Psi při napodobování přemýšlejí  
Pes, který se má naučit novému kousku, o svém úkolu přemýšlí. Dokazuje to zajímavý experiment vědců vedených Friederikou Rangeovou z university ve Vídni.

 

Jednu z hlavních rolí sehrála při pokusech německé etoložky fenka Guinness. Rangeová ji vycvičila k tomu, aby si uměla otevřít zásobník s psími dobrotami tak, že zatlačí přední tlapou na ovládací páku. Pak vědci uspořádali „představení“ pro více než padesát různých psů, kteří neměli se zásobníkem a ovládací pákou  žádné zkušenosti. Učili se, jak se dostat k pamlsku jen sledováním Guinness. Některým psům fenka předvedla naučený kousek s míčkem v tlamě. Jiným ukázala, jak otevřít zásobník s volnou tlamou.


Pro psa je mnohem snazší vzít ovládací páku do tlamy, než ji tisknout tlapou. Drtivá většina psů, kteří viděli Guinness  otvírat zásobník s volnou tlamou, přesto volila obtížnější způsob. Došli k závěru, že odměnu v podobě pamlsku si zaslouží, jen když Guinness věrně napodobí. Zcela jinak se chovali psi, kteří viděli fenu, jak otvírá zásobník s tlamou zaneprázdněnou držením míčku. Tito psi použili k ovládání páky tlamu. Předpokládali, že Guinness by to jistě udělala také, jen kdyby jí v tom nebránil míček.

 

Zvětšit obrázek
Fenka border kolie Guinness v akci – tiskne páku tlapkou a tlamě svírá míček.

Výsledky experimentu zveřejněného ve vědeckém časopise Current Biology poprvé jasně dokázaly, že pes má vrozenou schopnost napodobovat cizí jednání. Přitom se však mechanicky „neopičí“ a velice důkladně si vybírá, co a jak napodobí. V tom se blíží schopnostem člověka. Dřívější testy prokázaly, že takového vybíravého napodobování jsou schopna už čtrnáctiměsíční batolata. Psychologové nejprve ukázali dětem, že si mohou samy rozsvítit, když stisknou vypínač čelem. Batolata používala k rozsvěcení čelíčko. Když však psychologové předstírali, že je jim hrozná zima, a zabalili se do přikrývky, kterou si museli přidržovat oběma rukama, vysvětlila si batolata rozsvěcení světla čelem jako „nouzové řešení“. Sama si pak rozsvěcela tak, jak jim to připadalo přirozenější, tedy stisknutím vypínače rukou. 

 

Friederike Rangeová, Universita Vídeň

Také šimpanzi při napodobování přemýšlejí. Prokázaly to experimenty, při kterých ošetřovatel holí dvakrát udeřil do průhledné bedny s banánem. První úder na víko zůstal bez odezvy. Po druhém ráně, vedené na stěnu, vypadl banán z bedny ven. Šimpanzi rychle pochopili, jak se dostat k pochoutce. S prvním neúspěšným úderem do víka se však nezdržovali. Přistoupili rovnou k úderu do stěny, který přinášel ovoce.

Mechanické napodobování může být výhodné při zvládání poměrně jednoduchých úloh. Při složitějších činnostech je však výhodnější nekopírovat slepě, ale vybírat si jen to, co se hodí. Kromě člověka nenajdeme mnoho tvorů, kteří by to zvládali. Pes k nim rozhodně patří. Za své výjimečné schopnosti zjevně vděčí domestikaci a tisíciletému soužití s člověkem. Pes je například mistr ve „čtení“ lidského chování. Reaguje i na pokyny, které šimpanzovi „nedojdou“. Tuto schopnost mají už malá štěňata, která se s člověkem nikdy předtím nesetkala. Zcela ji však postrádají vlčata. To dokládá, že pes vděčí za své schopnosti variantám genům, jejichž nositelé byli pro člověka cennější než psi s vlčími variantami dědičné informace, jež „čtení“ lidského jednání neusnadňují.

 


Pramen: Range et al., Selective imitation in domestic dogs. Current Biology 2007, doi: 10:1016/j.cub.2007.04.026

 

Datum: 30.04.2007 13:08
Tisk článku


Diskuze:

pre slovenského blba menom Rado

antirado,2007-05-21 08:10:50

správy ČTK: 20.5.2007 musela polícia zastreliť pitbulla, ktorý zaútočil a vážne zranil v Liberci svojho pána....

Odpovědět

Haha

Honza,2007-05-08 00:22:00

Mám známého, co dělá vynikající psí guláš. Můžu všechny ujistit, že v této formě se psí inteligence nepozná, ale jinak je to vážně mňamka.

Odpovědět

nektritičtí chovatelé

dog,2007-05-02 08:29:28

každý chovatel vždy nachází inteligenci u svého mazlíčka

o inteligenci psů svědčí zejména psí hovna na každém trávníku a na chodnících; to taková kočka se snaží udělat si provizorní latrínu a pak jí dokonce zahrabat

pes si také neuvědomuje sám sebe, na rozdíl od takového "obyčejného" havrana

o třeskuté inteligenci psa svědčí i časté útoky na svého páníčka (samozřejmě nikoliv u čivavy apod.) i když je sytý a je s ním dobře zacházeno

Odpovědět


Re: nektritičtí chovatelé

Rado,2007-05-04 10:36:00

To že pes serie kdekoľvek je dôsledok nižšej inteligencie? Je pre psa dôležité aby si vyberal špeciálne miesto na sranie? Zaujimave. Ano macka je veľmi inteligentná, keď si svoje hovná zahrabe. Dokonca je tak \\"inteligentná\\", že si vyberá miesto, kde sa jej lepšie hrabe. Napríklad piesok na detskom pieskovisku.
Rad by som videl zdroj z ktorého sú informácie o \\"častých útokoch na svojho pána keď je pes sýty\\". Pokiaľ to ovšem nie je výmysel. Ešte dodám, že psa nevlastním.

Odpovědět


pre slovenského blba menom Rado

antirado,2007-05-21 08:09:45

správy ČTK: 20.5.2007 musela polícia zastreliť pitbulla, ktorý zaútočil a vážne zranil v Liberci svojho pána....

Odpovědět

Stačí přece..

občan,2007-05-01 22:00:26

..žít se psem a vůbec o jeho inteligenci nebudete pochybovat. To Vám potvrdí každý, kdo se psem skutečně žije a nedrží ho jen v kotci..
Psi jsou velice inteligentní tvorové. Řekl bych dokonce, že průměrný pes je inteligentnější než průměrný blbec..

Odpovědět

zvierata

hvh,2007-04-30 22:12:45

prosim, ktore zvierata pokus zvladali tak, ze slepo opakovali zlozitejsie cesty k uspechu, ale uspech dosiahli?

hvh

Odpovědět

..muj pes...

jara cimrman,2007-04-30 22:10:22

...muj pes je vyjimka, ten nikdy nepremysli, jelikoz chce byt politikem a vladnout ........rad pracuje taky tlamou..ze by na neco nekdy maknul tlapou, to ho ani nenapadne......Vas Jara Cimrman

Odpovědět

Psi by si zasloužili..víc pozornosti.

CHYREN,2007-04-30 16:00:33

Myslím,že kdyby výzkumníci brali v potaz mnohem víc evoluční vývoj psů vedle lidí a taky jejich tělesné předpoklady ke "snazším" řešením ..zjistili by,že psi mají daleko větší inteligenci,než si všichni myslíme.Dokonce takovou,že pokud definujeme "tvoření" nových řešení jako činnost,která se zásadně lyší od naučeného a přitom slouží ke splnění úkolu..důkazů by bylo mnohem víc.Schopnost improvizovat u nich neslouží jen jako prostředek k cílené činnosti,ale i k ukrácení "volného" času.
Stálo by za to věnovat se tzv. potulným psům..ve městech.Moskva v roce 1996 by byla ideální výzkumná laboratoř :o))

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz