Jsou ve Sluneční soustavě ještě další planety?  
Možná ano. Nasvědčují tomu výpočty astronomů založené na pohybech extrémních transneptunických těles.

 

Zvětšit obrázek
Co najdeme za Neptunem? Kredit: NASA/JPL-Caltech.

Merkur, Venuše, Země, a tak dál až po Neptun. Naše stará dobrá Sluneční soustava sice přišla o Pluto, ale i tak je to pestrá společnost osmi planet, které všichni důvěrně známe. Nicméně, ani tohle číslo nemusí být konečné. Astronomové se vlastně už dlouho dohadují, jestli někde za oběžnou dráhou Pluta náhodou neobíhá ještě další, zřejmě dost temná planeta. A třeba nejen jedna. Jak se říká, pod svícnem bývá největší tma.

 

Zvětšit obrázek
Klasická Sluneční soustava. Kredit: WP, Wikimedia Commons.


Vědci z Universidad Complutense de Madrid a University of Cambridge vypočítali, že chování extrémních transneptunických těles (ETNO, jejichž velká poloosa dráhy ve Sluneční soustavě činí více než 150 AU a perihélum je dále než 30 AU) lze nejlépe vysvětlit dvěma doposud nespatřenými planetami. Podle obecně přijímaných představ by extrémní transneptunická tělesa měla mít velkou poloosu dráhy blízkou 150 AU, sklon dráhy (inklinaci) vůči rovině ekliptiky by měla mít víceméně rovnou nule stupňů a argument šířky perihélia, což je další z veličin popisujících dráhu kosmického tělesa, by měla mít blízký 0 nebo 180 stupňům.


 

Zvětšit obrázek
Velká poloosa. Kredit: Pastorius, Wikimedia Commons.

Zatím jsme pozorovali asi tak tucet takových těles a jejich dráhy si z teorie očividně dělají legraci. Velké poloosy jejich dráhy měří od 150 AU do 525 AU, průměrný sklon jejich dráhy se rovná zhruba 20 stupňům a argument šířky perihélia zase cca mínus 31 stupňům. A to si nepochybně žádá vysvětlení. Carlos a Raúl de la Fuente Marcosovi věří, že za neočekávanými oběžnými drahami extrémních transneptunických těles je nějaká neviděná síla, s největší pravděpodobností další planety Sluneční soustavy. Prý nejméně dvě a možná i víc.


 

Zvětšit obrázek
Argument of periapsis = argument šířky perihélia. Kredit: Lasunncty, Wikimedia Commons.

Badatelé vzali do úvahy mechanismus Lidov-Kozai, který souvisí s gravitačním ovlivňováním menších těles na jejich oběžných drahách většími tělesy. Při svých výpočtech analyzovali, jak tento mechanismus funguje u komety 96P/Machholz1, která je v osidlech gravitace Jupiteru. Autoři se přitom museli vyrovnat se dvěma podstatnými problémy. Za prvé, svými úvahami se protiví předpovědím soudobých modelů, podle nichž by na kruhových drahách za oběžnou dráhou Neptunu neměly být už žádné planety. V jejich prospěch ale zase mluví nedávný objev soustavy teleskopů ALMA, která u mladé hvězdy HL Tauri nalezla protoplanetární disk o poloměru minimálně 100 AU.


Druhý problém této studie spočívá v malém počtu těles, na nichž jsou výpočty založeny (13). Brzy by ale mělo být k dispozici více dat a pokud se nezmění vyznění jejich výsledků, tak by z toho mohla být revoluce v astronomii. Nezbývá, než si počkat. Ostatně, například loni objevili dva američtí astronomové v Oortově oblaku, tedy na vzdálené periferii Sluneční soustavy, trpasličí planetu 2012 VP113. Její oběžná dráha by prý mohla být ovlivněna přítomností ledové a nejspíš pořádně tmavé superzemě, o velikosti až deset Zemí.

 

Video:    Trans-Neptunian Dwarf Planets. Kredit: Eva Broxson.

 

 

Literatura

SINC 13. 1. 2015, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters 443: L59-L63, Wikipedia (Trans-Neptunian object, Kozai mechanism).

 

Datum: 17.01.2015 11:22
Tisk článku


Diskuze:

Co máme dál?

Tomáš Lízner,2015-01-17 18:43:20

Tak třeba to, že ten sumerský epos je z doby před cca 5 000 lety a v té době se Polárka nacházela úplně jinde.

Odpovědět


OK

Jiří Novák,2015-01-17 20:05:40

Tak v tom případě to byla jiná hvězda. Uvažovaní kandidáti jsou Thuban nebo Kochab.
Námitka ovšem zůstává. Nibiru není planeta. Planetu z ní udělal až Daniken. V eposu se mluví o hvězdách a konstelacích. Pokud znáte zápletku toho příběhu, dává to smysl. Planeta by smysl nedávala.

Odpovědět

Podle sumerských eposů

Vlasta Tomšů,2015-01-17 13:05:28

by měla být ve Sluneční soustavě ještě planeta nazývaná Nibiru.

Odpovědět


Ani ze srandy.

Jiří Novák,2015-01-17 16:19:57

Podle sumerských eposů zcela jistě ne. To, že Nibiru je planeta a všechny ty žvásty kolem, si vymyslel podvodník Daniken.

Pokud si ten epos přečtete pozorně (jmenuje se Enúma Eliš a je běžně k sehnání), zjistíte, že Nibiru je hvězda, která je na obloze v klidu, zatímco se kolem ní otáčejí všechny ostatní hvězdy. A teď kontrolní otázka. Kterápak hvězda se pozorovateli ze Země takto jeví?
Nebudu vás napínat - je to Polárka. Záhada vyřešena. Co tam máte dál?

Odpovědět


Co máme dál?

Tomáš Lízner,2015-01-17 18:44:30

Tak třeba to, že ten sumerský epos je z doby před cca 5 000 lety a v té době se Polárka nacházela úplně jinde.

Odpovědět

Naše galaxie kdysi kolidovala s jinou ...

Jaroslav Mrázek,2015-01-17 12:16:22

A přitom mohlo docházet ke gravitačním vazbám jiných těles na naši sluneční soustavu a k "přivlastnění si" některé z planet, co měla malou rozdílnou vzájemnou rychlost ...ze "souhvězdí Střelce"... takže držím palce hledání .

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2015-01-17 12:22:58

No a na to ani není třeba předpokládat kolize galaxií. Hvězdy v Mléčné dráze se potkávají a navzájem ovlivňují po celou její existenci.

Odpovědět

Planeta

Jiří Prokop,2015-01-17 11:46:11

A nemohla jejich dráhy ovlivnit planetka která přiletěla v minulosti do naší soustavy od jinud a vychýlit tak jejich osy? Planetka samotná mohla potom zmizet třeba když narazila do nějakého plynného obra? Možností je víc jak mohla zmizet samozdřejmě

Odpovědět


planeta v minulosti

Milan Štětina,2015-01-17 13:59:53

Planeta proletě dříve nemohla. Princip je v tom, že z gravitačního zákona a známé hmotnosti existujících planet víme, jak by se komety a planetky měli pohybovat. S pozorování vyplývá, že se pohybuje jinak, takže na planetku musí působit nějaká další síla - předpokládáme že gravitační od neznámé planety. Protože ze změny rychlosti známého tělesa určíme velikost a směr síly, proměřením několika těles lze získat polohu a hmotnost zatím neznámého tělesa/planety. Všechna ta měření jsou samozřejmě zatížena chybou, takže i poloha a hmotnost neznámé planety je hodně neurčitá. S dalším měřením (zjednodušeně řečeno) dostaneme více hodnot, ze kterých se vypočte průměr a tím se zpřesní poloha i hmotnost neznámého tělesa.

Odpovědět


Ale mohla tie dráhy ovplyvniť nejaka planeta

Anton Matejov,2015-01-17 21:06:37

Nielen ovlyvniť, ale aj mohla ostať v našej slnečnej sústave.
1. Osamelých planet už našli v našej galaxie veľa.
Niektoré ani nemohli vzniknúť pri hviezdách.Počet osmelých planét sa v minulosti riadne podceňoval.
2. Už dávno niekto navrhol, že niektoré planety si mohlo naše Slnko vymeniť s inou míňajúcou hviezdou. Problém v tejto teorii je že nepozorujeme blízke hviezdy s ktorými by to bolo možné. A je to štatisktickí malá šanca. Viacej svetla môže do toho vniesť misia ESA Gaia v L2 ktorá v súčasnosti monitoruje asi miliárd hviezd v našej galaxii a mohli by sme zistiť aj súrodencov nášho Slnka.
3. Už sa berie v modeloch našej Slnečnej sústavy aj migrácia planét. Migrácia planét bola potvrdená aj u iných hviezd s planétami.
Podľa posledných modelov naši obri Jupiter a Saturn migrovali smerom k Slnku. Neaký mechanizmus ale zastavil migráciu k Slnku a zvrátil ju späť.
4. Na superpočítačoch NICE a ich modeloch vyplynulo, že v našej Sústave mohli vzniknúť najviac tri plynové obry. Niečo teda máme podľa počítačových modelov navyše.
5. V modeloch našej Slnečnej sústave je ešte veľa nezrovnalosti, ktoré je ťažko rozumne zlučiť, zakomponovať. Aj napríklad problém s H2O na našej Zemi.
Podľa doposial meraní a pomeru deutéria nepochádza naša voda s komét.
Na našom Merkúre (sonda Messenger) boli nečakane objavené prchavé látky. Čo tam ešte robia?
6.Z infračervenej preliadky sa zatiaľ vylúčili superťažké planéty v blízkom okolí našej sústavy.
Ale táto prehliadka asi nevylúčila viacej ľahších planét.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz