OSN varuje před biopalivy  
Tak to máme posvěcené usnesením orgánu nejvyššího - OSN. Biopaliva mohou škodit.

 

 

Zvětšit obrázek
President Ugandy Yoweri Museveni je zapálený propagátor biopaliv.

UN-Energy vydala materiál, v němž volá po regulaci rychle se rozvíjející produkce biopaliv. Jmenuje se „Sustainable Energy: A Framework for Decision Makers“. Tento materiál konstatuje, že výroba biopaliv prodražuje potraviny. V letech 2006 a 2007 se podepsala na vzestupu cen kukuřice.

 

Zvětšit obrázek
Část pralesa Mabira zřejmě padne za oběť pěstování cukrové třtiny, které pak vyrobíme ekologický biolíh.

Materiál konstatuje, že produkce biopaliv má na produkci potravin dva protichůdné efekty. Na jedné straně může produkci prodražit, protože se v příhodnějších podmínkách začnou pěstovat plodiny využitelné na produkci paliv. Na druhé straně ale díky produkcí levnějších paliv mohou potraviny naopak zlevnit.

 


„Pokud nebudou zavedena opatření na ochranu půdy, pro zajištění přijatelného využívání půdy a pokud nebude samotná produkce biopaliv splňovat zásady trvale udržitelného rozvoje, mohou v některých případech ekologické a sociální škody převážit nad přínosy,“ konstatuje zpráva.

 

Zpráva doporučuje vyloučit z produkce paliv plodiny, které jsou energeticky náročné – tedy ty, které potřebují hodně umělých hnojiv a hodně zásahů techniky. S přijetím opatření nelze otálet, protože výroba biopaliv se prudce rozvíjí. Za uplynulých pět let se světová produkce biopaliv zdvojnásobila a další zdvojnásobení přijde do čtyř let. Rozvoj biopaliv probíhá naprosto chaoticky a často vychází ze zcela mylných představ.

 

Zpráva varuje, že se v některých oblastech rozšiřují plochy plodin pro výrobu biopaliv na úkor cenných ekosystémů  a dochází např. ke kácení deštných pralesů a jejich přeměně na plantáže.

 

 

Zvětšit obrázek
Meziproduktem mezi pralesem a plantáží je spáleniště, z kterého se valí do atmosféry oxid uhličitý.

Jasně to dokládá situace v Ugandě. Tamější prezident Yoweri Museveni chce darovat společnosti Sugar Corporation of Uganda část posledního velkého ugandského tropického pralesa k přeměně na plantáže cukrové třtiny. Prales Mabira zabírá plochu 32 000 hektarů. Rostou tu  stovky druhů stromů. Park hostí i některé vzácné druhy živočichů. Zachoval se v relativně nenarušeném stavu kromě jiného i proto, že většina místních obyvatel z kmene Buganda považuje Mabiru za sídlo duší svých předků.  Je to poslední fragment původního pralesního bohatství Ugandy. A toho valem ubývá.

 

Zvětšit obrázek
Výroba plodin pro výrobu biopaliv je často energeticky vysoce náročná. Například u kukuřice je energetický zisk velice sporný. Prezident Bush chce investovat do výroby biolihu z kukuřice, ale to je spíše dotace pěstitelů této plodiny než nějaký významný ekologický počin.

 Jestliže ještě před 40 lety kryl prales celou pěti území tohoto státu, dnes je to jen 7%.  A ještě jeden příklad z téže země. V Ugandě byl pro pěstování palmy olejné změněn na plantáže prales Bugala rozkládající se na ostrově v jezeře Victoria.

 

Ekologické programy v ekonomicky rozvinutých zemí zákonitě zvyšují poptávku po surovinách na výrobu biopaliv a to zvyšuje jejich cenu. Pěstování olejnin a cukrové třtiny se tak rázem stává velmi zajímavé pro země třetího světa, které si při tom tak úplně ekologicky nepočínají. Například množství oxidu uhličitého, které se při vykácení a vypálení pralesa uvolní do ovzduší, vymaže ekologický efekt biopaliv na celá desetiletí. OSN proto požaduje, aby biopaliva měla certifikát, který garantuje ekologičnost jejich produkce od prvopočátku až po konečnou spotřebu.

 

Pramen:
http://esa.un.org/un-energy/

 

 

 

 


 

Datum: 10.05.2007 06:28
Tisk článku


Diskuze:

šťourání - zase ta čísla

Lukas B.,2007-06-06 09:03:39

"....posledního velkého ugandského tropického pralesa k přeměně na plantáže cukrové třtiny. Prales Mabira zabírá plochu 32 000 hektarů....
...Jestliže ještě před 40 lety kryl prales celou pěti území tohoto státu, dnes je to jen 7%...."

mi připadá,, že je to jakási blbost nesmyslná. 32000 hektarů je 320 km2 (pro zajímavost - krkonošský národní park má 560 km2), potom by měla celá Uganda 320/0,07=4571 km2, a to je trošku málo. wikipedia praví 236 040 km². kdepak se udělala chyba? tipuji chybný převod plošné míry, případně špatně přeložená plošná míra.

Odpovědět


pardóóón

Lukas B.,2007-06-06 09:05:04

236 040 km&#178 je samozřejmě 236 040 km čtverečných.

Odpovědět

pravda

zdeněk,2007-05-22 11:09:29

Strčte si ty píčoviny do kundy vy ZMRDI!!!!!!!

Odpovědět

FIdel předběhl OSN :-)

CubA,2007-05-16 11:27:34

Asi před měsícem odesílal Fidel Castro otevřený dopis prezidentu USA, ve kterém ho kritizoval za nadměrnou podporu biopaliv a varoval že to povede ke zdražení potravin. Docela zajímavé, že? Jen se divím, že se toho OSN chytá až po měsíci...

Odpovědět

dojde na ma slova

bluemoon,2007-05-13 12:07:22

at uz se cokoli vymejsli tak nejlepsi reseni bude omezeni dopravy

Odpovědět


???

Martin,2007-05-13 22:20:46

V tom prípade bude potrebné poskytnúť PLNOHODNOTNÚ náhradu, inak sa verejnosť začne búriť, že načo je vysoká životná úroveň, načo sú ľuďom autá, keď ich nemôžu používať.

Odpovědět

zeby konecne k clanku???

laoce,2007-05-11 22:35:09

VCelkuma potesil tento clanok .:o)) z principu nemam rad ludi ktori zaslepene idu za svojou ideologiou (aj ked je zelena). historia je plna takych svaetych fanatikov(rozumej nekriticky presvedcenych o svojej pravde) ktori pre blaho svojej ideologie boli schopni obetovat lubovolne mnozstvo zivotov (ci uz priamo alebo neopriamo). Takze mne sa kazdy clanok ktory vybocuje z tejto dnesnej masami slepo nasledovanej hysterie ohladom slovka GREEN a BIO. Len tak dalej ...:o)(myslene vsetkym :o)) )

Odpovědět

Vypočítal už někdo náklady na tunu

krucipisek,2007-05-11 17:02:18

biopaliv, tj. vypěstování, zpracování, zatížení daní a připočtení dotací a dodání na místo spotřeby ?
Rád bych takovou cenu porovnal s cenou fosilních paliv.

Odpovědět

vyváženosť

Martin,2007-05-10 21:49:45

Aj ja sa pridám k tej debate o vyváženosti. Dosť často si čítam stránky rôznych denníkov a zvlášť rubriky o vede a technike, sledujem aj televízne spravodajstvo, keď sa podarí, aj odbornú tlač (ale nestíham čítať všetko, čo ma zaujíma),no zatiaľ jediný zdroj, z ktorého som sa dozvedel, že s biopalivami to nie je také ružové ako nám tlačia do hláv, je práve Osel.cz. Vyváženosť treba posudzovať v celkovom kontexte, aj v porovnaní s inými médiami. Čo sa dozviem z jedného, môže druhé zamlčať.

K podstate článku asi toľko - obyvatelia Afriky sú známi tým, že žijú zo dňa na deň, nie sú naučení plánovať a myslieť na budúcnosť (našich predkov a nás to naučili ročné obdobia). A ani si netrúfam odhadnúť, koľko desiatok percent rozlohy Sahary je dielom samotných Afričanov, bez pričinenia bielych kolonistov/kolonizátorov.

Odpovědět

..neni to nahodou

jara cimrman,2007-05-10 17:10:48

..neni to nahodou uz tak jedno pred cim OSN varuje nebo nevaruje??....ta sbirka panaku je uz tak jenom pro smich.....Vas Jara Cimrman, kandidat na predsedu OSN
PS ...jsem otresen ubyvanim ugandskych pralesu...kde budou ugandsti vopicaci skakat?

Odpovědět

...

lada,2007-05-10 15:11:39

Tento článek je důležitý, upozorňuje na přehlížené problémy energie z biomasy. Stejně se ale musím se zastat george. Má pravdu. Osel jak se zdá, už ví jak se věci mají – biopaliva škodí životnímu prostředí i státní kase. Titulky, výběr některých článků či komentáře autorů o tom dobře svědčí. Přitom z výzkumných zpráv hlavně amerických univerzit třeba víme, že věc je mnohem složitější. Celý proces musí být založen na moderních a efektivních postupech, jen v určitém množství, atd.. (např.: http://www.ethanol-gec.org/corn_eth.htm). Potom může být energie z biomasy přínosem.

Odpovědět


a prave o tom tento clanek je...

Standa17,2007-05-10 15:58:25

Jak to vidim ja, prave o tom se v clanku mluvi. V rozvojovych zemich, kde se jedna predevsim o to uzivit obyvatelstvo, Vam kaslou na to, ze "celý proces musí být založen na moderních a efektivních postupech, jen v určitém množství, atd.."

Odpovědět

Děkuji,zatím nepotřebuji,

Pepa z depa,2007-05-10 14:06:26

ale zastával jsem se jiných čtenářů.

Odpovědět

Jarda Petr,Lenka Hájková

Pepa z depa,2007-05-10 13:47:27

Všichni čtenáři nejsou skvělí angličtináři,nebo se mýlím?

Odpovědět


Zajistíme

Ekopreklady,2007-05-10 13:59:56

Překlady vám rádi zajistíme.

Odpovědět


Zajistíme

Odbornépřeklady,2007-05-10 14:06:16

K odborné argumentaci potřebujete informace. K tomu tu máte naší službu. obchod@odborne-preklady.cz

Odpovědět

re: vyváženost a nálepky

georg,2007-05-10 12:15:26

Netvrdim, ze nemate pravdu (ostatne ani ze ji mate), na to jsou me znalosti oboru prilis male, jen me zarazilo, ze se na Oslu behem tri tydnu objevily tri clanky svym vyznenim velmi zatracujici biopaliva, nemluve o clancich zpochybnujicich glob. oteplovani.

Problem osobne ani tak nevidim v tom, ze zverejnite odlisny nazor nez je aktualni mainstreem, me spis vadi konecne pausalizujici vyzneni techto clanku, pocínající jiz vetsinou dosti bulvarnim titulkem. Pokud bych pristopil na Vase argumenty ohledne "vedeckeho badani", uznejte, ze vedecka zprava vypada velmi odlisne.

Osla mam osobne rad, protoze casto velmi pekne popularizuje vedu. Mam rad, kdyz jsou mi v clanku pekne polopate vysvetleny odborne casti, ktere nejsou obycejnym lidem, jako jsem ja, zcela jasne. Co je mi ale posledni dobou proti srsti, je vzrustajici bulvarnost clanku na tomto serveru.

Odpovědět


Ke zprave OSN prosim!

Lenka Hajkova,2007-05-10 12:57:23

Uz to tady psal pan Fronek. K veci panove. Tedy o problemu prosim. Tohle neni literarni klub. Takze budte tak laskavi, prectete si zpravu OSN a pekne prosim pokud mozno k te zprave. Starosti o Osla prenechte jeho tvurcum. To neni vase starost. Nastesti.

Odpovědět

bulvár

pavelm,2007-05-10 11:46:49

Tedy to je jak v nějakým bulváru, v nadpisu se dozvíme že biopaliva škodí, abysme se v článku dozvěděli, že to tak je podle ekonomů...

Odpovědět


zasnu

Ladislav Fronek,2007-05-10 12:38:53

Dycky zasnu jak nekteri diskuteri tady maji postreh. Jak se vyznaji. Jak zasvecene jdou k jadru kveci. Jak v argumentaci pouzivaji odkazy a citace. Vzdycky mne dojmou ti co Vam tady se cti anonyma radi jak mate psat, o cem mate psat, jaky tomu mate dat nadpis. Inu, v tom se hned pozna sila ducha. Asi jsou jeste mladi.

Odpovědět


pavelm

kamil,2007-05-10 15:51:20

ten uz tu ma sve jmeno, nad jeho erudici v mnoha oborech laik zasne, odbornik se divi

Odpovědět


to snad nemyslíte vážně?

pavelm,2007-05-10 17:20:34

Proč byla moje odpověď smazána???

Odpovědět


kamile

pavelm,2007-05-10 17:22:41

Kamile, kritizuju styl článku, ne pravdivost informací v něm.
Ladislave, tak já ti to ocituju, ale pokud to neumíš přečíst v článku, tak pochybuju že ode mě to přečteš líp:

"Tak to máme posvěcené usnesením orgánu nejvyššího - OSN. Biopaliva mohou škodit."

"UN-Energy vydala materiál, v němž volá po regulaci rychle se rozvíjející produkce biopaliv. Jmenuje se „Sustainable Energy: A Framework for Decision Makers“. Tento materiál konstatuje, že výroba biopaliv prodražuje potraviny. V letech 2006 a 2007 se podepsala na vzestupu cen kukuřice."

Odpovědět


Ladislave Fronku

css94381672,2007-05-10 19:25:54

..a už je to tu zase: ..."se cti anonyma"...
..když pominu fakt, že 'Ladislav Fronek' je nicneříkající seskupení písmen (tel. seznam ho nezná a google taky...maximálně zná jméno 'Ladislav Froněk', což je (podle toho, na který odkaz se klikne) buď politik, nebo lékař, nebo karatysta, ...takže vlastně kdo je to?), tak nepominu to, že i kdybych zjistil, kdo že to jste...tak k čemu by to mi jako bylo? Co to mění na informacích ve Vašem příspěvku? Nikdy mi nikdo toto neobjasnil. Škoda.

(jinak článek se mi celkem líbil...až na titulek tedy...ale jinak mi přišel zajímavý)

Odpovědět


Stydlínum

Ladislav Fronek,2007-05-10 21:11:05

LF, náměstí Republiky 338/26, Vnitřní Město, Plzeň
A kdo jste Vy? Diskutovat s anonymem by melo byt autorum pod uroven. Klonim se k tomu aby tu zavedli system jako je v Nature. Ani v tech ubohych literárkach netisknou kritici anonymne...

Odpovědět


tak

pavelm,2007-05-11 02:32:09

Tak teď vím jak se jmenujete a kde bydlíte. (klidně můžete lhát, ale mě je to stejně fuk) A co z toho? Nijak to obsah vašich příspěvků nezmění. Informace o jméně, místě bydliště, barvě vlasů a čísle bot jsou pro tuto diskuzi naprosto irelevantní.

Odpovědět


možnost zneužití

css94381672,2007-05-11 14:47:05

Možná by nebylo od věci, kdybyste navštívil stránky www.viry.cz a trošku si početl o všelijaké havěti, která na netu potuluje. Vězte, že dle statistik bylo v roce 2005 registrováno na 150 000 škodlivých kódů, že většinu útoků mají na svědomí jednotlivci, 70% útoků byla za účelem zisku a 86% útoků bylo namířeno do osobního sektoru. Dále vězte, že nabourat se do počítače, mailu, ICQ, atd. je prakticky nemožné až nemožné...pokud uživetele nepřesvědčíme, aby spolupracoval. To lze až překvapivě snadno..pomocí sociálního inženýrství. Doporučuji počíst si v knize "Umění klamu". Stěžejním předpokladem pro (jakoukoliv) trestnou činnost jsou ale informace. Né nadarmo existuje zákon o ochraně osobních údajů.

Odpovědět


+

css94381672,2007-05-11 14:57:49

Za citlivé jsou mimo jiné považovány i informace o filosofickém přesvědčení, jméno s adresou atd...za předpokladu, že jsou spojeny s fyzickou osobou. Z tohoto důvodu byly vynalezeny přezdívky, atd. Své pravé jméno, adresu, povolání atd. byste mi vůbec neměl sdělovat a už vůbec byste je neměl psát do diskuze, tak, aby byly přístupné komukoliv.

Odpovědět


+

css94381672,2007-05-11 14:58:23


Např.: Stačí mi, abych nějak zjistil adresu Vaši mailové schránky, na základě informací, které o Vás vygoogluji a na základě znalosti psychologie Vám napíšu takový mail, abyste na něj alespoň jednou zareagoval. Z toho zjistím vaši IP adresu a můžu Vás např. použít jako štít pro páchání trestné činnosti. Uvedu konkrétní příklad. Pokusím vybrat bankovní účet nějaké osoby. Na servry banky se připojím z Vaší IP, tedy bude to vypadat, jako bych útok prováděl z Vašeho počítače. Pokud se na zločin přijde, policie si na základě znalosti IP útočníka najde Vaše bydliště a první osoba, která bude podezřelá, budete Vy.

Odpovědět


+

css94381672,2007-05-11 15:06:30

Pokud je pravdivá varianta, že jste politik, můžu si za toto nechat dokonce i zaplatit od Vašich protivníků - to je jedno, že nakonec přijdou na to, že jste nevinný..poškodí Vás to.)

Na to, abyste zrealizoval výše uvedený útok, není potřeba znalost programování ani se hackováním nemusíte vůbec zabývat. Díky obrovské naivitě mnohých uživatelů není problém si "vyhledat" vhodnou oběť a dostat se jí do mailu. Je až s podivem, kolik potvrzovacích emailů s přístupovými hesly někteří naivní uživatelé ve svých mailových schránkách schraňují.

Odpovědět


..a proto

css94381672,2007-05-11 15:14:38

Nikdy neuvádějte zbytečně jakékoliv osobní údaje (např. Úřad pro ochranu sobních údajů http://www.uoou.cz/ vyloženě nabádá k tomu, abychom - např. při registraci nebo instalací různých programů, o svých osobních informacích vyloženě lhali a nesdělovali pravdivé údaje, pokud se tomu lze vyhnout). Jestliže však máte pro sdělování těchto informací nějaký důvod a jestliže jste si vědom rizik a jestliže si věříte, že se dokážete proti hypotetickému útoku ubránit, pak klidně údaje sdělujte. Ale sdělovat je ZBYTEČNĚ...to teda nehodlám ani já. A proto si informace o mně buď najděte na netu sám (pokud budete dostatečně šikovný, tak zjistíte i mé jméno a další věci) a nebo mi řekněte, proč jsou pro Vás tak důležité a já je řeknu Vám osobně. Zveřejňovat nic nebudu.

Odpovědět


css94381672

12345,2007-05-13 14:13:42

Prosimte, uz sem nelez. Uskodis si.

Odpovědět


Holmes

Sherlock,2007-05-13 14:18:20

Co to tady css94381672 zase placas....Moc ctes detektivky.

Odpovědět


já nestraším...

css94381672,2007-05-14 13:05:17

to Holmes ...když nevěříš..nevěř--přesvědčovat tě nebudu, protože to by bylo protizákonné...
...ale zkus si proklikat prosím ty www.viry.cz, www.uoou.cz ...a přidám ještě www.soom.cz (ale tady už budeš muset něco vidět o programování)

Odpovědět

Vyváženost...

Ladislav,2007-05-10 09:31:51

Mně ty argumenty připadají relevantní, obzvlášť když je podpořím prostým výpočtem energie (a "výrobou" CO2) potřebné na produkci "biopaliva", v porovnání s energií získanou spálením vyrobeného "biopaliva" ( v motoru, nebo kotli).

Odpovědět

vyvazenost

georg,2007-05-10 08:44:12

Tedy poslední dobou se tu vyrojily články toho autora, systematicky brojící proti bioenergiím.

Osobne o této tématice příliš nevím, ale působí to na mě značně nevyváženě a uvítal bych zde (nejen v diskuzi) oponentní články.

Jinak se obávám, že by mohl tento server dostat nějakou "nálepku" o nevyváženosti a to mě osobně by přišlo celkem líto.

Odpovědět


vyváženost a nálepky

jarda petr,2007-05-10 09:36:56

Bohužel, ve vědě to takhle chodí. Zatímco v televizním programu si musí přijít na své všichni a na obrazovce musí být jak fotbal, tak romantický seriál, tak akční detektivka, ve vědě lze informovat o tom, co se právě děje a co vědci vybádali. A když se objeví informace, které zrovna dvakrát nelichotí biopalivům, tak je uveřejníme. Na rozdíl od "vyvážených" sdělovacích prostředků, jako je veřejnoprávní rozhlas nebo televize nebo deníky s mnohatisícovými náklady. Kdo je tedy vyvážený? Zažil jsem několikrát, kdy i velmi respektované sdělovací prostředky odmítly uveřejnit zprávy o vědeckých objevech, protože se výsledky výzkumu neshodovaly s názorem redaktorů. Je zajímavé, že nikdo nevolá po vyváženosti v souvislosti se zprávami o objevu černé díry, elementární částice nebo genu. Proč nikdo nežádá, aby sdělovací prostředky přinášely "vyvážené zprávy" a intepretovaly třeba pozorovaný fenomén černé díry jako projev flogistonu nebo dílo boží? A proč když napíšeme, že biopaliva - jako všechno kolem nás - mají své plusy a mínusy, jsme hned "nevyvážení". Já si myslím, že naše vyváženost tkví právě v tom, že kašleme na tzv. vyváženost. Pokud vyjde článek, který prokáže, že se nedávno jmenované studie mýlí, budeme jedni z prvních, kdo o nich bude informovat. Například o zpochybnění produkce metanu rostlinami jsme informovali celkem fofrem. Myslím, že dřív než mnohé deníky.
A teď k nálepkám. Tahle společnost už pomalu dospěla k odmítnutí kolektivní viny. Taky se pomalu zbavuje předsudků o nejrůznějších skupinách obyvatelstva (přistěhovalcích, homosexuálech a já nevím o kom ještě). Nálepkovat jsme se ale neodnaučili. Vědec je buď roztržitá komická figurka, nebo nezodpovědný hazardér odrožující lidstvo nevědomky popřípadě šílený megaloman ohrožující lidstvo zcela cíleně. Nebo zaprodanec nadnárodního kapitálu - abych nezapomněl. Škatulkujeme, nálepkujeme. A jde nám to. Svět dělíme na blbce a ty, co s námi souhlasí. Inu, nezapřeme, že jsme dědicové Jaroslava Haška, který říkal: "Co je mi do pravdy, když ji nemám já!"

Odpovědět


Souhlasím.

Pepa z depa,2007-05-10 10:02:32

Také bych uvítal článek analyzující skutečný stav předkládané problematiky. Tedy: 1. Alespoň hrubý odhad množství záměrně pěstovaných \\"biopaliv\\". 2. Podrobné porovnání a složení zplodin při spalování biopaliv a klasických paliv nejen v domácnostech,ale i v průmyslu. 3. Složení zplodin spalovacích motorů všech druhů včetně letadel. 4. Složení a přibližné množství záměrně vyrobených a do ovzduší odpařených chemikálií. 5. Nezanedbatelná je i kontaminace vody a půdy. 6. Jaký budou mít vliv speciálně (v budoucnu) geneticky upravené rostliny používané pro výrobu biopaliv na složení zplodin a možnost zkřížení se stávajícími příbuznými rostlinami včetně dopadu na ekosystém včetně přírodního potravního řetězce.

Odpovědět


původní zdroj

jarda petr,2007-05-10 10:48:12

Původní zdroj, na který se odkazujeme - http://esa.un.org/un-energy/
vám nestačí? Proč?

Odpovědět


Proč?

Jana F.,2007-05-22 00:13:12

Proč jim to nestačí? To je jasný. Jsou líní si sami něco přečíst a tak vás nutí jim to všechno rozžvejkat přebrat a ještě k tomu třikrát vysvětlit jako důstojníkovi od dělostřelectva. A když touděláte a liší se to od jejich vžitých představ, tak tomu řeknou bulvár. Kašlete na diskusi. Ta je tu úplně neplodná.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz