Znovuzachycená energie – úspora nebo reklamní trik?  
Zastánci zdravého životního stylu pálí jouly v nejrůznějších posilovnách. Proč by měla jít tato energie pánu bohu do oken?

 

 

V hongkongském klubu si mohou vyznavači rotopedů a spinningových kol rozsvítit pět šedesátiwattových žárovek. Ale nesmějí se flákat, jinak zavládne šero.

Svět objevil „znovuzachycení energie“ (v anglicky psané literatuře je označováno jako „energy recapture“). Například jedno hongkongské fitness-centrum  využívá energii z rotopedů k osvětlení tělocvičny. Pot cvičenců se tak, obrazně řečeno, mění na světlo. Podobných energetických úspor se nabízí mnohem více. Například podchody pro chodce by mohly osvětlovat zdroje světla napájené energií kroků chodců. Chce to „jenom“ ten správný povrch chodníku, který by zachytil energii z každého šlápnutí.

Zvětšit obrázek
Podchody by mohlo ozařovat světlo generované kroky chodců.
P.S. Mám obavy, že když půjdu takovým podchodem v noci sám, tak tam bude tma jako v pytli, i když budu dupat jako slon.

Vojáci uvažují o tom, že by zachycená energie z pohybů těla mohla napájet miniaturní chladničku, v které si voják nese léky. Jedna nizozemská diskotéka instalovala podlahu, která je složená z piezoelektrických krystalů a rozsvěcí se díky křepčení tanečníků.

 


Skvělé nápady. Ale jen do chvíle, než si vezmeme tužku a papír (ekologicky založenější čtenáři si mohou psát výpočty venku klacíkem do písku, aby „šetřili naše lesy“). Když jede v onom hongkongském fitness centru na plný výkon všech 13 rotopedů, rozsvítí to pět šedesátiwattových žárovek. Náklady na instalaci celého zařízení šetřícího energii dosáhly 15 000 dolarů.   Pokud budou všechny rotopedy plně vytíženy 10 hodin denně, vrátí se investice za 82 let. Kalkulace kolem návratnosti se ale poněkud změní, když vezmeme v potaz, že klub rozjel reklamní kampaň, jejíž ústředním mottem je heslo: „Powered by YOU“ čili „poháněno či napájeno VÁMI“. Zvýšený zájem ekologicky uvědomělých zákazníků může brzy vyvést fitness centrum z červených účetních čísel.

 

Zvětšit obrázek
Také domácí větrné turbíny jsou příliš drahé, než aby představovaly řešení.

Odborníci na energetiku přiznávají podobným projektům osvětovou roli. Lidé si uvědomují, že energie, kterou dnes a denně spotřebovávají, není samozřejmostí a musí být někde vyrobena. Na „znovuzachycenou energii“ ale shlížejí se skepsí. V Nature se k této otázce vyjádřil manchesterský energetický konzultant Graeme Bathurst.

 

„Tak zvaná ´energie zadarmo´, která pochází z místních zdrojů, jako jsou například místní větrné turbíny instalované mnoha společnostmi a domácnostmi, není ve skutečnosti zadarmo. Vysoké náklady na instalaci těchto zařízení dělají z těchto strategií spíše reklamní triky nebo ´zelenou reklamu´. Ve skutečnosti se tu úspor nedosahuje,“ říká Bathurst.

 

 

Zvětšit obrázek
Snad jen u diskoték by sporé osvětlení zajišťované dupotem křepčících návštěvníků asi nevadilo. Naopak.

Svítící podlaha nizozemské diskotéky stála 260 000 dolarů. Tahle suma se nemůže klubu vrátit jen v uspořené energii. Pokud dosáhne návratnosti, pak jen díky „zelené reklamě“ a zvýšenému přílivu ekologicky nadšených tanečníků.

 

Podobně vidí Bathurst i kalkulace domácích větrných elektráren.
„Nevyrobí dost energie na to, aby se zaplatily jejich pořizovací náklady. Města prostě nejsou dost větrná. Vynaložené peníze se vám nikdy nevrátí,“ říká Bathurst.
„Je to všechno příliš drahé,“ říká expert o „znovuzachycené energii“. „Je to jistě hezký a zajímavý nápad. V současné době je to ale spíš jen záležitost reklamy a zábavy.“
 
Pramen: Nature

 

 

 

Datum: 03.03.2007 22:44
Tisk článku


Diskuze:

Spirometria

Stanislav Bandur,2012-11-29 19:58:03

No nie som žiadny športovec ale keď som bol na spirometrii, tak tých 10W, 20W, 30W a 40W bola úplná pohoda-lahoda. Najhošie bolo keď to sestričky prestalo baviť (2min na jednu zmenu) a hodili mi tam naraz 100W poviem vám, že 2min šlapať bolo pekne o hu... Na prirovnanie bola to hranica, keď prestávate sedieť na sedadle a začínate vstávať (ultrapasívny športovec ani TV nepozerám).

Odpovědět

cosi

Vilda,2007-03-18 14:13:51

Promiňte, ale tady na oslu se to opravdu přehání s anti-ekologickými tendencemi obhajovanými pseudoracionálními argumenty. Není to pořípad pouze tohoto článku, který je spíše vtipný. K manipulaci tu dochází ne chybnými propočty, ale spíše vynecháváním podstatných informací(snad ne jejich neznalostí!).
Všechny technologie vyráběné ve velkých množstvích se mohou zlevnit. Nepřijde vám divné, že si můžete koupit televizi , kde výroba ploché obrazovky je obrovsky technologicky náročná, téměř za stejnou cenu jako solární panely téže velikosti? Kolik procent obyvatelstva má doma s.panely? Tak by se dalo pokračovat do nekonečna, ale myslím že za takovouto hádkou je spíše pohodlnost, lenost a neschopnost představit si že by zásadní změny mohly proběhnout.
Co se týče "reciklace energie", která je zde opravdu zesměšněná výběrem těch nejtrapnějších příkladů - je hezké napsat článek o tomto tématu a nezmínit recyklaci tepla v klimatizačních systémech, která se běžně používá a instaluje v ekologických domech, atd už se mi nechce psát...

Odpovědět


Solární panely

Bikkhu,2007-11-20 09:33:41

Solární panely jsou totiž výrobně složitější a dražší než obrazovka ploché televize, popřípadě stejné (u drahých typů obrazovek). Skládají se stejně tak z tranzistorů z monokrystalického křemíku.

Odpovědět

posledny model veter. elektr.

stefan,2007-03-15 00:37:33

na odstranenie hlucnosti vysoko vykonnych veternych elektrarni sa posledne zacina pouzivat rotor z dreva...

Odpovědět

divné počty

Vlastimil Čech,2007-03-07 18:11:56

jaksi divné počty řekl bych, máte přátelé:
1-vystoupí-li 75 kg člověk na žebříku 1 m vysoko, vykonal práci 750J.
2- dokázal-li by ty 3 příčle zdolat za vteřinu, což není tak ohromná zátěž : (..je-de-na-dva-cet...)podal výkon 750W...
3- připustíme-li ztráty 30% podává použitelný výkon 500W.
Představte si ku příkadu 9-ti příčkový žebřík, nejste schopni na něho vystoupat za 3 vteřiny? určitě nebudete muset běžet jako veverka v kleci...
4- Dle teplotechnické ČSN vydává pracující osoba okolo 300W tepelného výkonu. Pokud by bylo toto teplo odváděno a pomocí tepelného čerpadla zvyšována teplota media (asi vzduchu, že) je možno i toto teplo využít a bilance se výrazně zlepší.
Takže jakých 100W, páni fysikové.

Odpovědět


cyklistika je vytrvalostní pohyb ..

joe,2007-03-08 22:18:39

.. ty si to pleteš se sprintem. Ano, po dobu několika vteřin dokáže cyklistický specialista na sprint dosáhnout výkonu až 2 kW. Vydržet hodinu 100 W výkonu je u rekreačního cyklisty docela dost. A tebou uváděných 300 W je spotřeba, ne výkon. Výkon na rotopedu z toho může být tak 50 W.

(Kup si kolo, najdi si vhodnej dokopec, změř si to, a pak počítej. :')

Odpovědět


technomagoři

to je jedno,2007-03-09 15:04:05

Když to teplo budeš odvádět tak se dotyčný leda nachladí a už nebudeš odvádět nic protože pude marodit :-D

Čerpat lidký teplo "pracující osoby" na výtápění...a pak ním topit pánu generálnímu řediteli v kanclu ne ? :-)))
ať žije pokrok (jepičím životem).

Fakt dobrý mentální výkon, mozek prý spotřebovává až 30% energie těla a přez hlavu uniká až 50% tělesného tepla, nechceš si omotat hlavu tepelnýma trubicema ? ;-)

PS: Chtěl bych vidět jak dlouho bys vydržel na ten žebřík hópat, tahle může počítat jenom blbec který sedí celý den u kompa.

Odpovědět


S tim zebrikem je ale blbost.

Luda,2007-03-15 14:28:30

Doporucuji panovi zajit za nejblizsima hasicema, co maji podarane dlouhy zebrik ... at predvede jak ho vybehne rychlosti 1 vyskovy! metr za 1s. A nejlepe tak 10x po sobe :-)

Jinak nemusi shanet hasice, staci to simulovat drepy. Rekneme ze za jeden drep prekona nahoru (dolu pomuze gravitace) 0.7m (a to mu jeste pridavam, protoze ne celou svoji vahu zveda o tuto vysku). Pokud tu mluvil o 1m/s na zebriku (kvuli vypoctu) tak udela za sekundu 1.42 drepu ... aby nejakou rozumnou praci vykonal, tak ho ot nechame delat min 5minut za ty udela "jen" 428 drepu ... coz neni tak ohromna zatez, ne? :-) .... no abych nezral, tak mu dame jen 300 drepu ne? Se musi zdrzovat tim otravnym pohybem dolu (ale prave z toho by se dala brat ta pohybova energie)

Odpovědět

Cyklisté

Starouš,2007-03-05 21:29:14

Lepší "hobby" cyklista může jet cca 200-250W, ale to už se musí hodně snažit.
Krátkodobě (minuty) se dá jet 400W.
Nejlepší profíci jsou schopni jet hodinu k 500W, ale to není trénink, ale závod.

Pravdu má Marble: místo spinningu jet na kole do práce, na nákup ap.
a) Ušetří se za světlo, vytápění, klimatizaci fitnesscentra.
b) Ušetří se i čas.

Odpovědět

byl bych k tem blaznum schovivavy

noi,2007-03-04 22:09:47

Podle mne vubec nejde o uspory a ani bych nerekl, ze to je zamerene na ekologicky uvazujici spolecnost. Proste pocit, ze pri tom silenem slapani na rotopedu aspon rozsvitim zarovku muze byt prijemny (a nezajima me, zda usetrim el. energii). Stejne tak na diskotece muze byt legrace, kdyz kolisa osvetleni s intenzitou dupani. Proste oboji je urceno pro zabavu a ne aby to bylo ucelne.

Odpovědět

zlevneni

Jirka,2007-03-04 20:58:51

A nejsou ty rotopedy tak drahe jen proto, ze byly vyrobeny na zakazku pro jedno fitness centrum? Mozna i ty vetrne elektrarny by mohly byt levnejsi, kdyby se jich vyrabelo vic.

Odpovědět


zlevnění

Ocean,2007-03-05 12:06:14

Pokud jde o železo a hliník na větrníky, ty už o moc méně energie na svou výrobu než potřebují dnes ani v budoucnu potřebovat nebudou - nezlevní - nevyplatí se. U dynama v rotopedu a svítilnách na diskotéce zatím většinu nákladů netvoří výrobní energie a bude se to zlevňovat, ovšem asi nikoli na rentabilní úroveň.
Ty šedesátiwattové "žárovky" třeba mohly být zářivky nebo co (ztraceno v překladu). Ale stejně je to divné. člověk na rotopedu by měl být schopen vyrábět asi tak 200 W. Asi 70W spaluje, jen když leží.

Odpovědět


blázníš ?

to je jedno,2007-03-05 16:41:47

70 jen když leží ... jenomže tuhle energii nevyužiješ. Využiješ jenom mechanickou - šlapání a našlapat 100W je pěkná fuška i rozhýbat pitomý cca 10W dynamo na kole je dřina (velké mechanické ztráty třením o pneu). 200W ? tak dvě šlápnutí ze všech sil a končíš, však si to skus ty chytráku, sežeň si 200W motor přidělej převodem 1:1 na pedály kola (stacionárně upevněnýho) zapni a schválně jak dlouho ten motor udržíš stát, tě to potáhá během vteřiny :-))))

Odpovědět


Tak se to nezjistí

Zdenek,2007-03-05 17:32:57

Když motor stojí, bere asi 10× víc energie, než při normálním běhu při zátěži. Navíc převod 1:1 taky dost pokulhává, protože otáčky cyklisty při uváděném výkonu 300W jsou jinde než třeba 3000 ot/min u motoru. Prostě by se muselo připravit 200W dynamo a vidělo by se.

Odpovědět


kdo chce najde spusob kdo nechce najde duvod

to je jedno,2007-03-08 19:37:16

Takze muj motorek ktery tu mam 12V/9W kdyz ho drzim bere 90W HAHAHAHAHA to by zacal okamzite horet a snim i zdroj se ktereho ho napajim, uz ty drogy neber. Zastaveny motor ma vetsi proud ale desetinasobek to neni ani nahodou (a jde to merit takze jde presne rict jakou zatez by clovek drzel)
Prevod 1:1 je kvuli fair-play aby byl eliminovan jinak u kol pouzivany prevod do pomala (do sily) coz je ekvivalent vetsi paky. Nikde neni psane ze musis pouzit motor staveny na 3000ot, muzes pouzit motor staveny treba na 5ot/s.

Odpovědět

Výkon rotopedů

P_V,2007-03-04 17:30:07

"Když jede v onom hongkongském fitness centru na plný výkon všech 13 rotopedů, rozsvítí to pět šedesátiwattových žárovek."
23 W na člověka? To se ti športovci pěkně flákají! :-) A i kdyby, nevím proč se v této huráekologické instalaci používají klasické žárovky, zelených to bubák.

Odpovědět


brainiac

Martin,2007-03-04 17:46:57

Na Discovery Channel bežal nedávno seriál Brainiac. Ľudia posielali partii bláznivých vedcov svoje vedecké nápady a tí ich testovali.
Mňa zaujal jeden nápad - slečna chcela vedieť, či škrečok behajúci v kolese vyrobí dosť elektriny na sprevádzkovanie televízora. Nestačilo to, elektriny bolo dosť akurát tak na rozsvietenie žiarovky (o príkone tam reč nebola), ale ak také niečo dokáže krpatý hlodavec, o čo väčší výkon podá človek. Len to využiť.

Odpovědět


výkon

Arccos,2007-03-05 13:04:15

Výkon trénovaného cyklisty je při plném nasazení asi 300W.

Odpovědět


Kdybyste měl ponětí o elektronice,

Bikkhu,2007-11-20 10:53:34

tak byste věděl že úsporná zářivka je citlivá na změny napětí a kmitočtu, např. se nedá stmívat. Obyčejné žárovce to nevadí, když bude šlapat jenom málo lidí, prostě bude jenom svítit míň, když jeden tak bude žhavit.

Odpovědět


Bude to asi principem žárovky

Karel Rott,2009-01-01 21:52:35

Žárovka svítí podle dodané energie. Málo energie, vlákno pouze žhne, hodně energie vlákno se rozsvítí. Ale výbojky mají jen dva stavy. Buď svítí nebo ne.

Odpovědět

drevené vrtule

Martin,2007-03-04 09:25:35

Podobně vidí Bathurst i kalkulace domácích větrných elektráren.
„Nevyrobí dost energie na to, aby se zaplatily jejich pořizovací náklady. Města prostě nejsou dost větrná. Vynaložené peníze se vám nikdy nevrátí,“ říká Bathurst.

A čo keby sa stožiare a vrtule vyrábali z obnoviteľného zdroja, čiže z dreva? Veď aj prvé lietadlá mali drevené vrtule a fungovali spoľahlivo pri iných otáčkach...
Samozrejme, drevené drôtiky a magnety by asi moc dobre nefrčali, tie by museli byť z kovu ako doteraz :)

Odpovědět


Ze dreva? Tak zarahnem bobry

Sam,2007-03-04 23:53:47

kdyby se jako material pouzilo drevo, musela by se ta elektrarna obnovovat kazdy rok.
A krom toho to neresi ten hlavni problem podobnych obnovitelnych zdroju a to ze pri jejich vyrobe se zpravidla spotrebuje vic energie, nez jsou podobna zarizeni schopna za dobu sve zivotnosti vyrobit.
Jedine, ze by se do vyroby zaprahli napriklad bobri Obnovitelni jsou, z ekologickeho hlediska problem taky neni, drevo opracovavat umi, makali by zadara ...
Ted uz jenom, najit nekoho, kdo to bobrum radne vysvetli ...

Odpovědět


drevo

Martin,2007-03-06 09:11:06

Neviem o tom, že by napríklad takí Holanďania stavali veterné mlyny s trvanlivosťou jeden rok...
Je to len vecou impregnácie a výberu vhodného druhu dreva.

Odpovědět

rotopedy

Marble,2007-03-04 08:43:04

Kdyby ti lide misto sviceni rotopedy vzaly realne kolo a nejakou jizdu autem nahradili jizdou na kole, hned to vyjde zajimaveji ... pak se "nesetri" nejakych par desitek watu (vykon cloveka + ucinnost), ale nejmene pak kilowatu (vykon auta). Proste setreni, ktere ma mit vyznam je treba resit trosku podstatnejsi zmenou obvyklych veci ...

Odpovědět


Svätá pravda,

Martin,2007-03-04 09:21:59

ako hovoríme my materialisti...
Ale ani taký rotoped by nemusel byť od veci, keby na ňom sedel najslávnejší slovenský cyklista Miki Dzurinda a vyrábal elektrinu, aspoň by bol prvýkrát v živote užitočný :)

Odpovědět

třeba

CC,2007-03-03 23:36:28

to jednou taky zlevní... asi nikdo by nechtěl celou planetu pokrytou rozvodnou sítí, byť by to vyšlo sebeekonomičtěji

Odpovědět


Přece nejde o zlevnění

Ostap Bender,2007-03-04 00:27:06

Přece nejde o zlevnění, cena odráží mimo jiné i energetickou náročnost výroby. Právě tady vzniká paradox, kdy se často na výrobu "úsporného zařízení" spotřebuje podstatně více energie, než kolik jí toto zařízení posléze v nějakém rozumném horizontu vydá.

Odpovědět


zlevnění

Ocean,2007-03-05 12:00:21

Pokud jde o železo a hliník na větrníky, ty už o moc méně energie na svou výrobu než potřebují dnes ani v budoucnu potřebovat nebudou - nezlevní - nevyplatí se. U dynama v rotopedu a svítilnách na diskotéce zatím většinu nákladů netvoří výrobní energie a bude se to zlevňovat, ovšem asi nikoli na rentabilní úroveň.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz