Nedostatek spánku brání růstu nových neuronů  
Dejte si přes Vánoce šlofíka! Spojíte příjemné s užitečným.

 

 
Hipokampus – místo, kde nám to při nedostatku spánku „drhne“.

Nejnovější studie amerických psychologů vedených Elizabeth Gouldovou z Princeton University dokazuje, že nedostatek spánku potlačuje tvorbu nových neuronů v části mozku zvané hipokampus. Právě hipokampus se významně podílí na ukládání informací do paměti.

Zvětšit obrázek
Elizabeth Gouldová, Princeton University

A tak není divu, že si nevyspalí lidé hůře pamatují. Ba co víc, jak ukázaly nedávné výzkumy, když už si nevyspalý člověk něco zapamatuje, pak jsou to přednostně informace s negativním obsahem (česky zvané „jobovky“).

 


V pozadí potlačeného množení nervových buněk v hipokampu stojí zvýšené koncentrace hormonů ze skupiny glukokortikoidů. Ty se vylučují do těla při stresu. Pokud začneme zase normálně spát, tvorba nových neuronů se vrací na normální úroveň. Návrat k normálu trvá obvykle asi dva týdny. V první fázi regenerace je tvorba nových neuronů dokonce nad normálem. Jako kdyby se mozek snažil rychle dohonit, co zameškal. Je zajímavé, že regenerace hipokampu probíhá při dostatku spánku i za podmínek, kdy jsou v důsledku jiných stresů hladiny glukokortikoidů stále zvýšeny.

 

 




















Známe to z Karafiátových Broučků. Maminka uvařila polívčičku a pak si lehli a spali a spali a spali. Dobře se jim spalo.
Tak pod tohle by se americká psycholožka Gouldová určitě podepsala.


Pramen
: PNAS, Princeton University, Česká televize

 

Datum: 18.12.2006 11:41
Tisk článku


Diskuze:

Spánek, práce, pohyb.

MUDr Cvach,2008-03-10 18:19:35

Spát, pracovat, hýbat se.

Odpovědět

nedostatek spanku

leonard,2007-09-13 18:30:42


dobry den,
již asi vice než rok už uplynulo od skončení pravidelného nočního zaměstnání / cca 5 měsíců spánek ve dne /. stále mám dojem,že kvalita spánku není na normální hladině.navíac projevují se stejné příznaky jak uvádíte- horší vštípení informace, mozek se téměř neumí bránit stresům, negativismy vzpomínek,intelektuální otupenost,nechut k sexu, problém koncentrace apod. stále je pro mě lehčí upadnout do blbé nálady,než být pozitivní :))mozek jakoby si oblíbil destruktivní pocity. ve skrze jsem pozitivní člověk a o to víc mě to trápí.
díky tomu jsem vlastně zanechal studia na univerzite po uspěšných 2semestrech.myslíte si že je možné opět nabýt duševní síly?osobně jsem myslel že se to spraví dříve, moc jsem o tom nikde nemluvil,ale ted nabývám opačného dojmu a odvahy že bych měl se podělit. děkuji za odpověd. zdraví leoš bezkočka

Odpovědět

Ale kolik?

Zdeněk J.,2006-12-18 22:05:41

Kolik spánku je nedostatek spánku?

Odpovědět


nedostatek spánku

jarda petr,2006-12-19 03:24:01

Před vynálezem žárovky spali lidé asi 9 hodin denně, což lze považovat za normu. Dneska už spí třeba průměrný Američan asi 7 hodin denně a to je málo. Řada odborníků považuje lidskou populaci ekonomicky vyspělých zemí za chronicky nevyspalou. Ale je tu samozřejmě velká individuální variabilita. Existují jedinci, kterým stačí jen pár hodin spánku a jsou fit. A napak. Pro někoho je i těch doporučovaných 8 hodin málo.

Odpovědět


ja

ren00r,2006-12-20 00:59:46

ja napriklad ked spim pravidelne pod 4 hodiny denne (ako napr. v tieto dni ked sa odovzdavaju zaverecne prace), telo si zvyklo reagovat velmi divne. konkretne v poslednej dobe su to zelene ruky, totalne zelene ako trava, co trva tak hodinu-dve, potom sa to unormalni...neviete nahodou cim to moze byt? (myslim nejaky proces v tele, nie len "nedostatok spanku")

Odpovědět


to renno

wq,2007-06-06 18:58:45

Aby to s tebooo neseklo ....

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz