Děsná smrt při popravách injekcí  
Smrtící injekce používaná k popravám ve Spojených státech není spolehlivou zárukou bezbolestné smrti. Mnohé oběti se udusí a jsou přitom při vědomí. Tuto alarmující zprávu zveřejnil americko-španělský tým vědců vedených Leonidasem Koniarisem v lékařském časopise PLoS Medicine.

 

Angel Nieves Diaz byl popraven 13. prosince 2006. Za mrtvého byl prohlášen po 34 minutách od zahájení popravy. Ještě po 24 minutách měl otevřené oči a pohyboval ústy.

Od 19. století hledali zákonodárci spolu s lékaři způsob popravy, který by byl humánnější a v neposlední řadě i levnější než tradiční věšení na šibenici, stínání gilotinou či smrt na elektrickém křesle. V roce 1977 se americkému soudnímu lékaři Jayovi Chapmanovi zdálo, že takový popravčí nástroj našel.

 

 

Odsouzenec měl být popraven kombinovaným účinkem injece tří látek. Thiopental sodný jej do 15 sekund uspal, následná injekce pankuronia zastavila dech a po dávce chloridu draselného  přestalo tlouct srdce. O pět minut později byl odsouzenec prohlášen za mrtvého.

 

 

Jako první povolila popravu smrtící injekcí  v roce 1977 Oklahoma. Prvním popraveným byl o pět let později Charles Brooks v Texasu. Dnes se používá smrtící injekce k popravám v sedmatřiceti z osmatřiceti amerických států, kde je povolen trest smrti. Legislativně povolily smrtící injekci k popravám i další země. Prakticky je tento postup používán například v Číně, Guatemale nebo na Filipínách. 

 

 

 

Zvětšit obrázek
Diazova rodina měla možnost sledovat jeho popravu. Odcházeli v těžkém šoku.

Očití svědci poprav popisují, že se odsouzenci dostávají během popravy křeče nebo se snaží posadit. V několika případech musela být odsouzencům podána dodatečná dávka chloridu draselného. Pitvy ukázaly, že hladiny thiopentalu v těle odsouzence jsou často velmi nízké a zjevně nestačí k tomu, aby zbavily člověka bolesti. Také dávky chloridu draselného nejsou vždy dostačující.

 

 

 

Popravy neprovádějí lékaři, ale školený vězeňský personál. Dochází k tomu, že některé látky nejsou odsouzenci vpraveny přímo do krve, ale třeba do svalu nebo jen pod kůži. Pak je jejich účinek dramaticky oslaben. V těchto případech je smrtící látkou pankuronium, jež zastavuje dech. Nízká dávka thiopentalu nezbaví odsouzence vědomí. Nízká dávka chloridu draselného nejen že nezastaví srdce, ale vyvolá i silné pálení. Popravovaný se pak pod vlivem pankuronia pomalu dusí.

 

 

To se zjevně stalo v případě Angela Nievese Diaze, který byl v roce 1989 odsouzen k smrti za účast na loupeži, při níž byl zastřelen ředitel jednoho floridského striptýzového klubu. Diaz vinu popíral a svědectví proti němu byla nepřesvědčivá. Přesto byl 13. prosince 2006 popraven. Umíral dlouho. Ještě po 24 minutách měl otevřené oči a pohyboval ústy. Za mrtvého byl prohlášen po 34 minutách, poté co mu byla podána dodatečná dávka chloridu draselného. Podobných, i když možná ne tak drastických případů, bylo zaznamenáno více.

 

 

Zvětšit obrázek
Injekce králíkům a dalším zvířatům podléhá v USA velmi přísným předpisům.

Trest smrti je sám o sobě předmětem velmi bouřlivých diskusí. Fakt, že jsou popravy prováděny nehumánním způsobem, je dalším závažným argumentům proti nejvyššímu trestu. Alarmující je, jak malá pozornost je celé proceduře věnována z medicínského hlediska. Koniaris konstatuje, že utracení zvířat injekcí podléhá ve Spojených státech mnohem důkladnější kontrole než obdobný zákrok na zločincích odsouzených k smrti.

 

Pramen:
PLoS Medicne: Zimmers et al. Lethal Injection for execution: chemical asphyxiation? Doi:10.1371/journal.pmed.0040156

 

 

 

 


 

Datum: 02.05.2007 12:19
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz