale prospěšné? Neznamená náhodou taková "pseudorecyklace" ve skutečnosti ještě větší spotřebu a znečištění?

Podobně si kladu otázku o "výhodách" např. větrných elktráren, produkci biořepky (na polích plných pesticidů) apod.

PS
Zcela s vámi souhlasím, že nejlepší jsou úspory tzn. optimální spotřeba zdrojů. Tu nám ale nezajistí ideologická rozhodnutí "od zeleného stolu" - naopak mohou vést ještě k horším koncům. Myslel jsem, že nás 40 let komunismu poučilo...

Odpovědět

neskutocne...

Alexander Ac,2006-11-11 00:56:28

Tak na tomto sa je mozne iba tragicky pobavit. Myslim, ze clanok sa vyrovna kritike Lubos Motla v style "kolko zbytocnych penazi uz vydali vlady na takuoo "junk science" (cize klimatologiu).
Obavam sa, ze ten, kto ani pod vahou stale silnejsich dokazov neustupi zo svojho stanoviska, stava sa obetou dogmatickeho myslenia...
nema zmysel opakovat, ze globalne oteplovanie uz davno nie je vecou klimatologov, ale aj mnohych inych vednych odborov, a ze uz davno nejde o predpovede, ale o realitu. Keby pam Mihulka vedel aspon 5% z toho, co vie napriklad Jim Hansen alebo Gavin Schmidt z NASA o klimatickom systeme(alebo vlastne nie, oni si vybudobvali karieru na vlne strachu...), tak by tie clanky mozno nejaky (skutocny) prinos mali.
A tiez nie je pravdive tvrdenie, ze nevieme, akym podielom sa na ohrievani ovzduzia podiela clovek. Ucinok vsetkych sklenikovych plynov je cca silnejsi 3-nasobne silnejsi, ako vplyv (zvysenej) slnecnej aktivity (ale pozor, to uz zabieha do klimatickeho porna...)
uz len cakam, kedy konecne (uz by mala) ta bublina okolo globalneho oteplovania prasknut a vsetkych klimatologov (teda iba tych co strasia...) pekne pozatvarame do vazenia, lebo oni nam chcu zle z chcu nas odzmedzovat v nasom rozvoji (ale kto vie preco???). Malo by to prist cim skor:-)
alebo ze by Lomborgov, Crichtonov, Lindzenov a Motlov pomaly ubudalo?

Odpovědět


...

Martin,2006-11-11 08:20:52

Pán kolega, S.Mihulka podľa mňa rýpe do klimatológov a ich modly CO2 preto, lebo táto (možná) príčina globálneho otepľovania je to jediné, čo sa dostane do uší širokej verejnosti. To sú tie ich kvóty na vypúšťanie plynov, tvrdé nekompromisné kšeftovanie s emisnými kvótami, medzinárodné záväzky vo vypúšťaní plynov, alternatívne zdroje energie (čo s veternou elektrárňou za bezvetria a s vodnou, keď dlhšie nezaprší ???) a iné záležitosti. Verejnosť má mozog jednostranne masírovaný oxidom uhličitým a S.Mihulka sa snaží posunúť váhy do rovnovážnešej polohy. Okrem iného preto, lebo proti iným príčinám globálneho otepľovania sa buď nič nerobí, alebo sa o tom, že by sa aj proti nim čosi robilo, na verejnosti nehovorí.
Nie som jeho hovorca ani ním nemienim byť, ale jeho články chápem takto.

Odpovědět


ako byt skutocny kritik globalneho oteplovania

Alexander Ac,2006-11-11 10:20:46

Dakujem ze reagciu. Pre skutocnych a prinosnych kritikov odporucam precitat si nasledujuci clanok.
na

http://www.realclimate.org/index.php?p=210
a zaujimavy je vynatok z neho a argumentoch skeptikov:
"A close examination of these arguments (for instance, as outlined in a recent Wall Street Journal editorial) doesn't reveal much that could be described as true scepticism since they often use the fallacious reasoning that we discuss above. However, since scepticism has a (justifiably) long and noble tradition in science, the framing device is quite powerful (despite the lack of connection with any actual scepticism)"
Ano, hovori sa NAJMA o CO2 pretoze je to hlavna pricina. Zmena vyuzvania krajiny ma napriklad za nasledok ochledzovanie atmosfery. Ine efekty, ako napriklad urbanizacia maju vplyv skor na lokalne pocasie, aj ked existuju NAZNAKY, ze by to mohlo prispievat ku globalnym zmenam. Domnievam sa, ze sa o CO2 hovori preto, lebo je to jav s ktorym mozeme najviac nieco urobit. Napriklad vysadzanie lesov pomoze, ale nie je riesenie.
Jedinym a trvalym riesenim je vyznamne znizenie CO2
clanok tu: http://www.realclimate.org/index.php/archives/2006/11/how-much-co2-emission-is-too-much/
to by aj stacilo viac miesta tu nie je...
a este poznamka, ak chcem nieco DOBRE kritizovat, MUSIM o tom VELA vediet;)

Odpovědět

vedecká kariéra atď.

Martin,2006-11-10 19:38:43

Na zmenách klímy spôsobených (údajne) vypúšťaním CO2 si vybudovalo kariéru také množstvo ľudí, že je nereálne čakať od nich, že pripustia akúkoľvek inú príčinu otepľovania. Myslí si tu niekto, že nejaký klimatológ, ktorý celý život meria obsah CO2, by bol ochotný povedať - prepáčte, mýlili sme sa, je v tom niečo iné ako CO? To skôr pápež prestúpi na islam alebo sa stane ateistom.

Odpovědět


Klimatologové a CO2

Martin K.,2006-11-10 22:13:40

Nevím, proč se zde neustále mluví pouze o CO2? Toto měl být "vědecký" server, ale skuteční klimatologové vědí, že CO2 není jediný skleníkový plyn. Metan nebo vodní pára mohou mít stejný efekt. Co2 je asi populární proto, že snižovat metan by znamenalo vybíjet velké savce včetně člověka a to už není tak průchozí. A názory klimatologů nejsou rozhodně konstantní v čase, stačí sledovat třeba www.realclimate.org.

Odpovědět

Co mám odpovědět studentům ?

hřib,2006-11-10 18:06:19

Chtělo by to nějakou pokud možno vědeckou teorii, tak na 60 let dopředu a pak ji konfrontovat s praxí.

Odpovědět

Dalsi dokaz proti civilizacii

GreenTerorist,2006-11-10 15:40:09

Toto je ovsem dalsi dokaz globalneho oteplovania sposobeneho ludmi. V tom case oteplovanie sposobili nenazrani a na ekologiu nemysliaci dinosauri. Zacali jest strukovinu, ktora sa vtedy rozsirila namiesto beznej travy. To sposobilo mohutne prdenie dinosaurov na celej planete a kedze prdy obsahuju vela sklennikovych plynov sposobilo to globalne oteplenie a celkovy pohyb klimy. Ten skoncil az ked pri jednej mimoriadne uspesnej prdmi nabitej sezone nastala taka zmena klimy, ze vsetci prdiaci dinosauri vyhynuli a nahradili ich neprdiaci. Vedci aj doporucuju zmenit nazvoslovie praveku na pravek pred velkym prdom a na pravek po velkom prde.

Odpovědět


dinosaur

Elpepe,2006-11-10 17:19:14

ano,dinosauri si sami zpusobili vlastni zkazu, nemeli bejt tak nenazrani!

Odpovědět

aptian

Daniel Madzia,2006-11-10 15:40:05

Správně je "apt".

Odpovědět

dotaz

xyz,2006-11-10 13:33:29

Nejak jsem se z clanku tedy nedozvedel v jakych casovych intervalech se ta teplota oceanu o ty cca 4-6stupnu menila. Protoze nez se uchylime na tu ci onu stranu ideologickych a propagandistickych zvastu, je treba mit na pameti ze treba 0.4C za 100 let muze byt mnohem horsi nez treba 4C za 100000let (a naopak).
Kazdopadne myslet si, ze kdyz presne nevim jak globalni klima zareaguje na umele zvysovani koncentrace CO2, tak si ho tam muzu vypoustet kolik se mi zachce, je primitivismus.

Odpovědět

Pramen?

Honza,2006-11-10 13:20:57

S panem Mihulkou a jeho pocinanim mam jeden problem: neni jasne, co je puvodni pramen a co jeho doplneni. At jiz to doplneni nekdo povazuje za kydy nebo zajimave cteni, to at kazdy posoudi sam.

Je v puvodni zprave Michael Crichton nebo si jej autor jenom povolal jako pomucku ke svemu predem jasnemu svetonazoru?

Z hlediska clanku.
Moc nam v soucasne situaci nepomuze - neni jasne, jake bylo vlastne klima ve zminovane dobe, kolik povrchu bylo zalesneno, kolik bylo pousti, kolik permafrostu, co v te dobe Slunce a podobne vlivy. Jenom se v podstate rika, ze tady nebyl clovek - to vi snad kazdy i beztak.
Nejake rozmezi plus minus x milionu let je take k prdu, protoze nas zajima pristi stoleti ci podobny casovy horizont. Operuje se s nesrovnatelne jinym casovym meritkem - na relativne kratke obdobi lze nektere vlivy povazovat za vicemene konstantni nebo je muzeme dobre zmerit (treba ten permafrost).

Tudiz ano, klima se meni a menilo i bez cloveka a na takovem primitivnim poznani se shodne vetsina lidi. Jak bude nebo muze byt pristi stoleti (coz nas zajima) nebo i klidne za 7 milionu let (tedy v podobnem casovem meritku, o jaky se opira clanek) nam text ani jeho autor nic nerekne.

Ze se pri zmene teploty plus minus 15 stupnu voda nevypari kllimatologove take vedi.
Ani vychylka o 10 stupnu od soucasneho stavu neni mimo limity, se kterymi klimaticke modely pocitaji, resp. nektere k podobnym cislum take dospely.

Stejne tak clanek nic nerika o bezprecedenti koncentraci CO2 - proste stale nevime, co to zpusobi.
Obdobi kridy neprinasi ani uklidneni, ani dasli burcovani, ani moc neposouva nase znalosti o soucasne a budouci situaci.

Odpovědět


Říše stachu

Martin,2006-11-10 22:31:21

POužití Crichtona na začátku článku je opravdu nepovedené - dokonce jsem si pár okamžiků myslel, že článek je nějakým důkazem nekalé činnosti organizace NERF, která páchala zlo v uvedené knize. Navíc míchat nějakou beletrii do vědeckého článku - je to korektní? Pokud budu psát o propojení obchodu mezi USA a Japonskem, mám uvést odkaz na jinou knihu stejného autora, ze které vyšli všichni Japonci jako největší "záporáci"? Kdysi jsem četl také dílo z bývalého sovětského bloku, které zase obviňovalo z ekologických sabotáží USA - to asi bude vhodné odkazovat v nějaké anti-USA studii?

Odpovědět

Tak to je mazec!

Lada,2006-11-10 11:10:21

Pane Mihulko, šlápnul jste do vosího hnízda. Zelení Vás roznesou na kopytech. Víte vůbec kolik jich je? A kolika z nich jste šlápnul na kuří oko? A dobré bydlo?Děkuji Vám za informace. Nikde jsem o tom co píšete zatím nečetl. Zajímavé. S úctou Ladislav Vondracek, Praha 6.

Odpovědět

Clanek

Jirka,2006-11-10 10:20:39

Clanek je spise lepsi, ale kdyby ho autor o nejakych 30 % zkratil a usetril nas ideologickych kydu, byl by velmi pekny.

Odpovědět


ideologický kydy?

SM,2006-11-10 10:49:02

Odkdy je ideologie pouhé zpochybňování ideologickejch kydů? Nějak si pletete dojmy.
Pokud jsem si všiml, tak je všude kolem nakydáno od alarmistů, zkuste napsat jim :)

Odpovědět


Jirkovi

Jirka2,2006-11-10 11:00:50

Jirko. vůbec sem nechoď, choď jinam. Tady fakt vopruzuješ. Tvoje kydy jsou věcné diskusi na hony vzdáleny. A když chceš mít články aby se ti líbily, napiš si je podle toho jak se ti tolíbí a někam je pošli a pak se jimi kochej. Je totiž právo autora jak článek nazve, jak jej zpracuje.

Odpovědět


Pro SM

Jirka,2006-11-10 12:09:55

Verte, ze se mi nelibi ani tzvn. zelena ideologie, naopak, byl bych z ni otraveny jeste vice.

Zpochybnovani ideologickych kydu je ok. Ovsem to Vy nedelate, resp. nedelate jen to. Vy rovnou strasite, ze svet je plny magoru, kteri nemaji radi lidstvo apod. Kdyz se to objevi v clanku jednou, da se to zkousnout. Kdyz se tu za tyden objevi tri clanky podobne prolezle hlaskami jako "je až zarážející, že konzervativní kritici globálního oteplování a zelení alarmisté podsunují posluchačům vlastně totéž," dela se z toho nevolno.

Opravdu je takovy problem oprostit se od stylu Rudeho Prava?

Odpovědět


Pro Jirku2

Jirka,2006-11-10 12:13:38

Snad prave proto, ze jsem uz taky neco napsal, a ekologistum se to asi taky moc nelibilo, muzu si dovolit kritizovat styl nekoho jineho. Nebo snad ctenari Osla maji zakazano hodnotit zpracovani clanku? Vy jste provozovatelem serveru, ze si dovolujete vyhazovat ctenare?

Odpovědět

Proč taková ironie?

Mirek,2006-11-10 09:51:29

Moc rád čtu Vaše příspěvky z oboru biologie, ale o klimatu si raději přečtu něco od klimatologů. Nevím, proč taková ironie. Z mnoha částí světa přicházejí zprávy o změnách klimatu a tyto změny mají již nyní na obyvatelstvo v některých oblastech značný vliv. Je také patrné, že na tomto procesu má lidstvo jistý podíl, i když jeho velikost není známa. Pokud v křídě došlo k dramatické změně podnebí, tak to patrně mnoho druhů nepřežilo. Teď jsme tady my. Klimatické změny považuji za jeden z nejdůležitějších problémů současnosti.

Odpovědět


od klimatologů

SM,2006-11-10 10:45:42

Obávám se, že od některých klimatologů by jste uslyšel přesně tohle. A taky se obávám že ten zbytek si momentálně rochní v pěti minutách slávy a dá si hodně pozor, aby nepouštěli na veřejnosti jakýkoliv rozporný věci.
Ale užijte si to. Pokud vám vyhovuje si číst jenom to, co krásně potvrzuje mainstream, váš problém :)

Odpovědět


Re

Mirek,2006-11-10 18:36:25

Přesně tak, vědci nepouští do éteru každou zprávu, ale obvykle pouze zprávy ověřené.

Odpovědět

Velmi "silný" argument...

Al,2006-11-10 07:48:28

Pane Mihulko, je evidentní, že tento výzkum bude velmi silný argumet nejen pro aktivisty, ale i pro "seriozní" vědce a vědce-politiky.
Je to jasné: vysoký obsah CO2 = klimatické výkyvy + potvrzení těch nejhorších scénářů (-15 až +15).
No a že za to může člověk o tom nelze pochybovat :)

Odpovědět


jasný jo?

SM,2006-11-10 10:42:45

houby je jasný :) V aptianu byla stabilně vysoká hladina CO2 a zároveň extrarychlé epizody ochlazení o 4 stupně, víme? Momentální zelený dogma praví, že víc CO2 = víc tepla a že na to ekosystémy nejsou připravený a že se uvaříme :)))

Odpovědět


jasny nejasny

xyz,2006-11-10 13:47:14

Nevim co rika zelene dogma, ale ja si to predstavuju tak, ze globalni exponencialne se rozrustajici lidsky vliv drive ci pozdeji prekroci kritickou hranici oddelujici jeden (kvazi) stabilni rezim klimatu od druheho. Je otazka zda to jiz nastava nebo mame jeste par desitek ci set let cas. Ovsem vzhledem k tomu jak slozity, nelinearni a chaoticky system globalni klima je, bych si s nim moc nezahraval. Kdo vi jaka a jak mala zmena neceho staci na jeho 'rozhozeni'?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz