Zdatní čapí outsideři  
Slabá čapí mláďata obrátila naruby vědecké teorie.

 

 

Zvětšit obrázek
Tři potomci v hnízdě čápa černého mají jasnou hierarchii, která se odráží i v jejich výsledné tělesné zdatnosti.

Mladší sourozenci to mají v přírodě těžké. Často tu platí „komu pánbů, tomu všichni svatí“. Ptačí druhy, u kterých se mláďata klubou z vajec postupně, jsou toho názorným příkladem. Nejstarší mláďata jsou ve srovnání s mladšími sourozenci silnější, vymohou si více potravy a o to jsou pak opět silnější.

 

Zvětšit obrázek
První velkou zkouškou fyzické zdatnosti je tah do zimoviště.

 

Vzniká začarovaný kruh,  znehož prvorozenci těží a mladší mláďata na něj doplácejí. Rodiče dávají v mnoha případech přednost právě silným prvorozencům, protože ti skýtají lepší záruky předání rodičovských genů příští generaci. Tohle protěžování začíná už při snůšce vajec, kdy samice některých druhů ukládá do prvního sneseného vejce mnohem více steroidních hormonů a mládě tak hormonálně dopuje.
Mladší sourozenci jsou často biti nejen od sourozenců ale i od rodičů a výjimkou není ani infanticida či siblicida – česky zabití mláděte rodiči nebo sourozenci.

 

 


Španělští ornitologové José Aguirre z Universidad Complutense de Madrid a Pablo Vergara z madridského Museo Nacional de Ciencias Naturales sledovali osudy mláďat čápů bílých a zjistili v čapích rodinách poměry, které tyto teorie obracejí naruby.

Zvětšit obrázek
Jihošpanělská rýžoviště nabízejí mladým čápům „lázeňský pobyt“ před dlouhým letem.

V letech 1999 až 2006 sledovali hnízda čápů a v nich 330 mláďat. Potvrdili, že prvorozenci jsou nejsilnější a druhé případně třetí mládě je o poznání slabší.

 

 

Zvětšit obrázek
Tak tohle není fotka bakterií z čapího zobáku, ale pohled na nebe nad španělskou Andalusií, kde čápi v termice nabírají výšku na další tah k jihu.

Při vyklubání z vejce jsou všechna mláďata stejná, ale během prvních týdnů života se vytvoří jasně patrné rozdíly v tělesné hmotnosti a celkové zdatnosti.

 

 

Španělští zoologové tím ale neskončili. Sledovali další životní osudy mláďat a  zjistili, že v dalších letech už si vedou zdatněji druhorozenci. Vracejí do domoviny z afrických zimovišť podstatně dříve, jsou úspěšnější v získávání životních partnerů a odchovávají více mláďat.  Zatím není jasné, zda prvorozenci nedoženou tento handicap dlouhověkostí, takže by se po troškách nakonec dopracovali přeci jen většího reprodukčního úspěchu než jejich mladší a slabší sourozenci.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Mladší čapí sourozenci jsou úspěšnější v námluvách …

Podle Aguirreho a Vergary mohou druhorození čápi částečně kompenzovat svůj handicap pozdějším odletem do zimovišť. Zřejmě se necítí dost silní na dlouhý tah k jihu a zůstávají na jihu Španělska, kde se na rýžovištích dokrmují hlavně raky.

 

Zvětšit obrázek
… i ve vyvádění mláďat. Tenhle pár jich má pět.

Po tomto „lázeňském pobytu“ pak mohou vyrazit do zimoviště s menším rizikem fatálních potíží.

 

Pramen:
Evolutionary Ecology Research 9, 355-364, 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 02.05.2007 11:18
Tisk článku


Diskuze:

Čáp černý ?

Eva,2007-05-04 13:35:09

No, tak buď jsem blbá já nebo ten titulek pod fotkou, já totiž na fotce vidím čápa bílého s mláďaty .....

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz