Čím se voníte?  
Natíráte-li se levandulovým olejem tak vám nejspíš, tak jako Petr Hapka Haně Hegerové, chlapci říkají: Ty jsi má levandulová, úplně celá celičká, levandulová... Pokud jste chlapec a natíráte se levandulovým olejem, tak vám to budou asi brzo zpívat také. Mohou se vám totiž začít dmout ňadra.

 


 

Zvětšit obrázek
Gynekomastie

První věc, na které uvízne většině mužů zrak, když pohlédnou na krásnou ženu – prsa. Ten symbol ženskosti kvůli kterému neváhají zaplatit desetitisíce korun a absolvují kvůli nim plastické operace. Problém je, když pořádná prsa začnou růst chlapovi. Mnoho mužů má prsa větší než jejich přítelkyně či manželky. Někteří si z toho nic nedělají a berou to tak jak to je. Většině ale tato zvláštnost působí mnoho problémů a komplexů. I když je to spíše tabu, probém mužského poprsí existuje. Odborně se mu říká gynekomastie.

 

Zvětšit obrázek
Kapitán James Cook ve svém lodním deníku píše (1777) o "čajové rostlině jižního pacifiku" ze které připravovali kořeněný a osvěžující nápoj ... tak vzniklo jméno "Tea Tree Oil".

 


Tak jako ženy i muži mají prsní žlázy. V pubertě zůstávají zakrnělé, nebo by alespoň měly zůstat. Gynekomastii si muži většinou navodí sami. Stačí k tomu používat hormony na rozvoj svalové hmoty. Jde o častý problém kulturistů. Když ale nejste kulsturista a přesto vám začnou růst prsa, jen těžko vám bude okolí věřit, že anabolika a jiné přípravky nebaštíte. A když navíc řeknete, že to asi máte z kosmetiky, budete všem pro smích.
 

 

Studie zveřejněná v tomto týdnu v časopisu England Journal of Medicine tvrdí, že opakované používání přípravků s levandulovým, nebo čajovým olejem, mohou navodit předpubertální gynecomastii.

 

 

Začalo to tím, že si pediatr endokrinolog Clifford Bloch z University of Colorado v Denveru všimnul zajímavých souvislostí. Mezi jeho pacienty byli chlapci ve věku čtyř, sedmi a deseti let, kteří měli gynekomastii. Nikdo z nich se neléčil hormony ani nebrali pilulky aby jim rostly svaly. Pocházeli z různých míst, různě se stravovali, měli různé zájmy.  Jedno měli ale všichni společné - používali mýdla, pleťové přípravky, vlasová tužidla a šampóny, které obsahovaly „čajový“ nebo levandulový olej. Poté, co přípravky s těmito přísadami přestali používat, gynekomastie ustoupila, nebo zcela zmizela.

 

Zvětšit obrázek
Olej z čajového stromu se vyrábí z rostliny Melaleuca alternifolia.

Se svým podezřením se Bloch svěřil kolegům z National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), což je pobočka amerického Národního ústavu zdraví (NIH). Vědci začali dělat pokusy na lidských buňkách. Prověřovali, zda zmíněné těkavé oleje z čajového stromu nebo levandule, nemají účinky jako estrogen, což je ženský pohlavní hormon, který růst prsů stimuluje. A nebo jestli tyto oleje náhodou neinhibují účinek androgenu, což je hormon, který řídí mužské pohlavní znaky a který má v popisu práce růst prsní tkáně brzdit.

 

 

Zvětšit obrázek
Levandule lékařská (Lavandula angustifolia). Domovinou této rostliny z čeledi hluchavkovitých je evropské Středomoří.

Ukázalo se že obojí je pravda. Zmíněné oleje (z čajového stromu a levandule) napodobují účinek estrogenu a tlumí efekt androgenu. Tato kombinace z nich činí výkonné endokrinní rozvraceče. Zatím se nic neví o tom, jestli podobné účinky může mít používání přípravků s těmito éterickými oleji také na dívky. Také není známo, jak velká dávka je potřeba k tomu, aby u mužů  růst prsů navodila.

 

 

 

Oba oleje, jak ten z čajového stromu, tak levandulový,  se ve velké míře používají v kosmetickém průmyslu. U obou olejů výrobci tvrdí, že omezují produkci mazu a že léčí akné. Stejně tak mají snižovat svědění hlavy a tvorbu lupů. Používají se v šamponech, mýdlech, krémech, gelech, k aroma terapii,... Nejedná se o drahé suroviny a tak není divu, že do styku s nimi přicházejí především mladiství.
 

 

 

Zvětšit obrázek
Antiseptické vlastnosti listů čajového stromu znali již Aboriginové. Dnes s tímto olejem pózují pro reklamní účely se slovy: „Všelék v jediné kapce nebo také lékárna v lahvičce. Tento 100% esenciální olej nedráždí a nepoškozuje kůži ani při dlouhodobém používání. Má velmi vysoké čisticí schopnosti, aniž by přitom poškozoval pokožku, nemá žádné vedlejší účinky a není toxický." Vědci to doplňují o varování před gynekomastií. I když, kdo ví, co chtěl domorodec naznačit svým malováním?

Podle závěrů vědců z NIEHS ale mohou být tyto esenciální oleje již nyní považovány za látky, které jsou schopny narušit endokrinologické děje v lidském organismu. Škodí prostřednictvím narušení estrogenních a androgenních signálních drah. Jsou to látky, které dokáží modulovat genovou expresi.

 

 

Zvětšit obrázek
Čajový olej pro použití v kuchyni je z čajovníku čínského.


Snad ještě zbývá dodat, že bychom neměli zaměňovat olej z čajového stromu (tea tree oil) a čajový olej (tee oil). 
Zatímco olej z čajového stromu se vyrábí destilací z listů australské rostliny a slouží především jako voňavka a antiseptikum, čajový olej se získává lisováním semen jihoasijské rostliny čajovníku čínského (Camellia sinensis) a jedná se o nasládlý kořeněný olej, který se používá v potravinářství. V kosmetickém průmyslu se používají oba oleje. Bohužel, mnohdy jen pod označením „čajový olej“. V takovém případě, jak říkáme u nás na Moravě, babo raď.



Pramen: 
Henley D, Lipson N, Korach K, Bloch C. Prepubertal Gynecomastia Linked to Lavender and Tea Tree Oils. New England Journal of Medicine, Feb. 1, 2007.


 




 

 

Datum: 04.02.2007 07:51
Tisk článku


Diskuze:

ash

pepa z depa,2007-02-07 14:19:00

Máte pravdu, že my si stravu na rozdíl od testů Éčka kombinujeme, navíc používáme nejrůznější chemikálie, nelze je ani vyjmenovat, přidejme si to, co dýcháme a používáme i všude doma,máme amalgámy v zubech,jíme hormony a antibiotika, působí na nás nejrůznější záření všeho druhu, jsme uspěchaní, stresovaní, nervozní, vztahy naše i těch lidí, co nás obklopují- jsou denervující,závist, pýcha atd- to je třešnička na dortu, který každodenně konzumujeme a jím obdarováváme všechny kolem nás.

Odpovědět

..poslete mi...

jara cimrman,2007-02-05 20:54:22

..poslete mi prosim vas vasi adresu chci vas zalovat za ten hnusnej obrazek tech lidskejch zrud....

Odpovědět

jana p: E326?

bzum,2007-02-05 15:21:22

co mate proti kyseline mlecne? resp jeji draselne soli? nezakazeme mleko celkove? nebo bude jen na predpis? a co vy vite treba ma E kod i levandulovy olej.. to by pak byl 3x nebezpecnejsi nez je ted..

Odpovědět


nejen pro značku:bzum

Pepa z depa,2007-02-05 18:50:19

V nakladatelství EcoHouse v roce 2001 vzšla kniha Dr. Terezy Vrbové- Víme co jíme? aneb Průvodce "Éčky v potravinách"-doporučuji k prostudování.

Odpovědět


Éčka

ash,2007-02-06 12:06:31

Omlouvám se ta čísla jsem napsal náhodně aniž bych věděl co které znamená. Ale právě o to tady jde, výrobci potravin se schvávají za éčka a hřeší na to že zákazníci nebudou pátrat co které z nich obsahuje. A ještě jsem někde četl, že nikdo nezkoumá kombinace různých éček a jejich vliv na organismus. Testujou se pouze samostatně.

Odpovědět

niečo doplním, niečo sa opýtam

Martin,2007-02-04 08:43:28

Ten austrálsky čajovníkový strom (tea tree) je Melaleuca alternifolia z čeľade myrtovitých, čiže príbuzná známeho Callistemonu a eukalyptov. Jej silica (tea tree oil) sa pokladá za najsilnejšie známe prírodné antiseptikum.

V súvislosti s gynekomastiou mi napadlo - čo by sa stalo, keby tieto prípravky používali menej obdarené ženy? Narástli by im väčšie prsia? Možno by to nakoniec bolo lepšie a menej riskantné ako dať si voperovať silikóny (a to všetko len kvôli prilákaniu nás, chlapov).

Odpovědět


to by to bylo

CC,2007-02-04 09:46:34

treba odhadnout pred pubertou

Odpovědět


Proč????

Anonim (radči),2007-02-04 18:32:09

Né každá holka musí mít čtyřky dudy. Mně se třeba zrovna víc líbí menší prsa. Holky nic neberte ať je z čeho vybírat!

Odpovědět


Nemusí,

Martin,2007-02-04 19:17:37

ale ide o to, či chce. Sú také, čo majú po tatovi (bez gynekomastie) a chceli by pôsobiť ženskejšie, možno by im to pomohlo :)
A hlavne by sa na túto tému mali vyjadriť nejaké ženy...

Odpovědět


Neblaznete!

Jirka,2007-02-05 00:09:02

Ubude jeden duvod proc jim rikat, aby pily pivo!

Odpovědět

Tak čajový nebo čajovníkový olej

Jana P.,2007-02-04 08:07:27

Z článku není jasně patrné, jestli se mají chlapci vyvarovat čajového nebo čajovníkového oleje. Nejprve píšete o "čajovém" oleji, potom o oleji z "čajového stromu". Potom dodáte, že nemáme tyto dva různé produkty zaměňovat, i když to farmaceutické firmy je často označují jako "čajový olej" oba. Tak který teda nemám mazat na svoje chlapečky, není mi to jasné.

Odpovědět


čajovník australský

ash,2007-02-04 10:44:44

Tady máš odkaz, čti a nepanikař.
http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=747
Osobně mám větší strach ze stabilizátorů a konzervantů, které se vyskytují snad ve všech potravinách pod názvy E241, E326 ..... atd.

Odpovědět


Čtu a nepanikařím

Jana P.,2007-02-04 17:18:51

Ale ze článku opravdu jasně nevyplývá, který z olejů vlastně údajně gynekomastii způsobuje. Kluci zatím žádný prsa nemají, tak můžu být v klidu.
Mimochodem, tea tree oil je hlavní součástí Femigelu, že?

Odpovědět


Clanek v tomto mate

Youdda,2007-02-05 11:31:41

ale v nazvu originalniho clanku to je napsane - tea tree oil.

Odpovědět


Díky

Jana P.,2007-02-05 15:01:39

Díky, to jsem potřebovala vědět. Taky jsem si toho mohla všimnout sama.:o)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz