Nový druh ptáka  
Nový ptačí druh byl objeven v nepřístupných horách Jižní Ameriky. Byl nazván „pěnkavou z křovin Yariguies". Vědecké jméno nového druhu je Atlapetes latinuchus yariguierum.

 

Zvětšit obrázek
Nový ptačí druh: Atlapetes latinuchus yariguierum. (Foto: Conservation International)

Na objevení nového druhu pěvce v severních částech Kolumbie se kromě Jihoameričanů podílela také Evropanka z Národního přírodovědného muzea v Londýně Blanca Huertas. Druhové jméno Yariguie  pták dostal podle domorodých indiánů, kteří v této oblasti dříve žili a po nichž zde zůstalo již jen označení horské oblasti v hornaté části severní Kolumbie. Rodové jméno tohoto pěnkavovitého ptáka bývá někdy do češtinypřekládáno jako strnádek.
Objevený pták se liší od svých blízkých příbuzných, které žijí v jiných částech Jižní Ameriky tím, že má celá záda černá a na křídlech nemá bílé znaky. V jeho případě se ale nejedná jen barevné odlišnosti. To, že jde o nový druh, ukázalo až genetické, morfologické a hlasové srovnání.


Kolumbijský zástupce výzkumného týmu prohlásil, že dosud nikdo neměl ani tušení, že by takový pták v této odlehlé oblasti mohl žít. V souvislosti s novým objevem kolumbijské úřady rozhodly, že tato hornatá oblast se stane součástí národního parku.

Zvětšit obrázek
Nepřístupná oblast And v severní části Kolumbie je podle vědců domovem i dalších dosud nepopsaných živočichů.

Podle vedoucího expedice je štěstím, že objevu došlo, protože jinak by celá oblast zůstala nechráněna a kdo ví, jaký osud by tohoto opeřence čekal. Výzkumnému týmu se podařilo odchytit dva jedince. Pořídili jejich fotografie a odebrali vzorky tkáně pro DNA analýzu.


Je to poprvé v historii vědy co byl živý pták popsán jako nový druh a co toto zařazení posvětila mezinárodní komise pro zoologické názvosloví, aniž by měla k dispozici vycpaninu ptáka, nebo alespoň podstatnou část jeho tělních pozůstatků. Komise se ukázala být pokrokovou a rozhodla rychle, jen na základě fotografií a rozboru DNA testů. 

 

Účastníci výpravy tvrdí, že to není jediný dosud neznámý druh, který v těchto horách žije a že o tom brzo podají důkazy. Naznačují, že by mělo jít o nový druh motýla. A tak se zřejmě brzo do hor Kolumbie zase vrátíme.
Na závěr se sluší ještě dodat, že náklady spojené s expedicí hradila nadnárodní společnost BP, která zřídila nadační fond a která se v programech na ochranu životního prostředí již delší dobu angažuje.

Pramen: bbc.uk

 

 

Datum: 09.10.2006 19:17
Tisk článku

Související články:

Zákaz obchodu s volně žijícími ptáky     Autor: (05.02.2007)



Diskuze:

druh

Pan Býček,2006-10-16 12:02:14

Je to teda nový druh nebo poddruh nějakého už známého (Atlapetes latinuchus) ?

Odpovědět

:)

Pán Bů,2006-10-10 10:05:57

Vida, vida, kdo tvrdí, že již všechno známe? Nepotrvá dlouho a najde se i ten dinosaurus z Konga!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz