Endokanabinoidy proti Parkinsonově chorobě  
Látky v lidském mozku, které působí podobně jako kanabinoidy z konopí, jsou příslibem pro léčbu parkinsonismu.

 

 

Zvětšit obrázek
Robert Malenka, Stanford University

Objev amerických vědců otevřel novou perspektivu pro léčbu Parkinsonovy choroby, kterou v Evropě trpí zhruba každý šedesátý člověk ve věku nad 65 let. Neurologové Anatol Kreitzer a Robert Malenka ze Stanford University v kalifornském Palo Alto popsali ve vědeckém časopise Nature dramatický efekt kombinované léčby pomocí agonisty D2 receptorů a inhibitoru degradace endokanabinoidů.

 

 

Zvětšit obrázek
Anandamid – jeden z endokanabinoidů


Ztráta dopaminergních neuronů v substantia nigra, vede u postižených lidí ke změně aktivity bazálních ganglií, jež řídí pohyb. V zásadě tak dochází k inhibici přímé signální dráhy, jež usnadňuje pohyby, a excitaci nepřímé signální dráhy, která pohyb inhibuje. Výsledkem je hypokineze.

 


Kreitzer a Malenka zjistili na laboratorních myších, že nepřímou signální dráhu inhibují endokanabinoidy. U myší, kterým uměle navodili stav velmi blízký Parkinsonově chorobě, proto aktivovali D2 receptory prostřednictvím quinpirolu a zároveň u nich potlačili degradaci endokanabinoidů preparátem URB597 vyvíjeným kalifornskou firmou Kadmus Pharmaceuticals. Kombinovaná léčba měla nečekaně dramatický efekt. Myši se rychle uzdravily. Před léčbou se nedokázaly pohnout. Za čtvrt hodiny po léčebné kúře už čile běhaly.

 

A pro srovnání „marihuanový“ THC


„V podstatě byly myši úplně zdravé,“ řekl Robert Malenka v rozhovoru pro BBC. „Ukázalo nám to cestu k úplně novému způsobu léčby Parkinsonovy choroby.“
Podle Malenky však potrvá ještě mnoho let, než bude možné přistoupit ke klinickým zkouškám. Zároveň se obrátil na laickou veřejnost s upozorněním, že mechanismus účinku URB597 je zcela odlišný od účinků kanabinoidů z marihuany.
„Ten rozdíl je zcela zásadní,“ zdůraznil Malenka. 

 

Pramen: Nature

Datum: 12.02.2007 17:33
Tisk článku


Diskuze:

Anandamid

tegg,2007-02-14 10:18:47

Škoda, že se autor zapoměl zmínit, že se na objevení Anandamidu z velké části podílel čech - prof. L.O. Hanuš, absolvent UP Olomouc, byť to bylo na zahraničním pracovišti, Hebrew University of Jerusalem.

Odpovědět

zcela zásadní rozdíl?

sci-teq,2007-02-14 00:41:25

„Ten rozdíl je zcela zásadní,“ zdůraznil Malenka.
Snad až příliš hysterie od pana Malenky, ne?

Odpovědět


otázka

jarda petr,2007-02-14 03:24:48

To je otázka pro pana profesora Malenku.
Lze jej kontaktovat buď mailem na malenka@stanford.edu
nebo na adrese
Robert. C. Malenka, Stanford Univ, Sch Med, Dept Psychiat & Behav Sci, Nancy Pritzker Lab, Palo Alto, CA 94304 USA

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz