Antikythera  
Římská loď, která ztroskotala před dvěma tisíci let, vezla mechanické zařízení, které obsahuje technické prvky o nichž se soudilo, že byly objeveny až v šestnáctém století. Zpracováno je na takové úrovni, která odpovídá technickým zvyklostem osmnáctého století...

 

Zvětšit obrázek
Antický přístroj z bronzu pochází z doby 150 až 100 před Kristem. (Foto:Jo Marchant)

V roce 1900 byl nedaleko Kréty u ostrova  Antikythera nalezen vrak antické lodě. O dva roky později potápěči z hloubky 43 metrů vynesli kromě jiných věcí hroudu zkorodovaného materiálu o němž archeolog poznamenal, že je v něm vrostlé ozubené kolo. Zatím co tehdy žádný respekt tento artefakt nebudil, dnes má v Národním archeologickém muzeu v Athénách čestné místo a je vystaveno s notickou, že se jedná o nejsložitější zařízení antiky, které pracovalo s ozubenými koly.

 

Z vraku lodi u řeckého ostrova Antikythera potápěči vynesli 80 úlomků.

V historii antické archeologie nemá tento nález žádnou obdobu. Nedochoval se ani žádný literární údaj o jeho existenci. Nález téměř upadl v zapomnění.  Mnohem více pozornosti budily sochy a mince, které potápěči spolu s rozpadajícím se rzí poničeným kusem „něčeho“ z vraku vynesli.

 

Zařízení, které později dostalo název podle ostrova kde bylo nalezeno,  je velikosti krabice od bot a je důkazem antické zručnosti a umu. Vyrobeno je z bronzu a obsahuje třicet ozubených kol s 224 pravděpodobně ručně vyřezávanými zuby. Zařízení se zachovalo v žalostném, rozpadlém stavu. Korozí poničený objekt archeologové vyzvedli z moře jako 80 samostatných kusů, kousků a kousíčků.

 

 

Zvětšit obrázek
Tak nějak mohla vypadat přední strana antikythery s jejími převody. (Obrázek vznikl při řešení úkolu Antikythera Mechanism Research Project)

Astronom Michael G. Edmunds se svými kolegy z Cardiff University ve Walesu je jedním z těch, kteří se v poslední době pokusili přijít na to, k čemu přístroj sloužil. Použil k tomu dvě zobrazovací metody. Jednou byla rentgenová počítačová tomografie, která úlomky prosvítila a umožnila zjistit detaily, které se zachovaly pod zkorodovanou vrchní krustou.

 

Jako druhý způsob k sestavení konečného obrazu vědci využívali počítačem vylepšenou optickou zobrazovací metodu, kterou zkoumali povrch přístroje. Podařilo se jim tak rozluštit celou řadu nadpisů. 

Celkem se vědcům podařilo přečíst okolo 2000 řeckých znaků. Zařízení mělo jeden ciferník na přední straně a další dva na zadní straně. Přístroj byl kryt dřevěnými deskami. Z nich už se samozřejmě nic nezachovalo, ale víme to proto, že jejich panty zůstaly. Nález je pozoruhodný tím, že nejpokročilejší mechanický stroj popisovaný ve starém Řecku měl jen jednoduchý převod.

 

Při pohledu na zadní stranu jsou vidět horní a spodní převodový systém. Sloužil k přepnutí na sledování dlouhodobých cyklů.

Výzkum potvrdil dřívější názor, že se jedná o přístroj, který sloužil jako astronomická mechanická kalkulačka na stanovení dráhy Sluncea měsíce. S jeho pomocí šlo předpovídat měsíční a sluneční zatmění.


Do spirály stočený číselník na zadní straně sloužil ke sledování sluneční a měsíční dráhy s periodou 18 let. Pohyby slunce a měsíce toto zařízení určovalo pomocí Hipparchova epicyklického modelu. Polohu Venuše a Merkuru zase podle Apolloniova epicyklického modelu. Vědci jsou toho názoru, že ty části, které se nezachovaly, vypočítávaly také polohu Marsu, Jupiteru a Saturnu.

 

 

Zadní strana byla kryta ciferníkem a sloužila také jako sluneční hodiny. Zachované nápisy vypovídají o tom, že zařízení na spirálovité stupnici předpovídalo zatmění Slunce a Měsíce.

Antikythera tedy uměla znázorňovat pohyby planet. Tedy něco, co pak bylo na dlouhou dobu zase zapomenuto. Rytiny na ciferníku odpovídají kalendáři vytvořenému Geminem, který žil na ostrově Rhodos v roce 77. Tento poznatek upřesňuje dobu vzniku zařízení. Zapadá to do odhadu doby potopení lodě, kterou vědci udělali podle zachovaných dalších předmětů, které vezla. 

 

Zajímavá je souvislost nálezu s poznámkou Cicera. Tato největší osobnost antického řečnictví si  v prvním století před Kristem zapsala, že jeho přítel Poseidonius nedávno sestrojil přístroj, který reprodukuje pohyby slunce, měsíce a pěti planet...

Nyní vědci pracují na vytvoření počítačového modelu antikythery. Následovat by měla funkční replika.

Pramen :

Journal reference: Nature (DOI: 10.1038/nature05357)

Science

 

Datum: 04.12.2006 06:46
Tisk článku

Související články:

Antický model vesmíru z LEGA     Autor: Dagmar Gregorová (16.12.2010)



Diskuze:

malá oprava

Kaprael,2008-01-09 18:05:09

Chyba prekladu:

30 bronze gears with as many as 224 presumably hand-cut teeth neznamená
třicet ozubených převodů s 224 pravděpodobně ručně vyřezávanými ozubenými koly ale
30 ozubených kolies a 224 zubov

Odpovědět

O co kráčí ?

Dick Mad,2006-12-15 00:42:37

Straceni ve svých myšlenkách a obklopeni stereotypní realitou. Nevědíc pravdu a hadající se jak malé děti.

V mnoha starých textech je popisovován sestup bohů na zem. Což považuji za návšťevu jiné civilizace, která nás stvořila a řídí naš vývin.Už ve starých indických textech jsou popisovány stroje jenž dokázaly létat na bázy rtuti.Takže nechápu proč se někdo divý nad takovímto strojem ? Kdyby lidi nebyli tak zaslepeni možná by pochopili...

Odpovědět

zavazne pochyby

Jiri Polivka,2006-12-05 21:43:57

Dekuji panu Pazderovi za clanek! Uz prvni veta je tvrzeni, ktere neni prokazane!
Videl jsem v atenskem muzeu original v plexi skrince a z dostupnych zprav si ucinil toto stanovisko:
Strojek ci co ta vec je, vypada ve viditelnych podrobnostech na minimalne manufakturni vyrobu ze 17.-18.stoleti. Udajne (a to je podstatne!!!) byla nalezena lovci morskych hub ve (opravdu? co kdyz ne...) vraku davne rimske lodi.
Zejmena mi nehraje rada skutecnosti: vyrobeni slozitych ozubenych prevodu (podle vyzkumniku pryu vcetne diferencialu) muselo byt provedeno minimalne zkusenymi remeslniky v minimalne manufakture. Pokud by takova senzace skutecne vznikla ve staroveku (cemuz neverim), ohlas by byl podobny zazrakum jineho druhu. Take by se v Recku, Turecku ci jinde uz davno nalezla dilna a jeji produkty, take skola, kde by se specialisti museli ucit, atd.
Muj dojem je, ze jde o podvrh nebo minimalne o neprokazane tvrzeni, odkud presne antikythersky "strojek" pochazi a k cemu slouzil. Myslim si, ze vec je nejspise turecka kopie (mozna z reckeho uzemi) evropskych navigacnich "machynek" z doby mladsi nez 16. stoleti.
Ve staroveku proste tak jemne vyrobky nevznikaly, staci se v muzeich podivat na remeslnou uroven' sperku z davnych dob. A sperkari byvali ti nejsikovnejsi...!

Odpovědět


Ne nutně

pavelm,2006-12-05 23:19:52

Vzhledem k tomu, že šlo nejspíš o prototyp, (čemuž svědčí cicerova poznámka) dílna asi existovat nebude. Prototyp se při katastrofě ztratil a k hromadné výrobě nikdy nedošlo.

Odpovědět


prototyp

richard,2006-12-06 20:06:25

Vynález není nikdy dílem jednoho génia, ale zakládá se na využití stávajících technologií. není možné aby někdo sám o sobě, bez předchůdců vynalezl všechny možné metalurgické a technické postupy potřebné k výrobě takovéhleho udělátka....
To, že se nic podobného dosud nenašlo, a to, že náletzové okolnosti nejsou dobře dokumentované, nabádá k opatrnosti. Mimochodem, vsadím se, že to samé platí pro slavnou baterii z doby sasýánovské říše.

Odpovědět


Je o tom zmínka i v článku

pavelm,2006-12-06 21:05:31

Ozubená kola už znali. A tohle je jen víc kol.

Odpovědět


richard

Achilleus,2006-12-10 11:17:46

"baterie z doby sasýánovské říše" ?? Mohl by jsi hodit link na více informací ohledně tohoto? Já jsem o tom tedy nikdy neslyšel.

Odpovědět


překlep, sásánovské říše. to je známý příklad

richard,2006-12-13 12:04:04


http://en.wikipedia.org/wiki/Baghdad_Battery

Odpovědět

?

richard,2006-12-04 17:43:36

No jo, a co když to bylo tak, že nějaká benátská galéra tam v 18. století dotyčný strojek ztratila, a ten zapadl do trosek vraku?

Lodě často troskotají, nebo mají potíže na stejných místech...

Odpovědět


Benatska galera...

Araon,2006-12-04 18:47:58

Jiste. A proto je to cele popsano recky a archeologove od sebe nerozeznaji 2000 a 300 let stare vraky. A na zamenu nikdo neprisel ani pri rentgenovani, scanovani...

Odpovědět

Dovolím si připomenout, že z ještě starší doby

V.Novák,2006-12-04 15:51:15

je zmínka o Archimedově nebeském globu, který zobrazoval polohy planet při cestě souhvězdími. Neví se jak byl sestrojen, jak poháněn, jak byl přenášen pohyb na modely planet, uvažuje se o ozubených převodech, transmisích, pneumatice... Prostě se blbne na kvadrát, neb známa je jen poměrně chudá zmínka.
Takže existovaly i jiné pozoruhodné mechanické věci - jen se nedochovaly, současníci neměli zájem, nebylo využití...
Hárůn ar Rašíd poslal jakési mechanické hodiny Karlovi Velikému - pochopitelně se ztratily. Zřejmě nepřežily první vojácké natažení...

A ještě jedno upozornění - těžko mohlo tohle zařízení počítat zatmění Slunce. To se totiž musí spočítat pro konkrétní zeměpisné souřadnice a vyžaduje podstatně větší znalosti o skutečných pohybech Země a Měsíce, včetně jejich skutečných poměrů velikostí a vzdáleností. Nanejvýš mohl tenhle orloj určit, že někde na Zemi by mohlo sluneční zatmění nastat. U Měsíce je to jednodušší - máte víc než 50% šanci, že Měsíc bude u vás nad obzorem.

Odpovědět


Zajimave

josef paz,2006-12-04 16:00:56

Dik za rozsireni obzorů. Josef
PS: Mozna by to stalo za samostatny clanek...?

Odpovědět


Zatmeni

Jirka,2006-12-04 18:56:20

Zrejme to pocitalo jen castecna zatmeni ze znamych cyklu. Ta se odehravaji na velkych oblastech zaroven.

Odpovědět


Zatmeni, oprava

Jirka,2006-12-04 18:57:26

Teda, abych to upresnil. Pocitalo to zrejme _jakakoliv_ zatmeni, nikoli jen ta castecna. Ale snad to je kazdemu zrejme.

Odpovědět

Zajímavé, ale...

L. Berija,2006-12-04 11:03:20

...potápěči nevynesly, nýbrž vynesli :) Jinak super článek, Římané byli o hodně dál než pak středověk...

Odpovědět


I když

josef paz,2006-12-04 11:28:05

Podle mne byli z té hloubky tak zmrzlí, že jim všechno ztvrdlo.

Odpovědět


tohle

CC,2006-12-04 11:41:34

ale nebyli Římani, anóbrž Řekové

Odpovědět


CC

pavelm,2006-12-04 17:06:34

Na to že to nebyli Římani jsi přišel jak?

Odpovědět

Diferencialy

che,2006-12-04 09:56:07

V clanku sa nespominaju niektore fascinujuce podrobnosti. Odporucam pozriet:

http://en.wikipedia.org/wiki/Antikythera_mechanism
http://www.math.sunysb.edu/~tony/whatsnew/column/antikytheraI-0400/kyth1.html (Java animacie mechanizmu)

Zariadenie je povazovane za najstarsi znamy analogovy pocitac. Pouziva niekolko ozubenych diferencialov na scitavanie a odcitavanie uhlovych rychlosti (diferencial splna rovnicu a+b=2c, kde a,b,c su uhlove rychlosti jednotlivych osi). Diferencial bol potom formalne "znovuobjaveny" tiez az v novoveku.

Odpovědět


...

L.Berija,2006-12-04 11:35:19

tak to je fascinující....první počítač v dějinách (další pak až v roce 1946) :)

Odpovědět


pocitac

ArthurPhD,2006-12-04 12:50:47

Oznacenie pocitac je prehnane. Kazdopadne sa podobne mechanicke zariadenia vyrabali uz v 18. storoci a nezvyklo sa im hovorit pocitac (-:

Odpovědět


Počítač? Proč ne...

V.Novák,2006-12-04 15:42:23

Počítá to, tak je to počítač, i když nemá klávesnici a obrazovku. To ENIAC neměl taky.

Další počítač, rovněž mechanický, se pokoušel sestavit Babbage v 19. století. Neuspěl kvůli nedostatečné jemnosti anglické jemné mechaniky - a teď si představte, že by tahle řemeslná znalost (schopnost vyrábět přesná ozubená kola) z doby kolem začátku letopočtu přetrvala. Vždyť takový "Babbageův" počítač by mohl být sestaven někdy ve 2. století...
Jo - mechanickou kalkulačku sestavil Pascal a nezávisle na něm Leibnitz, cosi podobného se objevuje už nějakém Kepplerově dopise.

Odpovědět


Pocitac

Jirka,2006-12-04 19:00:19

Pocitac je stroj, ktery lze programovat. Tedy na zaklade instrukci - programu - provede nejake operace.

Babbageuv mechanicky stroj tohle splnoval (nedavno ho dokonce opravdu sestrojili podle Babbageovych poznamek a fungoval). ENIAC to take splnoval. Tahle hracka to nesplnuje. Je to vlastne jen orloj.

Odpovědět


ANALOGOVY pocitac

che,2006-12-04 22:19:16

Niektori diskutujuci si zamienaju analogovy pocitac s digitalnym (niekto by chcel dokonca hned programovatelny).

Analogovy pocitac je zauzivany pojem pre zariadenie (mechanicke/elektricke/ine) vykonavajuce nejake vypoctove operacie so spojitymi velicinami na zaklade mechanickej/elektrickej analogie s riesenym problemom. Analogovy pocitac samozrejme nie je univerzalny, konstruovali sa na mieru rieseneho problemu.

Priklad elektickeho analogoveho pocitaca je uz napr. jeden vhodne zapojeny operacny zosilnovac, 2 potenciometre a meraci pristroj.

Viac vid napr.: http://en.wikipedia.org/wiki/Analog_computer

Odpovědět


Che,

Jirka,2006-12-05 00:45:05

tezko rict, co si s cim pletete Vy. Tech definic pocitace si kazdy muze vymyslet dost a dost. Take anglicky termin "computer" neni presne totez co cesky "pocitac".

Analogovy pocitac muze byt programovatelny, i kdyz jich na svete moc neni.

Samozrejme muzete za pocitac povazovat i pocitadlo, kdyz na to prijde (kalkulacka do te vasi definice spada dost pohodlne). Nic na tom nezmeni to, ze tahle recka hracka mela jeste do Babbageova mechanickeho pocitace hodne daleko.

Odpovědět


Antikythera vs. mechanicke hodiny

che,2006-12-05 08:32:45

Nechce sa mi riesit kto koho precura v zabomysej debate. Ano, kazdy si moze vymysliet lubovolny pocet definicii cohokolvek. A mozno aj na podobny vyprazdneny relativizmus doplatil Rim (:

Antikythera sa na prvy pohlad podoba hodinovemu stroju, na rozdiel od neho ale obsahuje diferencialy. Mechanicke hodiny obsahuju generator impulzov a delicky uhlovej rychlosti konstantou. Diferencial sa da povazovat za analogovu vypoctovu jednotku schopnu scitavat/odcitavat 2 premenne.

Na antikythere je s ohladom na dobu vzniku prekvapivych viac nezavislych veci - hlboka znalost modelovaneho problemu, pouzita "vypoctova abstrakcia" a dokonalost mechanickeho prevedenia. Pre mna je to dost vyznamny posun v pohlade na vedecke znalosti a technicku zrucnost vtedajsej civilizacie. Namietat v tomto kontexte ze nevymysleli Turingov stroj je dost absurdne.

Odpovědět

vysvetleni??

ares,2006-12-04 08:39:15

je nekdo schopen vysvetlit, jak je mozny vyskyt takto sloziteho mechanismu v "primitivnim" staroveku?? Dozajista mu predchazela jakasi vyvojova rada, tudiz prvni pokusy musi byt jeste starsi nez je uvedeno.

Odpovědět


No,

Ludva,2006-12-04 10:14:00

on primitivní byl spíš středověk, až do 13.století se toho mnoho nového nevymyslelo.

Odpovědět


zato

CC,2006-12-04 11:39:42

od 13. století chytla evropa nový dech, naštěstí

Odpovědět


primitivní?

pavelm,2006-12-04 22:14:17

Primitivní byl pravěk a středověk, starověk rozhodně ne. Podívej třeba na koloseum (+- ta samá doba) - v podstatě moderní stavba s využitím železobetonu.

Odpovědět


chjo

ares,2006-12-04 23:34:44

vsimnul si nekdo, ze v mem prispevku je slovo "PRIMITIVNI" v UVOZOVKACH??????????????

Odpovědět


ares

pavelm,2006-12-05 01:09:48

V tom případě nechápu, cos tim chtěl říct. Starověk přece nikdo za primitivní nepovažuje.

Odpovědět


hm tak to je smutne :)

ares,2006-12-05 08:37:47

doufam, ze nemusim vysvetlovat, co znamena, kdyz je nejake slovo v uvozovkach, bohuzel, vsichni co jste reagovali, jste slovo primitivni vzali, jako by v uvozovkach nebylo. A pokud vim, jeste do nedavna byl starovek za primitivni povazovan, za neschopny vyvinout slozitejsi technologie. Tak asi tak

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz