Je Alzheimerova choroba nakažlivá?  
Podobnost Alzheimerovy choroby s prionovými onemocněními vyvolává obavy. Experimenty je potvrzují.

Osud obětí Alzheimerovy choroby je smutný. Čeká je neodvratný pokles duševní výkonnosti a těžké narušení intelektu. Lékaři jsou bezmocní. V pozadí nemoci stojí vznik dlouhých, jemných vláken tvořených bílkovinou amyloidem. Vlákna jsou toxická pro buňky mozku a vzdorují snahám organismu o jejich likvidaci. Navíc se sama od sebe rozrůstají tím, že na sebe chytají volné molekuly amyloidu. Velké shluky vláken se drobí a vytvářejí další „ložiska“, nichž růst vláken pokračuje stále vyšším tempem. 

 

 
Zatím byl přenos Alzheimerovy choroby prokázán jen u myší, které si tvoří vysoké množství amyloidu.


Chování amyloidových vláken  v mnoha směrech připomíná jiné „vrahy mozku“ zvané priony. Ty vyvolávají například nemoc šílených krav a její lidský protějšek Creutzfeldt-Jakobovu chorobu. O nakažlivosti prionů nikdo nepochybuje. Drastickou ukázku toho, co dovedou, je smrtelná nová varianta Creutzfeldt-Jakobovy choroby vyvolaná konzumací infikované nervové tkáně „šílených krav“. Mezinárodní vědecký tým vedený Mathiasem Juckerem z university v Basileji se rozhodl prověřit možnost, že infekční jsou i amyloidová vlákna z mozku obětí Alzheimerovy choroby.

Mathias Jucker

Využili k tomu laboratorní myši, které jsou po cíleném zásahu do dědičné informace zvýšeně náchylné k onemocnění připomínajícímu lidskou Alzheimerovu chorobu. Podobně jako u člověka se u myší projeví onemocnění až ve stáří. Pokud byla myším do mozku vstříknuta amyloidová vlákna izolovaná z mozku obětí Alzheimerovy choroby, nastoupilo onemocnění už ve velmi raném věku. Vlákna podaná injekcí vyvolala v mozku myší vznik dalších toxických vláken. Choroba se projevila jen u myší, které mají díky zásahu genových inženýrů zvýšenu produkci amyloidu v těle a nabízejí amyloidovým vláknům více suroviny pro další růst.

 

Už dříve dokázali vědci navodit růst vláken z amyloidu v laboratorních podmínkách „ve zkumavce“. Studie Juckerova  týmu zveřejněná v prestižním vědeckém týdeníku Science poprvé přesvědčivě dokazuje, že se stejný proces odehrává i v živém organismu. Podle amerického biologa Rolanda Reika z kalifornského Salkova ústavu tak Jucker a spol. dokázali, že Alzheimerova choroba může být nakažlivá podobně jako choroby vyvolané priony. Vědci zatím nevědí, zda jsou oběti Alzeheimerovy choroby zdrojem nákazy a jak by se nákaza přenášela.

V souvislosti s transfuzí se již hodnotí riziko přenosu prionových onemocnění. Přibude k nim i Alzheimerova choroba, která je mnohem rozšířenější?

 

 

„Je to šokující zjištění, ale dojít k tomu může. Co teď?“ ptá se Reik v komentáři na stránkách vědeckého týdeníku Nature.  „Musíme zjistit, zda a za jakých okolností se mohou „semínka“ této choroby skutečně přenášet mezi lidmi a zda mohou vyvolat onemocnění nebo urychlit jeho nástup.“ 

 


 

Hrozbu nelze brát na lehkou váhu. Alzheimerova choroba postihuje především lidi starší pětašedesáti let, kdy se riziko vzniku onemocnění pohybuje mezi 5 a 10%. S postupujícím stářím hrozba Alzheimerovy choroby stoupá. Ve věku nad 85 let ohrožuje asi 40% lidí. Podle údajů Světové zdravotnické organizace je Alzheimerovou chorobou na celém světě postiženo asi 18 milionů lidí. S prodlužováním lidského života se bude výskyt Alzheimerovy choroby zvyšovat. Odhaduje se, že do roku 2005 stoupne počet jejích obětí na dvojnásobek.

 

Pramen: Nature

Datum: 02.12.2006 06:22
Tisk článku


Diskuze:

brzy

Ucholák,2006-12-14 18:19:39

bude léčba Alzheimerovy nemoci objevena.

Odpovědět

ušlo mi něco?

Niki,2006-12-05 13:44:47

V poslední větě celého článku je napsáno, že do konce roku 2005 stoupne počet obětí........Teď končí rok 2006, asi jsem něco tak nějak nepochytila.....

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz