Robotická ortéza pomáhá při rehabilitaci  
Americký Úřad pro potraviny a léčiva schvaluje přístroj vyvinutý vědci z Massachusetts Institute of Technology a soukromou společností Myomo. Robotická ortéza pomáhá při rehabilitaci lidem ochrnutým po mozkové cévní příhodě.

 

 

Zvětšit obrázek
Robotická rehabilitační ortéza firmy Myomo

Po mozkové cévní příhodě dojde k odúmrtí nervových buněk v některém z mozkových center. Často je takto postiženo mozkové centrum zodpovědné za řízení pohybu. Velmi tvrdým tréninkem lze v některých případech naučit nepostižené nervové obvody, aby zčásti převzaly úkoly zničených nervových buněk.

 

Zvětšit obrázek
Tak se přístroj připne na paži pacienta.

 

 

Robotický posilovač celý proces rehabilitace výrazně urychlí a zefektivní. Zařízení se skládá z pevných dlah připevněných k paži a z motoru, který dlahami pohybuje a tím uvádí do pohybu i paži. Posilovač snímá pomocí čidel připevněným ke svalům na paži slaboučké elektrické impulsy, jež vysílá do paže poškozené mozkové centrum. Tyto impulsy jsou příliš slabé, než aby dokázaly uvést svaly do koordinovaného pohybu.

 

 

 

Počítačová jednotka zachycené elektrické signály dekóduje a převede je do povelů pro motor. Dlaha pak provede s končetinou požadovaný pohyb. Ohýbá paži v lokti, nebo ji naopak v tomto kloubu narovnává. Pacient vládne končetinou, která ho neposlouchala.  Ještě důležitější je, že se informace o pohybu paže dostávají prostřednictvím nervů do mozku a tam je zaznamenávají nervové buňky. Ty se tak učí ovládat paži.

 

Zvětšit obrázek
Přístroj pomáhá pacientům nacvičit důležité pohyby, které zdravým lidem přijdou zcela samozřejmé.

 

„Přístroj na jedné straně dodává paži sílu pro pohyb. Na druhé straně ale pomáhá vytvořit zpětnou kontrolu mozku nad pohybem končetiny a to je klíčový moment pro znovuzískání schopnosti ovládat vlastní vůlí  pohyb ruky,“ říká vedoucí výzkumného týmu Woodie Flowers z MIT. „Posilovač dovolí lidem z poškozeným nervovým systémem získat znovu sílu, rehabilitovat a zbavit se závislosti na druhých. Ovládání posilovače je celkem jednoduché a přístroj není zvlášť drahý. Počítáme, že by se s jeho pomocí samostatně léčila poměrně početná populace pacientů.“

Zvětšit obrázek
Tohle už „vysoká škola“ rehabilitace, při které pacient cvičí každou rukou jinou činnost.

 

 

Výsledky testů na šesti pacientech budou zveřejněny v dubnovém čísle lékařského  časopisu American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation. Prokázaly, že rehabilitace s pomocí  robotického posilovače probíhá úspěšně i u pacientů, kteří utrpěli poškození mozku před několika lety. Zlepšení bylo patrné i v případě velmi těžkých poškození. V průměru se zlepšilo ovládání paže o 23%. Výrazně se snížila ztuhlost svalů, která je pro takto postižené pacienty typická.

 

 

 

VIDEO: Myomo (My own motion) Můj vlastní pohyb

 

 

 

 

Zvětšit obrázek
Další ukázka nácviku zdánlivě banální činnosti – otevření ledničky.

Pod dohledem rehabilitačního pracovníka či fyzioterapeuta zvládali pacienti postupně stále složitější úkoly. Začínali relativně jednoduchými úkony, jako je zvedání kostky nebo zmáčknutí vypínače.
Postupně se propracovali i k nošení koše s prádlem, který drželi oběma rukama nebo k zapínání světla ochrnutou rukou, když ve zdravé ruce nesli nějaký předmět.
 

 

 


Pramen:
American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation. MIT, Myomo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 26.03.2007 08:07
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz