Blahodárné sinice  
Byly to sinice, které jako první začaly produkovat kyslík a změnily tak atmosféru na Zemi? A kdy se tak stalo?

 


 

Zvětšit obrázek
Sinice jsou jedny z nejstarších organismů. Sehrály také rozhodující úlohu ve vytváření kyslíkaté atmosféry na Zemi.

Pro mnoho z nás je přítomnost kyslíku naprosto samozřejmá, i když většina tuší, že kdybychom se ocitli na Marsu bez kyslíkové bomby, tak by nám tamější atmosféra tak okouzlující, jako na obrázcích z marťanských Roverů, nepřipadala. Ani naše domovská planeta nebyla vždy tak přívětivá ke kyslíkomilným tvorům jako jsme my. Na počátku se atmosféře Země nenacházel téměř žádný kyslík a jeho přítomnost výrazně vzrostla až někdy před 2,3 mld. let na 10-5 jeho současné koncentrace. Za tímto pro evoluci klíčovým jevem stály sinice. Většina biologů se shodne na tom, že to byly právě sinice, které jako první získaly schopnost produkovat kyslík jako odpadní látku v rámci fotosyntézy spojené se štěpením molekul vody. Otázkou ale je, kdy se tak stalo?


Zřejmě to nebylo později než před 2,3 mld. let, protože není znám jiný významný zdroj kyslíku než právě reakce v sinicích, který by tehdy umožnil takový růst koncentrace vzdušného kyslíku. Tomitani však tvrdí, že sinice jsou starší, protože v některých z nich se nacházely zvláštní buňky, heterocysty, umožňující fixaci dusíku i za přítomnosti kyslíku.

Zvětšit obrázek
Díky své jednoduché stavbě mají obrovskou schopnost přežívat nepříznivé podmínky. Vyskytují se jak na pouštích, horských pramenech, ve znečištěných a odpadových vodách, radioaktivních vodách, tak v polárních oblastech. Na Zemi jsou už 3,5 mld let. (Great Salt Lake, Utah)

K čemu by byly sinicím takové buňky, pokud by v atmosféře nebyl kyslík, není potřeba nějak rozvádět. Proto Tomitani předpokládá, že určité typy sinic existovaly už dříve. Sinice však zřejmě nemohly existovat před 3,4 mld. let, protože v jihoafrických sedimentech nazývaných Buck Reef Chert nebyly nalezeny žádné stopy po produkci kyslíku, přestože byly nalezeny stopy fixace uhlíku pomocí anoxygenní fotosyntézy, což by znamenalo, že za tyto sedimenty nesou zodpovědnost organismy schopné fotosyntézy, které využívají jako zdroj elektronů ne molekuly vody, ale např. molekulu vodíku, nebo jinou anorganickou molekulu.


Na to, jak mohl vzniknout oxygenní systém fotosyntézy, který mají i současné rostliny, existují různé názory. Podle jedné teorie kdysi existoval (a možná ještě dnes někde existuje) společný prapředek, Protocyanobacterium, který měl geny kódující jak fotosystém I, tak fotosystém II a zároveň vlastnil přepínač, který mu umožňoval podle pořeby aktivovat jeden, nebo druhý systém. U některých vývojových linií pak došlo k vymizení fotosystému I (Rhodopseudomonas palustris), u jiných fotosystému II (Chlorobium tepidum) a u jiných mohla mutace v genu kódujícím regulační spínač způsobit, že se tyto dva fotosystémy začaly vyskytovat společně. Toto se ovšem mohlo uskutečnit jen za podmínky, že se součástí celého systému stal i systém umožňující dodávání elektronů do fotosystému II. Nejlepším kandidátem na funkci dodavatele elektronů se zdá být manganový atom, a proto by posledním krokem v evoluci sinic bylo trvalé připojení manganového komplexu k fotosystému II (funkce vápníkového atomu v současném Mn4C a komplexu však zůstává záhadou), který by štěpil vodu za zisku elektronů a těmi by nahrazoval chybějící elektrony ve fotosystému II.

Pramen: Allen, J.F.& Martin, W. Nature. 445. 610-612 (2007)


 

Datum: 28.02.2007 18:51
Tisk článku

Související články:

Mikroreaktory v podobě živých kapiček vyrábějí vodík pro energetiku     Autor: Stanislav Mihulka (28.11.2020)
Seznamte se s thiolávou, specialistkou na sopečné erupce!     Autor: Stanislav Mihulka (25.04.2017)
Konec křídy a vražedný vodní květ     Autor: Vladimír Socha (27.03.2017)
Mohl život přežít náraz do Země?     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2013)
Jedlé sinice na střechách Bangkoku novinkou v městském farmaření     Autor: Stanislav Mihulka (31.08.2013)



Diskuze:

kyslikova bomba

voyo,2007-03-01 12:24:55

heh, no kyslikovu bombu som este nevidel :)
a ak si dobre pamatam kyslik sam o sebe je dost jedovaty.
takze pravdepodobne ste mysleli vzduchovu a nie bombu ale napr. flasu/nadobu ( al. vzduchovy dychaci pristroj)
to len tak na okraj :)

Odpovědět


je mi lito, ale...

kk,2007-03-02 22:40:31

Jen tak na okraj se tu krasne a sebevedome ztrapnujes.
Kyslikovu bombu jsi nevidel, takze neexistuje.
Tvuj mozek sem taky nevidel, plyne z toho neco?

Odpovědět

Vznik kyslíku:

JosefŽ,2007-02-28 20:42:43

Kyslík vznikal i fotolýzou z vodních par v horních vrstvách atmosféry působením ultrafialového záření,hromadil se v atmosféře.Lehčí vodík z ní unikal. O vzniklém množství(až čtvrtina dnešního množství) se vedou spory.Dilema: Ozón chrání před ultrafialovým zářením,které rozkládá organické sloučeniny,kyslík v atmosféře ale vylučuje vznik složitých organických látek z neživé hmoty.Enzym superoxidismutázu,který používají živé buňky na ochranu před škodlivými účinky kyslíku měly podle Lumsdena a Halla už organismy,jejichž předkové existovali ještě před vznikem fotosyntézy.

Odpovědět


kyslíííííík

Martin,2007-02-28 21:59:31

Pred pár rokmi som videl v telke dokument, v ktorom sa hovorilo, že prvý voľný kyslík sa z atmosféry rýchlo strácal, lebo reagoval s dvojmocným železom a vznikal trojmocné oxidy železa. Až keď zreagovalo všetko odstupné železo, tak sa kyslík mohol začať hromadiť. Túto teóriu tam dokladali nálezmi mocných vrstiev hornín zodpovedajúceho veku s veľkým obsahom Fe2O3.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz