Stealth gonorrhoeae - neviditelný tripl  
Stejně úspěšně jako letadla vybavená technologií stealth, pohybující se neviditelně bojištěm, se v lidské populaci šíří kapavka, kterou mutace v genu PIP udělala pro běžné testy neviditelnou.

 

 

Zvětšit obrázek
Kapavku způsobuje bakterie Neisseria gonorrhoea neboli gonokok.

Některé Neisserie jsou normální flórou našich úst a nosohltanu. Jsou ale i takové, které způsobují zánět dýchacích cest, pneumonie, zánět mozkových blan (meningokoky).  Některé z Neisserií mají na svědomí pohlavní chorobu lidově označovanou jako tripl. Původce většinou známe pod starším názvem gonokok. Chorobě se říká kapavka, gonorrhoeae, případně gonorea.

 

Zvětšit obrázek
Magnus Unemo

Delší dobu zdravotníky znepokojuje celosvětové šíření rezistentních kmenů baktérií na penicilin a tetracyklin, odolnější se stávají i ty co způsobují kapavku. Tento článek ale není pláčem nad rostoucí odolností těchto baktérií vůči antibiotikům, jde o něco zcela jiného. Řeč je o bakteriích, které prošly mutací, která je vybavila něčím, co je činí „neviditelnými“. Ve zdravotnické hantýrce se pro ně začíná používat termín „stealth“.

 

Rostoucí převaha těchto kmenů způsobujících kapavku, ale unikajících testům, byla zjištěna v Austrálii, Novém Zélandu, Velké Británii,Skotsku a v Dánsku.  Od vědců nyní zaznělo varování. Bez dalších průtahů, je potřeba zavést na klinikách nový způsob testování, který by kapavku detekoval nejméně dvěma nezávislými testy.

 


Omlouváme se, ale Google tento obrázek označil za  urážlivý a byli jsme nuceni jej smazat.
Velký šourek nemusí být předností. Může jít o jeden z možných projevů kapavky.

Celý problém vyvstal proto, protože enzym  prolyliminopeptidáza (PIP), o kterém se soudilo že je ve všech kmenech gonokoka, a jehož přítomnost sloužila jako základ diagnostických testů, již všechny kmeny nemají. Postarala se o to mutace, nebo delece v PIP genu, která způsobuje, že gonokoky tento enzym již netvoří.

 



Omlouváme se, ale Google tento obrázek označil za  urážlivý a byli jsme nuceni jej smazat.
Bílá tekutina objevující se na špičce penisu není ejakulátem. Jde o kapky hnisu, které místo spermií obsahují infekční gonokoky.

Gonokoky se ukázaly být organismem, který proti mutacím svého genomu toho moc nenamítá a hojně je provozuje během celého svého života. To z něj dělá přizpůsobivého parazita schopného rychle reagovat na změněné podmínky.

Tak se nyní i stalo. Vyskytly se u něj zmutované formy, které si z testu, který je celá desetiletí bezpečně detekoval, dělají srandu.

 

Magnus Unemo, mikrobiolog ze švédské Orebro University Hospital se svými kolegy zkoumali 41 vzorků jimž PIP enzym chyběl. Jednalo se o vzorky gonokoků odebraných pacientům na Novém Zélandě a ve Skotsku a šlo o záchyty provedené v letech 2001 a 2004.  Zajímalo ho, zda tyto kmeny jsou rozšířeny šířeji. Jeho závěr je krajně nemilý.

 

 

 

Rozšíření je globální

Zvětšit obrázek
Bakterie způsobující kapavku žije a množí se v děloze, vaječnících, děložním čípku, v močové trubici mužů i žen. Může růst i v hrdle, ústech, konečníku i ve spojivkovém vaku. Z těchto míst se lze také nakazit.

Vzorky z Nového Zélandu a Skotska a 83% vzorků gonokoků z Austrálie jsou k nerozlišení, nebo velmi podobné, od těch, které sužují Angličany a Dány. To znamená, že se tyto rozšířené kmeny vyvinuly ze stejného zdroje (jednoho kmene), ale nyní jsou již rozšířeny po celém světě.

 


Původně byl "stealth" kmen gonokoka znám jen jako cirkulující mezi homosexuály. To už ale není pravda. Tou dobrou zprávou na celé záležitosti je, že gonokok sice přišel o PIP gen, ale naštěstí si uchoval citlivost na antibiotika. Léčba je tedy možná.
Příznaky kapavky se objeví obvykle 2 až 10 dní po styku s bakterií. U žen se většinou objeví zelený, žlutý nebo bělavý výtok z vagíny. Někdy ženy pociťují bolest v podbřišku a pánvi. Zpočátku to je ale jen pálení při močení.  Někdy se objeví svědění očí, případně zánět spojivek. V rozvinutějším stádiu nemoci někdy dochází ke krvácení mezi periodami. Ale i začínající tok vulvy nebo pálení hrdla by měly být pro ženu varovným signálem. Ženy mají většinou mírnější potíže než muži. U mužů se vyskytuje bílý výtok z penisu, někdy jsou oteklá varlata.

 

Kapavka se ale někdy také projevuje jako jednostranný zánět kloubů například na koleni. Příznaky kapavky se nemusí vyskytovat současně a míra jejich projevu je různá, proto je často dlouho přehlížena. Při kapavce se podávají antibiotika, přičemž je nutné léčit oba (všechny) sexuální partnery. Všechna antibiotika musí být dobrána a léčba musí trvat až do úplného vyléčení.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Penis ani vagína nemusí být napadeny. V případě orálního sexu může být projevem nastupující kapavky jen otok lymfatických uzlin.

V tomto článku uvádíme fotky, které mnohé pohorší. Nicméně, přesto tak činíme.  Hlavně proto, že kapavku si mnozí z nás představujeme tak trochu jako rýmu, kvůli které se není potřeba vzrušovat. Riziko spojené s kapavkou ale má k žertování hodně daleko. Často navozuje trvalé poškození varlat a vejcovodů a způsobuje trvalou neplodnost. Přitom neplodnost nemusí být tím nejhorším, co nás ve spojení s kapavkou může potkat. Na tuto rýmu se totiž i umírá. Ostych proto musí stranou a příznaky uvedené na fotografiích bychom si měli všichni dobře zapamatovat. Negativní výsledek z laboratoře totiž nemusí být tím, za co se vydává.

 


Pramen:

Sexually Transmitted Infections (vol 83, p 47)

 

 

 

 

 

 

Datum: 16.03.2007
Tisk článku


Diskuze:

Pomoc

,2009-04-11 17:44:32

Redakce se omlouvá, ale Google adsence vyhodnotil naše obrázky v článku a část diskuse jako pornografickou a odporující zásadám slušnosti a byli jsme nuceni obrázky i diskusi smazat.
Je nám to líto ale hrozili nám sankce :(
Domluvit se s Googlen nešlo.... neakceptoval vysvětlení, že jde o odborný článek o nemoci... :(

Odpovědět

nezájem?

saša,2007-08-10 21:05:04

Článek si přečetlao víc jak 4000 lidí, hodnotilo 36 a jen 6 vedlo diskusi... o něčem to vypovídá.

Odpovědět

Co klasická kultivace a mikroskopie

Mikrobiolog,2007-03-19 09:19:59

Co klasická mikroskopie a kultivace. Je pravda, že z atypických kokalizací to je obtížné. Rychlotesty, zvlášť založebé jen ne jednom znaku jsou vždycky problematické

Odpovědět


No..

Marian Varga,2007-04-24 21:17:28

..je pravda, že by to asi pomohlo k identifikaci tohoto gonokoka, ale na druhou stranu by testy byly zdlouhavější než v případě "rychloidentifikace" PIP..

Odpovědět

To je

Colombo,2007-03-17 20:04:42

učiňená Sodoma a Gomora:)

Odpovědět

dobré

pavel,2007-03-17 07:51:18

dobře, že tento článek vyšel. Fotky nepohorší a kdo nechce, ať je nečte. víc těchto detailních fotek, aspoň to pomůže k celkové informovanosti

Odpovědět

interesantni

j.f.,2007-03-16 17:10:56

hmmm, tak to teda cumim. Presvedcili jste mne, abych si daval vetsiho bacha. Tak to vam teda pekne dekuju. j.f.

Odpovědět

To mi pripomina:

vondr,2007-03-16 13:06:55

Manžel navštíví doktora své manželky.
Doktor: „Tak ten test jsme u vaší paní udělali. Bohužel se nám ale pár výsledků pomíchalo. Vaše paní má buď Alzheimera nebo kapavku.“
“Co budu dělat?“
“Nejlépe, když uděláte se svojí paní výlet a vysadíte ji někde daleko od domova. Když najde cestu domů, už bych s ní nespal!“

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz