Klony - věda, scifi a Kocourkov  
Maso a mléko klonů hospodářských zvířat je bezpečné. Svět reaguje na tento verdikt americké FDA jako jeden velký Kocourkov.

 

Zvětšit obrázek
Klony masného skotu z produkce University of Tennessee.

Osm let bádali experti amerického Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA) nad klony ovcí, skotu, prasat a koz a řešili otázku, zda je maso a mléko těchto zvířat neškodné pro zdraví konzumentů. Na sklonku roku 2006 vyhlásil FDA verdikt. Produkty klonů skotu, prasat a koz jsou stejné jako produkty zvířat, jež přišla na svět jinak než klonováním. Jejich konzumace s sebou nenese nová rizika.

Zvětšit obrázek
Šťastní majitelé špičkové dojnice Teresy a jejího klonu Millie se zatím usmívají. Úsměv jim ale ztuhne na rtech, pokud bude mléko z klonů muset nést označení „made from clone“.

Konečné rozhodnutí o klonech ovcí bylo zatím odloženo. Pro důkladné hodnocení zatím není k dispozici dost údajů. Vzhledem k tomu, že ovce Dolly byla první savec klonovaný metodou založenou na přenosu buněčných jader odebraných z těla dospělého zvířete, je to zjištění poněkud překvapivé. Ještě překvapivější jsou reakce, jež zveřejnění stanoviska FDA vyvolalo. Odpůrci biotechnologií v USA šíří petici, v které požadují, aby maso a mléko klonů podléhalo stejným regulím jako „léky živočišného původu“. Odhaduje se, že se do této iniciativy zapojí organizace sdružující více než 60 milionů Američanů.

 


Zdá se, že svou roli tu překvapivě sehrál žánr scifi.  Hollywoodské filmy po desetiletí zhusta zobrazovaly  klony jako zákeřné a nebezpečné zrůdy a to nezůstalo bez následků. Právě to je podle analytiků jeden z hlavních důvodů, proč si Amerika si  klony oškliví. Podle průzkumu newyorského Mezinárodního výboru pro informace o potravinách (IFIC), by jen 9% Američanů kupovalo potraviny získané od zvířecích klonů.

Zvětšit obrázek
Klony prasnice Miss Pauline se zřejmě porážky bát nemusí. Jejich genetická předloha byla hvězdou cirkusových manéží, a tak je čeká asi umělecká dráha. Nakonec si možná ještě zahrají v nějakém hollywoodském trháku o zlotřilých klonech.

Asi 60% by se jich nikdy nedotklo. Pro srovnání – zásadní odpor k potravinám z geneticky modifikovaných zvířat, jež mají na rozdíl od klonů vnesen do dědičné informace cizí gen, vyjádřilo jen 40% dotázaných Američanů.

 

O tom, že klonovací absurdita už přelétla Atlantik svědčí případ telete Dundee Paradise. Jalovička tohoto jména byla počata „ve zkumavce“ v USA. Vajíčko krávy oplodnila býčí spermie v laboratorních podmínkách. Vzniklo embryo a to po zamražení putovalo v tekutém dusíku do Velké Británie, kde bylo rozmraženo a přeneseno do těla náhradní matky.

Zvětšit obrázek
Klonován je texaský longhornský skot. Nejlepší býk tohoto plemene byl vykastrován dřív, než se ukázal jeho špičkový exteriér. Snad to napraví jeho klon (zcela vlevo), který se stane tatínkem telat, jež jeho předloha nikdy nezplodí.

Podobných telat je spousta. Bouřlivé diskuse kolem Dundee Paradise vypukly proto, že vajíčko k jejímu početí bylo získáno z  klonu špičkové americké dojnice.

 

Britské ministerstvo zemědělství vidí v Dundee Paradise jen další z mnoha telat „ze zkumavky“ a nehodlá jalůvku vystavit perzekucím. Vládní Agentura pro standardizaci potravin (FSA) ale „jedná o právních náležitostech, jež se týkají potomků zvířecích klonů.“ Přiklání se k názoru, že jakýkoli produkt získaný od Dundee Paradise bude muset schválit expertní výbor Evropské unie jako „novou potravinu“. Toto označení zahrnuje potraviny uvedené na trh EU po květnu roku 1997, s jejichž konzumací nejsou  dlouhodobé zkušenosti. EU vyžaduje u „nových potravin“ garance zdravotní bezpečnosti.

 


Pokud vás zajímá vztah vědy, scifi a jejich vliv na současný svět, jste srdečně zváni na diskusi na téma „Co by dnes napsal Jules Verne?“

Duskuse se koná ve středu 17. ledna 2007 v 19.00 v Malém sále Městské knihovny v Praze (Mariánské náměstí 1, Praha 1)
Diskutovat na toto téma budou:
PhDr. Ondřej Neff - publicista, autor sci-fi, znalec díla Julese Verna
Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc. - biolog, popularizátor vědy, autor sci-fi povídek
Mgr. Roman Neruda, CSc. - Ústav informatiky AV ČR, odborník na umělou inteligenci
Diskusi moderuje redaktor Českého rozhlasu Leonardo Luboš Veverka
(http://www.rozhlas.cz/leonardo/osoby/_zprava/224780)

Vstup je zdarma, místo v sále je možno rezervovat.
Diskusi pořádají Český rozhlas Leonardo, časopis Vesmír a Lidová univerzita Městské knihovny v Praze.


Pramen: Nature Biotechnology, DEFRA, Český rozhlas Leonardo

Datum: 13.01.2007 10:45
Tisk článku


Diskuze:

Lada

Josef Ž,2007-01-27 20:37:12

Velice se mýlíte! Nemyslet a věřit není vlastností a vynálezem nábožensky věřících! Trochu studujte historii národů, vědy, atd.! Kdo všechno nadchl a ovládl masy! Ateista má silnou víru v nevíru, že nic nadpřirozeného neexistuje. Nedivme se, že existuje gumové,natahovací měřítko morálky! Zpochybňujete křesťanství jen proto, že si myslíte, že je iluzí, báchorkou, zotročením člověka, nebo hájíte svobodomyslnost proto, že si někde uvnitř nepřejete, aby zvěst o Ježíši Kristu byla pravdivá? Položte si a vnitřně odpovězte na otázku, co byste musela změnit ve svém životě, kdybyste v Něj uvěřila? Budete v extázi, až budou kolem Vás chodit klony lidí, které nesnášíte? Je to samozřejmě neuskutečnitelná utopie.

Odpovědět

4jarda petr: proč nepoužíváte vlastní mozek?

deák,2007-01-17 13:01:29

vaše neustále odvolávání se na kdejaké experty je opravdu tristní - jakoby jste neměl vlastní mozek a schopnost vlastního uvažování.

Chcípnutí Dolly by nebylo nic mimořádného, kdyby nešlo o klon, kterému již proto byla věnována jiná péče a monitorování, než "řadovým" ovcím. Já bych dal tyto skutečnosti do souvislostí i bez čtení vědeckých publikací a expertů z FDA nebo ODS, resp. ČSSD. To, co uvádí Zephir (zejména rozdíly mezi skutečným a biologickým věkem) jsem uváděl již při jiné debatě s vámi. Moje tchýně chovala stádo (od 10 do 30 kusů) ovcí 30 let a žádná ovce jí nikdy za tu dobu nechcípla. A to je prosím chovala v hluboké totalitě!

Empirie nám říká, že čím starší organizmus, tím větší náchylnost k onemocněním. Platí to nejen pro Dolly a zívřata obecně, ale i pro lidi. Příklad pro ilustraci: ze známých, kteří zemřeli na rakovinu byl mnohem větší počet lidí v kategorii 60 až 63 let, než např. v kategorii 30 až 33 let.

Odpovědět


ještě tristnější

jarda petr,2007-01-18 14:30:43

Ještě tristnější je vědecká lidová tvořivost. Dovolím si pochybovat o věku ovcí vaší tchýně a jejich neuvěřetelné životaschopnosti. Ale to není jádro pudla. Vy jste schopen "zkušenosti" z dvorku vlastní tchýně extrapolovat na celou Zeměkouli. Takže jestli někomu chybí skutečný rozhled, jste to vy. Nevidíte za vrátka vlastního dvorečku. Otázka věku klonů měřeného délkou telomery je legrační, protzože zkrácení telomer prokázané u Dolly (a neprokázané u jiných klonů)není objektivníém metrem věku zvířete. To mnohem spíše odráží stav buněk poškozených volnými radikály. Ale to se měří mnohem hůř než telomery, a tak se operuje telomerami - spoň ti, co se jim to hodí do krámu. Víte že devadesátiletý člověk má telomery dost dlouhé na to, aby tady byl dalších 90 let? A že ho ty dlouhé telomery prostě nezachrání? Ale možná je to u vás na dvorku bějak jinak.

Odpovědět


ještě maličkost deakovi

jarda petr,2007-01-18 14:33:31

A ještě maličkost. Kdybyste náhodou zase někdy potřeboval slovo "kdybyste", tak použijte vlastní mozek nebo pravidla českého pravopisu. A nepište "kdyby jste". To je totiž špatně. To se učí děti už ve čtvrté třídě základní školy.

Odpovědět


spíše papoušek než jarda petr

deák,2007-01-19 07:51:56

vy jste opravdu spíše papoušek než člověk. Vzdělání se u vás minulo účinkem. Vlastní myšlenky aby u vás člověk hledal mikroskopem. Vstupte co nejrychleji do politiky, tam takové papouškování odměňují koryty.

Odpovědět


deákovi

Pan Býček,2007-01-19 17:46:37

Spíš vy tam vstupte. Tam budete mezi svýma. Takovým deákům se tam posledních pár let daří :-(((

Odpovědět


mdlý rozum Pana Býčka

Panu Býčkovi,2007-01-22 16:33:00

kdybyste byl ztich, mohl jste být mudrcem. Takhle jste jenom plagiátorem jardů petrů a jiných koryfejů mdlého rozumu

Odpovědět


...

Pan Býček,2007-01-22 18:58:10

Co jsem kdy od pana Petra opsal? A jestli lidé jako Petr, Mihulka a podobní jsou tu některými považováni za koryfeje mdlého rozumu, tak i já bych chtěl být jednou takovým koryfejem.
Howgh.

Odpovědět

Fascinují mne náboženští jurodivci

lada,2007-01-15 07:03:25

zvláště v USA, kde se mohou přetrhnout, aby zabránili klonování čehokoliv, zatímco genetické manipulace tam jedou jako na běžícím pásu. Přitom, lze-li něco označit za hru na boha, je to právě výroba GMO. Klonování je naopak zjevně pouhé "pokorné" opakování již existujících organizmů. Asi zde hraje roli největší náboženská ctnost - nemyslet a věřit (každé hlouposti).

Odpovědět


tak, tak...

Martin,2007-01-15 08:56:57

A keď sa spojí tuposť s vojenskou mocou a politickým vplyvom, tak čo z toho asi môže vzísť...

Odpovědět


jedině amerika:)

Colombo,2007-01-15 22:22:54

...

Odpovědět


nikoliv

mirek,2007-01-15 23:10:41

vznikne narodne osvobozenecke hnuti

Odpovědět

Nemám strach

Colisa Chuna,2007-01-14 21:56:24

Nemám strach z masivního rozšíření klonování. Není to věc levná a jednoduchá a nevím jestli někdy výzkum pokročí natolik aby se dal zvládnout v běžném zemědělském provozu. Někdy bývá v terénu obtížné i zvládnutí obyčejné inseminace. A pokud šlechtitelská stanice pro své postupy použije klonování, tak je to zanedbatelné množství. Všechny zvířata které jsou poráženy jsou pod veterinárním dozorem a nemoci, které jsou v diskusi uváděné jsou běžné patologické nálezy. Pokud někteří účastníci diskuze vidí a znají svět zvířat z TV a od senzacechtivých novinářů a ne ze svých zkušeností mohou se ho opravdu bát. Je prima, že Osel uveřejňuje průkopnické články co se děje v této oblasti.Dík.

Odpovědět


Je prima, že Osel uveřejňuje průkopnické články...

ZEPHIR,2007-01-15 01:03:48

Není ovšem zdaleka tak prima, že je zveřejňuje tendenčně a staví se na jednu stranu účastníků sporu. Od vědecký publistiky očekávam, že mě v první řadě bude informovat vyváženě. V průběhu řady let zazněla celá řada výhrad proti chovu klonů: jejich organismy jsou biologicky starý, maj nevyváženej metabolismus a jsou náchylnější k nemocem. Asi by nám nemusela dlouhodobě svědčit šunka nebo jatýrka z buněk, ve kterých nastartovala apoptóza, potencujou virový choroby a zvyšujou spotřebu a obsah anitbiotik v mase, nebo obsahujou nahromaděný škodliviny, kterejch se normální organismus bez problémů zbavuje. Označování masa z klonů navíc nic nebrání, jelikož stejně tak se označuje nucenej výsek, nebo biopotraviny. Rozumnej odborník by se měl rozpomenout na zdánlivě mnohem nevinnější rizika, jako představuje např. krmení krav masokostní moučkou a měl by doporučit ochrannej režim při používání neprověřených zdrojů potravin.

Skutečnost je ale právě opačná a navíc mě překvapuje počet lidí, který takový rizika lehkomyslně házejí za hlavu jenom proto, že důsledky neuvědomujou a ještě označujou za tupce ty ostatní. No to je krásný.

Odpovědět


uz je na case

e - zephirovo svedomi,2007-01-15 17:10:09

aby te zacali cenzurovat na oslu...
v zajmu zachovani normalni konverzace zakazte mu psat, osel za to stoji

Odpovědět


Značení? Proč ne, ale proč ano ?!

Colisa Chuna,2007-01-15 22:38:16

Pokud vám jde hlavně o prosazení značení masa z klonů, z důvodů potenciálního rizika, tak teoreticky by to zdánlivě a jednoduše šlo. Ale teď technicky. Jakým způsobem prokážu, že maso pochází(nepochází) z klonovaného jedince. Nejde-li to zjistit, kdo bude ten velký cenzor, který to bude řídit, rozhodovat. Dnes například existují laboratorní metody kdy lze stanovit druh, pohlaví a dokonce i přibližné stáří zvířete. U rostlin je to obdobné.Pozná někdo ale který např. brambor byl klonován a který rozmnožen jinak? Jak? Je někde zaznamenán a prokázán přenos nějakých negativních vlastnosti z důvodu už dnes BĚŽNĚ prováděného klonování? Bylo vysloveno nesčetně názorů a hypotéz s jedním výsledkem. Klonované potraviny jsou zdravotně nezávadné. Ale vždy, když se jedná o něco nového, dlouhodobě neodzkoušeného je dobré být zdravě opatrný. Odborníci a např. i poučení laici odečtou z údajů na obalech potravin spoustu zajímavého. Např. u vajíček, v jakém chovu byly nosnice chovány. u ryb kde a jak byly loveny, u hovězího skotu pohlaví, věk a místo chovu atp. Ale to jsou PROKÁZANÉ vlivy. Ale značit pouze při nebezpečí? Není to úplně identický případ, ale např. krávy žijí v oblasti přírodního výskytu tuberkulózy skotu, pokud se nenakazí nic se neděje. Celou dobu se přísně sledují. Nebezpečí trvá, ale opatření se přijme až se postižení prokáže a není nutné dopředu z hlediska výživy nic značit. No a k nyní k některým vaším tvrzením. Antibiotika v mase určeném ke konzumu nejsou (viz ochrané lhůty), pokud ano a prokáží se zahajuje se správní řízení, pokuta, stažení výrobku z trhu a jeho odstranění. Nucený výsek již několik let neexistuje, není tedy co značit. Krmení masokostní moučkou cca 6 let není možné VEŠKERÁ masokostní moučky se likviduje spalováním v cementárnách.
No a nyní něco osobního. Nevadími, že autoři Osla vyjadřují své pocity. Aspoň vím, na čem jsem a inspiruje mě to k diskuzi. Kdyby se mnou všichni souhlasili, tak bych si nepokecal. A stejné je to i u vás pane ZEPHIRE, pište, diskutujte. Jen tak se vzájemně něco dovíme. A je mi to mnohořádově milejší než přízemní osočování nadávání a používání vulgarismů, když došly argumenty. Všem pěkný den!

Odpovědět


Jakým způsobem prokážu, že maso pochází...

ZEPHIR,2007-01-21 18:55:18

A jakým způsobem prokážete, že jste nějaký konkrétní jabko nepohnojil nebo neošetřil chemií v případě tzv. biopotravin? To je organizačně ten samej problém - a vidíte, kontrole ekologicky nezávadný produkce to nijak nebrání. Ostatně, nad produkcí geneticky modifikovanejch potravin existuje kontrola už dnes a nikdo neřeší, zda a jak jsou tyhle potraviny nějak rozlišitelný od ostatních. Kontrolujou se prostě podmínky a vstupy výrobních provozů, původ osiva, nákupy hnojiv, certifikáty původu, apod. Když můžou šlechtitelský stanice kontrolovat svoje rodokmeny, nebojte se, že by se to nezvládlo v případě běžnýho kravína. A pokud takovou důkladnou kontrolu svýho provozu nebo farmy neumožníte/nezajistíte, nedostanete certifikát.

Jak prosté.

Odpovědět

Konzumace masa,

s.,2007-01-14 15:04:10

je v moderní civilizaci krutý atavismus, kvůli kterému zbytečně trpí milióny bytostí.

Odpovědět


sobecká prasata

Ocean,2007-01-14 16:19:10

Za to částečně mohou sobecká kuřata a prasata, která si nás svou chutností ochočila, abychom je množili po miliónech. Mají štěstí, že umíme chovat, jinak by jich na světě bylo daleko méně.

Odpovědět


jasný, souhlasím

Rendy,2007-01-15 00:28:13

a sex je asi podle tebe taky pěkně zbytečná a nechutná záležitost co???????? :)))))))))

Odpovědět


...

Martin,2007-01-15 09:01:37

Vegetariánstvo je proti prírode, ak aj vznikol nejaký filozofický smer presadzujúci vegetariánstvo, tak to vždy súviselo s náboženstvom, nedostatkom mäsa a takto si ktosi urobil z núdze cnosť. Zvlášť vegetariánstvo u detí môže mať negatívny vplyv na ich zdravie a vývoj.
Okrem toho ak niekde žila nejaká skupina ľudí s nedostatkom živočíšnych bielkovín, často sa tam vyvinul kanibalizmus.

Odpovědět


To mají ohromné štěstí a radost ze života

s.,2007-01-15 10:02:09

ta jedlá kuřata a prasata. Sobci oškliví. Ta neexistující jim jistě závidí.

Odpovědět


2 s:

ditom,2007-01-15 17:22:39

prasata ani kuřata z toho radost nemají, ale jejich veleúspěšné geny ano.

Odpovědět

Zephire

Colombo,2007-01-13 17:08:01

život je smrtelně nebezpečný, způsobuje úmrtí dokonce ve 100% případů

Odpovědět


Špičková dojnice Teresa a její klon Millie

ZEPHIR,2007-01-13 17:10:07

Neměla by mít obě dobytčata stejný fleky?

Odpovědět


Re: Špičková dojnice Teresa a její klon Millie

edison,2007-01-13 18:10:24

To je jeden z rozdílů mezi sci-fi a skutečností: Klony nevypadají stejně, mají jen stejné geny a to, co z nich plyne. Až někdo naklonuje lidi, budou mít samozřejmě rozdílné otisky prstů, rohovky, ... a vůbec všechny běžně uznávané identifikační znaky - ty jsou totiž do značné míry dílem náhody.

Odpovědět


klonovanie

Martin,2007-01-13 22:19:43

Ja som mamine naklonoval begónie, a kedysi sme klonovali aj africké fialky, aj potos a fikus. A necítim sa tým byť zdravotne postihnutý. Dokonca klonujeme aj zemiaky a bez ujmy na zdraví ich jeme.

Mimochodom, Zephir je asi jeden z mála, čo vždy v diskusii poctivo vyplnia aj kolónku e-mail...

Odpovědět


Já bych to řekl takhle

Colombo,2007-01-13 23:39:29

hovno o tom víme, tím myslím o světě kolem nás. Mobily, mikrovlnky, automobily, to všechno je smrtelně nebezpečné:) stejně jako pobíhání po džungli a honění jelena a ukrývání před tygrem.

Odpovědět

článek: Namyšlenost sama

Dramenbejs,2007-01-13 12:04:32

Jak může být někdo, kdo přiznává, že sám ví velké kulové (viz. zde http://www.osel.cz/index.php?clanek=2348), tak namyšlený, aby šmahem shrnul všechny snahy označovat potraviny z GM zvířat jako kocourkov???

Zvláště když se jedná o jídlo?

V dnešní době je klonováno pár zvířat, které jsou pod drobnohledem hromady vědců, takže je nějaké nebezpečí nulové. Až bude klonování zprostředkovávat každá lepší veterina, tak už bude pozdě na regulace.

Vzpomeňte si, jak si to milé hloupé lidstvo posralo s antibiotiky a resistencí.

Dejte lidem možnost udělat vlastní rozhodnutí a nechte GM potraviny označovat.
Už třeba proto, abych si mohl koupit GM sóju, která nebude škodit mému hormonálnímu systému.

Ještě že máme tu unii. Takoví ptáci, co neumí reflektovat vlastní nevědomost a co by prodali souseda na experimenty, zůstanou na uzdě.

Odpovědět


Hmmm,

Jirka,2007-01-13 13:06:27

lidstvo to taky pekne podelalo pri prumyslove revoluci, kdyz zavedlo stroje.

Odpovědět


A co teprv

Colombo,2007-01-13 14:50:38

když vzniklo písmo, to byla jedna velká chyba. Nebo rovnou když lidstvo slezlo ze stromů.

Odpovědět


Maso z klonů...

ZEPHIR,2007-01-13 15:09:26

Je známo, že Dolly záhy chcípla, protože její buňky byly biologicky stejně starý, jako její matka, zkrátka v nich začala probíhat apoptóza. Stejně jako dnes víme, že krmit krávy masem neni moc dobrej nápad kvůli kumulaci preonů, můžeme stejně dobře po čase zjistit, že požívání třicetiletejch krav neni to pravý ořechový, jelikož jejich maso nastartuje podobný autogenerativní procesy i u nás. Po bitvě je každej generál a podobnejch chytrolínů jako je autor článku jsou plný výzkumáky.

Odpovědět


a podobnych zahorklych chudaku

e - zephirovo svedomi,2007-01-13 15:24:11

jako zephir, co se vnucujou se svymi clanky at na webu nebo do regulernich casopisu (ale nikde je nechtej) je jeste vic. Potrebujes vic nez jen smyslenky o vakuove pene, nymande!

Odpovědět


Re: ..a podobnych zahorklych chudaku

ZEPHIR,2007-01-13 17:05:33

LOL... :-)) O důvod víc, proč takový maso řádně voznačovat... :-)

Odpovědět


namyšlenost a Kocourkov

jarda petr,2007-01-14 03:08:10

Možná jsem namyšlený idiot. To nevylučuji. Ale na věci, že situace připomíná Kocourkov, to nic nemění. Můžu žádat značení mléka podle toho, zda jej nadojila od krav třeba modrooká dojička. Nic mi nebrání. Fígl je v tom, jak dokázat, že mléko označené "dojeno od krav modrookou dojičkou" není podvrh, který od krav nadojila hnědooká dojička. Test, který by to prokázal neexistuje, protože se ona mléka neliší. S mlékem klonů a "obyčejných" zvířat je to stejné. Nelze je odlišit. Tak co chcete vlastně značit? Nemluví trocha té ignorantské namyšlenosti taky z vás? Všechno je špatně, všichni jsou idioti, kteří vedou svět do záhuby, jen vy jste ten jasnozřivý geniální světec, co tomu všemu rozumí. Jestli v tom není něco namyšlenosti, tak v čemu už?

Odpovědět


zephirovi

jarda petr,2007-01-14 04:45:24

Omyl. Dolly byla utracena, protože se nakazila virem, který vyvolává nádorové změny na plicích. S jejím biologickým stářím to nemělo co dělat.

Odpovědět


Ujasni si

Easy,2007-01-14 14:38:34

rozdíl mezi Gm a klonem ...trochu se ti to v tvém názoru míchá, ne? :)

Odpovědět


babylonske zmateni

xmort,2007-01-14 20:59:15

Mily Dramenbajsi. Z Tveho prispevku mam dojem, ze jsi bezdeky pridavas do puvodniho clanku neco, co v nem nebylo. V clanku se nemluvi o povoleni produktu z GM zvirat, alebrz ze zvirat klonovanych, coz jsou dve dost rozdilne veci. Bohuzel popularni masmedia oba modni vyrazy pouzivaji liberalne dle libosti, a tak neni divu, ze v tom ma lecktery pouceny laik gulas. Klonovane zvire je identickou kopii sveho sourodice (sourozence a zaroven rodice). Klonovani zvirat bychom tak mohli prirovnat k nepohlavnimu rozmnozovani ktere je tak bezne u nekterych rostlin, napriklad brambor. GM, neboli geneticky modifikovane, nebo jeste spravneji transgenni zvire, neni nici kopii, ale ma v sobe vlozen jeden nebo vice genu (trans-gen) z jineho zvirete ci organismu. Je zrejme, ze bezpecnost potravin z transgennich zvirat (GM zvirat) zalezi predevsim na povaze onoho transgenu. Pokud by nekdo byl tak posetily a vytvarel kravu s genem pro k botulotoxin, pak to skutecne muze byt nebezpecne.

Odpovědět


Klony prasat hynou

ZEPHIR,2007-01-14 21:07:11

Dospělé klony prasat dostaly náhlý smrtelný šok. Událost nastoluje nové otazníky nad bezpečností klonování

Nová nebezpečí o zdraví klonovaných zvířat vyvstala, když tři dospělá klonovaná prasátka uhynula na infarkt. Prasata byla vytvořena upravenou technikou, podobnou té, jakou byla stvořena ovce Dolly. Tým výzkumníků z Taiwanu připravil klony vpravením celých dospělých buněk do oplodněných prasečích vajíček, jímž byl odstraněn jejich vlastní genetický materiál (buněčná jádra). Z pokusu se narodila čtyři selata. První uhynulo několik dnů po narození. Tři zbývající zkolabovala právě nyní. Uhynula náhle na infarkt. Selhání srdce se u všech tří selat dostavilo do šesti měsíců jejich věku. Vedoucí týmu Jerry Yang dal tomuto selhání název „syndrom náhlého úmrtí dospělých klonů“.


Prasečí smrt tak znovu vyvolala otazníky nad tím, zda klonovaná zvířata jsou také zvířata zdravotně „normální“. Již delší dobu prosakují z výzkumných pracovišť informace, že mnohé z klonů i přes veškerou péči, onemocní krátce po svém narození, nebo že trpí celou řadou metabolických či jiných poruch. Samotný, dnes již legendární, ovčí klon - ovečka Dolly, chovaný jako v bavlnce, také „odešel“ na ovci v relativně mladém věku - šesti let. Problémy ovečky Dolly měly pravděpodobně původ v tom, že její stará DNA nebyla jaksepatří znovu přeprogramována a to bylo pro vývoj embrya těžkou ranou.
Jerry Yang, jeden z členů výzkumného týmu podílející se na tvorbě klonů zmíněných prasat se vyjádřil v tom smyslu, že zahajuje pátrání po genech, které jsou za úmrtí odpovědny. Předpokládá, že se mu podaří objevit geny, které u prasat zajišťují řízení srdečních funkcí.

Odpovědět


Skutečně nechápu...

ZEPHIR,2007-01-14 21:18:13

...proč by nemělo bejt maso zvířat s "metabolickejma poruchama" označovaný. Jsme na prahu novýho období, kdy se další lobbystická skupina snaží do ostatních lidí nacpat kdejakej sajrajt, aby se "ušetřilo". Je velmi smutný, že tomuhle trendu nadšeně přizvukujou i popularizátoři tzv. vědy, který by naopak měli veřejnost před podobnými excesy chránit. Asi jim na tom musí záležet hodně, když zapomínaj i na svoje vlastní články, který k tomuto tématu před časem na Oslu napsali. Co se to tady vlastně děje?!?

Vysvětlení takovýho chování je pouze jediný: jeho popularizátoři jsou sami v podobným výzkumu zangažovaný. Jednoduše tu propagujou svoje vlastní představy o tom, co je pro společnost dobrý a co ne. Zřejmě považujou svoje bližní taky za OSLY, jinak si to nedokážu vysvětlit.

Odpovědět


K argumentu Zephira

Josef Pazdera,2007-01-14 21:36:08

Zephire, použil jste ve své argumentaci text z článku psaného v roce 2003. Od té doby ale proběhly další pokusy a další autoři nic podobného nezaznamenali. Pokud vezmete v úvahu například pokusy týmu Randy Prathera, měl byste ke své argumentaci dopsat, že pokusy zkušenějších týmů tento argument vyvrátily. Takto to vypadá, že Vaší snahou je používát argumenty účelově.

Odpovědět


použil jste text z článku psaného v roce 2003

ZEPHIR,2007-01-15 00:41:16

Zrovna Váš článek, co? Tak třeba zkuste článek z konce roku 1994, tedy dva roky starý: Klony mají slabý imunitní systém

http://www.osel.cz/index.php?clanek=995 - z roku 1994

Co se účelových argumentů týče, proč jste vymazali můj příspěvek, kde dokladuju, že nic nebrání označování produktů z klonů, když se běžně označuje nucenej výsek nebo bipotraviny (u kterejch samozřejmě taky nejde rozlišit, zda je nadojila dojička taková, či maková)???

Diskusi průběžně archivuju - nebojte se, že Vám pokusy o demagogii a cenzuru diskuse na Oslu dlouhodobě projdou.

Odpovědět


Zephirovi

josef pazdera,2007-01-15 17:05:01

Zjistoval jsem proc byl jeden z Vasich prispevku vymazan. Pokud se podivate do svych archivu tak zjistite, ze jste v prispevku pouzil vulgarnosti. Neni v nasich silach odmazavat slova, mazeme cely prispevek. Totez delame dalsim diskutujicim.

Odpovědět


Dotaz na odborniky

mirek,2007-01-15 23:00:58

Byl naklonovan Michael Moore ze Zephira nebo Zephir z Moorea?

Odpovědět


ZEPHIRE, neházejte perly sviním

deák,2007-01-17 08:32:33

i když Ježíš Kristus nebyl vědec, měl naprostou pravdu s tímto výrokem (lidová moudrost taky praví, že hlupákovi je hned vše jasné, kdežto chytrý člověk je pln pochybností)

"jardům petrům" a jiným zapřisáhlým klonovačům čehokoliv nikdy nevysvětlíte, že virus, na který Dolly chcípla pouze manifestoval specifika jejího naklonovaného organizmu

Odpovědět


"virus manifestoval specifika" a zephiro

jarda petr,2007-01-17 09:22:50

Virus že manifestoval spefika klonovaného organismus? Čím to můžete podložit? Tenhle virus zabíjí všechny ovce. Nejen klony. Tak jaképak specifikum.
A Zephirovi k jeho odkazům. Ano, klony mají defekty, mají slabší imunitní systém a občas uhynou z důvodů, které nejsou jasné. Totéž - byť v menší míře - se ale stává i "normálním" domácím zvířatům. Klonováním nevzniká defekt, který by byl principiálně odlišný od defektů, s nimiž se lze setkat u normálně zplozených zvířat. Takže netřeba se děsit. To není názor můj, ale expertů z FDA. Já s nimi souhlasím.

Odpovědět


Ano, klony mají defekty, mají slabší imunitní...

ZEPHIR,2007-01-21 19:17:20

Já to řeknu asi takhle: i kdyby k udržování klonů bylo zapotřební jen o 20% antibiotik víc, už je to špatně, protože to znamená, že běžný baktérie na ně získaj rezistenci mnohem rychlejc a my pojídáním takovýho masa ztratíme rychlejc imunitu.

Myslím, že většina problémů moderního lidstva s imunuitou a alergiema pramení z chemizace výroby potravin a současný vlastnostní klonů mě zatím moc nepřesvědčily o tom, že se jejich zavedením do masový produkce tenhle problém zlepší - naopak. Ono už to, že se do dobytka cpe tolik antibiotik může bejt důsledek řízenýho chovu, konzervace siláží, nepřirozenýho způsobu ustájení a rozmnožování v podobě umělejch inseminací bez uplatnění přirozenýho výběru apod. Všechno to je přítom v zájmu zvýšení masovosti a láce produkce, ale doplácíme na to všichni v podobě zvýšenejch nákladů na zdravotnictví, nemocnost a neposlední řadě kvalitou života.

To co vidím docela zřetelně na základě právě zdejších článků je, že klonování tenhle trend naopak prohloubí: zlevnění láce za cenu snížení kvality v oblastech, který se obtížně sledujou a jejichž následky se projeví po letech. Navíc je klonování technologie nová, neprověřená a zjevně dosud ve vývoji. Pokud se ve dva roky starým článku dočtu, že klonovaný prasata umíraj ve věku osmi měsíců i v podmínkách výzkumnýho ústavu, kde maj všemožnou nadstandardní péči, nemusím bejt kdovíjakej inteligent, abych si dovedl představit, jako to bude vypadat v podmínkách běžnýho provozu. Je to jako výroba procesorů na nový technologii, kde výtěžnost běžně klesá pod 5%.

Proto si myslím, že současnej postoj vlády i veřejnosti v USA ke sledování klonovaný produkce je v současný době víc než rozumnej. Když už nám má bejt po něčem zle, tak ať aspoň víme, z čeho to je. Když nám zle nebude, tím líp.

Moje příspěvky chápejte jako vyjádření mýho občanskýho postoje k týhle problematice, na který mám jednoduše právo. Pokud někomu moje přezdívka vadí, klidně budu je publikovat pod libovolným jiným jménem, protože o lacinou popularitu a propagaci svý osoby tímhle způsobem rozhodně usilovat nehodlám. Ale stejně tak nemám zájem o to, aby ty příspěvky jen tak beze všeho zapadly = to bych je sem nemusel vůbec psát.

Odpovědět


To Zephir

bikkhu,2007-03-15 14:42:29

Zephire Zephire, něco mi ve Vašem stylu nesedí... Jste Zephir nebo Navrátil? No zeptám se Zephira... Ale ten se mi nezdál až takhle omezený...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz