Jednovaječná dvojčata s odlišnou dědičnou informací  
Dvojčata jsme ještě nedávno mívali jednovaječná a dvojvaječná. Ta první mají zcela totožnou dědičnou informaci, ta druhá jsou si geneticky podobná jako jacíkoli jiní vlastní sourozenci a sdílejí 50% genů. Teď tu máme třetí typ dvojčat. Jednovaječná, která se liší dědičnou informací. Sdílejí 75% genů.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Jeden z možných scénářů vzniku jednovaječných-nejednovaječných dvojčat

Můžeme být klidní. Experti tvrdí, že taková dvojčata vidíme poprvé a zřejmě i naposledy. Rodí se tak vzácně, že se další supernáhody nikdo z nás už nedožije.

 

 


Vše začalo narozením dvojčat odlišného pohlaví – jedno bylo chlapec a to druhé hermafrodit, tedy jedinec se samičími i samčími pohlavními žlázami. Právě narození hermafrodita zavdalo příčinu ke genetickému testování obou dětí.

Zvětšit obrázek
Jednovaječná dvojčata – stoprocentní shoda DNA

Výsledek badatele šokoval. Obě děti jsou chiméry. Mají v těle dva typy buněk. Pokud jde o dědičnou informaci matky, tak tu mají obě děti shodnou. Pokud jde o dědičnou informaci otce, tak v té se z poloviny liší. Mají sice stejného otce, ale každé dítě nese jinou kombinaci otcových genů.

 

 

Jak k tomu mohlo dojít? Samozřejmě, že početí obou dětí už zpětně nikdo neprobádá. Badatelé mohou jen rekonstruovat nejpravděpodobnější sled událostí. Takže na počátku bylo jedno vajíčko a spousta spermií. Tak jak to v těchto případech bývá. Jenže tentokrát pronikly do vajíčka hned dvě spermie. Jedna nesla pohlavní chromozom Y a druhá pohlavní chromozom X. Místo zárodku se 46 chromozomy vzniklo triploidní embryo, které obsahoval 69 chromozomů a mezi nimi i pohlavní chromozomy X, X a Y.  To je obvykle rozsudek smrti.

 

Zvětšit obrázek
Dvojvaječná dvojčata – 50% genetická shoda.

 

 

Triplodiní embryo se obvykle úspěšně nevyvíjí a zaniká.  Tentokrát ale hned v následujícím buněčném dělení  provedl zárodek trik zvaný diploidizace. Redukoval svou dědičnou informaci tak, že dvoubuněčné embryo obsahovalo v každé buňce 46 chromozomů.

Zvětšit obrázek
Ovotestes – „směsná“ pohlavní žláza hermafrodita

Jedna z buněk nesla dědičnou informaci vajíčka a jedné ze spermií s pohlavním chromozomem X, druhá z buněk nesla tutéž dědičnou informaci vajíčka skombinovanou s dědičnou informací druhé spermie s pohlavním chromozomem Y.

 

 

 

Embryo se dále dělilo a jeho buňky se pořádně promíchaly. Následně pak podstoupilo embryo vzniklé z jednoho vajíčka a dvou spermií rozdělení, jaké obvykle vede k narození jednovaječných dvojčat. Tentokrát ale vznikla dvojčata, která nejsou dvojvaječná, protože u jejich zrodu stálo jediné vajíčko.

 

 

Zvětšit obrázek
Obsahuje vajíčka (označeno šipkou).
I semenotvorné kanálky se spermatogoniemi (buňkami předurčenými v proměnu ve spermie) – opět označeno šipkou

 

Nejsou ale ani jednovaječná, protože u jejich zrodu stály dvě spermie. Těla obou dvojčat jsou tvořena směskou mužských a ženských buněk s konstelací pohlavních chromozomů XX a XY. U jednoho to vedlo k vývoji obou pohlavních žláz a vyvíjí se jako hermafrodit. Druhé dítě mělo více štěstí, bude z něj muž.

 

 

Zvětšit obrázek
Výsledek oplození jednoho vajíčka dvěma spermiemi? Tak trochu jako u včel.

 

Jestliže se dvojvaječná dvojčata geneticky shodují z 50% a jednovaječná se shodují na 100%, pak tady se narodila dvojčata, která (pokud dobře počítám) sdílejí 75% dědičné informace. Tedy zase něco mezi. Je zajímavé, že podobná míra příbuznosti není v přírodě tak úplně neobvyklá. Stejně jsou příbuzné i včelí dělnice počaté jednou matkou a jedním trubcem. Tam je to ale dáno tím, že trubec má jen poloviční dědičnou informaci a má po genetické stránce všechny spermie totožné.

 

Pramen: Human Genetics. 121: 179-185, 2007

 

 

Datum: 28.03.2007 22:36
Tisk článku


Diskuze:

Mylim se?

Mirek,2007-03-29 23:35:51

Jak muzou sourozenci sdilet 50% genu? Neni to nahodou 0% az 100%, cili v prumeru 50%?

Odpovědět


50 procent

Ocean,2007-04-03 17:52:21

Správně, 0-100% shodných alel (ne genů), podle toho, které chromozomy z dvojice se jednak u otce, jednat u matky náhodně setkají jednak u vás, jednak u sourozence. Při našich 2 x 23 chromozómech je pravděpodobnost 100% shody jako u jednovaječných dvojčat, tuším, 10 na 14.

Ale je to ještě jinak, tahle procenta platí pro totálně variabilní geny, kde u obou rodičů je po dvou odlišných alelách. Dost alel bude konzervativních a nevariabilních, takže jsme si vlastně samozřejmě daleko podobnější.

Nehledě na to, že alely lišící se v několika nukleotidech můžou mít nerozlišitelně podobný fenotypový projev (dělat stejné vlastnosti), a jsme si tím ještě podobnější.

A ještě jinak je počítaná taková ta genetická podobnost mezi námi a šimpanzy (98,5%). Je to složitý...

Odpovědět

jarda petr ... hermafrodit

Yeliman,2007-03-29 15:00:33

jarda petr: .... tož to si dneska na to počkám .... :)

Odpovědět

Rozmnožování hermafrodita

GeorgK,2007-03-29 13:38:20

Předpokládám dobře, že hermafrodita se nemůže dále rozmnožovat?

Odpovědět

Jak vypadá ten hermafrodit ....

Yeliman,2007-03-29 09:36:13

Bych chtěl vidět, toho hermafrodita ....

Odpovědět


hermafrodit

jarda petr,2007-03-29 09:47:38

To nejdůležitější, tedy fotografie pohlavích žláz hermafrodita - ovotestes - je součástí článku. Fotografie sekundárních pohlavních znaků považujeme - jak jinak - za sekundární a zveřejňujeme je denně až po 22. hodině.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz