Američtí konzervativci blokují vakcínu proti rakovině děložního krčku  
Nadějná moderní medicína se v případě očkování proti rakovině děložního střetává se středověkou morálkou, která jde přes mrtvoly.


 

Zvětšit obrázek
Slavné HeLa buňky, neboli vlastně jednobuněčný lidoop. Houževnaté, prakticky nesmrtelné buňky z nádoru děložního krčku Henrietty Lacksové, která zemřela roku 1951.

Když se proti naturalistické výstavě anatomických halucinací Bodies žárlivě ozvali někteří lékaři, tedy ti, kteří mají v popisu práce rozřezávat lidi a věřící, čili především ti, kdo si ve svých chrámech vystavují mrtvoly přibité na dřevěné konstrukce, bylo to jenom komické s přídechem trapnosti. Je jistě smutné, když má někdo sklony vnucovat vlastní estetické cítění svému okolí, takové existence lze ale v ČR s chápavým úsměvem poslat do patřičných mezí.

Zvětšit obrázek
Očkování vakcínou Gadrasil.

Když se ale ve stejném stylu rozhodnou konzervativní politici zablokovat používání vakcíny, která by měla zachraňovat lidské životy, je to už doopravdy silná káva. Právě k tomu v současnosti dochází v USA, kde pološílené konzervativní kruhy ve snaze ochránit vybájenou mravnost mladých dívek vedou tažení proti nedávno vyvinuté vakcíně chránící mladé ženy před jistými kmeny lidského papilomaviru (HPV). Různých kmenů papilomavirů je mezi lidmi více než 120 a 37 z nich se přenáší sexuálním stykem.

 


Nedávno se zjistilo, že papilomaviry jsou kromě bradavic odpovědné i za poměrně běžnou a dost smrtící rakovinu děložního krčku (cervical cancer) plus další typy genitální a análních rakovin. Je to vlastně dobrá zpráva, protože proti virům se většinou dá něco dělat snáz, než proti samotnému rakovinnému bujení. Již nějaký čas se vyrábějí očkovací vakcíny proti nejčastějším nebezpečným kmenům lidského papilomaviru. Nejmladší generace vakcín využívá duté, virům podobné částice vyrobené z upravených obalových proteinů viru, především z kmenů HPV 16 a HPV 18, které jsou zodpovědné za minimálně 70% všech případů rakoviny děložního krčku.

 

 

Zvětšit obrázek
Jednotlivé fáze rakoviny děložního krčku.

Podle rozsáhlých klinických studií jsou vakcíny proti HPV spolehlivé a bezpečné. Moderní vakcína firmy Merck’s jménem Gardasil poskytuje 100% ochranu proti všem onemocněním způsobených kmeny HPV 6, 11, 16 a 18 a 98% ochranu proti již rozběhnuté počáteční fázi rakovinného bujení způsobeného viry kmenů HPV 16 a 18. Odborníci odhadují, že kdyby se dívky očkovaly cca od 11 let, počet rakovin děložního krčku by dramaticky poklesl až prakticky na nulu. Americké CDC (Centers for Disease Control and Protection) výslovně doporučilo cíleně očkovat dívky ve věku 11-12 let. Američtí konzervativci se ovšem domnívají, že odstranění rizika sexuálně přenosné rakoviny by ve svém důsledku vedlo k explozi nemravného sexu mezi dívkami v počátku puberty.

 

Zvětšit obrázek
Virová částice HPV.

Situace na úrovni jednotlivých států USA je už docela vážná. West Virginia, Kentucky, Mississippi a Nové Mexiko zamítly očkovací programy, v Texasu místní senát zablokoval příkaz guvernéra, který nařídil očkovat cílovou věkovou kategorii dívek. Povinné očkování proti HPV zatím prošlo jen a pouze ve Virginii.

 

Někteří lidé argumentují i ekonomicky, Gardasil není úplně nejlevnější, tři potřebné dávky přijdou na 360 dolarů. To je ale v debatách na půdě jednotlivých senátů jenom okrajový problém. Chování konzervativců, kteří ve jménu milosrdenství bez hnutí brvou posílají některé dívky na smrti, je v každém případě opovrženíhodné. Rakovina děložního krčku je celosvětově třetí nejčastější rakovinou žen.

 

Raději se ani nedomýšlet, co by se stalo, kdyby někdo přišel se stejně zázračným prostředkem proti viru HIV. Podle všeho by se do Spojených států amerických musel s velkým rizikem pašovat. Na druhou stranu, jinak vydatně se množící konzervativci, by mohli udělat osudnou chybu a pomalu zmizet v bahnu dějin.


Pramen:  NewScientist.com, Wikipedia (HPV vaccine).

Datum: 20.05.2007 05:06
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz