Změníme názor na zdravou výživu kojenců?  
Deset let bude Evropská unie financovat studii zaměřenou na prevenci diabetu. Jde o část celosvětového programu nazvaného TRIGR. Program koordinují Finové a ti by v závěru sledování měli najít odpověď na to, zda změnou výživy kojenců můžeme předejít vzniku diabetu a zda kravské mléko není škodlivé.

 

Největší nárůst diabetu je pozorován u dětí do čtyř let věku.

Diabetes prvního typu, lidově cukrovka, je narůstající zdravotní problém. Statistické údaje vypovídají o tom, že po druhé světové válce, se výskyt této choroby u dětí pod patnáct let, vzrostl pětkrát až šestkrát. A k tomu nejsou žádné optimistické indicie, které by naznačovaly, že by se tento neblahý trend měl změnit. Nejpatrnější nárůst nemocnosti provází děti do pěti let věku.


 
Zmíněná studie by měla dát odpověď na otázku, jak je to se škodlivostí proteinů kravského mléka a zda by jejich vyloučení z výživy kojenců snížilo riziko vzniku diabetu. Všechny děti budou sledovány po dobu deseti let. Je možné, že stávající názory na správnou výživu novorozenců, budeme měnit.

 

Projekt TRIGR (Trial to Reduce IDDM in the Genetically at Risk) začal novorozence sledovat již v květnu roku 2002. Sledovací střediska jsou rozeseta v 15 zemích a pokrývají oblasti Austrálie, Kanady, Estonska, Finska, Německa, Maďarska, Itálie, Lucemburska, Nizozemí, Polska, Španělska, Švédska, Švýcarska, USA a také České republiky.
V těchto zemích byly přesvědčeny ke spolupráci rodiny, v nichž se u matky, otce nebo u sourozenců již člen s diabetem 1 vyskytuje. Jde tedy o rodiny, ve kterých je genetická zátěž vzniku této nemoci zakořeněna v jejich genomu (HLA oblast). V září 2006 již bylo ve sledování 2032 potenciálně rizikových novorozenců. Bude jich však ještě více, protože se vědci rozhodli, že pro získání větší statistické průkaznosti tento počet rozšíří. Provádějí se nábory v dalších rodinách, což potrvá až do konce letošního roku.
 

 

Zvětšit obrázek
Úpravou výživy v době kojenecké nás možná rodiče budou moci ochránit před diabetem, který se projevuje v našem pozdějším věku.

Většina dětí zařazených do programu (52%) pochází z Evropy. Z dosavadního sledování vyplývá, že většina novorozenců je do věku dvou týdnů kojena. Evropanky přitom kojí déle než ženy v severní Americe. O něco málo více než třetina (35%) kojenců dostává ve věku čtyř měsíců k mateřskému mléku ještě doplňkovou mléčnou výživu. Matky začínají převádět svoje děti na umělou výživu už ve čtyřech měsících. Činí tak bez ohledu na doporučení Světové zdravotnické organizace, které praví, že do 6 měsíců by se tak dít nemělo.   

 

Mezi první doplňky, které jsou dětem dávány v Evropě, patří zelenina a ovoce. V Americe to jsou výrobky z bezlepkových obilnin.

Zvětšit obrázek
Konečně se také zjistí, jak to s tou škodlivostí proteinů z kravského mléka vlastně je.

Novorozenci na severu Evropy mají proti těm z jihu a ze středu Evropy, větší hmotnost, ale za to jsou kratší. Větší startovací hmotnost si seveřané udržují i poté, co jim je už 18 měsíců.
Ačkoli se na severu Evropy rodí děti kratší, od tří měsíců začínají svoje vrstevníky z jihu v délce převyšovat. Více rostou i potom a to až do své dospělosti (18 let). Jejich růst je prostě impozantní.

Sledovat tento údaj je důležité, protože rychlý růst v dětství je již z dřívějška považován za jeden z rizikových faktorů vzniku diabetu. Vyšší výskyt diabetu na severu Evropy je se zjištěnými údaji o růstu v souladu. Vznik diabetu, jako důsledek rychlého růstu, nebo jako jeho doprovodný jev, tato zjištění podporují.
Na odpovědi na další otázky, které si studie dala za úkol, si budeme muset ještě počkat.

 

Pramen: University of Helsinki

 

Datum: 26.11.2006 23:57
Tisk článku


Diskuze:

..ted jde jen o to...

Jara,2006-11-30 18:41:59

...jde ted jen o to, aby na ony pokusy (z)byli aspon nejaci kojenci.....Vas Jara Cimrman, demografologik

Odpovědět

O co jim jde?

bluemoon,2006-11-27 20:16:16

Jestli to dobre chapu, tak se sacharidy deli na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. monosacharidy jsou v organismu rychlym zdrojem energie treba v ryzi a i v sladkych limonadach a vsech skodlivych lahudkach. polysacharidy jsou slozitejsi cukry dodavajici energii na pozdejsi dobu a nachazejici se napriklad v testovinach(viz pastaparty noc pred maratonem). ted je jeste maly rozdil v tom, ze limonady neobsahuji tuky a proteiny, takze skodi vic nez poradna porce ryze a jinych podobnych potravin, ktera tim glykemicky index o moc nezvedne. tyto sladkosti skodi tim, ze nahle zaplavi organismus jednoduchymi sacharidy a zvysi se glykemicky index v krvi, tudiz se musi zacit v langerhansovych ostruvcich tvorit nadmerne mnozstvi inzulinu a dochazi k destrukci bunek pankreatu, cimz se vyznacuje diabetes 1.typu. ve vedeckych clancich jsem cetl, ze diabetes 1.typu se diagnostikuje u deti ve vrcholu 12let, kde dochazi k hormonalnim zmenam a tudiz bych hledal problem zde pred 12 rokem, nebot se zde muze narusit rovnovaha ve vylucovani inzulinu. toto tema mne bavi a klidne bych rad o tom diskutoval viz muj mail. myslim, ze mleko je bohate na zdrave proteiny a to take potvrzuji staty ci nabozenstvi na mleku zalozena. cetl jsem i clanek, ktery dokazuje opak, sice to nebylo u kojencu, ale presvedcivy.

Odpovědět


Mensi oprava

Tets,2006-11-27 22:03:10

>>> zvysi se glykemicky index v krvi
patrne preklep, zvysi se samozrejme hladina glukozy v krvi, glykemicky index je index dane potraviny

To ze dochazi k destrukci bunek pankreatu (jde o Beta bunky, ktere se nachazi ve zminovanych Langerhansovych ostruvcich) po nadmerne konzumaci sladkosti a potravin s vysokym glykemickym indexem vubec je z hlediska poznatku dnesni vedy nesmysl (zato muze vest k diabetu typu 2).

Tets :-)

Odpovědět


Není diabetes prvního typu spíš autoimunitní?

Jana,2006-11-28 12:27:56

Pak by to mléko mohlo dávat smysl - vyprovokování reakce imunitního systému. Nevím - proto radši kojím.

Odpovědět

Mleko ve Finsku

Jirka,2006-11-27 13:07:46

Oni trosku Finove blbnou do foroty. Pokud v teto zemi nekdo neni na neco alergicky, nebo nema aspon neco, co mu doktor nedoporucuje konzumovat, tak je skoro menecenny. Takze najit zase neco, co by nekdo jist nemel, to je skoro narodni ukol, jehoz splneni jiste vynese nejakou tu prestiz.

Odpovědět

kravské mléko

Pan Býček,2006-11-27 11:19:25

kamarád biochemik říká: mlíko - do rakve víko :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz