Boj o Pluto ještě neskončil  
Sedm měsíců po překvalifikování má Pluto loajální zastánce. V Novém Mexiku je Pluto stále ještě považováno za planetu.

 

 

Joni Marie Gutierrez (Legislature New Mexico, State Capitol, Santa Fe, NM)

Zákonodárci v americkém státě Nové Mexiko (New Mexico, USA) předložili rezoluci, která by obnovila dřívější postavení Pluta a vrátila ho z trpasličích planet zpět mezi planety.

 

Zvětšit obrázek
Planetolog Alan Stern Kredit: SWRI

V návrhu zákona je i zavedení zvláštního dne k uctění Pluta: 13. března - výročí oznámení objevu Pluta Mezinárodní astronomickou unií (IAU, International Astronomical Union).

 

 

Letos to bylo již 77 výročí. Stejná organizace vloni na svém 26. valném shromáždění IAU v Praze (14. do 25. srpna 2006) Pluto „degradovala“ - přesunula ho ze skupiny planet mezi trpasličí planety (viz Pluto už jen „trpasličí planetou).

 

Alan Stern a sonda New Horizons (principal investigator NASA). Kredit: SWRI

 

Percival Lowell (13.3.1855 - 12.11.1916) zahájil pátrání po 9. planetě již v roce 1905 na Lowellově hvězdárně, ale objevení Pluta se nedočkal. Proto byl objev Pluta oznámen v den Lowellových narozenin - 13. března 1930.

 

Zvětšit obrázek
Srovnání Pluta, Charona a Severní Ameriky. Kredit: SWRI


„Bude to rozhodnutí legislativy státu Nové Mexiko, jestli umožní, aby bylo Pluto, nacházející se na excelentní noční obloze Nového Mexika, opět uznáno planetou,“ řekla Joni Marie Gutierrez, předkladatelka návrhu zákona.

 

Kalifornští zákonodárci se pustili do podobného legislativního návrhu vloni. Zašli až tak daleko, že tvrdili, že „degradace Pluta, snižující počet planet, které budou dostupné lídrům pro legislativu, povede až k novému přerozdělení legislativy a k dalším nevhodných politických reformám.“

 

 

Zvětšit obrázek
Pluto. Kredit: Eliot Young (SwRI) et al., NASA

Stát Kalifornie potvrdil zvláštní sympatie k Plutu proto, že má společné jméno s „nejslavnějším kalifornským animovaným psem a zvláštním způsobem tak spojuje kalifornské dějiny a kulturu“. (Jméno Pluto navrhla 11letá školačka z Oxfordu Venetia Burneyová, poněvadž obsahuje iniciály Percivala Lowella.)

 

 

Zvětšit obrázek
Pluto se 4 měsíci. Kredit: NASA/ESA

Kalifornští zákonodárci také řekli, že „méněcenné“ zařazení Pluta způsobí „psychologickou újmu některým obyvatelům Kalifornie, kteří se ptají na své místo ve vesmíru a dělají si starosti s nestálostí konstant“.


 

Návrhy, které bojovaly proti rozhodnutí IAU, zanikly na konci roku 2006 po zasedání legislativní sekce státu Kalifornie. Možná se stoupencům  Pluta-planety bude dařit lépe v Novém Mexiku.

 

Degradace Pluta „nezvedla ze židlí“ jen pár politiků. Také vědci plánují otevřít tuto otázku na nadcházejících konferencích Americké asociace pro rozvoj vědy (AAAS, American Association for the Advancement of Science) a Evropské geofyzikální společnosti (EGU, European Geosciences Union).

Zvětšit obrázek
Pluto - vládce podsvětí, se nestačí divit.
Kredit: Cuyamaca College

 

„Obě organizace EGU i AAAS sdružují mnohem více profesionálních vědců než IAU,“ řekl planetolog Alan Stern, vedoucí vědeckého týmu NASA a mise New Horizons (předpokládaná doba příletu k Plutu - rok 2015).

 

„Myslím si, že toto je doklad, že definice IAU je nevědecká a fatálně chybná a další vědecké organizace musí nyní přikročit k opravě situaci, vytvořené IAU,“ říká Stern.

 

Zdroj:
Discovery Channel


Pes Pluto. Kredit: Disney

 

 


Plutovi od Disneyho to je evidentně fuk




Datum: 19.03.2007 19:48
Tisk článku

Související články:

Jsou ve Sluneční soustavě ještě další planety?     Autor: Stanislav Mihulka (17.01.2015)



Diskuze:

nestálé konstanty

paranoiq,2007-03-20 18:54:16

k nestálým konstantám a americkému výzkumu vesmíru mám takovouto otázku: pasuje 15mm matka na 5/8" šroub?

omlouvám se za sarkasmus. některé konstanty si prostě nezaslouží být stálé.

také by mě zajímalo, kolik obyvatel Nového Mexika na své excelentní noční obloze kdy Pluto vidělo. já jej ještě nezahlédl. možná to je tím, že koukám jen na tu naší oblohu - obyčejnou, českou.

a ještě jeden krátký rozhořčený příspěvek: politici...

Odpovědět

Pindat

RM,2007-03-20 09:59:06

Co mají co vědci z AAAS a EGU pindat astronomům do jejich práce?

Odpovědět

eh

Oldřich Motyka,2007-03-19 23:59:10

kdyby tento clanek vysel pristi nedeli, nepochyboval bych o jeho vykladu ani chvili. takto mam pocit, ze jsem si asi zmylil kalendar. nepouzivaji v novem mexiku treba nejaky jiny?

Odpovědět

Chlapik s maskou mi volaco pripomina

pm,2007-03-19 23:25:52

„Obě organizace EGU i AAAS sdružují mnohem více profesionálních vědců než IAU,“ „Myslím si, že toto je doklad, že definice IAU je nevědecká a fatálně chybná a další vědecké organizace musí nyní přikročit k opravě situaci, vytvořené IAU,“ Autor tychto slov na tej fotke naozaj vyzera ako nejaky bojovnik za tu spravnu vieru. Uz len samopal mu v ruke chyba:-)Podobnost sice cisto nahodna, ale dobre som sa na tej fotke pobavil.

A mozno su naozaj ti z IAU heretici. Este aby nebola nejaka svata vojna za to :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz