Hra z mobilního telefonu proti kulturnímu šoku  
Nová herní technologie možná pomůže vychovat ze zahraničních studentů spokojené konzumenty, kteří nechodí do mešit a nezapalují automobily.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Výjev ze hry C-shock. Pít alkohol a kouřit je normální.

Náš svět je pestré a divoké místo k životu. Jako příslušníci momentálně dominující euroatlantické civilizace máme sklon nevidět výhody, která nám naše věda a civilizace přinášejí a zároveň velmi přeháníme nevýhody, které z našeho stylu života plynou. Komentáře příloh časopisů pro ženy a kutily jsou plné nářku, jak je naše civilizace špatná, nezdravá a proti přírodě, jak ale se zdá, do panenských končin Afriky nebo Jižní Ameriky nezkažených DVD přehrávači a supermarkety se kupodivu prakticky nikdo nehrne. A to i přesto, že nikomu v zásadě nic nebrání prodat byt či dům a odletět do náruče méně průmyslových končin.

 


Naopak, stejně jako v úsměvném příběhu o kapitalismu a komunismu, kdy mnozí lidé nadšeně měnili pohádkový život socialistického občana za nekompromisní vykořisťování na západě, tak i mnozí lidé ze zemí nezkažených průmyslem prchají k nám, do pekla dálnic a jaderných elektráren.

 

Hlasování nohama tedy vypadá poměrně jednoznačně. V naší civilizaci se stále častěji a častěji objevují lidé z různých koutů planety, mnohdy zvyklí na něco úplně jiného, než s čím se tu potkají. To přináší mnohé problémy a rizikové situace, kterým by šlo předejít i pouhou lepší informovaností. Ocitáme se v poněkud nedobrovolné a nevděčné roli hostitelů a nezbývá, než hledat různé cesty, jak se s tím vyrovnat.

 

Nipan Maniar z University of Portsmouth teprve před 5 lety přicestoval jako student ze své rodné Indie do Velké Británie. Coby expert na technologie elektronických her se rozhodl pomoci svým následovníkům, zahraničním studentům, kteří přijíždějí do Velké Británie a při svém příchodu zde zažívají menší či větší kulturní šok.

 

 

Zvětšit obrázek
Kulturní šok může potkat i našince. Velmi vhodné je k tomu Japonsko. Harajuku girls u stanice tokijského metra Harajuku.

Se svojí asistentkou Emily Bennett a ve spolupráci s britskými institucemi vyvinul interaktivní hru pro mobilní telefony jménem C-shock, která bude pomáhat nově příchozím studentům překonávat následky takového kulturního šoku. Hra bude plnit roli mobilního elektronického důvěrníka (e-mother, mobile mummy), který bude svého majitele vyučovat ve zvyklostech hostitelské země, především pokud jde o běžný studentský život po klubech a hospodách.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Poslední kulturním šokem v životě by se snadno mohla stát návštěva brazilské favely.

Hráč hraje zahraničního studenta, který je prvně ve Velké Británii. Cílem hry je snížit míru kulturního šoku herní postavy z počátečních 100 na nulu. Postava postupně plní úkoly, při nichž je vystavena situacím hrozících kulturním šokem.

 

 

Úvodním levelem hry je první den na britské univerzitě, v němž se hráč musí zorientovat v univerzitním kampusu. Zároveň ho hra připravuje na možné konfliktní situace, například, že studenti běžně pijí alkohol, kouří nebo si projevují lásku na veřejnosti. V rámci akademického života jsou například v jiných kulturách neobvyklé neformální vztahy mezi pedagogy a studenty. Z našeho pohledu zevnitř nám často ani nedochází, co vše není pro člověka z jiného kulturního okruhu samozřejmost.

 

Hra rovněž nenásilně poskytuje informace o důležitých telefonních číslech a adresách. Časem bude možné v rámci této herní technologie komunikovat a nově příchozí studenti tak budou moci navázat kontakty s kolegy nováčky. C-shock postupně zahrne úplné průvodce městy nebo i Velkou Británií a bude tak moci poskytovat kompletní informace.

Zvětšit obrázek
Kulturní šok se může týkat i zhýčkaných vegetariánů.

 

Studenti mají vrozenou náklonnost k mobilním telefonům a i ti chudší jsou ochotni si je pořídit, často za cenu omezení nezbytných výdajů. Zároveň je prakticky neustále drží v ruce, takže je docela slušná šance, že si C-shocku alespoň všimnou. Mohla by se jim tak dostat zajímavá didaktická technologie, která nově příchozím studentům nabídne stravitelnou alternativu oficiálních institucí. Možná díky tomu méně z nich propadne lacinému kouzlu rozličných extrémních ideologií a namísto toho se z nich stanou normální studenti žijící především intenzivním klubovým životem. Během letošního roku by měla být mobilní hra C-shock volně ke stažení na univerzitním webu University of Portsmouth.


Pramen: University of Portsmouth

Datum: 06.05.2007 20:05
Tisk článku

Související články:

Posttraumatická stresová porucha a válečné konflikty     Autor: Miloslav Pouzar (05.04.2022)
Popkulturní terapie pro nejmenší     Autor: Stanislav Mihulka (30.08.2005)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz