Zákaz obchodu s volně žijícími ptáky  
Evropská Komise oznámila, že zákaz na dovoz ptáků chycených ve volné přírodě do EU získá v průběhu tohoto roku trvalou platnost. Tento krok přichází poté, co byl v říjnu 2005 zaveden dočasný zákaz kvůli zjištění ptačí chřipky u ptáků v karanténě v Británii.

 

 
Kakadu žlutolící (Cacatua sulphurea) z Východního Timoru v Indonésii je na pokraji vymření.

Zákaz začne platit od 1. července 2007. Dovoz malých počtů volně žijících druhů do EU pro ZOO a některé chovatele bude stále možný.


Počty ptáků, s kterými se obchoduje a kteří patří na seznam Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES), tedy celosvětově nejohroženějších druhů, by měly poklesnout z 800 000 ročně na několik set.
Ročně se obchodovalo také zhruba s 1 000 000 ptáků, kteří nejsou na seznamu CITES. Dovoz těchto druhů bude také zastaven. Bude rovněž uchráněno až 60% volně žijících ptáků, kteří uhynuli dříve, než byli do Evropy dopraveni.

 



 

Zpráva byla s nadšením přijata partnery BirdLife Int. po celé Evropě, z nichž mnozí bojovali proti obchodu s ptáky po 20 let. „Plně schvalujeme rozhodnutí, které učinila Stálá komise pro potravní řetězce a zdraví zvířat EU,“ říká Dr. Clairie Papazoglou, ředitelka evropské části BirdLife International. „Zákaz dovozu ptáků chycených ve volné přírodě je velmi příznivý pro ochranu ptactva, přestože nařízení bylo přijato kvůli zamezení rozšíření nemocí a ne kvůli druhové ochraně.
Větší jistotu, že ochráníme právě ty druhy, které jsou ohroženy obchodem, můžeme mít teprve tehdy, pokud budou zákony připravovány na základě ochranářských kritérií.“



 

 

 

Čížek ohnivý (Carduelis cucullata) ze Severní, ohrožen.

Rozhodnutí EU bude mít velký dopad na ilegální a neudržitelný obchod s volně žijícími ptáky, který zdecimoval mnoho druhů na celém světě.

 

Zvětšit obrázek
Rýžovník šedý (Padda oryzivora) z Indonésie, ohrožen.

Komerční odchyt ohrožuje každý desátý celosvětově ohrožený druhu a 57% ohrožených druhů papoušků.

 

 

 

V USA byl obchod s druhy CITES zastaven již v roce 1992, Evropa tak byla doposud zodpovědná za 87% obchodu s volně žijícími živočichy.

 


Další informace poskytne:  Česká společnost ornitologická:  tel.: 777 579 542, e-mail: viktora@birdlife.cz

 

 






Lukáš Viktora


 

Autor:
Datum: 05.02.2007 19:46
Tisk článku

Související články:

Nový druh ptáka     Autor: Josef Pazdera (09.10.2006)



Diskuze:

..jiste dobra snaha...

jara cimrman,2007-02-09 17:58:20

...neni nez tuto snahu uvitat, ale bruselsti nam brzo zakazou nebo podchyti uplne vsecko co se tyka jakychkoliv ptaku.. jak to tak vypada......Vas Jara Cimrman

Odpovědět

Ochrana a ohrožení

jarda petr,2007-02-06 08:20:21

V této souvislosti mi přijde zajímavá nedávná studie v PLoS Biology, která dokazuje, že zápisem organismu na seznam ohrožených se jeho vyhlídky na záchranu zhoršují, protože nejrůznější individua po něm pak jdou jako po raritě. Ilegální odchyt a obchod s oficiálně chráněným druhem nabývají na intenzitě. Inu, neviditelná ruka trhu dosáhne i na chráněné tvory a rostliny. Dá se říci, že po nich šmátrá zcela cíleně a přednostně.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz